Inhoud blog
 • Mijn eerste week in New Orleans - Februari 1957
 • New Orleans als Hollywood South
 • is it true what they say about DIXIE ?
 • Voltreffers in het Nachtleven van de Crescent City
 • where all the proud and elite folks meet...they call it Basin Street
  Zoeken in blog

  Foto
  In 1955 luisterde ik ten huize van Pierre Claessens naar enkele ' American Music ' platen...
  mijn eerste kennismaking met de muziek van George Lewis en de wondere wereld van New Orleans...een ware revelatie
  Foto
  Ik ben de paters jezuïeten ontzettend dankbaar voor de opvoeding, de kennis en de wijsheid die ze me via de Grieks- Latijnse humaniora hebben bijgebracht.
  Maar na enkele jaren onder het devies AD MAJOREM DEI GLORIAM hield ik het bij het beëindigen van mijn zesde retorica voor bekeken.
  Ik gooide het letterlijk en figuurlijk over een andere boeg.
  Terwijl mijn klasgenoten ervoor kozen om een klassiek pad te bewandelen als advocaat, apotheker, arts, geestelijke of ingenieur, koos ik voor de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen
  Zodoende maakte ik tijdens het schooljaar 1956/57 aan boord van de Mercator twee onvergetelijke wereldreizen mee met o a een eerste, onvergetelijke ontdekking van NEW ORLEANS
  Foto
  Tijdens mijn eerste wereldreis legde de MERCATOR 13.341 zeemijlen af ( 5338 onder zeil...8003 met hulpmotor). Voor het Belgische schoolschip was het een 34ste
  wereldcruise. Na een drie maand lange intensieve opleiding in het Willemsdok verlieten we Antwerpen op 14 december 1956. We bezochten achtereenvolgens Teneriffe, San Juan de Puerto Rico, Vera Cruz in Mexico, New Orleans, Louisiana en Port Hamilton in de Bermuda eilanden. Op 6 april 1957 bereikten we opnieuw het Antwerpse Willemsdok. 
  Foto
  Dit ruiterbeeld van Jeanne d'Arc staat in Decatur Street op enkele stappen van de FRENCH MARKET. Jaarlijks op 6 januari start hier een parade die de wapenfeiten van de Maagd van Orléans viert, in het bijzonder de bevrijding van de Franse stad uit de Britse klauwen (1429). De Franse stad Orléans en de Amerikaanse stad New Orleans zijn officieel zustersteden sinds 5 januari 2018
  Foto
  Pas in 1949 was het de beurt aan een zwarte artiest om als ZULU KING te fungeren, in casu Louis Armstrong. Dit feit werd als historisch beschouwd en belangrijk genoeg om op de voorpagina van TIME magazine vermeld te worden.
  Foto
  De Zulu parade is spectaculair. Ze wordt jaarlijks georganiseerd door de zwarte gemeenschap van de Crescent City. Deze krewe kiest telkens een koning om over de parade te waken. Meestal wordt daarvoor een beroep gedaan op sterren uit de artistieke wereld. Deze eer viel o a te beurt aan Tom Jones, Dolly Parton, Dennis Quaid, Harry Connick Jr e a
  Foto
  King Cakes worden in New Orleans tussen 6 januari en Mardi Gras in meer dan 500.000 exemplaren gebakken terwijl er nog 50.000 andere door koerierdiensten in andere Staten en landen worden geleverd
  Foto
  de spectaculaire traditie van de Mardi Gras Indians
  Foto
  ik raad je aan om tijdens je verblijf in New Orleans ook eens een excursie mee te maken naar de River Road waar je een aantal schitterende plantagewoningen kan bewonderen. Meerdere zijn toegankelijk voor het publiek zoals bvb OAK ALLEY waar een adembenemende eikenlaan vanaan de Mississippi-dijk leidt naar de indrukwekkende in neo-Griekse stijl opgetrokken planterswoning
  Foto
  Tom Anderson's annex/café/restaurant vormde zo'n beetje de ,toegang tot Storyville. Tom zèlf werd officieus erkend als de ' Mayor ' van het Red-Light District. In zijn etablissement kocht je o a het fameuze BLUE BOOK, de gids waarin de prostituées van de beruchte wijk werden gerepertorieerd met beschrijving en vermelding van adres en 'specialiteiten'. Daarin stonden een aantal foto's van Ernest Bellocq, de man die de enige bekende foto van Buddy Bolden's band realiseerde. Zijn andere jazzfoto's overleefden een hevige brand niet.

