Om ook boven het louter informatieve te stijgen, krijgt ons aller vriend Wim Backx in onze blog alle ruimte die hij nodig heeft om zijn literaire Italiaanse bedenkingen te formuleren. Het genoegen is geheel en al aan ons.
Bart en Gert
Of ik iets wou schrijven over Italië? Ter vermaak van onze reizende medegezellen. Dat was de vraag. Een simpele vraag. Zo leek het mij althans. In den beginne is alles eenvoudig. Vraag het maar aan Adam en Eva. Maar als ik een beetje verder doordenk (iets wat Adam duidelijk achterwege liet bij het eten van de appel), moet ik vaststellen dat dit een bijzonder lastige opdracht was.
Want wat kan ik vertellen over Italië? Wat kan ik jullie nog onderrichten? Wat kan ik vertellen dat nog niet door jullie steeds werkzame en nooit versagende breinen is opgenomen en verwerkt? Had ik aan de Klaagmuur in het oude Jeruzalem gestaan, ik had er mij tegenaan geworpen. Daar zou ik mij tot de Allerhoogste hebben gericht. Om mij verlichting te schenken. Maar bovenal om mij inspiratie te geven. Want Hij moet toch wel iets kunnen vertellen over Italië. Over dat land, waar Zijn plaatsvervangende vertegenwoordiger op aarde vertoeft. Maar ik ben niet in Jeruzalem. Mijn gebeden zullen bijgevolg niet verhoord worden. Ik moet dus bij mezelf te rade gaan.
Aan wat denken wij bij het woordje Italië? Ik kan het niet verhelpen, maar ik denk onmiddellijk aan spaghetti. Aan die verschillende soorten pasta: penne, spirelli, tagliatelli, gnocchi, farfalle, conchiglie, tortellini, ravioli, fusilli,
Over mogelijke bereidingswijzen dien ik u door te verwijzen. Ik ben kookonbekwaam. Maar ongetwijfeld zullen jullie hét ideale recept terugvinden in die uitgebreide verzameling aan kookboeken over de Italiaanse kookkunst. Al dan niet geschreven door een leek, een liefhebber, een kenner of een kok.
Maar er is niet enkel de Italiaanse keuken. Ik denk aan de vele kunstschilders, die ons doorheen de culturele geschiedenis zoveel moois hebben geschonken. Ik denk vooreerst aan Michelangelo, onlosmakelijk verbonden met de Sixtijnse kapel. Ik denk aan Titiaan. Aan Leonardo da Vinci, aan Caravaggio. Ik herinner mij Rafaël en Giotto.
Maar niet alleen de schilderkunst heeft Italië naam gegeven. Ook andere cultuurvormen hebben Italië op de wereldkaart gezet. Namen borrelen spontaan in mij op. Alberto Giacometti. Modigliani. Marcello Mastroianni. Sophia Loren. Federico Fellini. Eros Ramazotti. Zucchero. Luciano Pavarotti. Luigi Pirandello. Alberto Moravia. Dante Alighieri. Umberto Eco. Dino Baggio. Paolo Mandini. Francesco Totti. Paolo Bettini. Mario Cipollini. Fausto Coppi.
Ik mag niet voorbijgaan aan de Italiaanse mode. Want wordt Italië niet wereldwijd beschouwd als de bakermat van de mode? Heeft Italië ons niet die gevierde modeontwerpers geschonken? Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana, Miuccia Prada, Gianni Versace,
Maar Italië heft ook zijn kleine kantjes. Zwarte, donkere randjes. Dan denk ik meteen aan de maffia. Aan de verstrengeling tussen die criminele, financiële en politieke milieus. Ik denk aan afrekeningen. Ik denk aan het opgestapelde vuilnis in Napels. Ik denk aan de Siciliaanse Cosa Nostra. Aan de Napolitaanse Camorra. Ik denk aan de omerta.
Jammer genoeg denk ik ook aan Silvio Berlusconi. Of hoe ik automatisch terechtkom bij deze Italiaanse premier als ik aan de maffia denk. Ik denk aan zijn monopolie in de media. Ik denk aan zijn verschillende misdrijven, waarvoor hij in beroep, na een door zijn regering ingediende verjarings- en immuniteitswet, steeds werd vrijgesproken. Ik denk aan zijn controversiële uitspraken. Ik denk aan zijn misprijzen voor de linkse kiezer, die hij geestelijk gehandicapt en klootzakken noemt. Ik denk aan mijn persoonlijke walging voor dit creatuur en aan mijn onvermogen tot het begrijpen waarom de Italianen deze man steeds maar weer tot premier verkiezen.
Zoals u ziet, ik heb veel nagedacht. Maar toch blijft die ene vraag door mijn hoofd spoken. Waarom gaan wij naar Italië? Ongetwijfeld omwille van alle bovenliggende gedachtes. Maar slechts één ding, drijft mij werkelijk naar Italië. En dat ene ding is het mooiste, dat Italië geschonken heeft aan de wereld. Ik ga naar dat landje om te proeven van dat ene ding. Om mij te laten onderdompelen in la dolce vita. Om te genieten van dat leuke, aangename, warme, Italiaanse levensritme.
Italië, wij komen er aan.
Wim Backx
15-06-2008 om 17:30
geschreven door bart 
|