Actualiteit Economie
Inhoud blog
  • Januari 3
  • Januari 2
  • Januari 1
  • November 1
  • November 1

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Openbaar vervoer
    02-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari 3

    Weyts pompt 140 miljoen extra in Vlaamse mobiliteit Auteur: Gianni Paelinck (De redactie)

    Vlaanderen investeert dit en volgend jaar 140 miljoen euro extra in wegen en openbaar vervoer. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Zo komt er meer geld voor de infrastructuur van grote verkeersassen en zal de capaciteit van De Lijn worden opgeschroefd. Een groot deel van de koek komt van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

    Vanaf april dit jaar betalen vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing op de autosnelwegen. Dat moet jaarlijks een half miljard opleveren, 100 miljoen daarvan vloeit terug naar onze wegen.

    "We gaan daarmee vooral investeren in de weginfrastructuur van de grote verkeersassen. We denken niet alleen aan het oplossen van de mobiliteitsproblematiek rond Antwerpen, maar ook aan Brussel en dan specifiek de Ring rond Brussel", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Voor alle duidelijkheid: voor Weyts is er geen sprake van een financiële tussenkomst vanuit Vlaanderen voor de lamentabele toestand van de tunnels in de hoofdstad.

    Ook het Oosterweelproject in Antwerpen krijgt extra geld: 36 miljoen euro voor voorbereidende werken.

    Meer capaciteit bij De Lijn

    De Vlaamse regering pompt ook 4 miljoen extra in vervoersmaatschappij De Lijn. Dat geld haalt minister Weyts uit de tariefverhoging, met name uit het afschaffen van de gratis bussen voor 65-plussers

    "Bij de extra investeringen bij De Lijn denken we vooral aan het verhogen van de capaciteit. Vooral in de steden is er een extra vraag en daar willen we aan tegemoetkomen. Vandaar 4 miljoen extra die we bijkomend kunnen investeren", aldus Weyts.

    "Regering-Bourgeois laat bus- en tramgebruiker in de kou staan"

    De Vlaamse oppositiepartij Groen is alvast niet te spreken over de keuze van de Vlaamse regering om van de 140 miljoen slechts 4 miljoen euro te investeren in De Lijn.

    “Dat terwijl de regering het negenvoud daarvan, 36 miljoen euro extra, uittrekt voor het Oosterweelproject in Antwerpen, dat bij de Antwerpenaar geen draagvlak heeft”, zegt fractieleider Björn Rzoska.

    “Wie binnenkort lang staat te wachten op een bus of tram, weet nu dat het is omdat de regering van N-VA, Open VLD en CD&V bussen en trams een detail vindt”.

    Ook de SP.A is alles behalve tevreden: "Van de 315 miljoen inkomsten uit de kilometerheffing in 2017, investeert de Vlaamse regering nul euro in duurzame mobiliteit", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke.

    http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2556188

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dit artikel is een opvolging van een eerder artikel uit de tijd. Het omvat het feit dat Ben Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit N-VA) 140 miljoen euro in de mobiliteit investeert. Hierdoor is er meer geld beschikbaar voor de weginfrastructuur. Hiervan gaat 4 miljoen euro naar de busmaatschappij De Lijn. Met dit geld kan men de capaciteit van bussen in de steden verhogen. De partijen Groen en SP.A zijn niet tevreden met dit bedrag. Van de 36 miljoen euro wordt er maar 4 miljoen euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer.

     

    Lamentabele toestand: erbarmelijke toestand

     

    Fractieleider: leider van een groep vertegenwoordigers van een politieke partij in het parlement.

     

    Dit artikel is een reactie op een artikel uit De Tijd, maar ze laten de link van het artikel van De Tijd niet achter, hierdoor wist ik niet perfect over wat het allemaal ging aangezien ik dit artikel dus ook niet terug vond. Al bij al vond ik dat het een goede lay-out had: eerst de wijzigingen en het gebruik van de 34miljoen euro uitgelegd en dan pas de reacties van de partijen die tegen de verdeling zijn. Hierdoor werd het makkelijker om het artikel te lezen en te begrijpen. Alles werd simpel maar zéér duidelijk uitgelegd.

    02-02-2016, 21:40 geschreven door Niels Kennis  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari 2

    NMBS-baas wil pendelaars tijdens spits meer aanrekenen

    27/01/2016 om 06:27 door bm, jvt

    NMBS-baas wil pendelaars tijdens spits meer aanrekenen

    Foto: rr

    NMBS-baas Jo Cornu wil treinabonnementen in de spitsuren fors duurder maken. Werkgevers en vakbonden waren gisteren unaniem negatief.

    ‘De pendelaars, de trouwste klanten van de NMBS, zijn opnieuw de dupe.’ ACV-voorzitter Marc Leemans noemt het voorstel van NMBS-topman Jo Cornu ‘absurd’. Die wil de abonnementen voor wie tijdens de spitsuren de trein neemt, duurder maken. ‘Dat betekent hogere kosten voor pendelaars. En ondertussen groeien de files iedere dag aan.’