  Foto
  Foto
  tijdens zijn jeugd lieten kleine jobs Louis Armstrong toe om wat geld te verdienen. Zo kwam hij ook terecht bij de Karnoffskys, Poolse migranten die hem inschakelden om samen met een paar andere knapen steenkool te leveren in het Red-Light District. In 1923 schreef hij COAL CART BLUES samen met Lil Hardin en Clarence Williams. In de veertiger jaren nam hij het nummer op  samen met zijn stadsgenoot Sidney Bechet
  Foto
  In 1795 verliet Antoine Peychaud het eiland Saint-Domingue (nu Haïti) om zich als apotheker te vestigen in Royal Street. Op de bovenverdieping richtte hij een vergaderzaal in en serveerde hij zijn broeders vrijmetselaars exotische drankjes in eierdopjes ( 'coquetiers' in het Frans )  Bij de Amerikanen werd dat al vlug als 'cocktail' uitgesproken
  Foto
  Mooi voorbeeld van schijnheilige tolerantie. In de straten van New Orleans mag je alcohol drinken als dat maar gebeurt uit plastic bekers. Glazen flessen moeten in papieren verpakkingen blijven
  Foto
  Bij Pat O'Brien's (St Peter Street 718) wordt de HURRICANE cocktail, op basis van witte en donkere rum,  met tienduizenden per jaar geserveerd in het feestelijk decor van een exotische courtyard.
  Foto
  absint was in New Orleans, Louisiana een bijzonder populaire likeur. Waarschijnlijk één van de talrijke tradities die de Franse kolonisten en hun creoolse nakomelingen uit het verre moederland hadden geïmporteerd. Het goedje werd met de tijd echter beschouwd als een gevaarlijke drug en werd in 1912 over het hele Amerikaanse grondgebied rigoureus verboden. Officieel is absint nog steeds illegaal maar lichtere versies met legale kruiden en anisette zijn wèl toegelaten.
  New Orleans Memories
  Pearl of the Deep South
  17-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New Orleans als Hollywood South
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  I fell in Love with the Place...
  you know, the people, the bourbon, the music
  ( Brad Pitt )

  klik en je bent in Hollywood South
  deze bijdrage is een vervolg op
  ' is it true what they say about Dixie? '

  " frankly my Dear...I don't give a Damn..."
  ( Rhett Butler (Clark Gable) in Gone with the wind )

  New Orleans kennen de meesten enkel door de muziek die er is ontstaan. Jazz in de eerste plaats. Later ook Rhythm & Blues. De stad heeft echter ook een stevige reputatie op toeristisch gebied. Festival- en congresgangers zorgen ervoor dat de 40.000 hotelkamers regelmatig volgeboekt zijn. De stad begroet jaarlijks één miljoen cruisepassagiers. De haven van New Orleans wordt bij de 10 belangrijkste ter wereld gerekend.
  Minder geweten is dat de Crescent City naast zo'n indrukwekkende palmares het zich ook tot een eer mag rekenen om geschiedenis te maken als HOLLYWOOD SOUTH. Vanzelfsprekend zorgde Katrina voor een rampzalige onderbreking maar vermits de New Orleanians nooit bij de pakken gaan zitten, kunnen we weer spreken van een 'filmmaking capital' al maakt ook Atlanta, Georgia aanspraak op deze titel.
  Prachtige natuurlijke sets, perfect ingerichte filmstudio's, voldoende en degelijke accomodatie, bekwaam personeel en financiële steun plus taxverminderende maatregelen lokken steeds meer filmmakers en -producenten. Meerdere gelijktijdig werkende TVserie- en langspeelfilmploegen zijn zowel binnen de stadsmuren als daarbuiten geen zeldzaamheid.

  Laat me toe om je warm te maken voor een selectie van realisaties die geheel of gedeeltelijk in Louisiana en meer in het bijzonder in New Orleans werden gedraaid. Uit honderden beveel ik er 20 aan met dien verstande dat alles een kwestie van smaak blijft...DE GUSTIBUS NON EST DISPUTANDUM niewaar.


  1938 THE BUCCANEER  
  het vierdubbelleven van Jean Lafitte. Smid, vrijbuiter, nationale held en smokkelaar

  1939 GONE WITH THE WIND  
  Eén van de grootste films aller tijden, gebaseerd op een roman van Margaret Mitchell.
  Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, ook soms Broederoorlog genoemd.
  Vivien Leigh (Scarlett) en Clark Gable (Rhett) spelen de hoofdrollen.
  De film oogstte meerdere awards w o de allereerste Afro-Amerikaanse Oscar voor Hattie McDaniel voor haar vrouwelijke bijrol als kindermeid.
  NB In Memphis werd de film onlangs uit het Orpheum-filmtheater geweerd wegens racisme...politieke correctheid of schijnheiligheid...waar ligt de grens ?

  1947 NEW ORLEANS  
  Het verhaal van de sluiting van Storyville en de daarop volgende exodus naar het noorden.
  Met o a Louis Armstrong, Kid Ory, Billie Holiday, Barney Bigard, Zutty Singleton, Meade Lux Lewis, Bud Scott en anderen.

  1951 A STREETCAR NAMED DESIRE  
  gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Tennessee Williams die herhaaldelijk in New Orleans vertoefde.

  1958 KING CREOLE    
  muzikaal verhaal met Elvis Presley in de hoofdrol

  1962 EASY RIDER
  met o a Peter Fonda

  1965 THE CINCINATTI KID  
  spannend pokerspel tussen 2 verstokte gamblers Steve McQueen en Edward G Robinson

  1973 LIVE AND LET DIE
  James Bondfilm. In de openingsscène verzorgt  Dejean's Olympia Brassband een funeral in het French Quarter en ontpopt Alvin Alcorn zich als gelegenheidsmoordenaar.

  1978 PRETTY BABY  
  Film van Louis Malle met beschrijving van de sfeer in een Storyville bordello.
  De titel is geïnspireerd door een compositie van Tony Jackson. De rol van fotograaf Ernest Bellocq is in handen van Keith Carradine. De rol van Brooke Shields als twaalfjarige prostituée zorgde voor een groot schandaal.
  Schitterende soundtrack ( bestaat op ABC records ) met  ragtime en blues door het New Orleans Ragtime Orchestra onder leiding van Lars Edegran en met niemand minder dan James Booker, Kid Thomas Valentine, Raymond Burke, Louis Nelson, Bob Greene, Louis Barbarin en Louis Cottrell Jr.

  1991 JFK  
  Lee Harvey Oswald, vermoedelijke moordenaar van John Fitzgerald Kennedy, woonde een tijdlang  in New Orleans. Procureur Jim Garrison was ervan overtuigd dat de moordaanslag op JFK in de Cescent City werd voorbereid. Zijn theorie klonk echter niet overtuigend genoeg. Hij werd vanuit diverse hoeken tegengewerkt. Er was sprake van een doofpotoperatie. Garrison's boek ON THE TRAIL OF THE ASSASSINS  is het lezen overwaard waard.
  Alhoewel het grootste gedeelte van de film zich in een rechtszaal afspeelt komen het werk van Oliver Stone en de briljante vertolking van hoofdrolspeler Kevin Costner over als een pure thriller

  1993 PELICAN BRIEF  
  thriller rond een ecologisch schandaal met Julia Roberts en Denzel Washington in de hoofdrollen

  1888 DOUBLE JEOPARDY
  spannend verhaal  ivm een kidnapping met heel wat herkenbare New Orleans sets

  2006 WHEN THE LEVEES BROKE
  documentaire in 4 DVD's door Spike Lee. ' a Requiem in 4 Acts or an American Tragedy '
  Behandelt vooral de manier waarop de regering op de Katrina-ramp reageerde. Hartbrekend verhaal over slecht georganiseerde noodhulp en wederopbouw.
  Soundtrack met muziek van Terence Blanchard. Lee's werk werd met 3 awards bekroond op het filmfestival van Venetië

  2010-2013 TREME
  TV-serie in 4 seizoenen over het leven na Katrina, het verwerken van een zielig trauma en een moeizame heropbouw.

  2012 DJANGO UNCHAINED  
  Film v Q Tarantino met Leonardo Di Caprio en James Foxx in de hoofdrollen. Genomineerd voor 5 Oscars.
  Het verhaal van een zwarte slaaf die uitgroeit tot een gevaarlijke premiejager

  2013 THE BUTLER  
  Gebaseerd op het leven van Eugene Allen, butler van 8 US-presidenten. Forest Whitaker in een schitternde hoofdrol

  2013 12 YEARS A SLAVE  
  Historisch drama gebaseerd op de in 1853 verschenen autobiografie van Salomon Northup. Bekroond met 3 Oscars.
  Een vrije kleurling wordt 'per vergissing' als slaaf gevangengenomen en komt pas 12 jaar later vrij.

  va 2014 NCIS NEW ORLEANS  
  Politie-serie in en rond New Orleans - reeds 5 seizoenen - openingsnummer 'Boom Boom'

  2017 MUDBOUND  
  Aangrijpend verhaal van een blanke en een zwarte familie in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

  2018-10 GREEN BOOK  
  Een schitterende roadmovie waarin een Afro-Amerikaanse pianist en zijn Italo-Amerikaanse chauffeur/lijfwacht rondreizen in het Diepe Zuiden waar ze meer dan eens geconfronteerd worden met racisme. De twee karakters botsen met elkaar maar groeien uit naar een verrassende vriendschap
  De film werd bekroond met 13 Oscars en diverse awards.


  De zijkolommen worden eerstdaags bijgewerkt

  In een volgende bijdrage zal ik het hebben over
  mijn fifties met o a mijn eerste week in New Orleans
  in februari 1957

  bedankt voor je belangstelling
  reacties zijn welkom via E-MAIL MIJ in de rechterkolom v d blog

  copyright JPDS

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door JP De Smet  


  >> Reageer (0)

  Archief per week
 • 01/04-07/04 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Op vrijdag 22 februari 1957 zette ik voor het eerst voet aan wal in New Orleans, Louisiana . Vanuit de Golf van Mexico was het Belgische schoolschip Mercator de indrukwekkende Mississippi opgevaren om onder enorme belangstelling van de plaatselijke bevolking aan te leggen ter hoogte van Poydras Street. Over dit onvergetelijke moment en een rijkgevulde eerste week in de stad van mijn dromen verneem je binnenkort méér in de middenkolom van deze blog. Het is een understatement om te beweren dat die dagen mijn levenskoers voorgoed hebben beïnvloed
  Foto

  Op 21 maart 1959 woonde ik, samen met mijn Arletje, een eerste superjazzconcert bij in het Gentse Kuipke. Op het programma niemand minder dan Louis ' Satchmo ' Armstrong en zijn All Stars.
  Bij zijn Gents optreden werd Armstrong schitterend omringd door James 'Trummy ' Young (tb), Billy Kyle (p), Danny Barcelona (d), Mort Herbert (b), Peanuts Hucko (kl) en zangeres Velma Middleton

  Foto

  Ook in de fifties trad Sidney Bechet in Gent op ( in het operagebouw) met de Franse band van André Reweliotty. Weer zo'n revelatie . De muziek die de creool Bechet uit zijn sopranosax toverde overtrof alle verwachtingen.
  In hetzelfde programma was een optreden voorzien van de Dutch Swing College Band. Helaas werden deze Nederlandse muzikanten om administratieve redenen opgehouden aan de grens. Ze bereikten de Gentse Kouter  pas nadat Bechet de hele avond netjes had afgewerkt. Stoetsgewijze trok het busje van de DSCB gevolgd door wild entoesiaste fans naar het Gentse centrum om tenslotte een totaal geïmproviseerd nachtconcert te verzorgen in de CRYPTE op het Sint-Baafsplein.

  Foto

  Mijn eerste jazz-LP ' TEDDY BUCKNER AND HIS DIXIELAND BAND '.
  Sterk beïnvloed door Louis Armstrong liep Buckner een beetje in de schaduw van zijn idool.
  Hij speelde o a met Lionel Hampto,; Kind Ory, Fats Waller en Benny Carter.

  Foto

  In 1979 bracht ik een eerste groep vrienden en sympatisanten naar New Orleans. Dat waren 81 reizigers w o de COTTON CITY JAZZBAND in de volgende occasionele line-up: vlnr Romain Vandriessche + (tb), Jacques Cruyt + (tp), Colin Bowden (d), Pierre Claessens + (kl), Karel Algoed (b) en Luc Van Hoeteghem (bjo). We vlogen toen met SABENA
  Foto

  Vanop de praalwagens gooien figuranten en acteurs allerlei objecten, gadgets en sieraden. Deze traditie is zo oud als die van Mardi Gras zèlf. Alléén de doubloons ( aluminium medailles) werden, zoals we ze nu kennen, pas in 1960 voor het eerst massaal vervaardigd.
  Een grote keuze aan Mardi Grasartikelen vind je op www.mardigrasoutlet.com
  In New Orleans is een bezoek aan www.mardigrasworld.com beslist de moeite waard

  Foto

  New Orleans heeft veel bijnamen. De bekendste is wellicht CRESCENT CITY. De stad ligt immers in een halvemaanvormige bocht van de Mississippi ( crescent = croissant = halvemaan)
  Foto

  Lulu Hendley , beter bekend als Lulu White 1868-1939 - "entrepreneur " - ' Madam ' aan het hoofd van Mahogany Hall ( Basin Street 235) in Storyville, het Red-Light District dat in New Orleans bloeide van 1897 tot 1917, jaar waarin het op bevel van de US Navy werd gesloten
  Foto

  Wie meer wenst te vernemen ivm het Red-Light District van New Orleans zal met plezier en leesgenot kennismaken met Al Rose's ' STORYVILLE '
  Foto

  Spencer Williams was de neef en beschermeling van Lulu White. Na de sluiting van Storyville trok hij naar New York waar hij zich ontpopte als een buitengewoon begaafd componist. Zijn werken werden één voor één jazzstandaards zoals BASIN STREET BLUES, MAHOGANY HALL STOMP, TISHOMINGO BLUES, DALLAS BLUES alsook I AIN'T GOT NOBODY dat als medley verscheen samen met Louis Prima's JUST A GIGOLO
  Foto

  Nicholas Girod, burgemeester van New Orleans van 1812 tot 1815 en overtuigd bonapartist, had het plan opgevat om de Franse keizer uit diens ballingschap op Sint-Helena te bevrijden en hem in zijn huis in het French Quarter ( op de hoek van Chartres en St Louis ) te verwelkomen. Het nieuws van Napoleon's overlijden kwam Girod's plannen dwarsbomen
  Foto

  Het interieur en de patio van NAPOLEON HOUSE roepen de sfeer op van de oude wereld en herinneren aan het leven en de wapenfeiten van de Franse keizer. Aan de rustieke bar geniet je van een PIMM'S CUP, een verfrissende aperitief op basis van gin. en dàt met een rustige, klassieke achtergrondmuziek.
  Foto

  Ondanks de mooie plannen van Nicholas Girod heeft Napoleon Bonaparte nooit New Orleans bezocht. Maar in het Cabildo ( deel van het Louisiana State Museum ) rust het keizerlijke doodsmasker. Dit werd in 1834 aan de Crescent City geschonken door François Carlo Antommarchi, persoonlijke arts van de keizer die zijn illustere patiënt tot diens dood op Sint-Helena begeleidde. In ' les derniers moments de Napoléon ' bevestigde Antommarchi dat de keizer overleed aan de gevolgen van maagkanker
  Foto

  In OLD ABSINTHE HOUSE ( hoek Bourbon/Bienville) ontmoetten generaal Andrew Jackson en de piraat Jean Lafitte elkaar om te overwegen hoe zij de Britse invasietroepen het hoofd konden bieden. En het werkte vermits ze erin slaagden om de Britten op 8 januari 1815 succesvol te verslaan en aldus niet alléén de stad New Orleans te redden maar de geschiedenis van de USA een totaal nieuwe wending te geven.
  Foto

  op de hoek van Bourbon en St Philip vind je LAFITTE's BLACKSMITH SHOP, populaire nightspot maar ook ' National Historic Landmark '. Het gebouw dateert van 1770. De piraat Jean Lafitte en zijn broer Pierre runden er een smidse die ze eigenlijk meer als 'façade' gbruikten om hun talrijke smokkelactiviteiten te camoufleren

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs