Bij de verjaardag van Gerrit, een collega, tracteerde hij meestal op Gateau de Miserable. Het hele team smulde en we vroegen ,waar de taart gekocht was. In onze regio waren destijds (35 jaar geleden) twee zaken bekend om deze lekkernij. Patisserie Royal in Maastricht en Het IJsbeertje in Valkenburg. Zijn echtgenote Miriam was de maakster van onze tractatie en na lang aandringen van velen kregen we het recept.
GATEAU DE MISERABLE van MC.
Deeg 100 g cocosmeel 100 g gemalen amandelen 30 g suiker 60 g bloem -alles mengen
120 g suiker 8 eiwitten -samen stijfslaan
-het meelmengsel mengen met het stijfgeslagen eiwit, -in 2 springvormen verdelen. -lichtbruin bakken in ±3/4 uur in een voorverwarmde oven op 175ºC.
Crème 190 g suiker een beetje water ½ opengesneden vanillestokje 4 eidooiers 250 g roomboter -suiker met het water en vanille laten koken en indampen tot een stroperige massa -de eidooiers schuimig kloppen -de suikeroplossing bij de eidooiers voegen -de boter romig roeren -het afgekoeld mengsel met de boter mengen Opmaak
-de crème tussen de afgekoelde deegplakken aanbrengen -de taart met poedersuiker bestuiven.
Maak deze taart een paar dagen vóór gebruik.
10-05-2009, 00:00
Geschreven door gilmar 
|