Nacht van de geschiedenis- 24 maart 2009 in samenwerking met Davidsfonds
Koninklijke manufactuur De Wit
De zevende editie van De nacht van de geschiedenis heeft als thema van onder het stof Textiel en kleding zijn de rode draad doorheen dit evenement dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen plaats heeft. Maar textiel is natuurlijk meer dan kleding. De Vlaamse wandtapijten staan voor ons hier in Mechelen in de kijker tijdens deze nacht van de geschiedenis.
Hoe werd het wandtapijt vervaardigd en hoe worden deze wandtapijten geconserveerd en gerestaureerd? Allemaal vragen waarop u tijdens de rondleiding een antwoord op krijgt. De rondleiding start om 18.30 of om 20 uur. Gidsen zullen ons rondleiden doorheen de zalen.
Inschrijven voor dit evenement in absoluut noodzakelijk! Dit kan op via telefoon op het nr. 015/ 51 73 53 of per e-mail: dfhever@hotmail.com (ook voor leden heemkundige kring).
Gelieve op te geven welk uur voor de rondleiding u kiest. Graag verwittigen vòòr 22 maart. Davidsfondsleden en leden van de heemkundige kring Ravensteyn betalen 8,00 niet-leden betalen 10,00.
U kunt het verschuldigde bedrag storten op de rekening 000-1119734-63 van Davidsfonds-Culturele Kring, 3191 Hever.
In aanloop naar deze nacht van de geschiedenis zouden we op zaterdag 21 maart 2009 de
Vlaamse wandtapijten voor de Bourgondische hertogen, Keizer Karel V en Koning Filips II gaan bekijken in kunsthal Sint-Pietersabdij te Gent.
Het Vlaamse wandtapijt behoort tot de meest succesrijke exportproducten uit onze geschiedenis. Vlaamse weefcentra zoals Brussel, Oudenaarde, Mechelen, Brugge en Doornik produceerden de prachtigste tapijten die vaak werden ontworpen door beroemde kunstschilders. De Bourgondische, Spaanse en Habsburgse vorsten waren grote verzamelaars van deze in alle opzichten spectaculaire en kostbare weefsels.
De tentoonstelling brengt een verbluffende collectie uit de 15de en 16de eeuw éénmalig bijeen.
Het zijn toptapijten uit Madrid, Spaanse kathedralen en beroemde Europese musea.
Diegenen die hiervoor interesse hebben om dit in groep met ons te doen kunnen dit laten weten op nr.: 015/ 51 73 53. De deelnemers krijgen dan de verdere info!
|