Orphanages in Arusha - Tanzania
Inhoud blog
  • koop een kerstkado en steun het "Teacher Project"
  • Train the Trainer ... part 2
  • project Train the Trainer
  • dear uncle Jan, RIP - tribute to Jan
  • Thanks to Stacy who did already a great job !

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    24-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.even tussendoor
    Beste blogvolgers,

    Ik heb me voorgenomen om eerdaags nog wat info te posten. De tijd die me hier rest begint te korten en ik heb heel wat ideeen opgedaan voorbije dagen in Msolwa (bij Udzungwa National park) en ik zou graag nog een en ander daarvan realiseren of op zn minst initieren en hopen dat mijn fantastische collega Ulla die zaken kan opvolgen. Ik heb zowaar het gevoel dat het geen pole pole meer zal zijn, wel haraka haraka
    Een goeie stap naar de westerse realiteit waarin ik binnenkort weer zal ondergedompeld zijn.

    Jullie horen (lezen) hierover binnenkort zeker meer.

    Zonnestralen (die kunnen jullie gebruiken volgens de berichten) en veel liefs uit Arusha
    Els

    24-10-2013, 13:08 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Ziezo, met uitzondering vd allerkleinsten en de meisjes in het internaat (geen sprake dat ze hier elk week-end naar huis mogen), zijn alle kids op uitstap geweest. Vorige zaterdag en zondag zijn we, mama Donata en ikzelf, met de 8 oudste kids op safari geweest naar Tarangire National Park . Hoe de kids het hebben ervaren laat ik hen zelf vertellen, dat verslag post ik zodra het beschikbaar is. Ze werken er met enkelen aan. Elk had van Father Josephat de opdracht gekregen om de antwoorden op 20 door hen zelf opgestelde vragen mee te brengen. En wees ervan overtuigd dat ze nogal wat vragen gesteld hebben !


    Gisteren, woensdag 16/10 (dat weet ik omdat het op mn gsm verschijnt J) zijn we, mama Agnes, mama Goodie, mama Ulla (de jonge volunteer v 70), Huruma (chauffeur) en ikzelf met 13 kids tussen 3 en 9 naar Lake Duluti getrokken op aanraden van F Josephat . Een dagje aan het meer, bootje varen, picknick, drankje …  En tochm alles is hier anders, het werd me nog maar es duidelijk gemaakt. Stel je er maar geen Europese toestanden bij, alles is hier zeer basic. Net als bij de safari begon de dag geweldig. Het busje stond nog maar klaar of ze hadden zich allen een plaatsje uitgezocht, bijna een half uur voor het vertrek J. Ze waren echt wel gebrand om op stap te gaan en ze hadden zich dan ook navenant uitgedost ! Hun mooiste kleren hadden ze bovengehaald, Ibrahim, 5 jaar, stond me op te wachten in glanzend kostuum met ”bijpassend” glimmend hemd. Enkel manchetknopen ontbraken eraan J. GEWELDIG ! Ook andere jongens hadden hun beste hemd uit de kast gehaald, de meisjes hun mooiste kleedje/rokje. Op de safari was het niet minder: Jackson leek wel de president in z’n zwarte pak met koperen knopen en piekfijn wit hemd!  Jacqueline en Esther, beiden in lang kleed/rok leken wel naar een huwelijksfeest te gaan. Ik stond er in mn shortje maar petieterig bij J.

    Na het bootje varen waar ze met volle teugen van genoten, en de picknick (pastasalade met verse groentjes waar ze van gesmuld hebben) waren er nog verse muffins en appels die Ulla had meegebracht. Nadien hebben we nog wat gespeeld en gedanst (een DJ was zijn muziek voor het feestje van die avond aan t voorbereiden) en nadien een wandeling gemaakt. De terugrit was heel rustig … heel wat slapende kindjes na een hele dag buiten spelen J.

    Tijdens de wandeling waren we getuige van een bizar religieus ritueel waarbij 2 mannen in kostuum (geen “adams-“) in het water stonden en een jongen (adolescent of ouder) tussen hen beiden af en toe kopje onder duwden. Een soortement inwijding in … ? Gelijktijdig stonden, hingen, lagen enkele vrouwen op het droge te wenen, te kermen en te janken (alsof ze de duivel aan ‘t baren waren) terwijl andere iets verder dan weer “vrolijk” stonden te zingen. Tja, die religies … ze doen iets met een mens (hier althans).

    Zowel de safaritrip als het uitstapje naar Lake Duluti werd door jullie gulle bijdragen/donaties betaald, waarvoor nogmaals oprechte dank. Ik ben ervan overtuigd dat de kids ervan genoten hebben. Dagen hebben ze ernaar uitgekeken, elke dag vroegen enkelen hoeveel dagen nog te gaan tot de uitstap, en ze hebben het intens beleefd en echt genoten. Ik ben blij dat ik hen, dankzij jullie, iets heb kunnen bieden wat andere kinderen met hun ouders/gezin kunnen beleven.

     

    Ik kan jullie nog vertellen dat pole pole, hakuna matata en carpe diem hier echt geen loze woorden zijn, wat ik vandaag ga doen of beleven wist ik gisteren nog niet, en dat is heel oke. Inmiddels weet ik het wel, ik vertrek morgen voor enkele dagen naar Udzungwa (busrit v 11 h) op vraag van een local (Patrick K) om mee te denken over de aanpak van de vele orphans die daar zijn en niet op de opvang kunnen rekenen zoals ze in een stad als Arusha wel kunnen.

    Veel lieve en warme groeten

    Els

    17-10-2013, 12:04 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het vordert ...

    Ik besef dat ik inmiddels over de helft van mijn verblijf ben, Dit noopt me nog meer om van elke dag te genieten en dit maakt me ook nog maar es bewust dat deze "break out" een superluxe is. Als ik eraan denk dat het op heel korte termijn voorbij is dan word ik al wat triest http://www.bloggen.be/Images/Skin/smiles/icon_smile.gif .

     

    Het leven is hier voor de meeste Tanzanianen niet makkelijk, Anderzijds, mochten ze een beetje meer dynamiek hebben dan zou het er hier anders uitzien! Maar ja, wie zijn wij om te zeggen dat zij moeten veranderen? Wie weet zijn ze even gelukkig, of gelukkiger dan wij, westerlingen. Ik merk wel dat een deel van de locals echt wel rekent op de goodwill van ons, rijke Eropeanen en dat ze een serieus vervormd beeld hebben van ons leven, Begrippen als stress, hoge kosten voor woningen en levensonderhoud, lijken ze niet te kennen of tenminste niet te beseffen, Om dit gedachtengoed te doorbreken zal er heel wat water naar de zee moeten stromen.


    Tijdens mijn safaritrip is er een 2e vrijwilligster in Sam Vill aangekomen: Ulla, een jonge 70-jarige Finse vrouw die sinds jaren in Zweden woont, Tijdens haar verblijf hier woont ze echter in de stad, niet in het weeshuis zoals ik. Sinds jaren engageert ze zich voor de kinderen en jongeren in Tanzania, vroeger met haar man, sinds zijn overlijden, alleen. 't Was frappant te horen dat het 1e wat ze met mij wilde bespreken was: de mogelijkheid om de babies "uit hun (donker) kot te halen". Toen ik haar over de play pen vertelde was ze dan ook meteen enthousiast. Zonet heb ik de schrijnwerker gezien en heb alles afgesproken: betere prijzen en nog  2 dubbele schildersezels zoals wij in de kleuterschool hadden. Volgende week donderdag zou alles moeten geleverd worden. Benieuwd of dat in orde komt.

