Soms had ik het idee dat alle geluk aan mijn zijde was. Om te beginnen had ik door de troubles bij het boeken van de reis een behoorlijke korting gekregen. Iets waar de anderen enkel jaloers konden op zijn. Dan waren er die momenten waarbij ik geld verdiende door het uit te geven. Daar kreeg je zopas al een voorsmaakje van, maar het is me ook overkomen in Palmyra waar de ober me twee keer 5 pond heeft teruggegeven en ik dus weer gratis had gedronken.
Een ander facet van geluk hebben zit in de kamerverdeling. Omdat Koning Aap geen gemengde kamers maakt, leek het er op het eerste gezicht op alsof ik de hele reis een kamer zou delen met Sarah omdat we de enige vrouwen waren die geen partner hadden. Maar Sarah had 250 over voor een single room Bijgevolg sliep ik dus ook alleen, maar dan zonder extra te betalen. Bovendien had ik dikwijls ook nog een grotere kamer of een beter uitgeruste kamer (bijvoorbeeld ligbad) in vergelijking met Sarah. Nochtans had Luc de sleutels steeds willekeurig uitgedeeld Vooral in het eerste deel van de reis viel dit erg mee voor mij. De laatste dagen was ik niet erg tevreden van de kamers die ik kreeg en had zij minder te klagen. De kunst is echter om tevreden te zijn met wat je krijgt en vooral (achteraf) te beseffen dat je soms geluk hebt gehad. Een derde facet van geluk komt straks te pas bij hoofdstuk 3. Dit is nog het sterkste voorbeeld van wat het betekent om het geluk aan jouw kant te hebben.
Soms is het een probleem om geld te wisselen als je in een vreemd land bent.
Neem nu in Libanon. Men had ons gezegd dat er mogelijkheden waren om met dollars te betalen of om geld uit de muur te halen. Dus had ik bij de grens nog niet de moeite gedaan om euros te wisselen in lires.
Bij aankomst in Beiroet had ik niet direct geld nodig, maar bij het avondmaal en bij het betalen van mijn deel van de taxi wel. Gelukkig kon ik voor de eerste maal beroep doen op vriendelijke reisgenoten die mij wilden voorschieten. Maar op die manier kreeg ik wel direct het gevoel van bij hen in de schuld te staan. En wie mij kent weet hoe ik dat gevoel haat
Gelukkig gingen we de volgende dag op uitstap naar het zuiden van Libanon: Sidon,
Tyre en nog een paar kleine plaatsen. Op een van die stopplaatsen deed ik een poging om een briefje van $50 te wisselen door iets te kopen. Een fles water bijvoorbeeld. Blijkbaar was dat geen realistisch idee, want men gaf mij de fles water liever cadeau dan dat ze de dollars konden wisselen. Poging mislukt.
In Sidon vond ik een geldautomaat om te pinnen. Ik kreeg één briefje van 50 000 lire (valt wel mee als je het omzet in euro). Om het te wisselen zou ik dan het middageten betalen voor onze tafel en zij zouden mij terugbetalen. Op die manier zou ik ook wat klein geld hebben. Het was echter niet helemaal duidelijk hoeveel iedereen mij moest en toen puntje bij paaltje kwam, had ik op het einde nog steeds 50 000 lire over, zij het dan in kleinere briefjes gewisseld. Ik had dus gratis gegeten en gedronken zonder dat ik daarom had gevraagd.
Toen we een uurtje later in de bus zaten, vroeg Luc me of ik zijn briefje van 50 000 lire niet kon wisselen in kleiner geld Daar zat ik dus terug met mijn briefje van 50 000 lire.
Bij het volgende drankje, in Tyre aan zee, was Anneke me voor en had al voor ons beiden betaald voor ik er erg in had en ik kon haar niets terugbetalen omdat ik nog steeds geen klein geld had.
s Avonds in het hotel dacht ik een rondje te betalen voor Jalel, Sylvia en Matthias. Matthias had blijkbaar hetzelfde idee en hij was me voor. Weer mislukt dus
Gelukkig kon ik hen de volgende dag ik Byblos ook eens trakteren.
Uiteindelijk is het allemaal wel in orde gekomen. Ik heb -denk ik- iedereen nog wel eens getrakteerd, maar heb er ook wel voor gezorgd dat ik de volgende dagen en in de volgende landen genoeg geld bij me had zodat ik zoiets niet meer ben tegengekomen.
