14 04 2012 + (Update 16 april 2012 onderaan)
De werken aan de zeekabel van C Power om de elektriciteit van de windmolens van de offshore windmolenpark op de Thorntonbank van C-Power naar het vasteland te laten komen kan je hier volgen. Deze kabel die zo een 22 cm dik is, wordt onder de duinen doorgewerkt zonder graafwerk in de duinen.
Voor het leggen van de hoogspanningskabel wordt door Dredging International met haar gloednieuwe sleephopperzuiger Breydel een sleuf uitgebaggerd. Een delicaat werk in één van de drukste vaargeulen ter wereld. Ik heb een foto van een gelijkwaardig vaartuig gefotografeerd, de taccola, die wel erg veraf was .
Een 150 kV zeekabel brengt de geproduceerde electriciteit van de windturbines onder hoogspanning naar het bestaande netwerk aan land. De kabel die per meter 81 kg weegt wordt eerst door de aangelegde wachtbuis onder de duinen getrokken. Dan volgt de kabel de weg naar het windmolenpark die bijna 39 kilometer bedraagt. Het graven van de sleuf en het leggen van de kabelgebeurt in één beweging. De kabellegger trekt een gigantische zeeploeg achter zich mee, waarbij de ploeg de hoogspanningskabel ingraaft tot een diepte van ca 2 m. Zo blijft de kabel beschermd tegen schade van onder meer scheepsankers en de metalen beugels van visnetten.

 Op het strand zijn de werken bezig voor het ingraven van de zeekabel naar de Thorntonbank windmolens van C Power.

 Het schip sleept een soort ploeg over de zeebodem, die in een bewerking ook de kabel van 22 cm dik in de gleuf legt en dichtmaakt.




 Het vaartuig de Neptune van de firma Deme, die de onderdelen voor de windmolens naar de Thortonbank brengt voor C Power, en daar de montage uitvoert.


De Nepune gebouwd op de scheepswerf van IHC Merwede in Nederland is een zelfvarend hefvaartuig. Het is bestemd voor GeoSea, dochteronderneming van de Belgische baggergroep. Het vaartuig zal worden gebruikt voor het vervoer en de installatie van windturbines en andere zware constructies op zee. Daarvoor is Neptune onder meer voorzien van een hijskraan, zie de bijgevoegde foto's, met een capaciteit van 600 ton. Het hefvaartuig Neptune wordt ingeschakeld bij de installatie van 48 windturbines van fase 2 en 3 van het offshore-windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank voor de Vlaamse kust


Alles is even indrukwekkend en reuzegroot op dit schip, die op eigen kracht kan varen, en zich ook stabiel vast kan zetten op de bodem.





De sleper heeft een zware karwei gekregen als je dit hier bezig ziet.



Het schip die de kabel in de zeebodem werkt, 2 meter diep. En dit tot aan het off shore windmolenpark van C Power op de thortonbank op zowat een 40 tal km uit de kust.


De kabel verdwijnt onder de duinen naar het verzamelpunt te Bredene.
|