we zoeken naar zoveel mogelijk foto 's van vogels. zet die op de blog en fleur de blog mee op.
Laatste commentaren
Rondvraag / Poll
welke tuinvogel vind jij de mooiste?
Onze verenverzameling
-Ekster
-Merel
-Houtduif
-Turkse torel
-Kouw
-Buizerd
-Monniks gier
-Roelroel
-Paradijskraanvogel
-Rode Ibis
-Livingstone Toerako
-Agapornis
oog in oog met de vogels
welkom op onze blog
21-12-2013
Kerkuil
De kerkuil is de vogel van het jaar. Ook hij viert dus feest met de feestdagen. Volgend jaar word hij dus extra gespot. De staartmees en de gaai werden 2de en 3de. Hier wat uitleg over deze wedstrijd door de organizators: Vogelbescherming Vlaanderen.
En de Vogel van het Jaar 2014 is...
Vogelbescherming Vlaanderen is altijd verheugd als ze de nieuwe Vogel van het Jaar mag aankondigen. Na het ontleden van 3.324 stemmen werd al snel duidelijk dat de Kerkuil deze overwinning met glans zou binnenhalen!
Deze uiterst sierlijke nachtroofvogel blijft blijkbaar tot onze verbeelding spreken. Op plaats twee en drie pronken respectievelijk Staartmees en Gaai. De in Vlaanderen bedreigde Geelgors grijpt uiterst nipt naast het podium. Een verscheiden top 3 dus met zowel nachtactieve als dagactieve soorten, zowel soorten met een verborgen levenswijze als soorten die maar al te graag jouw tuin opzoeken en zowel soorten die zich vertonen als vrolijk kwebbelende bendes als meer rustig observerende types.
Met 23% van het totaal aantal stemmen of 646 fans haalde de Kerkuil (Tyto alba) zijn overwinning binnen. Een bijna even overtuigende winnar ten opzichte van de IJsvogel die vorig jaar met 25% van de stemmen ging lopen. Een duidelijk signaal. De Kerkuil is Hot! Op de tweede plaats: de Staartmees (Aegithalos caudatus) met 521 stemmen of 18%. Deze gevederde bolletjes met lange staart zijn zeker geen onbekenden voor mensen die vogels voeren in de winter. Je kan er niet naast kijken als ze met zn zessen aan één voederbol hangen te bengelen, één warrelende massa veren. Ze kondigen hun komst immers ook al van ver aan met druk getsjirp en zijn meestal na een korte voedersessie alweer verdwenen. Vrolijke drukdoeners waar je niets anders dan sympathie voor kan voelen.
Het zitje van de derde plaats werd een moeilijkere strijd. Geelgors (Emberiza citrinella) en Gaai (Garrulus glandarius) sprongen haasje-over-gewijs door de ranking. Op het allerlaatste nippertje sprong de Gaai met 10 stemmen meer dan de Geelgors naar de derde plaats. Het doet deugd om te zien dat de Geelgors, die in Vlaanderen fel achteruitgaat, nog lang niet vergeten is. Maar het is ook een goed teken dat de Gaai, een vogelsoort die als lid van de kraaiachtigen ten onrechte een slechte reputatie kreeg, toch zo bewonderd wordt. Wie hem met een open blik bekijkt, ziet immers vooral zijn prachtig gevarieerd verenkleed en uiterst snugger gedrag. Jaar na jaar staat hij in voor het ontspruiten van een nieuwe generatie eiken. Het aantal eikels dat de Gaai zorgzaam plant als appeltje voor de dorst in de winter, is zeker niet te onderschatten. Het is alleszins een resultaat dat haaks staat op het feit dat de Gaai onder bepaalde voorwaarden nog altijd kan worden bestreden.
Extra aandacht De Kerkuil kwam in het verleden al regelmatig aan bod in Mens & Vogel, het tijdschrift dat driemaandelijks uitgebracht wordt door Vogelbescherming Vlaanderen. Bij tijd en stond vind je een update van het uitstekende werk van haar afdeling, de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen. In de jaren 70 stond de Kerkuil immers op de Rode Lijst van de met uitsterven bedreigde broedvogels in België. In 1982 was Vlaanderen nog amper 23 broedlocaties rijk. Anno 2013 schat men dat er terug meer dan 1.000 broedparen in Vlaanderen aanwezig zijn.
Naast het voorzien van nestgelegenheid en het opvolgen van de kerkuilbroedsels speelt de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen ook een belangrijke rol in allerhande wetenschappelijk onderzoek. De informatie die we hierdoor verkrijgen, helpt ons om beter te verstaan welke factoren nefast of juist onmisbaar zijn voor het overleven van de Vlaamse kerkuilpopulatie.
Vogelbescherming Vlaanderen heeft grootse plannen voor de Kerkuil. Ze formuleert concrete voorstellen om de Kerkuil en zijn leefomgeving extra te beschermen, tracht beleidsmatig veranderingen door te voeren en zal aandacht besteden aan het in gevangenschap houden van Kerkuilen en het nadelige effect ervan op de natuurlijke, inheemse populatie. Woon jij in een landelijke omgeving, heb jij een hoge schuur, zolderruimte of stal ter beschikking en wil jij de Kerkuil een handje helpen? Laat dan een kerkuilkast plaatsen of plaats ze zelf. In een geschikte kerkuilkast staat een tussenschot om een donker broedgedeelte te garanderen. Hang de kast binnen in het gebouw met de invliegopening rechtstreeks tegen een opening in de muur. Indien de Kerkuil via een openstaand raam de schuur kan binnenvliegen, hang je de kast in een hoge, beschutte en donkere hoek. Breng Vogelbescherming Vlaanderen op de hoogte als je een kast hebt geplaatst zodat hun medewerkers de jonge Kerkuilen kunnen voorzien van een wetenschappelijke pootring.
En dus hier is ook van ons een beetje uitleg over de kerkuil:
Nummer 1: Kerkuil (Tyto Alba)
Vraag aan Jan-met-de-pet om het geluid van een uil te imiteren en je krijgt oehoe te horen. Toch klinkt de zang van de Kerkuil heel anders. Het mannetje laat als lokroep een lange, doordringende, trillende schreeuw horen waarvan de haren in je nek gaan rechtstaan.
De Kerkuil is veruit de meest gekende uilensoort bij de bevolking. Het prachtige verenkleed met de opvallende, hartvormige gezichtssluier is onmiskenbaar. Een witte schim die bij nacht gracieus voorbij glijdt. Hij patrouilleert boven akkers, weilanden en bermen, op zoek naar prooien. Soms zie je hem bidden, met typisch afhangende poten, voordat hij toeslaat om zijn prooi te pakken. Hij heeft dus open landschappen nodig om te foerageren. Hij is dol op extensief landbouwgebied met de aanwezigheid van vele kleine landschapselementen.
Vraag aan Jan-met-de-pet om het geluid van een uil te imiteren en je krijgt oehoe te horen. Toch klinkt de zang van de Kerkuil heel anders. Beide geslachten laten een lange, doordringende, gorgelende of trillende schreeuw horen die de haren in je nek doen rechtstaan. Ze werden niet voor niets screech owl (schreeuwuil) genoemd. Hiernaast maken ze knappende geluiden door de onder- en bovensnavel stevig dicht te slaan. Ze maken ook klikkende of snurkende geluiden. De jongen in het nest maken dan weer sissende geluiden als ze zich bedreigd voelen of ze gooien zich op de rug waarbij hun klauwen in de lucht zwaaien.
Voedsel:
· Woelmuizen, spitsmuizen en andere kleine knaagdieren.
· Kikkers, grote insecten, kleine zangvogels en eventueel een vleermuis.
Opvallend aan de outfit:
· Slank lichaam met lange vleugels en poten.
· Bovenzijde grijzig met okerkleurige tinten (varieert qua kleurintensiteit)
· Onderzijde varieert van sneeuwwit tot vuilwit naar geeloranje (sterk regio gebonden).
Nestbouw:
· Van origine tegen rotsen, kliffen en steengroeven.
· Tegenwoordig in nestkasten in kerktorens, schuren, hoge zolderruimtes.
· Maken een ondiep kuiltje in houtmolm of in resten van braakballen.
Aantal eieren: 4 tot 7 eieren
Broedduur: 30 tot 37 dagen
Nazorg buiten het nest:
· De jongen vliegen na ongeveer 60 dagen uit, na een tiental weken zijn ze volledig zelfstandig.
In de toekomst komt er nog meer informatie op deze blog over de kerkuil want de vogel van het jaar van de vogelbescherming vlaanderen is