Zopas is Ronny komen melden dat de eerste eitjes een feit zijn. Twee koppels hebben deze morgen hun eerste eitje gelegd. We zien nu uit naar de anderen en hopen dat ze niet te lang wachten om ook hun eitjes te leggen.
Ondertussen zijn er al 8 van de 9 duivers die zich hebben ontfermt over een duivin. Enkele kersverse koppeltjes zijn druk in de weer met de gekregen tabakstelen om een mooi nestje af te werken. Een prachtig spektakel om te zien hoe de duiver het nestmateriaal komt brengen naar de duivin in de broedschotel, die zorgt voor de eindafwerking van het nest. Sommige zitten al mooi op hun nestje en verwacht wordt dat er eerstdaags eitjes zullen liggen.
Deze morgen bericht gekregen van Marc dat de 375/14 dood in zijn bak lag. Was een beloftevolle jonge duiver waar we onze hoop op hadden gezet voor 2015. Dit is een domper van formaat. Hij was ook één van de vier duiven die prijs vloog op Fontenay sur Eure, en die steeds bij de eersten was van de opleervluchten uit Arras en Clermont.
Aan de duif waren geen uiterlijke kenmerken van kwetsuren of verzwakking zichtbaar. Mogelijks kreeg de duif een hartstilstand. Wie weet???
Het is zover. Deze namiddag werden de duivers en de duivinnen samengelaten op het hok met als doel jonge duiven te kweken. We laten de duiven zelf kiezen wie hun partner wordt om zo weinig mogelijk problemen te hebben. In iedere bak werd ook een broedschotel geplaatst met een nestmatje er in. Nu maar hopen dat ze vlug eitjes leggen die bevrucht zijn. 2015 here we come!
Deze namiddag hebben we nog vlug een laatste aanpassing gedaan op het duivenhok. Een extra kweekbak werd inderhaast nog bijgeplaatst bij de toekomstige jaarlingen. Nu hebben alle 10 de jaarlingen een eigen bak om te verdedigen. De binnenruimte is hierdoor iets verkleind maar aangezien de duiven slechts 7 maal de grote mand gezien hebben dit jaar, zou het niet fair zijn tov de duiven dat er 2 moeten verdwijnen zonder een eerlijke kans te krijgen. Vandaar deze aanpassing. Deze aanpassing is wel niet definitief. De kweekbak kan altijd weggenomen worden, als deze geen dienst meer doet bij de jaarlingen en kan dan op het hok van de jongen geplaatst worden. Nu kijken we uit naar de kweek. Vermoedelijk gaan de duiven volgende week samengebracht worden om voor het nageslacht te zorgen.
Vandaag kregen alle jonge duivinnen een extra roze ring aan de poot. Zo is het gemakkelijker om de duivers van tussen de duivinnen te halen als er eens ene te laat thuis komt. De verzorger(s) van dienst kunnen ze nu direct in één oogopslag er van tussenuit halen.
Vandaag werd de hoklijst voor 2015 samen met het lidgeld van 25 binnengebracht bij de Nieuwe Kortrijkse Vereniging. Nu kunnen we volgend jaar opnieuw deelnemen aan de prijsvluchten.
Opnieuw een duif tegen het spiegelraam van het RVT gevlogen. Duifje 362 is er een beetje suf en verward door en komt niet van de grond. Hopelijk komt dit nog goed.
Vandaag was de grote dag aangebroken om de geslachten te scheiden. Fien heeft dit klusje geklaard samen met de leerlingen van 5DLTW en we mogen zeggen dat ze het er goed vanaf gebracht hebben. Aan de hand van een lijst met typische kenmerken van duiver en duivin werden ze verdeeld over de twee hokjes. Uiteindelijk zijn ze gestrand op 10 duivers en 12 duivinnen.
