Ik ben Steven
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Wever.
Ik ben geboren op 07/05/1973 en ben nu dus 51 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren,Nicole Kidman en Kylie Minogue fan.
Dit is de vlag van Menen(Lauwe). Klik maar op de foto om informatie van onze woonplaats.
Een verbluffende 155.000 liter aan zee- en zoetwater uit alle hoeken van de wereld, 46 bassins en 250 verschillende soorten vis, vormen het aquarium om tot een boeiende omgeving die niemand onverschillig laat.
Naast het Aquarium vind je het zoölogisch museum. Ook het Maison de la Science (Huis van de Wetenschap) en het Musée de la diversité du Règne Animal (Museum van de diversiteit van het Dierenrijk) zijn hier gehuisvest. Een ideale combinatie voor een dagje vol wetenschappelijke verrassingen.
Zowat 2500 exemplaren van 250 vissoorten uit de oceanen, zeeën, meren en rivieren uit de hele wereld bevolken 46 bassins van het Aquarium en ongeveer 20.000 opgezette dieren uit alle werelddelen worden in het Museum tentoongesteld.Voor de officiele site van het museum hieronder klikken.
De Hellingen van de Citadel vormen een onmisbaar onderdeel in het DNA van Luik. Wie in Luik is geweest zal zich onherroepelijk de trappen van Bueren herinneren die je in 375 treden van de wijk Coeur Historique naar de Citadel brengen. Deze wijk levert ook een grote bijdrage aan het groene karakter van de stad. De terrassen van het oude klooster van de Minderbroeders en de Teutoonse ridders liggen er vandaag de dag netjes bij. De historie van Luik ligt aan de modern aangelegen wandelpaden letterlijk aan je voeten. Het uitzicht over de stad zorgt voor een romantisch aangezicht en trekt daardoor veel verliefde stelletjes naar deze plek. Het beste uitzicht geniet je aan de voet van de citadel. je loopt na het einde van de trappen het straatje uit in noordelijke richting, waarna je het grote monument niet kunt missen. De hellingen van de citadel zijn een onmisbaar onderdeel van een stedentrip aan Luik. Een verademing midden in de stad!
Categorie:Luik
Trappen van Bueren
De helling naar de citadel, aan de noordzijde van het centrum in Luik, staat bekend als Montagne de Bueren ofwel de Buerenberg. De Trappen van Bueren vormen een kaarsrecht pad naar de top van de berg. De weg naar de Citadelle telt maarliefst 374 treden. Niet alleen een fraai gezicht, maar ook een interessante wandeling langs de terrassen van het oude klooster en van de Teutoonse ridders evenals de aangrenzende tuinen. Eenmaal boven heb je een panoramisch overzicht over de stad!
Categorie:Luik
Het stadhuis,
De geschiedenis van het stadhuis begint in de 13de eeuw. De Prins-bisschop is in die tijd een machtige figuur, maar de magistraten wensen meer autonomie ten overstaan van deze religieuze overheid.
Daarom vergaderen ze in een burgerhuis aan het plein. Dit huis staat bekend onder de naam La Violette.
De hogere ambtenaren van de stad zullen nooit meer van vergaderplaats veranderen. La Violette wordt meermaals vernield en weer opgebouwd en het huidige stadhuis wordt in 1714 op dezelfde plaats opgetrokken.
De architectuur aan de buitenkant is sober en klassiek, terwijl de ontwerpers zich voor het interieur laten verleiden door een eerder rococodecoratie. Riga, Smitsen, Counet, Fisen, Panhay de Rendeux, Vasalli zijn de namen van enkele kunstenaars die bijdroegen tot de schoonheid van de verschillende kamers.
Momenteel is de grote hal toegankelijk voor bezoekers. Het originele beeldhouwwerk Les Trois Grâces van Del Cour vindt u hier (oorspronkelijk boven op de zuilenfontein).
