KARAKTER!!! is wel de term die we vandaag kunnen gebruiken. Het opstaan was al veel aangenamer. De Walter heeft zijn eigen manier van wekken. Dat hadden we gisteren al ondervonden. Alleen waren we nu voorbereid. De zon was in overvloed aanwezig en maakte het opstaan al veel aangenamer. We hadden wel karakter nodig om onze fiets te pakken en het vertrek aan te vatten. Het was zo aangenaam in die ochtendzon!
Al snel bleek dat de benen van Kris niet in form waren. Gert had ook wat last, maar liet dit niet zo duidelijk horen. (check filmpje facebook later, als we goeie Wi-Fi hebben). Na een 4 tal km kregen we onze eerste klim voor geschoteld en dat deed toch pijn. Karakter was nodig om deze eerste hindernis te overwinnen. Gelukkig was het weer goed en bracht dit wat verlichting. Rechts inhalen is ook not done in Frankrijk en zeker niet bij La Gendarmerie. Door de Kris (Hij stak voorbij) had de Dimi het bekan vlaggen. Bij het passeren van de Blauwe Renault megane met blauwe flikkerlampen op, stak daar de gendarm zijne kop buiten en begon hevig te keer te gaan. Dimi moest met dit voorval goed lachen, maar de gendarmerie vond dat precies niet zo grappig. We werden aan de kant gezet en kregen een opdonder van een macho gendarme, die blijkbaar tegen zijn goesting op zondag moest werken. Den dader was ondertussen al lang gaan lopen en was zich van geen kwaad bewust.
Uiteindelijk viel de pijn al bij al nog mee, want we waren aan de bevoorrading voor dat onze mobilehomes er waren. Even bellen waar ze zaten, want anders reden we al een stukje door. Ze waren net het dorpje binnen gereden. Het was een speciaal plaatstke. Het was een bedevaartsoord voor de reizende mens (lees Zigeuner), met een pastoor die zijn dienst hield aan zijn mobilehome. We palmden met goedkeuring van een man de pick-nick tafel in, maar dat was niet zo met de goedkeuring van de vrouw des camper. Omdat we niet lang bleven, mochten we blijven zitten en bij vertrek had ze zelfs een vriendelijk woordje voor ons. Ons eerste frans brood werd genuttigd. Walter waarschuwde ons dat de lippen daar gemakkelijk van open gaan liggen als je er veel van eet. Waarop Martine antwoorde Mijn lippen zijn al gevoelig, maar niet aan die kant.
Ondertussen begon het steeds warmer te worden en beschutting was niet van de partij. Kris en Gert hun benen werden zwaarder en zwaarder. Bij de langere klimmetjes kostte het telkens moeite om aan te sluiten. Gert had nog iets meer power over, maar Kris had het moeilijk. Martine was ook duidelijk bezorgd, want op één van de vele kleine hellingen vroeg ze waar is Kris. Waarop Dimi antwoorde in ur gat. Ah dat is wat er verkeerd zat zegt Martine daarop. nei da stuk frans browed zit in de weg was Kris zijne repliek. De mannen hebben toch karakter om bij pijnlijke benen toch het plezier erin te houden.
Toen we aan de langste klim (en enige echte col) begonnen zaggen we onze mobilehomes juis voor ons uit rijden. Dimi belde Eddy op om te vragen op de bellevedere te stoppen voor de bevoorrading. Een prachtige lokatie om te eten, te drinken en plezier te maken. Kris hebben we wel moeten forceren om te eten, anders was hem helemaal plat gevallen. Mooie lokatie, maar de bellevedere, lag niet aan de top. Dus alles kraakte, zowel benen als ketting, om terug te starten. Het parcours was nog lastig, lichte afdaling gevolgd door steilere klimmetjes. Gelukkig kwam het hardtse labeur kort na de bevoorrading met stukken tot 10%. De wind was in ons voordeel en de teller telde af. Walter had zelfs nog de moed om een spurtje bergop in te zetten in de laatste 5 km.
De camping was daar en we dachten op zoek te gaan naar Eddy en Vake (JP) om onze spullen af te zetten en voor sommige te wisselen van schoenen. Ver moesten we niet kijken, want onze chauffeurs waren nog niet geïnstalleerd. Ze zaten te genieten op het terras, waar we ons zonder probleem bij zetten. Een mooie afsluiter van de 3de en lastigste dag. Karakter was nodig om onze 3de dag af te maken. We hebben ons laten vertellen dat dit wel de moeilijkste dag is.
