Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • vko Diksmuide/Beerst
 • Opendeurdag Brandweer Diksmuide.
 • Opendeurdag Brandweer Diksmuide..
 • Opendeurdag Brandweer Diksmuide...
 • nieuw voertuig voor de post Diksmuide
 • dier in nood Elverdinge/Ieper
 • brand Oostduinkerke
 • modderspoor Diksmuide
 • chloorgas Nieuwpoort
 • redden van dier Lo-Reninge
 • modderspoor Diksmuide
 • hevige wind Lo-Reninge
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik....
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik...
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik..
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik.
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik.
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik..
 • Grootschalige brandweeroefening in Wervik...
 • brand Dikbrsmuide/Vladslo
 • redden van dieren DIksmuide
 • vko Ieper
 • vko Houthulst/Merkem
 • Opendeurdag Brandweer Diksmuide
 • vko Heuvelland
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  02-04-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide

  Man (40) ontsnapt aan veel erger wanneer Porsche zinkt in kanaaltje

  Een 40-jarige man uit Langemark had vrijdagavond veel geluk bij een verkeersongeval in Oudekapelle (Diksmuide). De man belandde ’s avonds met zijn Porsche Cayenne in het kanaaltje naast de weg waarna de zware auto onmiddellijk begon te zinken. Hij kon gelukkig zichzelf redden. Het verkeersongeval gebeurde vrijdagavond even voor 20 uur in de Grote Beverdijkstraat in Oudekapelle. Dat is een kilometerslange smalle landelijke weg met een kanaaltje naast. Het water is slechts gescheiden van de rijweg door een afhellend stuk grasstrook van nauwelijks twee meter breed. Wie zich op de weg misrekent, betaalt dat vaak cash. En dat heeft de 40-jarige man uit Langemark-Poelkapelle vrijdagavond aan den lijve ondervonden toen hij met zijn Porsche Cayenne op de weg reed.

  Tot dak aan water

  “We kregen melding van het verkeersongeval even voor 20 uur”, zegt commissaris Geert Provoost van zone Polder. Het kanaaltje is daar vrij diep en breed. De wagen begon onmiddellijk te zinken en stond tot aan het dak in het water. De man kon gelukkig zichzelf bevrijden en naar de kant komen waar hij de hulpdiensten belde. Hij bleef ongedeerd en had geen bijstand van een ziekenwagen nodig. De man raakte wel licht onderkoeld want al zijn kledij was doorweekt. Hoe het ongeval kon gebeuren, is onduidelijk. Mogelijk speelde de regenval op dat moment een rol, of was het waterglad en lag er wat slijk op de baan. Of de bestuurder kende daar de weg niet op de smalle, onverlichte baan. Of snelheid een rol speelde is niet duidelijk. In ieder geval waren er geen verzwarende omstandigheden in het spel en legde de man een negatieve ademtest af.” Na het ongeval belde de man iemand op om hem te komen ophalen. Jhm

  01-04-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boot maak water Diksmuide

  Werfschip staat op kapseizend na te vaste koorden

  Zaterdagnamiddag werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een schip die veel te schuinlach. Brandweer Westhoek posten Leke en Dikmuide die snel ter plaatse waren deden een eerste controle op water in het ruim. Daar werd nik speciaals gevonden wel werd vastgesteld dat de korden te vast geschort waren en het stijgend waren peil de oorzaak zal kunnen geweest zijn deze werden da ook los gemaakt. Het verkeer op de IJzer had geen last van het incedent.


  31-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper
  Kortsluiting aan frigo veroorzaakt kleine brand
  In Boezinge merkten alerte bewoners rook op uit de garage van de buren. Zij verwittigden de brandweer die het vuur zeer snel onder controle had. De schade bleef beperkt tot de frigo, er vielen ook geen gewonden.


  30-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/Esen
  Kaars veroorzaakt brand in slaapkamer studente
  In Esen, deelgemeente van Diksmuide, veroorzaakte een kaars woensdagmiddag omstreeks 14.00u brand in de kamer waar een jonge dame aan het studeren was. Volgens brandweerluitenlant Rudi Dolphen viel een brandende kaars om op het bureau van de studente waardoor papier en ander materiaal onmiddellijk begonnen branden. De jonge dame vluchtte de kamer uit, trok de deur dicht en verwittigde de hulpdiensten. Brandweer Westhoek was snel ter plaatse en kon verhinderen dat het vuur zich buiten de slaapkamer verspreidde. De kamer liep wel heel wat roet- en rookschade op en is niet meer bruikbaar. Ook op de bovenverdieping is er wel rookschade. Beneden in de woning was er geen schade.
  28-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/Woumen
  Mazoutkachel zet schrijnwerkerij onder het roet
  Maandagnamiddag zorgde een defecte mazoutkachel voor heel wat roetschade in een schrijnwerkerij in Woumen, deelgemeente van Diksmuide. De eigenaar van de schrijnwerkerij merkte een hevige rookontwikkeling en verwittigde de brandweer. Brandweer Westhoek posten Diksmuide en Houthulst-Merkem kwamen ter plaatse en konden via een deuropening het gebouw binnengaan waar een dikke zwarte rook hing. Het vuur was snel onder controle waarna de schrijnwerkerij werd geventileerd. De brandschade bleef gelukkig beperkt tot de kachel en wat materiaal die rond de kachel lag, alsook enkele elektriciteitskabels. De rook- en roetschade is wel groter waardoor de schrijnwerkerij toch wel een poetsbeurt zal nodig hebben.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vko Koekelare
  Bejaarde bestuurder maak plaats voor tegenligger maar beland zelf in gracht
  Een tachtiger die zich hoffelijk wou gedragen in het verkeer moest donderdagmiddag zelf uit zijn voertuig worden bevrijd in Bovekerke. De man wou op een smalle weg plaats maken voor een taxi van ziekenvervoer, maar reed in achteruit zo zelf in de gracht en raakte niet uit zijn wagen.

  De brandweerposten van Koekelare en Diksmuide/Leke kwamen langs om een bevrijding uit te voeren. “De wagen van de man hing behoorlijk schuin in de gracht en de man raakte daar onmogelijk op eigen kracht uit”, zegt kapitein Filip Vandenberghe van de brandweer. “Hij was ook wat slecht ter been. Wij hebben hem horizontaal op de plank uit de wagen bevrijd met het oog op eventuele kwetsuren.”

  De man kreeg verzorging in een ziekenwagen, maar de krasse tachtiger bleef ongedeerd en moest niet naar het ziekenhuis worden gebracht. Met zijn wandelstok aan de hand kon hij de ziekenwagen snel weer verlaten. Zijn auto werd getakeld.  21-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MUG Heli in Diksmuide
  MUG Heli landt op Grote Markt van Diksmuide
  Maandag iets voor 17 uur werden de hulpen verwittigd ambulance vroeg versterking van de ladderwagen om een persoon te evacueren van het bovenste verdiep van een appartement. Ook werd de MUG Heli uitgestuurd naar de zelfde plaats de heli landde op de Grote Markt van Diksmuide en in de nabijheid van de interventie. Uiteindelijk werd het slachtoffer met de MUG heli overgebracht naar het ziekenhuis te Veurne.
  20-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide

  Baan Pervijze Veurne urenlang afgesloten na gekantelde vrachtwagen

  Maandagvoormiddag was de Nieuwpoortstraat tussen Pervijze bij Diksmuide en Nieuwpoort urenlang afgesloten voor het verkeer na dat een vrachtwagen in de gracht gekanteld was. De vrachtwagen was gevuld was met badkamermeubels en vaten olie alle moest met de hand overgeladen worden. De Roemeense trucker liep geen verwondingen op vermoedelijk was de chauffeur eventjes verstrooit en kwam in de zachte berm terecht waardoor het gevaarte in de gracht zakte. Het takeling duurde enkele uren.


  19-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Geluwe

  Auto met aanhangwagen knalt tegen boom, jonge vrouw en man afgevoerd naar ziekenhuis

  Een auto met aanhangwagen belandde zaterdag tegen een boom in de Ieperstraat bij Geluwe. Een van de twee inzittenden zat gekneld in het voertuig en raakte zwaargewond. Beide twintigers, onder wie een jongeman uit Zonnebeke, werden het ziekenhuis gebracht, hun toestand is stabiel. In de Ieperstraat in de Wervikse deelgemeente Geluwe raakte een Volkswagen Polo met een aanhangwagen zaterdagvoormiddag in de berm naast de rijbaan. De auto knalde tegen een boom en kwam tot stilstand op het fietspad. De aanhangwagen, die geladen was met gestabiliseerd zand, kwam schuin tot stilstand op de berm tussen het fietspad en een landbouwveld.

  De impact en de schade waren aanzienlijk. In de wagen zaten twee personen, een vrouw van 23 jaar uit Wervik aan het stuur en een man van 23 uit Zonnebeke, die gekneld zat op de passagiersstoel. De brandweer van de zone Westhoek werd even voor 10 uur opgeroepen om de persoon uit het verhakkelde voertuig te bevrijden. De man liep zware verwondingen op maar zijn toestand was stabiel. De vrouw was eerder lichtgewond. Beiden werden naar AZ Delta gebracht.

  Tijdens de vaststellingen door de politie van de zone Arro Ieper en de takel- en opruimwerken kon het verkeer beurtelings passeren op een van de twee rijvakken ter hoogte van het ongeval.

  De betrokken aanhangwagen had een dubbele as. “Mogelijk was de auto door de aanhangwagen te zwaar geladen en lag dit aan de oorzaak van het ongeval”, aldus Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper. Er waren geen andere voertuigen betrokken bij het ongeval.    17-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Houthulst
  Woning onbewoonbaar na schoorsteenbrand
  Maandagavond omstreeks 22.30u merkte een bewoner uit Jonkershove, deelgemeente van Houthulst, bij thuiskomst dat zijn woning volledig onder de rook zat, en verwittigde de hulpdiensten. De bewoner was in de namiddag vertrokken en had de kachel laten branden. Wellicht is er een probleem ontstaan in de schoorsteen en is de isolatie tussen vals plafond en plat dak beginnen smeulen. De brandweer moest een gat in het dak maken om tot bij de brandhaard te kunnen, en het vuur te blussen.
  Niemand raakte gewond, maar de bewoner was wel in shock. De woning is omwille van brand-, rook- en roetschade onbewoonbaar.
  16-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stormschade Diksmuide
  Brandweer Westhoek ruimt stormschade op
  De rukwinden hebben vandaag opnieuw op meerdere plaatsen in de Westhoek bomen ontworteld. In Diksmuide was een grote zieke linde in de Veldstraat niet opgewassen tegen de hevige rukwinden. Ook het Maria kapelletje kwam hierdoor mee naar beneden, maar het kapelletje bleef intact. Ook in de Portweg moest een omgewaaide boom worden verzaagd.
  15-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide/Esen
  Inhaalmanoeuvre loopt verkeerd af voor twee wagens

  Dinsdagavond rond 21:20 vielen er twee gewonden bij een zwaar verkeersongeval langs de Klerkenstraat in Esen bij Diksmuide. Tijdens een inhaalmanoeuvre liep het fout een Volkwagen Beetle en een BMW kwamen met elkaar in botsing waardoor de Beetle van de weg geraakte en tegen een elektriciteitpaal kwam om ten slotte in de weiden te belanden. Gelukkig vielen de verwondingen mee de personen van beide wagen een 4 tal ze konden op eigen krachten de wagens verlaten. Er kwamen twee ambulances en een MUG team ter plaatse twee personen werden overgebracht naar het ziekenhuis. De erg jonge bestuurder hun verwondingen vallen mee. Beide wagens liepen zware schade op ze moesten getakeld worden.


  14-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeurdag Lo-Reninge
  Opendeurdag Lo-Reninge en presentatie nieuwe tankwagen
  13-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper
  Bestuurder (23) belandt tegen verkeersgeleider in Ieper
  Zondagmorgen vroeg reed een bestuurder tegen een verhoogde verkeersgeleider ter hoogte van het kruispunt van de Noorderring met de Brugseweg tussen de Ieperse deelgemeente Sint-Jan en Sint-Juliaan, een dorp in Langemark-Poelkapelle. Door de aanrijding sneuvelden enkele verkeersborden en raakte de wagen beschadigd. De bestuurder van 23 jaar uit Staden was niet gewond. Bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken. Dat bevestigt politiezone Arro Ieper, die even voor 6.00 uur de melding van het ongeval binnenkreeg. Er werd een ademtest afgenomen en het resultaat was safe.
  “Waarschijnlijk was de bestuurder in slaap gevallen”, verklaart Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper. Het voertuig moest getakeld worden en Brandweer Westhoek werd opgeroepen om de olie en koelvloeistof op het wegdek te komen reinigen.
  12-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper
  Woning onbewoonbaar na brand
  Vrijdagmiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een schoorsteenbrand in Ieper. Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: "Bij aankomst van het eerste voertuig bleek het om een woningbrand te gaan. De brand woedde in het vals plafond tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Er werd onmiddellijk opgeschaald naar woningbrand. Een autopomp en tankwagen werden in versterking gestuurd. De woning is onbewoonbaar. Er is opvang voor de bewoner voorzien. De aanwezige bewoner stond de brandweer op te wachten. Niemand raakte gewond."
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stormschade
  Brandweer Westhoek druk in de weer om stormschade op te ruimen
  Vrijdagnamiddag kreeg Brandweer Westhoek een 50-tal oproepen voor stormschade. Meestal waren het afgebroken takken of ontwortelde bomen. In Houthulst kwam een muurtje met poort van een tuinafsluiting op het voetpad terecht en verder waaide ook een schoorsteen om waarbij brokstukken in een Velux dakvenster terecht kwamen en was er op enkele plaatsen dakbedekking- en/of dakgootbekleding losgekomen.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Kortemark