     

    De spaghetti hebben ze zich heel goed laten smaken. Ze willen dat ik het nog es voor hen maak, ik zal de kokkin van dienst extra briefen zodat zij dit voortaan ook kan. Bij die gelegenheid hebben ze ook ingezien dat de kinderen gek zijn op rauwe wortelen .... vanaf nu weer wat extra healthy food op het menu. Hopeljik houden ze dit ook vol na mn vertrek. Vandaag verjaren Paolo en Josephat, tweelingbroertjes. Voor die gelegenheid gaan we straks ijsjes eten, dat vinden ze altijd feest ! Vanmiddag heb ik ook boeken gekocht: voor Moses (13 jr), die tour guide wil worden, 1 over de dieren in East Afrika,ik ben ervan overtuigd dat hij in de wolken zal zijn. Ook voor enkele andere kids heb ik leuke dingen gevonden.

     

    Tot zover de nieuwsjes. Ik zend jullie allen hartelijke en warme groeten 

    en geniet nog maar goed van jullie nazomer !

     

    Els, alias mama Afrika

    10-10-2013, 00:00 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.back in town and in business
    Hallo blogvolgers,
    Sinds zaterdag ben ik terug in Samaritan Village na een indrukwekkende safaritrip doorheen Kenia en Tanzania. Naast de prachtige landschappen en impressionante wildlife was ook de groep een geweldige meevaller. Tel daarbij nog een toffe crew die ons van hot naar her bracht, de nodige info en vooral lekker eten en drinken verschafte. Voor de ambiance hebben we zelf gezorgd. Ik had het ook getroffen aangezien er naast 9 koppels ook nog een single was waarmee ik het heel erg kon vinden. Bij deze .... dank, Jose, voor je gezellige gezelschap.

    Nu ik een beetje meer zicht heb op de noden van Sam Vill wil ik de koe bij de horens vatten en de "lange termijn" (het blijft Afrika) projecten en de korte termijnprojecten opstarten en/of verderzetten.

    Vandaag heb ik Ian gesproken, hij zal de onderhandelingen met de schrijnwerker steunen. Hij heeft immers al vaker met hem gewerkt rn hij kent de Afrikaanse trukken van de foor veel beter dan ik ooit zal doen.Voor de safaritrip van volgende week heb ik inmiddels 2 goeie deals, morgen, maandag, wordt de knoop doorgehakt. A.s. week-end gaan we met 8 kids naar Tarangire. 

    Boekentassen bleek ook op de lijst van benodigdheden te staan, 4 degelijke rugzakken heb ik vanmorgen gekocht (dat is dus telkens "onderhandelen")

    Ook wil ik elk kind apart iets bezorgen wat hij/zij graag heeft, zeg maar een soortement sinterklaaskadootje, dat ze niet met de anderen hoeven te delen. Zo kreeg Jacaueline een zijden rok in koningsblauw met roze print, met dank aan (mijn) mama die die ooit kocht, gedragen heeft en nadien aan mij bezorgde. John is  superblij met de I-Pod die ik hem gaf voor mn tripje. Ik hoef immers geen 2 exemplaren te hebben. Of John ook de muziek kan waarderen die erop staat is nog de vraag want hij is stom (niet dom uitroepteken) en heeft nog een verstandelijke beperking, de communicatie verloopt moeizaam, via body language. Hij is echter heel snel tevreden, ik zie hem vaak lachen als ik hem nog maar een beetje aandacht geef. Gisteren hoorde ik dat hij qls baby in een toilet werd achter gelaten en blijkbaar duurde het nog een poos eer de brandweerlui hem uit zijn hachelijke situatie hebben gered. Tjam this is Qfrica. Gelukkig wordt dit door de locals niet als norm geaccepteerd. Jackson droomt al even van een zaklamp, die zal straks in zn nopjes zijn. Een uurwerk heb ik voor Catherine uitgekozen. 
    Nu de kids weten dat ze elk een kadootje krijgen willen ze dat liefst hier en nu. Een goeie aanleiding om hen de begrippen "promnise", "patience" en "confidence" bij te brengen. Vandaag lukte dit blijkbaar hoewel ik vermoed dat ik dit nog enkele keren zal moeten herhalen.