Dat geeft ons hoop voor morgen!!! Al zullen we toch KARAKTER moeten blijven tonen.
PECH!!!! De draad van vandaag. Het was niet vrijdag de 13de, maar het was wel een 13de. Bij het wakker worden, weerklonken de regendruppels op onze mobilehome. Het opstaan was niet met volle goesting, tot korporaal Walter ons op spartaanse wijze uit ons bed kwam halen. Zijn manier van wekken gaf ons 2 opties in verband met zijn dagdagelijkse job. Of hij was militair of een opvoeder, want die moeten ook de mannen (zoals hij het zegt) eruit jassen. Eens uit het bed dadelijk kijken op de buienradar en deze was toch positief. We hadden toch niet de pech om in de regen te starten, als we zouden kunnen wachten tot 9u10.
Stipt 9u10 stopte het met regenen en konden we aan de slag. We hadden nog veel werk, want de fietsen waren nog niet klaar. Tegen 9U40 waren we dan toch vertrokken, maar de kledijkeuze was wel niet simpel. Regenjasje? Windstopper? Mouwtjes? Overschoenen? Het was een moeilijke keuze. Het voelde wel frisjes aan voor te starten, maar wat zou het parcour ons brengen. Wat bleek! Alles wat we extra aanhadden was al na 10km uitgespeeld, want vanaf 0,5 km was het al klimmen en de temperatuur van het lichaam was dadelijk al te hoog.
Na een korte pauze voor het ontdoen van de extras, konden we terug op pad. De route was omhoog voor de eerste 18km. Nadien konden we het tempo op juiste kruissnelheid brengen, tot ons Martine een getengel hoorde in Gert zijn wiel. PECH, want de spaak van Gert zijn achterwiel brak af. Gelukkig was Walter erbij. Hij mocht mee voor het gezelschap en voor zijn ervaring als fietstechnieker. Dit kwam van pas, want hij haalde de spaak eruit en Gert kon verder. Jean Pierre (vake) hadden we ondertussen al gebeld en zou ons achterna komen met een reservewiel. Gelukkig hadden we er eentje gekregen van Chaos-carbon (Dimi zijn fietsenmaker), waarvoor dank.
Toen dit allemaal geregeld was, waren we zeer snel aan de bevoorrading. Zo snel zelfs, dat als we Kris zijn spel (GPS) niet hadden gehad, we er los voorbij waren gereden. De rijsttaart van Dimi smaakte goed en gaf een goede boost om het vervolg van ons traject aan te vatten. Het ging weer gezwind vooruit en we hadden zelfs de luxe om een paar leuke afdalingen te nemen. Maar PECH was er weer, want Walter zijn band knalde kapot op een zeer slecht stuk weg. De binnenband was in no time vervangen door de ervaring van gisteren. Het bommeke op de chepappe en hop die band is klaar. Maar even later ontplofte ook de nieuwe binnenband. Nu bleek ook de buitenband naar de kl***n. Walter kreeg er zelf letterlijk en figuurlijk het schijt van (sorry voor het taalgebruik) en de geluiden die nadien uit zijn buik kwamen, leken nogal fel op een bronstig everzwijn. We kregen toch effekes schrik om een ontmoeting met een wild zwijn te hebben.
Eddy diende langs te komen met een nieuwe buitenband en er zat niets anders op dan daar te wachten. Kris heeft zich ondertussen nuttig gemaakt om de verloren lading hout van de weg te doen. Er werd veel gelachen, de sfeer zat goed. Zeker als den Dimi met enkele opmerkingen aankwam. Zo daal je af tot je benenden bent en is het antwoord op de vraag van waar zitten we nu heel simpel. Kris heeft het zelfs vastgelegd op Facebook. De plakaat van het dorp geeft dit meestal aan. Het stilstaan was niet zo goed voor de benen en Kris kreeg toen zijn fiets te zien, Ik mut mijne vlo straks kesse, spijtig da der gene compresseur is. Martine had de oplossing: ik zal mijne haardroger geven. We kregen het ook aan de stok met een licht ongeduldige chauffeur toen de mobilehome van Eddy de weg blokkeerde. Hij he precies ni veul tijd en ik paas dat hem deur de Walter zijn **** gereje is, waren de Kris zijn woorden. Al bij al konden we terug vertrekken en was het voor 90% dalen tot aan de abdij van Orval. Frankrijk kwam steeds korter bij. De ontmoeting met de Franse grens was ook niet van de poes. Het liep er goed op en bij het binnenkomen van Frankrijk was er een veneinig knikje. Het moment werd vakkundig vast gelegd door Eddy. Ons Martine had Eddy wel zien staan, maar had het moment blijkbaar gemist. 4km later zegt ze we zitten precies al in Frankrijk.