  Drie gewonden bij zware botsing in gietende regen

  Bij een zware botsing tussen twee wagens in Handzame (Kortemark) vielen donderdagavond drie gewonden. Het ongeval gebeurde in de gietende regen toen een van de bestuurders verrast werd door een plots indraaiende wagen. Het verkeersongeval gebeurde donderdagavond om 18.10 uur op de Staatsbaan in Handzame, ter hoogte van de Aarsdamstraat, op een punt die in de volksmond bekendstaat als ‘t Aarsgat. Een vrouw die met een Mini reed, kwam vanuit de richting van Kortemark en reed richting Handzame. Ze werd verrast door de bestuurder van een Opel Astra break die op de voorsorteerstrook stond in de andere richting en plots indraaide richting Aarsdamstraat. Het kwam tot een zware botsing. Meteen na het ongeval werden de hulpdiensten opgeroepen en die kwamen massaal ter plaatse. Brandweerman getuige

  “Een brandweerman was toevallig getuige van het ongeval en belde onmiddellijk naar de alarmcentrale voor de nodige hulp”, zegt brandweerkapitein Gino Crombez. “Gelet op de zware impact was er de vrees dat er iemand gekneld zat in het voertuig, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Bij onze aankomst waren alle inzittenden al uit de wagen. Er vielen drie gewonden, die allemaal naar het ziekenhuis werden overgebracht. Op het eerste gezicht vallen de verwondingen al bij al mee. Maar dit had veel slechter kunnen aflopen als je ziet welke impact er geweest is met een snelheid van wellicht 70 kilometer per uur. En ook de gietende regen speelde wellicht een rol.”

  Er kwamen twee ziekenwagens en een mug-team ter plaatse om iedereen te verzorgen. De brandweer had nog heel wat werk om brokstukken en motorvloeistoffen op te ruimen. De dieseltank van een van de wagens barstte ook open, waarna de riolering afgedamd moest worden. De politie regelde het verkeer. Het ongeval leidde tot aanzienlijke verkeershinder.  JHM  06-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw voertuig voor de zone Westhoek
  Nieuw officierenvoertuig voor Brandweer Westhoek- post Leke
  Vijdagavond werden de sleutels van een nieuw Volvo officierenvoertuig voor Brandweer post Leke door burgemeester Lies Laridon van Diksmuide overhandigd aan postoverste: Kapitein Filip Vandenberghe.
  In uitvoering van het zonaal voertuigenplan van Brandweerzone Westhoek werd deze nieuwe officierenwagen geleverd aan post Leke (geen vervanging). Het is één van de 4 nieuw aangekochte officierenwagens. De andere zijn voor Kortemark, Veurne en Zonnebeke. Het voertuig brengt de officier, de leider van operaties bij een interventie, ter plaatse. Aan boord zitten twee persluchttoestellen, explosievrije verlichting, automatisch aangestuurde GPS en communicatieapparatuur. Daarnaast ook een lade voor allerhande documenten in het kader van opschalingsprocedure (ICS documenten (incident command system docs).
  Technische kenmerken:
  - Volvo XC 40 B3 MILD HYBRID BENZINE
  - Kostprijs: 40000€ (inclusief striping, prioritaire installatie en opbouw)
  - Aankoop via raamovereenkomst federale politie

  Comfortzetels, Charcoal Bella Small-textiel, Origin-inleg (R100)

  Niet-metaalkleur Solid Black (019) à zijn gewrapt in RAL 3020

  7-traps automaat met dubbele koppeling

  Rubbermatten vooraan en achteraan

  Vierseizoensbanden (ipv zomerbanden)

  Opbouw en inrichting door de Firma MODUVAN Kortemark  01-03-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dier Roeselare

  Brandweer redt paard uit zwembad aan woning in Roeselare

  Langs de Koestraat in Roeselare heeft de brandweer van de zone Midwest woensdagmiddag samen met het dierenreddingsteam van de zone Westhoek een paard uit een zwembad gered. Het dier kon zonder kleerscheuren geholpen worden. Rond 14 uur sukkelde het paard vanuit een weide in het zwembad naast de woning van de eigenaar. Het zwembad was afgedekt met een zeil maar dat merkte het paard niet op en zakte in het water. De brandweer zorgde er eerst voor dat er een deel van het water uit het zwembad weggepompt kon worden. Onder begeleiding van een dierenarts kon het dier daarna met een Manitou verticaal uit het koude water gehesen worden. Alles verliep vlot en het paard kon nadien in de zon opnieuw opwarmen. Het overleefde zonder kleerscheuren het hachelijke avontuur.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide

  Veel schade na schouwbrand in woning

  Dinsdag rond 15:45 werd Brandweer Westhoek uitgestuurd voor een schouwbrand in Diksmuide. De bewoners hadden rook gemeld in de woning rond de schouw de brand was snel onder controle. Door de warmte straling heeft de houten schouw garnituur beginnen branden deze werd vakkundig verwijderd.  Eventjes was het druk in mijn straat nu ik ondertussen 7 maanden buitendienst ben door een ongeval toch eventjes gaan kijken.
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!