    Dinsdag is kookdag, dan ga ik spaghetti bolognaise voor de hele bende maken. Benieuwd of ze even enthousiast zijn als voor de kippensoep. Morgenvroeg aankopen doen op de markt, dinsdag koken op het tanzaniaanse fornuis, ... komt helemaal in orde.

    Ik probeer op korte termijn toch nog foto's te uploaden, die moeten echter eerst verkleind worden.

    Zo, lieve lezers, dit was het tot op vandaag, binnenkort meer nieuws van het Samaritan Village front.

    groetjes
    Els

    07-10-2013, 15:04 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Beste blogvolgers, 
    De volgende 3 weken zal ik jullie wellicht op jullie honger laten zitten want dan vertrek ik voor 3 weken op safaritrip door Kenia en Tanzania. Nadien keer ik terug naar Samaritan Village en hoop dan ook Neema House te bezoeken.

    Tanzaniaanse groeten en tot in oktober !
    Els (alias "mama Afrika", zo word ik genoemd sinds ik een Afrikaans kanga-achtige rok draag)

    16-09-2013, 10:10 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    15-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Zaterdag 14 september
     
    De gezangen en gebeden waar ik eerder al over sprak herhalen zich ... jawel ... elke dag, wat zeg ik ... elke ochtend, te starten vanaf 4h !!!! en ze stoppen niet voor 6h. Ze zijn zo indrukwekkend dat ik besuit ook es "midden in de nacht" op te staan want ik wil wel es zien waarom ze in godsnaam (letterlijk) zoveel lawaai maken ! De "gebeden" liijken meer op een toespraak van een rebellenleider. Ik heb mn wekker niet gehoord maar dankzij het ochtendritueel word ik automatisch iets na 4-en gewekt. Dan maar in alle haast mn lange broek en t-shirt aangetrokken om niks van het spektakel (of zo weinig miogelijk) te missen. Groot is mijn verbazing als ik enkel de "nachtwaker" in de verlichte kapel zie. Hij heeft tegen dan de 3 gigantische luidsprekers al aan de deur gezet, gericht naar o.a. mm kamer. Ik blijf wat rondhangen en als ik na 20 min. geen kat zie opduiken, besluit ik dan maar terug in mn bed te kruipen en me teinformeren over het werkelijke startuur. De slaap kan ik niet direct vatten en ik los dan maar wat sudoku's op. Tot ik plots, een half uurtje later, in het gebouw deuren hoor dichtklappen. Ik terug uit mn bed en zelfde scenario. Nu merk ik dat kinderen en volwassenen, incl.buurvrouwen binnenstromen in de kapel. Daar zijn ze inmiddels al aan 't zingen. Nadien volgt nog iets wat een preek zou  moeten zijn en nadien begint iedereen door elkaar te bidden, elkaar overtreffend in volume. 2 mannen gebruiken er zelfs een microfoon voor en ik verdenkt de nachtwaker ervan dat hij de zijne het luidst heeft afgesteld. Het is een spektakel van jewelste. Inmiddels "loopt" op de binnenplaats een vrouw rondjes al biddend/smekend zeg maar. Een andere vrouw is met tegen de muur gaan staan met haar handen boven zich tegen die muur. 1 van de kinderen zit op zn knieen met zn hoofd tegen de grond te bidden. Wat een spektakel. Als je enkel op het geluid afgaat, zoals ik de voorbije dagen heb gedaan, denk je dus eerder aan het begin van een opstand. Ik maak wat foto's en zet ook 1 en ander ook op video. De video's en  foto's probeer ik op de blog te plaatsen maar ik heb al ervaren dat het netwerk ook niet zo snel en sterk is als wij het kennen. Dus, mocht je nu nog niets terugvinden dan zal jullie geduld even op de proef worden gesteld tot ik terug in Belgie ben.
     