In Avioth, kort aan de basiliek, stond Eddy klaar met de bevoorrading. Vroeger dan oorspronkelijk gepland, want dorst en honger hadden we zeker en vast. Vandaar uit was het nog een dikke 45 km af te leggen. We hadden weer eens PECH, want de wind was komen opzetten en stond op de kop. We hadden nood aan een korte stop. Daar stelde Kris vast dat we nog enkele hoogtemeters voor de boeg hadden. Een pittig einde was het zeker en vast. Als dessertje kregen we een lange klim te verwerken. Op het eerste zicht leek het allemaal wel mee te vallen, tot het zijn ware aard liet zien. Zwoegen en zweten tot boven!!! PECH dus. De afdaling naar de camping was welverdiend. Weer gelegen op een prachtige lokatie. De koks hebben hun werk goed gedaan, maar het was snel laat. We zijn dan ook 8u onderweg geweest en slechts 5u30 gefietst. Een vermoeiende dag, met veel pech en de meeste hoogtemeters overwonnen van de hele trip. Kris hield woord en heeft zijn fietst gepoets, zonder compresseur en zonder haardroger:)
Stress!!!! Zo kunnen we alles omschreven voor we konden vertrekken. Na de kleine voorbereidingen van het ganse team Project15, hebben we genoten van een zeer tof ontbijt. Toch bleef de spanning voelbaar. Wij zelf waren klaar om te vertrekken en wilden zo snel mogelijk de benen laten rond draaien, maar daar was nog niet de timing voor. Transplantoux had zeer veel moeite genomen om ons in de kijker te zetten. Een persmoment voor ons vertrek, met wat toelichtingen van Tranplantoux, Sporta, ons Lut en den Dimi (mezelf), lokte aanzienlijk veel belangstelling. Meer dan we eigenlijk durfden hopen. We hebben zelfs het nieuws van VRT en VTM gehaald. Niet alleen belangsteling van de pers, maar ook van zeer veel symphatisanten, deed blijken dat onze tocht niet onbewogen blijft.
En eindelijk was het zo ver, het verlossende startschot (letterlijk en figuurlijk). Guy Swinnen deed dit geweldig in het bijzijn van 1 van onze Transplantoux peters, de Stan (Van Samang). PANG en we waren weg. We hebben ons Martine zeer veel geplaagd met het feit, dat ze bleef zeggen het zijn wel km, als we niet verkeerd rijden hè. We waren nog geen km ver en het was al zover. We kunnen het ook niet achter stoelen of banken steken, want het stond op film en was te zien in het VTM nieuws. Achteraf is dit nog goed mee gevallen en hebben we geen extra km moeten doen.
Onder begeleiding van enkele fietsers van Karteria konden we rustig mee peddelen, uit de wind, zoals beloofd. De eerste 5O km waren zo voorbij!!! Merci aan de 5 fietsers voor hun effort.
Na de bevoorrading begon het echte werk. Eerst een 20 tal km vals plat met 2 kleine klimmetjes als opwarmmertje. Vanaf km 72 was het stoempen op de steile klimmtjes rond Huy. De eerste klim liep in 3 delen omhoog en toen we van de route waren, dus verkeerd, kregen we een 2de startschot te verwerken. Gert zijn binnenband sprong loeihard kapot, gelukkig zonder schade aan de buitenband. Band nr 2 om te vervangen.
Vanaf toen was het telkens op en neer met steigingspercentages niet onder de 7%. De 2de bevoorrading was zeker welgekomen. De overschotjes van het ontbijt smaakten en gaven genoeg kracht om de laatste 35 km aan te vatten. We bleven van het voorspelde onweer gespaard, met als gevolg dat het met momenten bloedheet was, waardoor de inspanningen begonnen te wegen. De laatste klim naar Rochefort, was volgens de Kris een 3%, maar het waren er meer en voelden nog zwaarder :). Gelukkig was het nadien dalen tot aan de camping. Momenteel genieten we nog na van het lekker weertje, het lekker eten en de rust. Stress? Geen sprake meer van :)
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!