Deze namiddag had Bram het genoegen om de melding te maken van een eerste gevonden ei op het hok. Schuldige is de duiver die deze week een duivin geworden is. We gaan straks beslissen wat we ermee aanvangen. Vermoedelijk enkele dagen laten liggen en daarna de geslachten scheiden tot aan de kweekperiode. Dit zal een beetje meer werk geven bij de verzorging van de duiven, van 1 naar twee hokjes maar is de enige methode om de jonge duivinnetjes te sparen zodat ze niet te veel nutteloze eitjes leggen en hierdoor later in de problemen te komen.
De duifjes zijn al een heel stuk door de rui. Vandaag is het me opgevallen dat er al enkele duivinnen (vrouwelijke duiven) paarneigingen vertonen op het gekoer van de duivers( mannelijke duiven). Denk dat we ze volgende week appart gaan zetten en eens bekijken hoeveel duivers er nu effectief tussen zitten. Een van onze mooiste duivers is deze week plots van geslacht veranderd en is nu een duivin geworden. Het was al een mooie als duiver en ze is nog mooier als duivin. We krijgen al weer hoop, want straks breekt een van de mooiste momenten van het jaar eraan: "de Kweek", het begin van nieuw leven en de hoop om een paar kampioenen op stok te krijgen. De start van het seizoen 2015!
Vandaag hebben we kennis gemaakt met onze 2 nieuwe vrijwilligers, die ons "Team" komen vervoegen. Naast Bram, Roger en Marc, de mannen van het eerste uur, komen nu ook Ronny en Patrick helpen de duifjes verzorgen. We wensen hen alvast te danken en hopen op een goede samenwerking, en veel mooie vluchten!
Vandaag is er 1 van onze 2 verloren gevlogen duifjes uit Fontenay van 19 juli, terug thuisgekomen. Het duifje ziet er goed uit na een zoektocht van toch meer dan een maand. De 390 vond al direct zijn plaatsje terug op het hok. We zijn dus weer met 22 stuks, waarmee we straks de winter ingaan. Al bij al toch een positief resultaat als je weet dat we 22 van de oorspronkelijke 28 duifjes over hebben.
Vandaag zijn er nog 6 duifjes teruggekomen. We ontbreken er nu nog 2. De duifjes die gisteren als eerste aankwamen hebben volgend resultaat neergezet tegen 677 deelnemers: 114, 146, 147 en 186e prijs. Jammer dat we de klok zo vroeg binnen gebracht hadden want er waren nog 3 duifjes toegekomen voor de sluiting van de wedstrijd. Volgend jaar beter. We gaan de duifjes nu laten rustig ruien en hopen op een goede start volgend jaar.
Onze vrees was gegrond. Door het slechte weer kende de vlucht een zeer moeilijk verloop voor de duiven. Onze duifjes hadden het heel erg moeilijk op deze eerste officiële vlucht die gelost werd om 9u50. Het eerste duifje kwam pas toe na +/- 5en een half uur vliegen om 15u14. Daarna volgende er nog 2 om 15u36 en een 4de om 15u54 en bleven we wachten op de anderenen die maar niet kwamen. UIteindelijk de klok binnen gedaan om 17u, waar men vertelde dat er nog heel veel duiven tekort waren. Later op de avond zijn er nog 8 duifjes thuisgekomen. We hebben er dus 12 van de 20 terug. Dus we ontbreken er nog 8 stuks. Hopelijk komen ze nog terug.
Vandaag werd voor de eerste keer deelgenomen aan een officliële wedstrijd met onze duifjes. Fontenay sur Eure ligt op 300km van het PTI hokje. De weergoden zijn ons niet zo goed gezind vandaag. Regen en onweer hangen boven Kortrijk. Als dit maar goed afloopt.
Onze duiven voelen zich blijkbaar aangetrokken door de spiegelramen van het RVT. Vandaag vloog nu ook de 396 tegen een van de ramen. Hij kan alvast niet mee naar Fontenay deze avond. We zullen zien hoe hij hiervan hersteld. Ook de 309 kan niet mee. Het duifje voelt wat magertjes aan en moet bijgevolg op het hok blijven. Aangezien dit de laatste vlucht wordt dit jaar gaan we ze dan volgend jaar proberen uit te testen.
Vandaag moesten onze duifjes terugkomen uit Clermont maar door de aanhoudende slechte weersomstandigheden op de vluchtlijn werd er besloten om alle duiven terug te brengen naar de lokalen. Onze duiven werden dan maar gelost aan de grens en kwamen allen samen toe. Hopelijk volstaat dit om onze duifjes volgende week in te korven voor Fontenay sur Eure, wat toch 300km van Kortrijk ligt
Vandaag kwamen de jonge duiven voor de tweede keer terug van Clermont. Ze deden het wat beter dan vorige week, maar ze kunnen nog verbeteren. De 308 was vandaag voorop en was om 9u43 op de afspraak. Opnieuw een topduif. Daarna volgeden de rest met aankomsten om 9u56, 9u57, 10u05, 10u11, 10u12, 10u13, 10u17, 10u26, 10u30, 10u33, 10u36, 10u37, ... De 396 haalde de eindmeet niet vandaag. We kijken uit of hij morgen terug komt naar ons hok.
Onze duifjes moesten vandaag een beetje langer vliegen. Ze zaten namelijk in Clermont. Dit is 171,554km van ons hokje of 105km verder dan Arras. Een grote sprong voor onze jonge duifjes. Ze hadden het niet gemakkelijk want de duiven kwamen overal slecht erdoor. Toch zaten we met de 375 en de 364 in het kop peleton met aankomsten om 16u17 en 16u18. Daarna volgden de rest in hun spoor.Aankomsten om 16u25, 16u29, 16u30, 16u31,16u32, 16u36, 16u49, 16u50, 16u55, 17,02, ... De 376 en de 862 geraakten niet thuis. We verwachten ze morgen of de komende dagen wel.
Vandaag is Dhr Bart Houfflyn van de firma Bricon langsgekomen om onze elektronische klok te instaleren.
Na een klein uurtje was de installatie voltooid en waren alle 22 resterende duifjes gechipt.
Zondag gaan ze hun eerste keer Clermont vliegen. Dit is 171,551km van ons hokje verwijderd. Als de wind een beetje meezit dan kunnen de eerste duifjes al na 1,5u het hokje bereiken.
Lossingsuur kan je terug vinden op VTM Teletekst pagina 810.
Bram bracht gisteren de duifjes naar het lokaal om ze een laatste keer Arras te laten vliegen en vandaag kwamen ze duidelijk veel beter. Ze kwamen aan in groepjes. De 385 en de 390 waren voorop om 9u08 en 9u09. Daarna kwamen er 10 samen aan om 9u18, 4 om 9u34 en 4 om 9u45. De 399 kwam later als laatste thuis in de namiddag. Op naar de volgende vlucht.
Vandaag ben ik begonnen met het eerste deel van de elektrische leidingen binnen te leggen. Deze zijn straks nodig om het elektronisch bestadigingssysteem te gebruiken en ook om deze winter de fonteinverwarmers en verlichting te kunnen aanleggen. De waterkraan werd ook gemonteerd. Nu nog de aansluiting doen in het RVT en we kunnen definitief van start gaan. Tijdens de werkzaamheden hoorde ik plots geluid op het dak. Er was een duif teruggekomen. De 362, die vorige week achterbleef van de eerste vlucht uit Arras was terug. Hopelijk heeft zij de weg nu goed in haar kopje gestoken om die weg nooit meer te vergeten en naar huis te stormen bij een deelname aan de prijsvluchten. De tijd zal het uitwijzen.
Gisteravond hebben we de duifjes binnengebracht in de NKV en vandaag vlogen onze duifjes een 2de keer Arras. Ze kwamen al iets rapper dan woensdag maar er zaten nog grote gaten tussen de aankomsten. Ons eerste duifje was deze keer de 364 die om 9u00 aankwam. Daarna was het een kwartier wachten op de tweede duif die om 9u16 lande. De volgende kwamen aan om 9u20, 9u26, 9u30, 9u33, 9u37, 9u41, 9u41, ... 'savonds waren ze alle 21 terug thuis. Op naar volgende week.
20 jonge duiven zijn terug thuis. We ontbreken er nog 4. We hopen dat deze ook nog terugkeren. Ze zijn niet zo goed gekomen. De 359 kwam als eerste aan om 9u13. daarna volgden de rest aan een heel traag tempo. We noteerden nog 9u25, 9u49, 10u11 en 10u18. Tegen de middag waren er 13 thuis. Op het eind van de dag zaten we aan 20 stuks. Ze hebben duidelijk moeten zoeken.
Deze avond hebben we 24 van onze 26 duiven ingekorfd voor de eerste leervlucht uit Arras. De gekwetste witte 861 en de witte 093 zijn niet mee. Onze duifjes hebben er een goede opleiding opzitten (met o.a. 3 x Templeuve) en zijn nu klaar voor een nieuwe stap. Arras is voor ons hokje 66,559km ver. Hopelijk komen ze allen terug naar Kortrijk want de jonge duifjes zitten pas sedert 2 maand en 1 dag (16 april) op het hok. We zien morgen wel.
We zijn vrijdag de 13de vandaag en onze 26 duifjes vlogen voor de derde keer Templeuve. En ja hoor opnieuw prijs. ;-( Na onze dode duif (duif die tegen het venster vloog) en onze duif met een gebroken poot is onze witte duif 861 zwaar gewond thuisgekomen. De bil hangt er bij. Hij zal deze waarschijnlijk nooit meer kunnen gebruiken. We wachten nog wat af en zien hoe het evolueert. Het mag nu stoppen. Als alles verder goed verloopt gaan we proberen ze volgende week in Arras te krijgen. Dan kunnen ze de weg zoeken tussen de vele andere duiven die naar daar gezonden worden. De 861 zal noodgedwongen nu thuis moeten blijven.
Vandaag zijn de jonge duiven terug gelost in Templeuve. En op ééntje na zijn ze allemaal teruggekeerd. We wachten nog op de laatste. Ook de werken voor het plaatsen van de nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit schieten goed op. Nu nog monteren en aansluiten. De jonge duifjes werden nu ook overgeschreven op onze naam, en de lidkaart werd aangevraagd. Straks nog de Bricon klok monteren en de duiven hun chipring aandoen en kunnen we echt van start gaan. Ondertussen is de laatste ook toegekomen in de vooravond. Hij kan morgen samen met de andere 25 opnieuw naar Templeuve.
Deze morgen om 8uur waren er al 3 van de 4 jongen terug thuis die gisteren nog achter waren. De laatste was nog onderweg en is tegen de middag toegekomen. Dus we zijn opnieuw compleet. Op naar een volgende training.
Niet alleen op het hokje met de trainingen is het een drukke bedoening, ook rond het hokje is dit het geval. Vandaag zijn de grondwerken gestart om de elektriciteit en het water binnen te krijgen. De wachtbuizen worden er donderdag ingelegd, en wie weet hoe vlug de aansluitingen nu kunnen gebeuren. We hebben de elektriciteit echt nodig om de elektronische klok aan te leggen die de duiven moet registreren als ze van de vluchten thuiskomen. Eens dat deze werken klaar zijn kunnen we van start gaan met het grote werk. Meegeven op de prijsvluchten! Dank aan de collega's en de leerlingen die de werken samen uitvoeren!
Vandaag zijn we opnieuw gestart met het verder opleren van onze duifjes. Bestemming deze keer was Templeuve. Dit is zowat 25 km van ons hokje verwijderd. Het weer was er bewolkt tot mooi en om 9u45 werd de vrijheid gegeven aan onze 26 duifjes. Ze deden een paar toeren en waren na een tijdje uit het zicht verdwenen. Hopelijk naar huis terug. In Kortrijk terug aangekomen was de zon echter verdwenen en verschenen er donkere wolken. Als dit maar goed afloopt. Alles werd in gereedheid gebracht om de duifjes te verwelkomen, maar de duifjes bleven weg. We konden niet blijven wachten want de lessen gingen verder, maar om 12.00u terug gaan kijken en ja hoor er was beweging in de spoetniek en ook in de lucht waren er net drie hun laatste toeren aan het doen, in de gietende regen, want de hemelsluizen waren net weer opengezet. Op het hok zaten, na het binnen fluiten van de drie vliegende duifjes al 20 exemplaren. Nog 6 te gaan. Om 16.30u waren ze al met 22. Waar blijven de andere 4??? Morgen gaan we kijken of ze ook de weg naar het hokje teruggevonden hebben, want de zon is nu toch wel flink beginnen te schijnen en de lucht is terug opengetrokken en helder. Morgen mogen ze gewoon de spieren wat losvliegen maar donderdag terug naar Templeuve om nog wat meer ervaring op te doen.
Vandaag hebben we de 26 duifjes opnieuw weggebracht. Deze keer werden ze met de auto tot aan ALPRO gebracht en daar om 10u uitgelaten en ja hoor , ze waren opnieuw eerder op school terug dan ik.
Opnieuw een kleinigheid aan eten gegeven en terug de mand in. Deze keer richting Rekkem. Om 11u. de vrijheid gegeven en voor het eerst was ik ze voor. Om 11.30u zijn ze in groep toegekomen.
Opleiding voorlopig geslaagd. Volgende week gaan we verder met de training, als het weer het toelaat en wie weet de week erop al naar Arras?
Deze morgen is de vermiste duif van dinsdag terug naar huis gekomen. Hij was nog net op tijd om de eerste trainingsvluchten mee te maken.
Vandaag werden de 26 duifjes (ook de duif met gebroken poot)met de fiets weggebracht. Na ze los te laten op enkele honderden meters van het hok kwamen ze allen samen toe. Ze vlogen als gekken terug naar binnen.
We hebben ze dan een beetje eten gegeven en opnieuw in de mand gestoken om ze weg te brengen met de fiets. Nu een kilometer verder dan een halfuurtje vroeger.
Bij de terugkomst zagen we ze niet vliegen wat ons deed vermoeden dat ze nog onderweg waren, maar bij het naderen van het hok zaten ze reeds allemaal binnen te wachten achter de verzorger.
Als het weer meezit gaan we ze morgen nog iets verder wegbrengen. De trainingen zijn nu pas echt begonnen.
Nadat gisteren één van onze duifjes zich doodgevlogen heeft tegen een raam, is er vandaag 1 terug gekomen van de training met een gebroken poot(375/14) . Er was ook nog een duifje niet teruggekomen. We hopen uiteraard dat ze geen ongeval is tegengekomen onderweg en dat ze de weg naar ons hok nog terug zal vinden. Een reden kan zijn dat de duiven steeds langere trainingsvluchten afwerken. De tijd dat ze nu al uit het zicht verdwijnen is meer dan een uur. Bij thuiskomst stormen ze letterlijk naar binnen bij het horen van het eerste fluitsignaal. Ik denk dat we ze binnenkort kunnen opleren zodat ze klaar zijn om wedstrijden te vliegen in de toekomst.
Ramp o ramp. Deze namiddag is onze eerste duif om het leven gekomen. Ze kwam in volle vlucht tegen het spiegelraam van het rusthuis terecht. De 3056307/14 is niet meer. Was een mooie licht geschelpte duiver. We zullen hem missen. Nu zijn ze nog met 26 en hopelijk mag dit zo blijven.
We waren al een tijdje op zoek naar een dierenarts met specialisatie duiven, die niet te ver woont van Kortrijk om onze duifjes eens na te zien en te vacineren. Uiteindelijk hebben we besloten om voor dierenarts Pascal Lanneau uit Moen te kiezen. Deze jonge gedreven dierenarts kent trouwens ook heel veel over DNA en genen onderzoek bij duiven, en werkt hierbij samen met dierenarts Ruben Lanckriet uit Ursel. Al onze duifjes werden gevacineerd tegen Paramixo en ze werden tergelijkertijd ook de tegen de pokken behandeld met het borsteltje. Zowaar een heel karwei. De leerlingen van 6DLTW waren er bij, en haalden elk op hun beurt een duifje bij, zodat de vacinatie vlug afgelopen was. Een half uurtje na de vacinatie hebben de jonge duiven hun uurtje training afgewerkt. Ze hadden er blijkbaar geen last van.
Vandaag kwam dhr Frans Dornez van het Coördinatenbureau Dornez bij ons langs om de coördinaten te bepalen van ons duivenhok. Aan de hand van die coördinaten kunnen we exact de afstand weten van gelijk welke lossingsplaats in Frankrijk tot aan de ingang van het duivenhok aan de Condédreef. We wachten nog eventjes af om de duifjes op te leren vooraleer we ze richting Frankrijk sturen en hopen uiteraard dat we enkele prijsjes kunnen winnen in de toekomst. In bijlage kan je alvast de afstanden bekijken tot aan de ingang van ons hok.
Zaterdag 5 april was de officiële opening van het dierenpark Condé met eveneens de opening van ons duivenhokje. De Nationale voorzitter van de KBDB kwam ons hokje inzegenen in het gezelschap van Provinciaal voorzitter Frank Verkinderen en secretaris Kurt Dekeyser. Ook tal van sponsors en sympatisanten waren present.
Als je op een van de onderstaande linken klikt krijg je een impressie met meer uitleg
Deze voormiddag bracht Freddy De Jaeger uit Knesselare 19 jonge duifjes om ons hok te versterken. Ze zien er alvast veelbelovend uit. Hopelijk gaan er niet te veel verloren vliegen. Ook een zwarte duif van Andre Verduyn uit Koekelare werd geleverd. Ons aantal werd meteen aangevuld tot 27 stuks. We gaan het hierbij houden, zodat we het project op een rustige en eenvoudige manier kunnen opstarten. Wie weet kunnen we ze dit jaar goed opleren en volgend jaar spelen als jaarse duiven. Dit zou mooi zijn.
Vandaag vond de opening plaats van het dierenpark en tevens ons duivenhokje op het PTI. Heel wat politici waren er op de afspraak en ook onze Nationale voorzitter van de KBDB was er samen met het Westvlaamse bestuur, de voorzitter van de Westvlaamse jeugdbeweging en alle uitgenodigde sponsors aanwezig. Later volgt hierover meer.
Tom Van Nieuwenhuyze bracht ons zopas nog twee witte duifjes. Ze waren al redelijk rap om naar de hoogste bakken te vliegen. Hopelijk blijven ze op ons hok en komen ze goed overeen met de vijf anderen, die al menig toeren rond het hok maken. Morgen is de grote dag op onze school. De opening van het dierenpark met eveneens de officiële opening van ons duivenhok. Alle duifjes zullen veel bekijks krijgen
Vandaag zijn we langs geweest bij de firma Vanrobaeys te Rekkem. Dit is een firma die duivenvoeders en bijproducten mengt en verdeeld. We hadden er afgesproken met Tom die er de dagelijkse leiding heeft. We hadden het genoegen om een rondleiding te krijgen doorheen het bedrijf, en we zagen dat het goed was. Topkwaliteit van granen werden er gemengd en met de grootste zorg gezeefd totdat er geen stofdeeltjes meer in te vinden waren, en nadien werden deze granen verpakt in papieren zakken en op palletten gestapeld. Ook de opslagplaats was er kraaknet. Een aanrader voor elk wie duivenvoer zoekt. Ook wij hebben, na het zien van de productiehal en het proces beslist om samen te werken met de firma Vanrobaeys en er onze duivenproducten aan te schaffen. Wij zien er alleen maar positieve dingen in en hopen dat onze duifjes het even lekker vinden als het eten eruit ziet.
Vandaag is Tom Van Nieuwenhuyze langs geweest met 4 jonge duiven om bij onze witten te steken. Ze zien er prachtig uit! Hopelijk zijn ze zo goed als ze er uit zien. Onze witten is blij met de compagnie, dit is duidelijk. De nieuwelingen gaan voorzichtig op verkenning in de nieuwe locatie en lijken er graag te vertoeven. Straks volgen er nog.
Vandaag is onze witte duif van Louis en Frank niet meer teruggekeerd. Wat jammer toch. Nu zit de andere witte duif helemaal alleen. Hopelijk treurt hij niet te veel en wil hij blijven, want de andere jongen die komen er pas aan tegen half april.
Vandaag voor de eerste keer naar Fugare in Kortrijk geweest. Dit is een van de grootste beurzen van Europa wat betreft duivensport. Je kan er werkelijk allles vinden. Hokken, bakken, allerhande gerief om je duivenhok mee uit te rusten, klokken, duivenmagazines,voederleveranciers en vooral ook duiven en duivenliefhebbers. De ideale plaats om als startende liefhebber naar toe te gaan. We hadden er een gesprek met de afgevaardigde van de KBDB (Koninklijke Belgische Duivenliefhebbers Bond) en met de voorzitter van de Westvlaamse jeugdbeweging, die ons onmiddelijk het lidmaatschap aanbood. We gingen langs bij vele standen en konden rekenen op heel veel positieve reacties ivm ons duivenproject. We hebben er vele afspraken kunnen maken die we na de beurs verder zouden bespreken. Bij de stand van Louis en Frank Scherens Vangramberen uit Pietrain kregen we tevens onze eerste duif, een spierwitte, in ons bezit. De stand ernaast stond ook Tom Van Nieuwenhuyze uit Lendelede die ons ook een spierwitte duif meegaf. We zijn dus vertrokken. De twee duifjes heb ik direct op het lege hokje gestoken aan de Condédreef voorzien van eten en drinken, en terwijl ze aan het genieten waren van de stralen van de ondergaande zon, heb ik ze samen achtergelaten op het hokje. Was een mooi zicht toen ze samen dicht bijeen kropen.
Enkele jaren terug werd er beslist dat de Provinciale Tuinbouwschool te Kortrijk naast de klassieke tuinbouwrichtingen ook de richtingen dier en milieu zouden inrichten.
Dit bleek meteen al een schot in de roos en resulteerde in een grote toename van het aantal leerlingen.
In eerste instantie werd gestart met enkele kleine diersoorten zoals konijnen, cavias, kippen, vissen, en aangevuld met enkele ponys, schapen en geiten.
Om de richtingen dier verder uit te bouwen en goed vorm te kunnen geven werden de schoolactiviteiten, betreffende die nieuwe richtingen verder opengetrokken naar de buurt toe.
Er werd overeengekomen met het RVT St. Jozef en de bijhorende kinderopvang om op onze gezamenlijke terreinen, een dierenpark uit te bouwen.
Binnen dit kader willen we graag:
1)onze leerlingen vertrouwd maken met alle zorg die noodzakelijk is bij het houden van dieren,
2)bejaarden activeren om meer naar buiten te komen en/of hen meer afleiding bezorgen,
3)kinderen van de kinderopvang vertrouwd maken met dieren
Vandaar hebben wij contact opgenomen met de promotiecommissie van de KBDB, om een project rond duiven te helpen opstarten en ondersteunen.
Het contact met de promotiecommissie van de KBDB verliep heel vlot en behoorlijk vlug verscheen in de mailbox de toezegging voor een duivenhok.
Het duivenhok van 4,5 m x 2 m werd ondertussen geplaatst door de firma Demster uit Lichtervelde. Het hok bestaat uit 2 afdelingen. Eén afdeling is voorzien voor acht koppels duiven en er is één afdeling waar zon 30 jonge duiven een rustplaats kunnen vinden.
De bedoeling is nu om dit jaar (2014) van start te gaan met enkele jonge duiven (+/-half maart) die we willen opleren en wie weet misschien kunnen we ook eens aan één of meerdere wedstrijden deelnemen.
Nadien zullen we samen met de leerlingen een eerste kweek opstarten, zodat de leerlingen ook de erfelijkheidsleer onder de knie krijgen.
Je ziet het, we staan de komende maanden voor een enorme uitdaging en hopen dat er nog enkele firmas in ons project willen meestappen, want we hebben nog lang niet alles.