    Na deze voorstelling kruip ik iets na 6h terug tussen de lakens. De kinderen zijn veel straffer dan ik, die blijven gewoon op, spelen wat.
     
     
    Met Agnes, de assistente van Josephat, en Eliuruma, de chauffeur, ga ik later op de dag aankopen doen op de Central Market om morgen voor de hele bende soep te maken; es wat variatie in hun daglijkse kost kan geen kwaad. We kopen eerst 3 (levende) kippen, die Eliruma later zou slachten, en een hoop verse groenten (en fruit).
     
    Op onze terugweg worden mama Agnes, mama Veronica, die we onderweg hebbeno opgepikt, en ikzelf gedropt in St. Thomas waar Catherine vandaag afstudeert (op de lagere school). Bizar moment volgens ons om het schooljaar te beeindigen, ik ben er nog niet achter hoe die schooljaren hier lopen (de rest van de kinderen blijft immers gewoon verder naar school gaan). Een hele ceremonie die omwille van, eerst een technisch mankemenent al zeker een uur vertraging oploopt, en later, omdat een van de leerlingen haar of zijn ceremonie-uniform niet heeft wordt het hele programma door elkaar gegooid. Iedereen is op z'n best uitgedost met heel veel glitter en glamour, vooral veel bling bling. Een aantal hoogwaarigheidsbekleders hebben plaatsgenomen op 2 van de 4 rijen die voor hen voorzien waren en de ene toespraak volgt de andere op. Tussendoor zijn er wat voorstellingen van verschillende klassen (niet alle want het programma is aangepast omdat er teveel vertraging was), te vergelijken met onze schoolfeestjes. Het wordt allemaal heel erg lang gerokken en doet me denken aan de proclamaties die wij kennen in het secundair en hoger onderwijs .... behoorlijk saai dus, maar in dit geval duurt het ook nog es vele en vele langer.
     
    Zondagvormiddag ben ik zowat de hele tijd bezig met de bereiding van de kippebouillon, tja, de voorzieningen zijn nu eenmaal niet zoals wij ze gewoon zijn. In ieder geval is het meer dan de moeite waard want ze smullen van de "mzungusoepo".
     
    Ik kan jullie ook vertellen dat het hier behoorlijk warm is, 'k wil jullie met plezier wat zon en warmte opsturen.
     
    Vele Tanzanaanse groeten
    en tot volgende
    Els
     

    15-09-2013, 15:50 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    11-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat foto's van het weeshuis SamaritanVillage en andere
    Het uploaden van foto's vergt blijkbaar nogal veel van het net. Ik probeer het morgenof overmorgen nog maar es.


    11-09-2013, 10:33 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
    10-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste dagen in Samaritan Village

    Zondag 8 september

    Op zaterdagochtend, na een nachtvlucht die aaneen hangt van hazeslaapjes, is de zonsopgang boven Ethiopie mn eerste kennismaking met zuidelijk Afrika. De diverse tinten groen wisselen elkaar af en vormen een prqchtig geheel. De hutjes, sommige alleen, andere met enkele samen, maar steeds in een kraal zoals ik het enkel ken uit de boeken. De blokkedozen net buiten Addis Ababa vormen telkens een geometrisch geheel.

    In Kilimanjaro Airport landen ze op het voorziene uur! Grappig om te ervqren dat je er zonder gele boekje niet inkomt! Op de vraag “waarom” van een engelse touriste antwoordt haar reisgenoot dat ze hier bang zijn dat we vieze ziektes hun land zouden insmokkelen J.

    De supervisor van Samaritan Village (Village) staat me keurig op tijd op te wachten om me  met hun busje, na een tussenstop in Arusha City (waar ik de opbrengsten van de benefiet veilig opberg) naar het weeshuis te brengen. Het laatste deel verloopt over een onverharde weg vol putten en bulten, gewoon Afrikaans zeg maar. Ik waan me in een documentaire. Nieuwsgierige blikken volgen ons zodra we de oprit van de Village oprijden. De stoersten onder de kiinderen staan klaar om me te verwelkomen, elk op zn eigen manier.

    De eerste nachten zou ik in het Weeshuis blijven, nadien zien we nog wel. De Village bestaat uit  2 gebouwen:  1 voor de kinderen (slapen, eten, spelen,…) en 1 voor de mensen die er werken (vaste medewerkers en vrijwilligers)en wwar ook de studeerruimtes ondergebracht zijn. De kamer die bedoeld is voor 4 personen maar waar ik alleen logeer bevalt me best. Wanneer Josaphat, de supervisor, me doorheen de Village loodst komen we automatisch tussen de kinderen. De vragende blikken en woorden (die ik niet begrijp in hun Swahili) spreken toch boekdelen. Elke kennismaking is voor hen welkom. Al gauw halen ze hun beste Engels boven en vertellen (roepen) ze me hun namen). Hoe zal ik die ooit onthouden !! Er zijn ook 3 babies op dit ogenblik: Lightness, Sunday en Oisa. Vanaf morgen zou ik worden ingeschakeld in de dagelijkse werking, zo zal ik hen zel beter leren kennen.

    Inmiddels staat mn uitgestelde lunch op me te wachten. Niet direct wat ik zelf zou uitkiezen, maar ik laat het me toch smaken en dit hoort nu eenmaal bij het geheel. Ik meen saka saka te herkennen en een brijtje waar gegarandeerd linzen of aanverwante in verwerkt zijn.

    Inmiddels is het zondag geworden. Of het daaraan te wijten is dat hier zowat van 5 tot 6 religieuze Afrikaanse liederen door de Village galmden weet ik niet. Als t morgen weer zover is zal dit wellicht elke dag het zelfde ritueel worden! Ik had er vanmorgen geen last van, ik vond het zelfs nog genietbaar, zeker toen ik merkte hoe vroeg het was en ik besefte dat ik best nog wat kon slapen. Na mn ontbijt dat door 1 van de oudere meisjes naar de eetruimte van de vrijwilligers was gebracht zou ik ook aan de slag gaan. Josaphat die me een programma zou bezorgen was in geen omtrekken te verkennen. “He is praying” is steevast het antwoord op mn vraag waar hij vertoeft. Ik heb het gevoel dat hij ze goed gedrild heeft,  die kerel heeft tot na 2 PM gebeden !! J Die komt nog in de hemel J

    Mn eerste ervaring van het weeshuis is …. grote chaos. Elke vorm van structuur lijkt hier te ontbreken. Anderzijds valt het me op dat de groten goed voor de kleintjes zorgen, ze helpen met het huishouden (wassen, plassen, poetsen, koken, kinderen wassen, …)  Eigenlijk is het hier (in het huis van de kinderen) smerig. Vandaag werd hier al 2x gepoetst en binnen de kortste keren is er niks meer van te merken! Er blijkt ook een hierarchie onder de kinderen te heersen. De kinderen zien er gelukkig uit, of tenminste zeker niet ongelukkig.

    Na het middageten was het tijd om de speelgoedjes uit te delen. Ik vroeg Josaphat hoe we dit best zouden aanpakken, bang dat ze allen hetzelfde hondje of beer zouden willen en het in een grote ruzie zou eindigen. Niks daarvan: ze kwamen allen samen in het kleine kantoortje van “father Josaphat” die aangaf wat de kinderen konden krijgen. En zie … zoveel blije gezichten: een petje, een beertje, een bal, … op dit eigenste moment zijn ze helemaal ingenomen.

    Een van de volgende dagen ga ik mee aankopen doen en wat extra voor de kinderen kopen zodat ze net iets meer te eten hebben dan het weinige vlees dat nog aan de kippeboutjes hangt. Rijst en groenten zijn er in overvloed hoewel ik geen idee heb van wat die groentenbrij eigenlijk bevat. Bananen en papaya komen uit eigen tuin net als wat groenten.

    Maandag begint voor de meeste kinderen de schoolweek. Enkel de baby’s en kleintjes, Eliah, Isaac en Baraka blijven thuis en “houden zich bezig/hangen wat rond”. Ik help vandaag met poetsen van de leefruimte. Het was me de voorgaande dagen al opgevallen hoe vaak hier gepoetst wordt: 2 x/dag met nat! Resultaat: de tijd van het opdrogen en de volgende 5 min (bij wijze van spreken, maar ‘t z al niet veel langer zijn) zijn de enige momenten dat het hier proper is. Dan begnt alles opnieuw:al het stof van buiten wordt bij de 1e stappen binnen gebracht en binnen de kortste keren zie je niks meer van het poetswerk. Dat zet me aan het denken. Met de supervisor bespreek ik het idee om de kinderen te leren hun schoenen uit te doen wanneer ze binnen komen. Een schoenenrek op de porche (open veranda)  zou handig zijn.

    Wat later zil ik de vaat afdrogen en vind daarvoor 1 van de 4 of 5 handdoeken die het weeshuis rijk is. Op het boodschappoenlijstje dus te noteren, net als vaatdoeken.

    Tijdens de ochtendklussen laten de baby’s van zich horen, ze zijn wakker en “spelen” wat in hun bedje. Die staan met 3 samen in het kleine kamertje waar amper daglicht is. Geen kans voor een goed ronde  (zo zijn de meeste mama’s hier) mama om bij het 3e bedje te geraken … te klein dat kamertje. Ik opper het idee bij de aanwezige mama’s om een park te voorzien zodat de baby’s bij de andere kinderen en mama’s kunnen spelen en toch wat beschermd zijn. Dat concept is hun helemaal vreemd maar kan rekenen op heel wat enthousiasme. Nu dus op zoek naar een schrijnwerker die zowel dat park als de schoenrekken ineen kan timmeren.

    In de namiddag ga ik opnieuw de stad in en ontmoet er in de Via Via, David, een tour guide. Tour guides zijn er bijna op elke hoek van de straat, althans in deze buurt, allen proberen ze je te winnen om een safari bij hen te boeken. Als ik hem vertel dat ik met het idee speel om een excursie te organiseren voor de oudste kinderen is hij nog steeds geinteresseerd. Op mijn vraag wat ze later wilden worden kreeg ik van sommigen te horen dat ze tour guide wilden worden. Toen ontstond het idee om met hen een game drive te maken. Voor de jongeren blijkt een daguitstap naar een meer in de buurt een aanlokkelijke uitstap. David heeft me beloofd een offerte te maken voor de 2-daagse excursie waarbij we in tenten zullen overnachten, een kok zou ook meereizen. Als ik Josaphat hierover spreek is hij helemaal mee.

    Dinsdag, ik heb met Josaphat, de supervisor, afgesproken om hem te vergezellen wanneer hij inkopen gaat doen voor het eten. Extra fruit en groenten, wat koekjes, chocolade, … ik zie wel wat we vinden. Toen ik eergisteren terugkwam van de stad (Arusha dus) met een grote doos koekjes, straalden ze. Het viel me op hoe 1 van de oudsten met de mama ging overleggen wat er met de koekjes zou gebeuren. Conclusie: bewaren voor bij het ontbijt van ‘s anderendaags. Geen graaicultuur bij de kinderen te zien. Ik heb al mogen ervaren dat de kinderen heel beleefd en dankbaar zijn. Hoewel op sommige vlakken is er nog veel werk aan de winkel (volgens onze normen) maar dan denk ik vooral aan hygiene (ik vind hier geen trema op dit qwerty-klavier).

    Tot zover het eerste verslag, er volgt gauw meer hoewel ik voor de update naar een internet café moet, in de Village is dit geen evidentie. Ik probeer morgen of overmorgen tijd te maken om wat foto’s te posten.

    10-09-2013, 00:00 geschreven door Els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    Archief per week
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs