Proefproject om in Noord-Limburg netwerktafels op te zetten rond kinderen, jongeren, gezinnen en / of jongvolwassenen in armoede. Kernbegrippen zijn het Lokaal Cliëntoverleg, wraparoundcare, de presentietheorie, eigen kracht en de taal van de cliënt.
Netwerktafels Noord-Limburg
Een initiatief van de netwerkstuurgroep RTJ Noord-Limburg
29-07-2011
'We missen een visie op informele zorg'
Luc, een vroegere studiegenoot en kennis van mij, had psychische problemen. Hij was een tijd opgenomen in een psychiatrlsche instelling en ging bij mij in de wijk in Antwerpen won en. Daarna ging het toch weer slechter. Hij deed een zelfmoordpoging en stak zijn huis in brand. Luc werd opnieuw opgenomen. Toen bleek dat zijn vader en ik de enigen waren die hem af en toe be2Ochten.' Na 2O'n drie maanden ging Luc weer zelfstandig in de stad won en. 'Zonder dat -i.~ daar iets vanaf wist. De verpleegkundigen hadden niet naar mijn contactgegevens gevraagd. Zij hadden mij als mogelijke bron van informele 20rg niet ingeschakeld bij het netwerk rond Luc. UiteindeIijk deed hij weer een zelfmoordpoging. En die slaagde. Door mijn be20eken gaf ik aan dat ik me om Luc bekommerde, maar ik werd niet betrokken als informele ondersteuner. Blijkbaar is men dat in de psychiatrie niet gewend. Ik werd geduld als be2Oeker, verder niet. Een gemistekans.'
Jo Hermanns is hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder lector 'Werken in justitieel kader' aan de Hogeschool Utrecht en introduceerde het Wraparound Care-model in Nederland. In dit interview legt Jo Hermanns uit wat een professional die met dit model werkt nodig heeft.