Verhalen van 1001 (of waren het er 21?) nachten in Libanon, Syrië en Jordanië. Zo begon het allemaal...
Binnenkort maak ik een reis naar het Midden-Oosten. Meer bepaald naar Syrië, Jordanië en Libanon. De reis wordt georganiseerd door Koning-Aap reizen België. Voor mij is het de eerste keer dat ik voor deze reisorganisator kies. Hiervoor ben ik al enkele jaren op reis gegaan met Joker-reizen. Ik heb met hen prachtige reizen gemaakt naar de Baltische Staten, Guatemala en Honduras, Kenia, Lapland en Argentinië. Er is zeker niet een duidelijke reden waarom ik nu veranderd ben van reisbureau. Het belangrijkste argument voor mij is wellicht dat ik hoop dat ik meer vrijheid krijg bij Koning Aap. Niet omdat mijn vrijheidsdrang zo groot is, maar omdat bij Joker verondersteld wordt dat je meedoet met de groepsactiviteiten, ook al heb je daar niet de juiste conditie voor of veel zin in. Dat kan meevallen, maar soms ook tegenvallen. Verder alleen maar positieve zaken over Joker. Maar de conclusie is dat ik behoefte had aan frisse wind... dus een ander reisbureau.
Eigenlijk was het Midden-Oosten helemaal niet mijn eerste keus. Ik wou vooral naar Azië, meerbepaald Zuidoost-Azië. De reis naar Cambodja, gecombineerd met Thailand en Vietnam, sprak me wel aan, en daarvoor ging ik me dan ook inschrijven. Alles verliep vlot. Kort nadien werd de reis "gegarandeerd" wat wil zeggen dat ik naar de Vietnamese Ambassade trok om mijn visum te gaan regelen. En toen begon het: enkele dagen daarna kreeg ik het bericht dat de reis toch niet kon doorgaan. Wegens een gebrek aan vliegtuigtickets. Nu kan je zeggen wat je wilt, ik vind dit toch minstens een grove fout van Koning Aap. Als ze iemand laten inschrijven en als ze dan op de website melden dat de reis gegarandeerd doorgaat, moeten ze toch eerst zeker zijn dat de vliegtuigtickets nog beschikbaar zijn...
Een andere keuze was lastig: Men stelde me voor om naar Myanmar te gaan, een buurland van Thailand dus vergelijkbaar tot op zekere hoogte. Maar na het lezen van de reisbeschrijving was ik niet overtuigd. Zó graag wou ik nu ook niet naar Azië. Om eerlijk te zijn verplichtte ik mezelf tot dan toe om dit jaar naar Azië te gaan, omdat ik eerder de neiging vertoon voor zwoele zuiderse, Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse landen, maar besefte dat ik ook wel eens een ander stukje van de wereld moest zien. Maar dat voornemen wou ik nu wel met plezier aan mijn laars lappen, zodat Cuba mijn evidente keuze zou worden. De juli reizen naar Cuba waren echter volgeboekt. Dus kreeg ik het voorstel om de info over het Midden-Oosten eens te lezen, en ik zou zelfs korting krijgen mocht ik voor die reis inschrijven. Zo geschiede... Enkele dagen daarna was ik al ingeschreven, kreeg ik de beloofde korting en ook de belofte dat men mijn visumkosten zou terugbetalen en zelfs mijn visum zou afhalen in Brussel bij de Vietnamese ambassade.
Oef ik kan dit jaar dus toch op reis, het komt goedkoper uit voor mij en ik zal de stad Petra zien, want daar draait het voor mij uiteindelijk toch een beetje om.
Men waarschuwt me nu al voor de strenge regels i.v.m. kledij, de rol van de vrouw, het woelige politieke klimaat, de hitte in de maand juli, maar ook voor de onvergetelijke schoonheid van de historische gebouwen en plaatsen, voor de pracht van de woestijn, de gastvrije mensen met hun lekkere thee en nog zo veel meer moois. Ik denk er het mijne van. We zullen wel zien...
dit is een eerste berichtje om te controleren of mijn blog wel werkt. Binnenkort vinden jullie hier verslagjes over de reis die ik ga maken, te beginnen bij de voorbereidingen.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.