Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • brand Diksmuide/Leke
 • nieuwe voertuig Brandweer Westhoek
 • vko Kortemark
 • stormweer Kortemark
 • Beenhespe
 • vko Houthulst/Jonkershove
 • persoon vast in de modder Diksmuide
 • brand Koekelare/Bovekerke
 • brand Diksmuide/keiem
 • beklemd persoon Houthulst
 • vko Diksmuide /Esen
 • brand Koksijde/Oostduinkerke
 • brand Diksmuide
 • brand De Panne
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • reinigen openbare weg Boezinge
 • brand Diksmuide/Stuivenkenskerke
 • einde dienst
 • Vko Torhout
 • vko Langemark-Poelkapelle
 • reinigen openbare weg Diksmuide
 • vko Diksmuide /Esen
 • wateroverlast Diksmuide
 • brand Kortemark
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  20-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Langemark-Poelkapelle

  Zware klap tussen tractor en auto 

  Het kwam dinsdag even voor 10 uur tot een botsing tussen een auto en tractor op het kruispunt van de Pilkemseweg met de Langemarkseweg in het Ieperse gehucht Pilkem, vlak bij Langemark-Poelkapelle. 

  Een tractor met aanhangwagen reed volgens vaststellingen van politiezone Arro Ieper op de Langemarkseweg. De Renault Mégane wou het kruispunt opdraaien, maar verleende geen voorrang aan de tractor die richting Pilkem reed. “De autobestuurder verklaarde dat hij onwel werd”, aldus Glenn Verdru, woordvoerder van politiezone Arro Ieper.

  De klap was bijzonder hevig. Daarbij sneuvelde de voorruit van de tractor, die wat verderop tot stilstand kwam op het fietspad van de Langemarkseweg. De Renault Mégane belandde op het fiets- en voetpad bij het kruispunt.

  “De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd”, vervolgt Verdru. “De autobestuurder was bij bewustzijn, klaagde over pijn aan de rug en werd overgebracht naar het ziekenhuis.” De Ieperse takeldienst Depannage dienst kwam ter plaatse om de auto te takelen. Brandweer Westhoek werd opgeroepen om het wegdek te reinigen en extra signalisatie te voorzien aan het kruispunt, waar een stukje rijvak van de Pilkemseweg was afgezet tijdens de ruim- en takelwerken.  Thijs Pattyn

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide
  Brandweer Westhoek ruimt 250l diesel na lek in brandstoftank vrachtwagen
  Maandagavond werd Brandweer Westhoek opgeroepen nadat een vrachtwagen in de landelijke Steenstraat te Diksmuide al zijn brandstof was verloren. Dit kwam nadat de luchtketel was opengebarsten en hierbij een scheur in de brandstoftank had veroorzaakt waardoor alle brandstof op het wegdek terechtkwam.
  Meerdere posten van Brandweer Westhoek kwamen ter plaatse met absorberende korrels die over de brandstof werden uitgestrooid. Nadien werden de absorberende korrels terug opgeschept en werd het wegdek met detergent en water gespoeld.
  17-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide /Esen
  Poolse bestuurder gaat bocht rechtdoor in Esen
  In de nacht van zaterdag op zondag rond 1 uur kwam een Pool met zijn Lexus wagen in de gracht terecht lang de Roeselarestraat te Esen bij Diksmuide. De bestuurder die in de richting van Kortemark reed ging ter hoogte van de wijk Hoogland rechtdoor in de bocht en ramde een verkeersspiegel en een boom om uiteindelijk tot stilstand te komen in de gracht. De brandweer moest de bestuurder bevrijden uit het voertuig en werd onder MUG begeleiding over gebracht naar het ziekenhuis de Roeselarestraat werd in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De Poolse bestuurder is niet in levensgevaar.


  14-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Wat verstopte rioolpunt kan doen 
  Woesndagnamiddag werd Brandweer Westhoek -post Diksmuide opgeroepen voor wateroverlast in de Eikhofstraat en de hoek Pluimstraat. Bij aankomst stond de helft van het kruispunt blank het water stroomde van de velden af. Een verstopt rioolputje kon al het water niet weg krijgen naar de hoofdriool.  Drie grote putdeksels werd open gelegd. 
  12-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Kortemark

  Brandweer rukt uit voor brandende auto die man op tijd kan stilzetten

  De man reed maandagavond rond 17.50 uur rond in zijn Mercedes diesel toen hij plots heel wat rook opmerkte die van onder de motorkap van zijn wagen kwam. Hij passeerde op dat moment het kruispunt van de Koekelarestraat met de Edewallestraat en kon zijn auto aan de kant zetten in de Edewallestraat. Daar vroeg hij om hulp bij de buurtbewoners, die daarna ook meteen de brandweer belden. In afwachting van hun komst spoten ze al een kleine poederblusser leeg. De brand zelf nam daarna ook geen uitbreiding meer. “Bij onze aankomst rookte de auto wel nog, maar een vuurhaard in het motorblok konden we niet aantreffen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark. “Het probleem zat onder de motor, vermoedelijk aan de bodemplaat. Daar moet ergens iets blijven slepen zijn wat tot een rookontwikkeling leidde. We blusten in de motorkap en de auto moest getakeld worden voor verder nazicht.” Er was amper verkeershinder door de brandweerinterventie. 
  foto's en info Jelle Houwen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Veurne/Vinkem

  Brandweer kan erger voorkomen bij beginnende dakbrand in Vinkem

  Maandag even voor 11 uur merkten bewoners van een woning tussen Vinkem en Izenberge dat hun schouw niet meer goed trok. Toen ze buiten gingen kijken, zagen ze heel wat rook rond hun schouw en onder de dakpannen vandaan komen. Ze merkten ook vlammen op. Daarop verwittigden ze de brandweer die uitrukte voor een uitslaande dakbrand. Zowel posten Veurne, Lo-Reninge als Zuid-IJzer snelden ter plaatse naar de smalle landelijke weg. 
  Bij onze aankomst zagen we vlammen op rond de schouw en onder de dakpannen”, zegt kapitein Rik Breem van post Veurne. “De binnenconstructie van de schouw in het dak had vuur gevat en dat vuur tastte het materiaal rond de schouw en het onderdak aan. We konden erger voorkomen en verhinderen dat het vuur uitbreidde tot een echte dakbrand. Toch werd er een gat in het dak gebrand en moesten we verschillende dakpannen wegnemen. De schade blijft gelukkig al bij beperkt. Onder het dak zit een mezzanine en een stuk zolder en daar is wel schade. Op de eerste verdieping zelf is er wat waterschade. De woning zelf blijft bewoonbaar.” foto's en info Jelle Houwen


  08-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Elverdinge
  Tractor uitgebrand in Elverdinge
  Zaterdagmorgen omstreeks 8.15u vatte een tractor met aanhangwagen in de Hospitaalstraat tussen Elverdinge en Vlamertinge plots vuur. De bestuurder van de tractor probeerde het vuur nog te blussen, maar tevergeefs. Bij aankomst van de brandweer stond de tractor reeds in lichterlaaie. Door de hevige hitte ontplofte een voorband en vlogen brokstukken tientallen meters ver. De ontploffing was kilometers ver te horen. Buurtbewoners kwamen dan ook een kijkje nemen en vertelden dat er reeds de hele nacht gewerkt werd door loonwerkers, wellicht om zoveel mogelijk van de oogst te kunnen redden nu het na de vele regen is beginnen vriezen, wat uiteraard een ramp is voor de landbouwers.
  "Daarom moesten we eerst van op veilige afstand blussen." Aldus brandweerluitenant Filip Deramoudt. De tractor is volledig verloren, de aanhangwagen kon gevrijwaard worden. De verhakselde maïs in de aanhangwagen begon wel lichtjes te roken.


  27-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper

  Invalide vrouw (86) rijdt waterloop in, maar kan zoon nog bellen

  Dat gebeurde even voor 23 uur op het kruispunt van de Diksmuidestraat en de Hoge Wieltjesgracht, een straat die langs de Wieltjesgracht loopt. “Ze kwam van de Brugseweg en mogelijk is ze de Hoge Wieltjesgracht iets te vroeg ingedraaid en zo in de waterloop beland”, aldus de zoon. “Gelukkig woon ik in de buurt van de Menenpoort en was ik al na een paar minuten rijden ter plaatse. Door de geringe snelheid en de begroeiing bij de oever belandde het voertuig amper in het water. “Maar ze had enorm veel geluk”, beseft de zoon. “Voor hetzelfde geld ging de wagen over de kop en lag ze met haar hoofd naar beneden in het water. Van zodra ik bij het voertuig was, durfde ik het niet meer loslaten uit vrees dat het nog verder zou zakken.” Vanuit haar wagen belde de vrouw de hulpdiensten. Politie en brandweer snelden ter plaatse en uit voorzorg werden ook duikers opgeroepen. “Ze konden de zetels in de wagen platleggen en mijn moeder via een zijdeur bevrijden”, getuigt de man. De dame was wat onderkoeld en werd voor een controle overgebracht naar het ziekenhuis, aldus Pieter Ooghe, officier van Brandweer Westhoek.   foto's Thijs Pattyn
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Brandweer maakt rijbaan terug vrij in Woumen na wateroverlast
  Maandag rond 16 uur werd Brandweer Westhoek post Diksmuide opgeroepen voor de rijbaan terug vrij te maken. Een 15 cm dikke smurrie van modder en groen die met de water mee gekomen is lag op de baan.  Met man en macht werd de smurrie met schoppen en borstels vrij gemaakt. 
  26-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Moerkerke

  Vlammenzee verwoest loods in Moerkerke

  In Moerkerke bij Damme is vrijdagavond een zware brand ontstaan in de loods van een loonwerker. Een tractor vatte vuur en al snel sloegen de vlammen over naar grote hoeveelheden hooi die er opgestapeld lagen. Het vuur ontstond even na 17 uur in de loods meteen was duidelijk dat de situatie ernstig was. In de loods werden meteen veel vlammen gezien en bij aankomst van de brandweer was er al sprake van een vlammenzee. De eigenaars konden wel nog diverse landbouwvoertuigen verplaatsen en zo vermijden dat ook die mee in vlammen opgingen.
  24-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gaslek Diksmuide
  Tiental bewoners geëvacueerd na gasophoping in kelder appartementsgebouw Woumen
  In het centrum van Woumen werd donderdagvoormiddag gasgeur vastgesteld in de kelder van een appartementsgebouw waar bakkerij Devreker is gevestigd. Politie en brandweer kwamen ter plaatse.
  Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: "Bij aankomst van de brandweer werd inderdaad vastgesteld met gaslekdedector dat er gas aanwezig was in de kelder van het appartementsgebouw. Meteen werd het appartement ontruimd evenals enkele naastgelegen woningen en een broodjeszaak. De bewoners werden overgebracht naar het OC Walnes, een 200-tal meter verder. Fluvius werd ter plaatse gevraagd om het lek op te sporen en te dichten."
  Na een uur konden de bewoners terugkeren en werd de weg tussen de St.-Pietersstraat en de kerk terug vrijgegeven.
  19-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide.
  Koning Filip bezoekt Westhoek
  Vrijdagvoormiddag bracht koning Filip een Bezoek aan de Westhoek naar aanleiding van de wateroverlast. De koning woonde eerst een vergadering van het provinciaal coördinatiecomité bij samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, gouverneur Decaluwé en de burgemeesters van de getroffen gemeentes op het stadhuis van Diksmuide en kreeg de koning een stand van zaken omtrent de maatregelen die worden genomen om de waterellende aan te pakken. Daarna bezocht de koning de Commandopost (CP-Ops) in de gebouwen van de technische dienst van Diksmuide om vervolgens langs te gaan bij Brandweer Westhoek -post Diksmuide om de mensen die zich de voorbije dagen hebben ingezet op het terrein, een hart onder de riem te steken.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  .

  16-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Elke druppel regen die we nu nog krijgen is er één te veel
  Het waterpeil van de IJzer en het Blankaartbekken blijft maar stijgen en is intussen boven het niveau van de winterdijk (5m) gekomen. Geen goed nieuws dus voor de Blankaart-regio. De blijvende hoge waterstanden aan de Winterdijk in Woumen vormen er een bedreiging voor de nabij gelegen woningen en veestapel. Daarom werd beslist over te gaan tot een preventieve evacuatie van een 25-tal woningen in Merkem (Houthulst) en Woumen (Diksmuide). De getroffen bewoners die niet bij familie terecht kunnen, worden ondergebracht in het opvangcentrum Heuvelhuis in Klerken (Houthulst).
  Situatie op het terrein:
  • Lo-Fintele kampt met een historisch hoge waterstand (5,15m) en heeft nog maar een kleine marge ter beschikking, waardoor bijkomende maatregelen ter bescherming van de omwonenden zich opdringen
  • In Ledegem en Wevelgem zijn de wijken Hemelhoek en Groen Lint bedreigd
  • In het Brugse polderbekken stijgt het peil van de Kerkebeek. Hier is nog geen sprake van kritieke overstromingen maar de situatie wordt ter plaatse wel op de voet opgevolgd
  • De waterpeilen in en rond Poperinge staan zeer hoog maar zijn nu voorzichtig aan het dalen. Of dit voldoende is om een nieuwe regenzone op te vangen blijft bang afwachten
  • In Diksmuide is de situatie rond Woumen en de Blankaart precair
  • In de regio Ieper zijn er lokale overstromingen in Voormezele en Vlamertinge als gevolg van de overvolle Dikkebusvijver
  • in Adinkerke werd een extra aarden dam aangelegd die in combinatie met de ingezette pompen de nodige bescherming moet bieden aan de bedreigde Tuinwijk
  • in Nieuwpoort werd ter hoogte van het Kattensas in allerijl een extra dam aangelegd om de achterliggende woonwijk te beschermen. Ter hoogte van het Ganzepoot-complex in Nieuwpoort is de pompcapaciteit ondertussen vertienvoudigd en wordt er massaal water naar de zee afgevoerd. Vandaag werden daar bijkomend nog twee pompen aan toegevoegd waardoor in totaal 20 m³ water extra kan afgevoerd worden.
  Momenteel blijven de kritieke aandachtspunten de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge (deelgemeenten Watou en Haringe), De Panne en Nieuwpoort, allen gelegen aan de IJzer. Buiten de Westhoek wordt vooral de toestand in de gemeentes Ledegem en Wevelgem van zeer nabij opgevolgd. Op dit ogenblik zijn bijkomende evacuaties nog niet aan de orde.
  Anne Martens, waarnemend gouverneur: "Wat de regio de voorbije dagen meemaakte was een heftige, ongeziene situatie. Na een week van onophoudelijke kritieke waterpeilen zijn alle buffers, kanalen en reserves nu opgebruikt. Waar pompen kunnen ingezet worden, zijn ze ingezet. Nu nog bijkomend technische middelen inzetten, maakt geen verschil meer. Elke druppel regen die er nu nog bijvalt zal er één te veel zijn. Het is een ongelijke strijd tegen dit wassende water."
  De voorraad zandzakken - die na de voorbije regenval aanzienlijk gedaald was – wordt ondertussen vanop verschillende fronten opnieuw aangevuld. Er zijn momenteel drie lijnen bezig met het vullen van de zakken om voorbereid te zijn op de komst van het volgende regenfront. Defensie werd hiervoor opnieuw ingeschakeld ter ondersteuning van de technische diensten van de gemeenten, de hulpverleningszones en de Civiele Bescherming.
  De vele ondergelopen straten maken het voor de hulpdiensten niet alleen soms moeilijk om ter plaatse te geraken, ze zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties. Daarom werd in de crisiscel beslist dat de straatverlichting ook de komende nachten, tot en met zondagnacht, zal blijven branden. Ten behoeve van de hulpdiensten werd bovendien een applicatie voorzien waarin alle gemeenten de afgesloten straten aanduiden. Hierdoor zou het ter plaatse gaan van de dringende medische hulpverlening blijvend vlot moeten verlopen.
  Aan de bevolking wordt gevraagd om de richtlijnen van de hulpdiensten te blijven opvolgen en de overstroomde gebieden te vermijden wanneer men daar niet moet zijn. Niet-dringende vragen om hulp van de brandweer of om zandzakken te krijgen moeten nog steeds ingediend worden via het e-loket www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722. Enkel zo kan het nummer 112 exclusief voorbehouden worden voor levensbedreigende situaties. Zandzakken kunnen ook nog steeds niet zelf afgehaald worden.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast
  Bres in Winterdijk Merkem dichten
  In de Noordbroekstraat te Merkem kwam het water deze morgen voorbij de wintermuur en liep in lager gelegen gebieden. Een aannemer werd opgevorderd en werd onder politiebegeleiding met een graafmachine en een vracht aarde ter plaatse gestuurd om de dijk te verstevigen.
  15-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Brandweer bouwt noodbrug zodat bewoners van door water omsingelde woning veilig van en naar huis kunnen
  In Noordschote heeft Brandweer Westhoek post Lo-Reninge een noodbrug gebouwd in een overstroomd gebied zodat de bewoners, die door het water omsingeld zijn, veilig van en naar hun woning kunnen gaan. Dit hadden ze nog nooit eerder moeten doen. De woning zelf dreigt niet onmiddellijk onder te lopen, maar de toegangsweg is net een rivier. Voor de bewoners was het niet meer veilig om hun woning te bereiken, en al zeker niet in het donker. Het water kwam tot boven hun laarzen en de dochter (9) moest op de rug van haar papa gedragen worden om veilig op de begane grond te geraken. Daarom bouwde de brandweer een noodbrug met een lengte van +/- 40m via de tuin van een buurman naar de woning die ingesloten is door het water. De noodbrug komt ongeveer 20cm boven het water en is voorzien van een leuning zodat de gebruikers zich kunnen vasthouden zodat ze hun evenwicht niet verliezen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.treinongeval Ardooie
  Zwaar ongeval tussen vrachtwagen en trein te koolskamp
  Dinsdag is een zwaar ongeval gebeurd met een trein aan een overweg aan de Oude Heirweg in Koolskamp (Ardooie). De trein is tegen een vrachtwagen gebotst en ontspoord. De trucker is in levensgevaar. Vijftien passagiers op de trein raakten lichtgewond. De treinbestuurder is zo goed als ongedeerd. De materiële schade is enorm. Het zal nog enkele dagen duren voor er weer treinverkeer op de lijn tussen Lichtervelde en Roeselare mogelijk is. Opvallend: op 20 december vorig jaar gebeurde een identiek ongeval op dezelfde overweg.

  13-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Op zondagavond beveiligen we nog paar pompstations rond de IJzer
  Met boten brandweer boten werden zandzakjes via de IJzer naar het pompstation gebracht tot de Stenensluisvaart. Daar werd het gebouw beveiligd met zandzakjes zodat de pompen kunnen blijven draaien om Diksmuide droog te houden.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  En wat je zo op zondag zandzakjes en nog meer zandzakjes leggen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek.
  Verhogen winterdijk Diksmuide
  Zondag werdt door Brandweer Westhoek intensief gewerkt aan de versterking van de winterdijk aan het Blankaartbekken in Woumen, waar een team van 30 personen zich inzet om een zandzakkendam aan te leggen. De inzet is gericht op het voorkomen van waterstijging en de dreiging van opstuwing en overtopping veroorzaakt door een zuidwestenwind met een kracht van 5/6 Beaufort komende week. Daarnaast is er aandacht voor het beschermen van kritieke installaties, met name vijf pompgemalen en pompstations in het Blankaartbekken.
  Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: “Hier worden ongeveer 1250 zandzakken opgestapeld tot een hoogte van 3 zakken per installatie, wat neerkomt op een totaal van 2000 zakken die vandaag nodig zullen zijn. De zandzakvulmachines van de civiele bescherming en de technische dienst van Poperinge draaien op volle toeren om de voorraad op peil te houden. Daarnaast wordt er extra pompcapaciteit toegevoegd in Nieuwpoort. Evacuaties zijn op dit moment niet aan de orde. De focus ligt voornamelijk op het implementeren van beschermingsmaatregelen tegen opstuwing, overtopping en stijgend water, met als doel de optimale werking van pompen te waarborgen.”
  "We hopen zo Diksmuide en de gebieden stroomafwaarts van verdere waterellende te sparen."


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!