Categorie:Luik
Station Liège-Guillemins
Station Liège-Guillemins is een hypermodern treinstation en werd in 2009 geopend. Het station ligt op ongeveer 2 kilometer ten zuidwesten van de binnenstad van Luik en komt van de hand van architect Santiago Calatrava. Het station beschikt over 9 sporen en 5 vertrekperrons (drie van 450 meter en twee van 350 meter). Alle sporen rond het station zijn gemoderniseerd om een hoge snelheid van aankomst en vertrek te kunnen realiseren. Station Liège-Guillemins is vervaardigd uit staal, glas en wit beton en levert door de golfbeweging en knappe constructie een schitterend aanzicht op. De koepel in het dak staat op de monumentenlijst en is maarliefst 200 meter lang en 35 meter hoog. Een hoogstandje dat zeker de moeite van het bekijken waard is.
Categorie:Luik
18-08-2007
Museumcomplex
Dit nieuwe museumcomplex voor kunst en geschiedenis in de streek van Luik bestaat uit vijf afdelingen : wapens, archeologie, sierkunsten, glaswerk, religieuze en Maaslandse kunst.
"Grand Curtius", musea in het historische hart Hors-ChâteauDe Grand Curtius viert het prachtige verbond tussen het voorwerp en de maatschappij.
In de Grand Curtius bevinden zich een grote hoeveelheid uitzonderlijke collecties die getuige zijn van de grandeur van Luik. Deze voorwerpen zijn de uitdrukking van een artistieke en technische expertise verbonden met de opmerkelijkste pagina's uit de geschiedenis van de stad, van het prinsbisdom en van het land van Luik. Deze collecties zijn een uiting van een stad die openstaat voor de wereld. De collecties stellen een geheugen voor die de moderne mens helpen te begrijpen waar hij vandaan komt en wie hij is.
Het Grand Curtius is een schitterend complex waar diverse interessante musea gevestigd zijn. De verzamelingen van het wapenmuseum, het archeologisch museum, het museum van decoratieve kunsten en glas en het museum voor religieuze en maaslandse kunst vinden onderdak in dit statige rode pand met opvallende witte ramen. Het wapenmuseum stelt zwaarden en vuurwapens van prehistorie tot heden tentoon. In het archeologisch museum leer je vooral veel over de prehistorie, Romeinse en Frankische tijd aan de hand van voorwerpen die gevonden zijn op Place Saint-Lambert. Het glasmuseum is een van de rijkste en meest volledige in zijn soort. Ontdek hetz elf in het Grand Curtius in het centrum van Luik. Tip: het Grand Curtius is iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk.
Categorie:Luik
Het Archeoforum
In het Archéoforum, onder de Place Saint-Lambert, wandelt de bezoeker rond tussen de overblijfselen die zijn blootgelegd tijdens verschillende opgravingscampagnes van 1907 tot vandaag. Onder het plein klopt het echte "historische hart" van de stad, met sporen uit een verleden van vele duizenden jaren. Een ongewoon traject gidst ons door een moderne en didactische scène die de geschiedenis van de Cité vanaf zijn oorsprong tot vandaag oproept. Er worden onder andere prehistorische voorwerpen tentoongesteld, een gallo-romeinse villa en heel wat overblijfselen van de Sint-Lambertuskathedraal, een immense gotische constructie die op het einde van het Ancien Regime door de Luikenaars is verwoest.
Overblijfselen van meer dan 9000 jaar geschiedenis voeren de bezoeker via een ondergronds parcours terug naar de beginperiode van de stad. Resten uit de prehistorie, muren van een Gallo-Romeinse villa, overblijfselen van middeleeuwse, religieuze gebouwen... Het Archeoforum is een plaats die onze eigen voorgeschiedenis levendig houdt. Hieronder vind je de link naar de officiele site. Archeoforum
Categorie:Luik
13-08-2007
De Doopvont van St-Bartholomeus
De kerk Saint-Barthélemy bevat één van de absolute meesterwerken van de romaanse beeldhouwkunst en wordt beschouwd als één van de zeven Belgische wonderen: De Doopvont van messing (1107-1118) van de Notre-Dame-aux-Fonts, het vroegere baptisterium van de stad. Deze kerk die destijds aan de kathedraal Saint-Lambert werd aangebouwd, is eind van de XVIIIde eeuw samen met de kathedraal vernietigd.
Dit kunstwerk is een kuip van messing getooid met haut-reliëfs met het doopsel als thema en ondersteund door 10 (vroeger 12) ossen. Om deze kuip te vervaardigen werd de verlorenwastechniek gebruikt. Deze doopvont wordt beschouwd als een waar kunstwerk in een stijl die het midden houdt tussen de Byzantijnse kunst en de stijl die eigen is aan de Maasstreek.
Aartsdiaken Hellin van de Notre-Dame aux Fonts-kerk gaf de opdracht voor deze doopvont, die tussen 1107 en 1118 in het katholieke gebouw werd opgesteld. Tijdens de Luikse Revolutie werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk vernietigd, waarna de doopvont werd verborgen zodat ze gedeeltelijk kon worden bewaard: alleen het deksel en twee van de twaalf ossen die de doopvont ondersteunen, zijn verdwenen. Later werd de doopvont naar de collegiale Sint-Bartholomeuskerk overgebracht.
Waar dit kunstvoorwerp vandaan komt, blijft een raadsel. Verschillende hypothesen worden geopperd, maar geen enkele is doorslaggevend. De ontwerpers zouden Lambert Patras, metaalbewerker uit Dinant, of Renier, edelsmid uit Hoei, kunnen zijn. Voor sommige historici zou het werk tot de kunst van de Maasstreek moeten worden gerekend en zou het in onze regio vervaardigd zijn. Voor anderen dan weer zou dit meesterwerk op het einde van de 10de eeuw wel eens in Rome gecreëerd kunnen zijn door Byzantijnse kunstenaars, op bevel van Keizer Otto III. Het Luikse leger zou het hebben bemachtigd en naar onze contreien hebben gebracht. Volgens de derde hypothese werd de kuip in de Maasstreek samengesteld, onder de invloed van Byzantijnse kunstenaars.
Uit analyses is gebleken dat het lood in de messing wellicht uit Spanje of Sardinië afkomstig is. Deze informatie volstaat echter niet om te bepalen welke van bovenstaande hypothesen de juiste is.
De doopvont is rondom volledig met een haut-reliëf versierd, dat uit vijf taferelen bestaat: het doopsel van boetvaardigheid, dat door Johannes de Doper werd gepredikt en het doopsel in de Heilige Geest aankondigt; het doopsel van Christus; de bekendmaking van Zijn goddelijkheid door God de Vader; de verschijning van de Heilige Geest en de heiligverklaring van de aardse wereld (doopsel van de centurio) en de geestelijke wereld (doopsel van de filosoof).
De kuip wordt door twaalf ossen (nu nog tien) gedragen, in groepen van drie één voor elk van de vier windstreken. De ossen symboliseren de twaalf apostelen en hun evangelisatieopdracht. Bovendien verwijzen ze naar de ossen die de koperen zee van de tempel van Salomo, in het Boek der Koningen, ondersteunen.
Voor meerdere informatie en de geschiedenis van de Doopvont kan je hieronder de bijlage aanklikken.
De collegiale kerk van St. Bartholomeus, in het historische hart, Hors-Château
De kerk wordt in het begin van de 11de eeuw gebouwd en in 1015 door prins-bisschop Balderic II ingewijd. In de loop van de eeuw daarna krijgt de kerk grotere afmetingen, wanneer de westbouw wordt opgetrokken (westelijke bouwsel van een kerk met een tweede koor, wat kenmerkend is voor de Ottoniaanse en Carolingische stijl). Het interieur dateert van de 18de eeuw.
Na de Luikse Revolutie, die tegelijkertijd met de Franse Revolutie plaatsvindt, wordt de Sint-Lambertuskathedraal vernield, omdat die wordt gezien als het symbool van de macht van de prins-bisschoppen. Hetzelfde gebeurt met de kerk die ernaast staat: de Notre Dame Aux Fonts. Van deze kerk erft de Sint-Bartholomeuskerk de beroemde doopvont. Dit kunstwerk zou uit 1107 dateren. Jarenlang blijft de doopvont verborgen, maar uiteindelijk komt ze terecht in de Sint-Bartholomeuskerk, waar ze ook vandaag nog te bezichtigen is.
Deze doopvont wordt beschouwd als een van de 7 wonderen van België. Maar de kerk heeft nog meer bezienswaardigheden: het Merklin-orgel, de beiaard en de polychrome gevels.
Voor meer informatie klik op de onderstaande bijlage.
De tuin van de vroegere landcommanderij van Pitzemburg werd door de Société Royale d'Horticulture in de 19e eeuw omgevormd tot een Engelse landschapstuin. De Jardin Botanique was enkel toegankelijk voor de gegoede leden van de Société. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij omgevormd tot stadspark. Nu is dit de grootste groenzone binnen de Mechelse ring. Bij Mechelaars heet deze oase nog steeds Den Botaniek. Het standbeeld van Rembert Dodoens midden in de Kruidtuin eert de bekende schrijver van het Cruydenboek. Je vindt ook een aantal mooie sculpturen in de tuin. De ijzeren brug halverwege het pad langs de Dijle leidt naar theater 't Arsenaal. Achter in de Kruidtuin is een speeltuin voor de kinderen, met veel plaats om gewoon wat in de zon te liggen en naar de ganzen te kijken.
Categorie:Mechelen
Sint-Pieter-en-Paulkerk
Deze harmonieuze barokke jezuïetenkerk werd plechtig ingewijd in 1694. In 1773 werd de jezuïetenorde echter opgeheven, en zo kwam de kerk een tijdje leeg te staan. Het toeval wilde dat aan de overkant van de straat de middeleeuwse Sint-Pieterskerk stond te vervallen. Keizerin Maria-Theresia gaf daarom toestemming aan de parochie om van de jezuïetenkerk een parochiekerk te maken. In 1778 vond de translatie plaats. Patroonheiligen Petrus en Paulus staken de straat over en namen hun intrek in De kerk van de heiligen Petrus en Paulus op visitatie bij de heiligen Ignatius van Loyola en Franciscus Xaverius
Categorie:Mechelen
Sint-Romboutstoren
Aan deze kerk werd drie eeuwen gebouwd, van de 13e tot de 16e eeuw. Tot de 15e eeuw stond er een veel eenvoudigere kerk. Dan werd beslist tot de bouw van een indrukwekkende toren, die later het officiële belfort van Mechelen zou worden. De opdracht ging naar de architectenfamilie Keldermans. Een veranderende tijdsgeest maakte echter dat de toren nooit werd voltooid. Maar de 97,28 meter hoge toren schopte het met zijn afgekapte vorm wel tot hét symbool van Mechelen en Unesco werelderfgoed. Je kan de toren ook beklimmen.
Categorie:Mechelen
Sint-Romboutskathedraal
De kathedraal, die met haar stompe toren de Mechelse skyline beheerst, is gebouwd toen Mechelen nog niet de zetel van het aartsbisdom was. Toch was ze van meet af aan groter en rijker dan de overige parochiekerken. Haar status en grootsheid zijn uiteraard versterkt sinds ze de kerk van de aartsbisschoppen is; tegelijk bleef ze in dienst als parochiekerk. Het huidige interieur dateert van na de 16de-eeuwse beeldenstormen en plunderingen. De bouw van de Mechelse kathedraal werd gestart in de 13de eeuw. Oorspronkelijk stond er een driebeukige kruiskerk, die geweid werd in 1312. Een aantal bouwcampagnes zorgden ervoor dat de kerk stilaan groter werd. Nadat het gewelf afgewerkt werd in 1451, besloot men tot de bouw van wat nu de blikvanger is van de stad, een indrukwekkende toren die later ook het officiële belfort van Mechelen zou worden. De opdracht ging naar de architectenfamilie Keldermans. Een veranderende tijdsgeest maakte echter dat de toren nooit werd voltooid. Maar de 97,28 meter hoge toren schopte het met zijn afgekapte vorm wel tot hét symbool van Mechelen, en nam zijn plaats in op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kan de toren ook beklimmen. De gedeelten die vanaf de 14de eeuw tot stand kwamen, gelden als het vroegste voorbeeld van de Brabantse gothiek. De kerk kreeg het hard te verduren tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw. Veel van het oude interieur ging verloren. Op het einde van die eeuw werd, tijdens het Calvinistische bewind, alles verwijderd wat verwees naar de katholieke eredienst. De kerk werd zo een aantal jaren gebruikt voor de gereformeerde eredienst. De bombardementen in de 2de wereldoorlog en een grote brand in 1972 zorgden nog voor ophef, maar vandaag is de Sint-Romboutskathedraal een indrukwekkende stop tijdens je bezoek aan de stad!
Categorie:Mechelen
Onafgewerkt belfort stadhuis
Het huidige stadhuis aan de Grote Markt kent een complexe bouwgeschiedenis. Als je voor het stadhuis staat, zie je in het midden de massieve aanzet van een belfort. Dat moest worden zoals het belfort van Brugge, maar met de neergang van de lakenhandel werd het niet meer afgewerkt. Tweehonderd jaar lang bleef het belfort een ruwbouw, tot men er in de 16e eeuw een voorlopig dak op legde. Dat dak is gebleven en ondertussen is het (bescheiden) belfort erkend als UNESCO werelderfgoed.
Categorie:Mechelen
Schepenhuis
In het oudste stadhuis van Vlaanderen ga je in dialoog met getuigen uit de gouden eeuw van Mechelen. Middeleeuwse sculpturen, religieuze polychrome beelden en verfijnde albastreliëfs uit de Renaissance vertellen hun verhaal. Unieke topstukken zijn de Besloten Hofjes...
Categorie:Mechelen
Paleis van Margareta Van York
Inkomhal van het paleis van Margareta van York, weduwe van Karel de Stoute. Ook keizershof genoemd, omdat Keizer Karel hier verbleef van 1500 tot 1515. Vandaag stadsschouwburg. Klik op haar naam onder de foto's voor meer informatie.
Plaats waar haver verscheept en verhandeld mocht worden vanaf de 14de eeuw. Drie prachtige burgerhuizen uit de tijd toen Mechelen stapelrecht hief op schepen die zout, haver of vis aanvoerden langs de Dijle. De stad groeide door dit recht uit tot een draaischijf van handel. Het centrale gebouw "De Duiveltjes" is een zeldzaam houten huis uit de 16de eeuw. Links daarvan "Sint-Jozef" (17de eeuw) en rechts "Het Paradijske" (16de eeuw) met in het fronton de uitgebeelde uitdrijving van Adam en Eva.
Categorie:Mechelen
Ijzerleen
Dit langwerpige plein was vroeger de vismarkt. In het midden van het plein liep de Vliet, die verbonden was met de Dijle. De Vliet werd overwelfd in 1532. De gotische leuningen uit de 16de eeuw hebben het plein zijn naam gegeven. De visfonteintjes herdenken de vroegere functie van het plein.
Categorie:Mechelen
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliendaal
Kloosterkerk van de voormalige norbertinessenpriorij van Leliëndaal. Complex met woning van de proost en een binnenplein, een oase van rust midden in de drukke winkelstraat.
Categorie:Mechelen
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over -de- Dijle
Na de kathedraal is de O.L.V.-kerk de grootste van Mechelen. Geniet van de zeer lichte atmosfeer die typisch is voor dit gotische gebouw. Heel wat gilden en ambachten lieten voor hun kapellen in de kerk belangrijke kunstwerken maken. Kijk zeker naar het triptiek met de Wonderbare visvangst van Rubens en de fijn gesculpteerde sacramentstoren
Categorie:Mechelen
Over mijzelf
Ik ben Burt
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Thuishulp.
Ik ben geboren op 12/12/1968 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fan van de tv serie DALLAS en Olivia-Newton John.
Dit is het schild van Menen(Lauwe). klik er maar eens op om de geschiedenis van onze straat te bekijken.
Al eens de piramides van Cairo gaan bezichtigen? Nee! Dan kan je van hieruit een virtuele kijk nemen op de piramides vanuit verschillende punten . Gewoon PRACHTIG!!! Klik op de bovenstaande foto en goede vlucht!