    Leemans is niet alleen met zijn afwijzing. De Nationale Arbeidsraad – met daarin de werkgevers en werknemers – zijn unaniem: ‘Dit is nefast.’ Het plan houdt geen rekening met het totale mobiliteitsprobleem in ons land. Als de trein duurder wordt, dreigen de nu al erg lange files in de spits nóg langer te worden.

    'Ik dacht dat het om te lachen was'

    Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt is niet te spreken over het voorstel. ‘Ik dacht dat het om te lachen was, toen ik er de eerste keer van hoorde. Het gros van de treinabonnementen wordt door de werkgevers betaald. Voor ons zou dat een platte loonkostenverhoging zijn.’

     

    Hij vindt het extra erg dat een dergelijk voorstel komt van een overheidsbedrijf, gesubsidieerd met belastinggeld dat hoofdzakelijk van de actieve bevolking komt. Dus ook van de getroffen pendelaars. Die reizigers zijn de hoofdreden waarom ons land zo’n uitgebreid spoornet uitgebouwd heeft, beklemtoont Van Eetvelt.

    Ook oppositiepartijen Groen en SP.A zijn gekant tegen het voorstel. Beide hekelen dat de NMBS daarmee geen pendelaars uit de file haalt. Ze vinden dat de federale regering het openbaar vervoer verstikt met haar besparingsbeleid.

    Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) spreekt zich voorlopig niet uit over het voorstel.

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20160126_02092408

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    De baas van de NMBS Jo Cornu kwam met het voorstel om de treinabonnementen tijdens de spitsuren een flinke prijsverhoging te geven. Bijna alle partijen vonden dit idee om mee te lachen, absurd of zelfs nefast. Ze zeggen dat als je de prijzen nóg duurder maakt dat er minder mensen met de trein gaan reizen en er dus meer mensen in de file gaan staan waardoor de files langer worden. Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft voorlopig nog geen mening over het voorstel van Jo Cornu.

     

    Nefast: verderfelijk, onheilbrengend

     

    Gros: het grootste gedeelte, het grootste aantal van iets.

     

    Dit artikel was niet zo interessant naar mijn mening, ik vond het eerder saai. Het enigste dat in dit artikel wordt gezegd is het voorstel van Jo Cornu en de daaropvolgende reacties van politieke partijen, Unizo-topman Karel Van Eetvelt en De Nationale Arbeidsraad. Hierdoor werd het artikel een soort van blog met meningen op van verschillende personen. Zo leek het niet of het een objectief artikel is. Verder kan ik er ook over zeggen dat het gebruik van een tussentitel hier echt niet nodig was aangezien er drie quotes in voorkomen en er dan maar eentje als tussentitel wordt gebruikt.

    02-02-2016, 21:26 geschreven door Niels Kennis  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari 1

    Belgische overheid investeert gewoon te weinig

    • 26 januari 2016 03:00 (De Tijd)

    Het voorbije weekend kregen we nog eens een sterk staaltje van surrealisme in België, deze keer vanuit een Brusselse tunnel. Nadat eerder in de week de Stefaniatunnel een jaar dicht ging voor onderhoud, leek dit weekend ook de Leopold II-tunnel er aan te moeten geloven. Dat is het resultaat van jarenlang te weinig overheidsinvesteringen.

    Bart Van Craeynest is hoofdeconoom bij Econopolis

    De slechte staat van de Brusselse - en bij uitbreiding de Belgische - verkeersinfrastructuur is geen nieuw verhaal. En zonder ingrepen volgen onvermijdelijk nog heel wat meer incidenten. De aftakeling van de Brusselse tunnels is eigenlijk een gigantisch verkeersongeluk in slow motion. Het opmerkelijke daaraan is vooral de kortzichtige houding van de in die problematiek betrokken politici.

    Brussel is goed voor zowat een vijfde van de economische activiteit in België. De verkeerssituatie is er nu al problematisch. Het wegvallen van de tunnels is geen optie. De schade daarvan voor de Brusselse en de Belgische economie valt moeilijk in te schatten, maar zou ongetwijfeld aanzienlijk zijn. Een structurele oplossing voor het dreigende Brusselse (en Belgische) verkeersinfarct vereist een reeks ingrepen: extra investeringen in wegeninfrastructuur en in openbaar vervoer, slim rekeningrijden (inclusief een Brusselse stadstol), een verstandigere fiscaliteit voor bedrijfswagens en woon-werkverkeer, een bijgestuurde ruimtelijke ordening... In Nederland werden met dat soort maatregelen mooie resultaten geboekt. Het kan dus wel, maar een structurele oplossing vergt een globale aanpak en vooral tijd (zodat bedrijven en de economie zich kunnen aanpassen aan het nieuwe kader). Het zomaar dichtgooien van enkele cruciale tunnels past daar op geen enkele manier in. Extra investeringen in de Brusselse tunnels zijn onvermijdelijk.

    België behoort tot de landen met de hoogste overheidsuitgaven, maar van alle klassieke industrielanden gaat hier het laagste aandeel van die overheidsuitgaven naar investeringen.

    Die tunnels zijn maar een symptoom van een breder fenomeen, zij het dan een die heel erg in het oog springt. De diverse Belgische overheden investeren al jaren opmerkelijk weinig. Volgens Europese cijfers investeerden alle Belgische overheden samen de voorbije 15 jaar gemiddeld 2,1 procent van het bruto binnenlands product per jaar. Dat is bij de laagste van Europa en zowat de helft van wat landen als Nederland (3,9%), Frankrijk (4,1%) en Zweden (4,3%) aan overheidsinvesteringen besteden. Vergeleken met de totale overheidsuitgaven is het plaatje nog schrijnender. België behoort tot de landen met de hoogste overheidsuitgaven, maar van alle klassieke industrielanden gaat hier het laagste aandeel van die overheidsuitgaven naar investeringen. Op verschillende vlakken krijgt de Belgische belastingbetaler gewoon niet de infrastructuur waarvoor hij of zij betaalt.

    Politieke keuze

    De lage overheidsinvesteringen in België zijn een politieke keuze, een gevolg van de ‘weg van de minste weerstand’ die al te vaak gekozen werd in beslissingen over de overheidsfinanciën. Als er de voorbije decennia budgettaire ruimte gezocht werd, was die altijd makkelijker te vinden in het uitstellen van een investeringsproject dan in besparingen op de lopende uitgaven. In het eerste geval worden de implicaties pas op de langere termijn duidelijk. Op z’n minst voor de Brusselse tunnels lijkt die langere termijn nu eindelijk aangebroken.

    Het budgettaire kader wordt er de komende jaren alleen maar moeilijker op. Toch moet binnen dat kader ruimte gevonden worden voor een duidelijke verhoging van de overheidsinvesteringen. Volgens zowat alle indicatoren investeren de Belgische overheden gewoon te weinig. In geen geval mag België daarbij terug naar de waanzin ten tijde van de scheepslift van Strépy-Thieu.

    Niettemin zijn in de context van vandaag heel wat investeringsprojecten te bedenken die wezenlijk kunnen bijdragen tot onze economie. Bovendien kunnen dat soort projecten in het huidige klimaat aan gunstige voorwaarden gefinancierd worden. De Belgische overheid kan vandaag lenen tegen minder dan 1 procent op tien jaar en aan minder dan 2 procent op dertig jaar. Er zijn zeker projecten die onze economie meer kunnen opleveren dan die financieringskosten. In essentie betalen dat soort projecten zichzelf op de langere termijn terug. Er is trouwens een cruciaal verschil tussen overheidsschuld aangegaan voor economisch relevante investeringen en schuld aangegaan om lopende uitgaven te financieren. Dat onderscheid wordt te weinig gemaakt.

    Een van de essentiële rollen die een overheid moet invullen, bestaat in het creëren van een kader waarin de economische activiteit zich kan ontwikkelen. Dat vereist onder meer een coherent wettelijk kader, een voldoende opgeleid arbeidspotentieel, en zeker ook een aangepaste infrastructuur. Op dat laatste vlak laten de overheden in dit land het al langer afweten door gewoon te weinig te investeren. Het debacle van de Brusselse tunnels is daarvan een pijnlijke illustratie.

    http://www.tijd.be/opinie/analyse/Belgische_overheid_investeert_gewoon_te_weinig.9724540-2336.art?highlight=Openbaar%20Vervoer

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dit artikel gaat over het tekort aan overheidsinvesteringen die worden gebruikt om de wegeninfrastructuur en tunnels te renoveren of in goede staat te houden. Dit is een politieke keuze en zoals in het artikel vermeld, de weg van de minste weerstand. Enkele oplossingen voor deze tekorten zouden kunnen zijn: extra investeringen in wegeninfrastructuur en in openbaar vervoer, slim rekeningrijden (inclusief een Brusselse stadstol), een verstandigere fiscaliteit voor bedrijfswagens en woon-werkverkeer, een bijgestuurde ruimtelijke ordening. Deze oplossingen werden reeds in Nederland toegepast en hebben een hele verbetering opgeleverd.

     

    Debacle: betekent letterlijk totale mislukking of afgang.

     

    Coherent: betekent letterlijk samenhangend/samengevoegd.

     

    Ik vond dit een interessant artikel buiten het feit dat het te veel moeilijke woorden bevatte om zo een eerder economisch artikel te bekomen. Het artikel ging eerder over de overheidsinvesteringen dan over het openbaar vervoer alhoewel er werd gesproken over het openbaar vervoer. Ik vond dit een artikel dat de moeite waard was om te lezen en er mijn mening over te geven. Er stond ook een foto bij die ik niet duidelijk vond passen bij het artikel zelf, (op de site van De Tijd) maar hoe dan ook was er een goed onderscheid tussen het politieke gedeelte en het gedeelte waar de oplossingen en problemen in werden vermeld.

    02-02-2016, 21:12 geschreven door Niels Kennis  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 01/02-07/02 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs