Er zijn de laatste tijd veel perikelen omheen de Oostendese Slibway en de visserijdokken, de gevestigde politiekers willen de gehele handel om zo te zeggen opdoeken, met de gedeeltelijke demping van het dok. En dit voor een visserijstad...

En waar schepen zijn daar zijn ook de onafscheidelijke meeuwen.

Net naast de slipway zijn er de scheepsherstellers , of vanuit het niets een schip opbouwen.






En als je dacht dat het een beetje bezighouden is, nee hoor, het is vliegen en lopen op zo een werf. Niet te onderschatten deze job.

En ook hier domineert de slanke vuurtoren de omgeving, hier achter het jacht de Ypsilom, en dit net naast de site waar de steunvoeten van de windmolens gemaakt worden, waar ik trouwens ook een reeks van geschoten heb..

Zoals één van deze mastadonten, het wielenmonster, die moeten dienen om de windmolen voeten van bijna Drie milioen kg naar het pontom te brengen.

Waar ik ook een ouwe bekende tegenkwam, nl. de heer Jaak Vandemeulebroeke, nu op rust als ere volksvertegenwoordiger, en nog altijd een echte Oostendenaar in hart en nieren.
----------------------------------------------------------------------------- _________________________________________ _________________
De slibway Oostende
De week is terug ten einde, en tijd voor een reeks foto's over de eerste stichters van Oostende.
Oostende was een volk van de zee en dus vissers waren de eerste mensen die de stad bewoonden, en nog altijd is het vissersgebeuren een belangrijk onderdeel van het leven in de stad.
Het harde leven op zee kneed de vissers tot ruwe mannen, maar eerlijk , vriendelijk en met een hart van goud.
In dit eerste deel komen wij bij de bedieners van de slipway, waar de schepen hersteld worden, onder de vuurtoren van Oostende


Het schip ligt op het droge en zo kan er overal omheen aan gewerkt worden. Men mensengrote tandwielen en een dikke keten kan deze soort horizontale lift , met schepen en al , in en uit het water getakeld worden.
Deze installatie stamt al uit 1945, en werd gebouwd door de Amerikanen.



De drie sympatieke mannen die de machines onderhouden, en de schepen laden en lossen in de slipway. Reportage van April 2008


Hier is een van de liften in het water gelaten en kan het schip de Nele...

...Op eigen kracht achteruit wegvaren, de lege lift word nu fluisterstil terug omhoog gehesen. Links zie je nog net het blauwe schip, de Paster Pype, die hoognodig onderhoud vraagt.

Waar je nu de stutten waarmee het schip was ondersteunt , al terug uit het water kan zien opkomen.

De Nele, die net uit de slipway komt blinkt als een nieuwe, en klaar voor het grote werk.
Zeiltochten met de Nele
De Oostendse tweemastsloep Nele werd op 7 mei 2005 te water gelaten. Dit traditioneel gebouwd zeezeilschip is een replica van een Oostendse tweemastsloep. Met dit soort vaartuigen gingen de Oostendse vissers eind negentiende eeuw op zee. De Nele is nu wel voorzien van alle hedendaagse navigatie apparatuur en comfort. Hij word ingezet voor rekreatie en er kunnen tot 25 personen mee aan boord voor dagtochten op zee.
Hij ligt afgemeerd naast De Paster Pype Paster Pype, Ooit een historische Aalmoezenier van de Zee die zich van het lot van de vissers aantrok. zijn naam leeft voort in het oudste zeewaardige schip die gebouwd en ontworpen werd in België.
Nu is het in handen van VZW Paster Pype en is het bezig aan een grondige renovatie, om het te bewaren als nationaal maritiem erfgoed met taak een Econo-toeristische ambasadeur van Vlaanderen in binnen- en buitenland.



Binnenkort gaan we verder in de omgeving
|