Nick Nuyens (Saxo Bank-SunGard) heeft ze allemaal bij hun pietje genomen in de 95e Ronde van Vlaanderen. Onze landgenoot profiteerde van een onwaarschijnlijke inzinking van stoomtrein Fabian Cancellara op de Muur om de grootste zege in zijn carrière te behalen. Sylvain Chavanel finishte in de spurt met drie als tweede, terwijl Cancellara alsnog derde werd. Tweevoudig laureaat Tom Boonen kwam als vierde net te laat om mee te sprinten voor de zege. Philippe Gilbert eindigde na een doldwaze editie op de negende plek. Voor Nuyens is het na Dwars door Vlaanderen de tweede topoverwinning van het jaar.
Het was het vijftal Stefan van Dijk, Mitchell Docker, Sébastien Turgot, Roger Hammond en Jeremy Hunt die het eerste wedstrijdgedeelte mochten kruiden, dit na een heel snel begin. Na zowat 53 kilometer koers konden die zich losrukken uit het peloton en maximaal 8 minuten bij elkaar fietsen. Op de Oude Kwaremont spatte de boel bij de leiders uiteen. Wat verderop troepte alles samen. Het bleef zeer onrustig met tal van demarrages, maar het was toch wachten tot aan de Molenberg, op 48 kilometer van de finish, voor de grote tenoren zoals Flecha, Boonen, Hushovd en Cancellara het tempo opvoerden en zich echt presenteerden.
Alles ontploft op Leberg Maar hét moment van de koers leek de passage op de kasseien van de Haaghoek én op de Leberg te gaan worden. Het peloton zat op een minuut van de eerder ontsnapte eenzaat Chavanel. Het was aan Cancellara om de kloof te overbruggen, maar die wachtte en bleef maar wachten. Tot Boonen zowaar de registers opentrok op de kasseien van de Haaghoek. Hij overrulede Hushovd en trok door. Een kilometertje verder was het dan voorbij. Cancellara blies iedereen uit het wiel op de Leberg en knalde op en over vluchters als Lars Boom en Edvald Boasson Hagen. Klop van de hamer voor Cancellara Op het moment dat Cancellara Chavanel meenam naar de Muur gebeurde iets onwaarschijnlijks, iets wat niemand meer verwacht had. De Zwitser trok krampen tot achter zijn oren en zag in no time iedereen in zijn zog zitten. Spartacus is dan toch een aardse sterveling. Het beste was er zowaar af, en ook bij Boonen was het vet van de soep. Gilbert rondde als eerste de Kapelmuur. Op de Bosberg trapte 'Phil' zich het snot voor de ogen voor een bonus van 10 seconden. Alessandro Ballan en Chavanel haalden hem op 7 km van Meerbeke terug.
Nuyens schiet raak Sebastian Langeveld probeerde op 4 kilometer van de Hallebaan, maar ook deze poging strandde. Vervolgens glipten Nuyens, een beresterke Chavanel en Cancellara (al opnieuw hersteld) weg. Ze kregen nooit meer dan 10 seconden en maakten onder elkaar uit wie het laken naar zich toe zou trekken. Cancellara ging van ver aan. Nuyens zwiepte naar de andere kant van de weg en legde iedereen in de luren. Devolder onzichtbaar Enkele van de favorieten hadden halfweg koers al door dat het niet voor vandaag ging zijn. Stijn Devolder liet zich al te vaak verrassen door achteraan te koersen. Wat dan gezegd van het triumviraat van Garmin-Cervélo. Thor Hushovd kwam nog in beeld, maar Heinrich Haussler was erg bleek. Tyler Farrar won uiteindelijk nog de pelotonspurt voor een stek net binnen de top-15. En Pippo Pozzato? Die liet zich even zien op de Leberg om vervolgens diep weg te zakken. Volgende week afspraak in Parijs-Roubaix.hln.be
Pogingen om een lek in een beschadigde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I te dichten, zijn op niets uitgelopen. Uit reactor nummer 2 stroomt nog steeds radioactief water, meldt het Japanse persagentschap Kyodo.
Tepco, de exploitant van de centrale, probeerde vandaag tevergeefs de scheur in de reactor met een speciaal waterabsorberend bindmiddel te dichten. Mogelijk volgt nog een tweede poging. Gisteren was het ook al niet gelukt de scheur in de betonnen behuizing met cement te vullen, omdat de substantie door het water werd verdund.Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. De natuurrampen richtten ook een spoor van verwoesting aan in woongebieden, vooral aan de kust.Een Japanse havenstad waar meer dan de helft van de bevolking dakloos is geworden, is vandaag begonnen met een massa-evacuatie. Bijna tienduizend mensen uit Minamisanriku in de Japanse prefectuur Miyagi worden ondergebracht in omliggende plaatsen. Ze worden gehuisvest in tijdelijke opvangkampen totdat woningen zijn gebouwd. Dat kan een half tot een heel jaar duren, meldden lokale functionarissen.Kyodo meldde gisteren dat de Japanse regering overweegt om geruïneerde woongebieden maar te laten voor wat ze zijn en volledig nieuwe woongebieden op hoger gelegen plekken uit de grond te stampen.hln.be
Bevestigd: radioactief water uit minstens één reactor loopt gewoon recht in zee
Volgens een Russische nucleaire experte is de ramp in Fukushima erger dan die van Tsjernobyl. Ze verwacht meer slachtoffers door straling. Die straling blijkt nu effectief recht van ten minste één van de vier probleemreactors in zee te lopen hebben ze bij Tepco vandaag bevestigd.
Uit reactor 2 van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I loopt radioactief water in zee. Dat heeft Tepco, de exploitant van de kerncentrale, zaterdag laten weten, aldus het Japanse persbureau Kyodo.
In de kerncentrale van Fukushima lekt radioactief water via een scheur in een schacht rechtstreeks de zee in. "Vandaag omstreeks 9.30 uur (lokale tijd) hebben de werknemers ontdekt dat water met een radioactiviteit van 1.000 millisievert per uur zich had verzameld in een schacht" nabij de zee, verduidelijkte een verantwoordelijke. "Ze realiseerden zich al snel dat in de schacht een scheur van 20 centimeter zat waarlangs het water rechtstreeks in zee lekt." Tepco hoopt de scheur snel te kunnen dichten.
Tepco stelde dat het radioactieve water kan weglopen omdat de betonnen behuizing van het reactorvat waarin de splijtstofstaven zitten, beschadigd is geraakt. Volgens het Japanse nucleaire atoomagentschap gaat Tepco beton in de behuizing van het reactorvat stoppen om het lek te dichten.
Te veel radioactief jodium in zee In het water van de Japanse Zee, op zowat 40 kilometer van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, is een hoeveelheid radioactief jodium gemeten die tweemaal zo hoog is als toegelaten. Dat blijkt uit gegevens van het Japanse ministerie van Wetenschap. Het ministerie baseerde zich op cijfers van een onderzoek van stalen die drie dagen geleden genomen werden. Het is de eerste keer dat er zo ver van de kust stralingsniveaus boven de toegelaten hoeveelheid werden vastgesteld. Het zou kunnen dat een stroming van noord naar zuid het radioactieve jodium 131 meevoerde. De Japanse autoriteit voor kernenergie stelde dat het jodium in de oceaan verdund zal worden en geen bedreiging voor de mens vormt.
Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen.
Natalia Volgens Natalia Mironova, een nucleaire experte uit Rusland die betrokken was bij de ramp in Tsjernobyl, is de ramp met de centrale in Fukushima ernstiger dan die in Tsjernobyl. "Fukushima gaat een veel hogere tol eisen, zowel economisch als aan menselijke slachtoffers", voorspelt ze.
"Tsjernobyl was één reactor en na twee weken waren we door het ergste heen. In Fukushima zijn nog altijd vier reactors aan het smelten en we zijn ondertussen al drie weken bezig en er is nog geen oplossing in zicht".
Amerikaanse militairen op een basis ten zuiden van Tokio hebben de afgelopen dagen blijkbaar de raad gekregen om, als ze kinderen hebben die vijf jaar zijn of jonger, die dan best naar de VS te sturen. Dat meldt ondermeer de site Stripes.com.hln.be
FANC: "Geen significante radioactiviteit in België"
De kernramp in het Japanse Fukushima heeft in België niet voor een significante radioactiviteit gezorgd. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe metingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Risico's voor de gezondheid en het milieu zijn volgens het agentschap uitgesloten in ons land.
Het FANC voert sinds 21 maart metingen uit naar een eventuele aanwezigheid van radioactief jodium en cesium in België. Daarbij worden de radioactiviteitniveaus gecontroleerd van het stof in de lucht, van stof opgevangen door afzetting en van regenwater. De metingen van de voorbije dagen tonen aan dat hier "geen beduidende" radioactiviteit aanwezig is, aldus het agentschap. De aangetroffen waarden bevinden zich ruim onder de grens waar er eventueel een risico zou kunnen optreden.
Het FANC benadrukt daarom dat er geen enkele reden is om zich ongerust te maken of om jodiumtabletten te gebruiken.hln.be
Op de E40 in het Oost-Vlaamse Aalter is autobus met schoolkinderen vrijdag van de weg geraakt. Het medische interventieplan is afgekondigd. Er zijn 14 personen gewond geraakt. Twee volwassenen zijn zwaargewond, onder wie de buschauffeur, twee volwassenen zijn lichtgewond en tien kinderen zijn ook lichtgewond geraakt.
Het ongeval gebeurde rond 14 uur in de richting van Brussel. De bus raakte door nog onbekende omstandigheden van de baan en belandde in een gracht. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse, het medische interventieplan werd afgekondigd en er werd ook een helikopter ingezet.
De niet-gewonde kinderen worden opgevangen in het sportcentrum in Aalter, zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. Het zou gaan om tieners uit een school in Anderlecht.
Op de snelweg is één rijstrook versperd en er staat een file van vijf kilometer. In de andere richting staat er een kijkfile.Vandaag.be
De Congolese president Joseph Kabila betaalde de hotelkosten van prins Laurent en zijn hele delegatie. Dat schrijft de krant De Morgen.
Volgens de krant betaalde Kabila een aantal uitgaven. Zo nam de president de rekening van de vijfkoppige delegatie in het Grand Hôtel de Kinshasa op zich. Een dubbele kamer kost er 305 dollar, een suite 628 dollar.
Donderdag had premier Yves Leterme (CD&V) in het parlement bevestigd dat er een kort contact was geweest tussen Kabila en prins Laurent tijdens diens reis naar Congo. De premier vermeldde ook dat de prins bepaalde "privileges" heeft genoten "dankzij zijn status".
Verscheidene kranten maken ook melding van contacten met andere Congolese politici. De Morgen meldt voorts dat prins Laurent de vlucht naar Angola deed met de privéjet van zakenman George Forrest. In Angola zou de prins volgens de krant ook de zoon van dictator Dos Santos hebben ontmoet.hln.be
Ashraf Sekkaki (27) is in Marokko veroordeeld tot 12 jaar cel en een boete van 150.000 euro voor zijn spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Brugge. Zijn kompaan Mohammed Johri (24) moet 10 jaar achter de tralies.
De Belg van Marokkaanse afkomst vluchtte op 23 juli 2009 met een helikopter uit de gevangenis van Brugge met twee kompanen. Ze kregen daarbij hulp van buitenaf, onder meer van de Antwerpse Leslie Deckers. Daarna pleegden ze een hele reeks overvallen in België. Sekkaki en Johri slaagden erin naar Marokko te vluchten maar werden daar gearresteerd.
In Marokko zijn ze nu veroordeeld voor de gijzeling van de helikopterpiloot, hun ontsnapping en de misdrijven, waaronder een carjacking, die ze na hun vlucht pleegden.
In België werden in juli 2010 al tien andere betrokkenen veroordeeld. Abdelhaq Melloul-Khayari, de enige ontsnapte die niet naar Marokko kon vluchten, kreeg in Brugge zes jaar cel. Lesley Deckers kreeg vijf jaar, waarvan twee effectief.
Ook in Marokko ontsnapt
Sekkaki werd in december 2010 overgeplaatst naar een zwaarbeveiligde gevangenis in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, nadat hij was ontsnapt uit de gevangenis van Oujda.
In Brugge zat hij in de cel voor verschillende gewelddadige feiten, waaronder gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings. In 2003 ontsnapte hij ook al uit de gevangenis van Turnhout.
Johri zat in Brugge een straf van vijf jaar uit voor overvallen op de supermarkt Lidl in Kontich, een Argenta-filiaal in Hoogstraten en de speelgoedwinkel Fun in Schelle.Het nieuwsblad.be
De Britse prins William heeft toegegeven dat hij letterlijk wakker ligt van zijn nakende huwelijk met Kate Middleton. De 28-jarige prins sprak met journalisten op de Royal Air Force basis in Anglesey, waar hij verblijft. "Ik kijk absoluut uit naar het huwelijk, maar er moet nog zoveel gepland worden in de laatste vier weken." De prins gaf toe dat de repetitie van het huwelijk hem knikkende knieën bezorgde.
William was wel in zijn nopjes over de discrete vrijgezellenavond die hij vierde. De prins wist de tabloids schaakmat te zetten en bracht de avond door zonder journalisten in de buurt. "Mijn broer Harry en ik zijn uitermate trots", aldus William.Hln.be
De Vlaamse Media Maatschappij kan erg tevreden terugblikken op maart, want al haar televisiezenders groeiden ten opzichte van maart 2010. Commercieel marktleider vtm is de sterkste stijger van alle Vlaamse zenders: van 24,9% naar 26,2% op VVA 18-54 (+1,3%). 2BE (+0,7% naar 8,8% op VVA 18-44) en Vitaya, dat de grootste vrouwenzender blijft (+0,9% naar 5,4% op Vrouwen 18-54), boeken al voor de derde maand op rij een groei tegenover 2010.
Op de commerciële doelgroepen is VMMa dan ook de enige zendergroep in Vlaanderen die er op vooruit gaat, met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 37% op VVA 18-54 en 38,5% op VVA 18-44. Ook de kidszender vtmKzoom blijft verder borduren op de ingeslagen weg en ziet het marktaandeel toenemen van 11,4% in maart 2010 tot 12% (op 4-14).
vtm Twee gloednieuwe programma’s vervoegden het vtm-schema de afgelopen weken. In 'Dat Zal Ze Leren' (33,2% op VVA 18-54 en 781.000 kijkers) maken 24 jongeren kennis met de zeevaartschool uit de jaren '50, en in 'De Keuken van de Meester' gaat Peter Goossens op zoek naar een nieuwe chef (33,4% en 753.000). Ook Pieter Loridon blijft ondertussen zijn zoektocht verder zetten in 'Wie Kiest Pieter?' (28,7% en 754.000). Met 27,8% op VVA 18-54 en 670.000 kijkers namen we in schoonheid afscheid van het warme 'Bouwen aan Geluk'.
Erg populair zijn de fictiereeksen bij vtm: 'Code 37' (40% en 812.000), 'Zone Stad' (36,1% en 766.000) en 'De Rodenburgs' (25,2% en 587.000), dat volgende week haar slotaflevering beleeft. Opvallend is dat deze fictiereeksen erg veel uitgesteld bekeken worden. Afhankelijk van de titel kijken er per aflevering zo’n 115.000 tot 155.000 extra mensen naar. Ook 'Tegen de Sterren Op' (36,9%) kan wekelijks op 105.000 uitgestelde kijkers rekenen boven op de 876.000 live kijkers. Zo is deze sketchshow het populairste vtm-programma van de maand met gemiddeld een miljoen kijkers.
Entertainment is er met Idool 2011 (38% en 770.000) waar de live-shows aangebroken zijn. 'De Kotmadam' blijft een onvervalste klassieker op zondagavond: 28,4% marktaandeel en 787.000 kijkers. In high prime was vtm afgelopen maand niet weg te denken uit de Vlaamse huiskamers. In de vooravond ten slotte blijven de dagelijkse formats op niveau met 635.000 kijkers voor 'Het Nieuws' om 19.00 uur en 730.000 voor 'Familie'.
2BE 'Bones' (18,9% op VVA 18-44 en 297.000 kijkers) en ook 'House, MD' (16,8% en 233.000) blijven - tijdens hun respectievelijk 6de en 7de seizoen - absolute sterkhouders voor 2BE. Enkel de filmtoppers zoals 'The Day The Earth Stood Stilll' (27,5% en 370.000) en 'Transporter III' (23,2% en 325.000) én de 'UEFA Champions League' lokten meer kijkers. Best bekeken wedstrijd was de achtste finale tussen Barcelona en Arsenal: 16,4% op VVA 18-44 en 475.000 kijkers.
Vitaya Dagelijks kijken er 130.000 Vlamingen naar 'Sturm der Liebe' (8,6% op Vrouwen 18-54) om 18u. Geen enkel horizontaal format doet beter bij Vitaya. Enkel film lokt meer vrouwen naar de zender (onder andere 18,4% voor de middagfilm 'The Wedding Dress'). Andere toppers zijn 'Medisch Dossier' (96.000) en 'Supersize vs Superskinny' (88.000).
vtmKzoom De tekenfilm 'Heidi' (15,5% op 4-14, om 19u20) was het meest geliefde vtmKzoom programma van de maand, maar ook 'De Troetelbeertjes' behaalde 13% op 4-14, om 19.00. Verder zijn er de vertrouwde titels 'Pippi Langkous' en 'Bassie & Adriaan' die allebei 16,2% scoren in acces prime. 'Hallo K3' scoort op élk moment van de dag met marktaandelen boven de 20%. 17,3% van de tv-kijkende kids Sta(an) op met Plop.tv-visie.be
De Benidorm Bastards steken nu ook de plas over. De Vlaamse format van productiebedrijf Shelter blijft bijzonder populair in het buitenland nu ook bekend raakte dat het programma is verkocht aan het Amerikaanse netwerk NBC. De werktitel van de Statesversie luidt 'Betty White's Off Their Rockers'.
In tegenstelling tot het originele format zal de Amerikaanse versie van 'Benidorm Bastards' gepresenteerd worden. Gastvrouw wordt, zoals de werktitel doet vermoeden, de 89-jarige Amerikaanse actrice Betty White. 'Benidorm Bastards' werd bedacht en gemaakt door productiebedrijf Shelter. Het programma werd bij ons uitgezonden op 2BE en was in het Zwitserse Luzern goed voor de prestigieuze televisieprijs 'De Gouden Roos'.hln.be
VTM stopt eind juni met het dagelijkse mediamagazine 'De Dagshow'. Dat maakte de zender zelf bekend via een persbericht. Opmerkelijk, want het programma dat als 'De Maandagshow', 'De Dinsdagshow', 'De Woensdagshow', 'De Donderdagshow' dan wel 'De Vrijdagshow' op de kijker wordt losgelaten, was pas sinds vorig jaar augustus op de buis.
Officieel heet het dat VTM in het najaar een nieuw type mediamagazine wil opstarten en daarvoor wil samenwerken met productiehuis Studio-A. De samenwerking met het productiehuis De Filistijnen rond De Dagshow stopt volgens de omroep eind juni.
De Dagshow' wordt gepresenteerd door Evi Hanssen, An Lemmens en Bram Van Deputte.hln.be
Het blijft de slechte weg opgaan met de nucleaire centrale in Fukushima. De straling aan reactor 2 van de kerncentrale van Fukushima is 10 miljoen keer hoger dan normaal. Dat deelt energiemaatschappij Tepco mee. Ook de gemeten straling in het zeewater blijft stijgen: ze is nu al 1.850 keer hoger dan wat wettelijk is toegelaten.
Gelijkaardige waarden werden al gemeten aan reactor drie. Nu gaat het om radioactief water, dat in het turbinegebouw van de reactor staat. Persagentschap Jiji meldt dat gestopt wordt met meten en dat de arbeiders zich terugtrekken.
Het is niet de eerste keer dat Nisa, het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid, in het water van reactor 2 een hoge concentratie van de isotoop jodium-134 vaststelt. Dat wijst mogelijk op schade aan de reactorkern, klonk het toen.
Tepco probeert dit weekend het radioactieve water uit de 4 reactoren van Fukushima 1 te pompen. Het water hindert de herstelwerkzaamheden en heeft al verschillende arbeiders besmet.
Meter slaat tilt Greenpeace heeft ondertussen eigen metingen uitgevoerd in Japan. Het kwam tot de vaststelling dat ook buiten de zone mensen op enkele dagen de stralingsdosis voor maximum een jaar binnenkrijgen. Op een plek 60 kilometer van de centrale sloeg de meter zelfs tilt: er werd meer straling gemeten dan de meter kon weergeven.
De Verenigde Staten hadden de veiligheidszone op eigen initiatief uitgebreid tot 80 kilometer. Een maatregel die Japan niet wilde volgen, vermoedelijk om de indruk te wekken dat er niets aan de hand was. Enkele dagen terug was er sprake van om de veiligheidszone alsnog uit te breiden, maar vooralsnog is dat niet gebeurd. Greenpeace vraagt met aandrang meer burgers te evacueren. "De autoriteiten onderschatten al sinds het begin van de crisis de omvang en de risico's van stralingsbesmetting."hln.be
Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. Naast de humanitaire crisis blijven alle ogen gericht op Fukushima waar nog steeds een kernramp dreigt. De radioactieve besmetting blijkt ondertussen veel erger dan de Japanse overheid eerst dacht, en die overweegt nu ook om het evacuatiegebied uit te breiden.
16u44: Update over de aardbeving in Myanmar. Het land werd getroffen door één aardschok van 6,8 op de schaal van Richter. Eerder was sprake van twee bevingen met een kracht van 7. Het epicentrum lag ruim 100 kilometer ten noorden van de Thaise stad Chiang Rai. Na de beving is geen tsunamiwaarschuwing gegeven. De beving was te ver landinwaarts om een tsunami te kunnen veroorzaken. De beving had plaats op 10 kilometer diepte in een dunbevolkt gebied. Het is niet bekend of door de aardbeving doden of gewonden zijn gevallen.
16u16: Er zijn tussen al 27.000 doden en vermisten geteld in Japan. Officieel zijn er 9.811 doden en 17.541 vermisten. Mogelijk kan de balans nog oplopen.
15u37: De aardbeving die Japan op 11 maart getroffen heeft, zal de derde economische grootmacht ter wereld ongeveer 140 miljard euro kosten. Dat is de grootste factuur ooit voor een natuurramp, meldt de Amerikaanse bank Goldman Sachs.
15u16: Opnieuw zouden twee zware aardbevingen gevoeld zijn, maar niet in Japan. Dit keer zou Myanmar nabij de grens tussen Thailand en Laos stevig geschud hebben. Beide schokken haalden een kracht 7. 14u34: De wind blijft in Japan de gunstige richting uitwaaien. Mogelijke schadelijke stoffen worden zo vooral in de richting van de zee gedreven. Morgen zal de wind even naar het zuidoosten draaien, maar de windsterkte blijft zwak en zal in de loop van de dag alweer naar het noordwesten draaien. In het rampgebied van de aardbeving en de tsunami blijft het wel koud en kan het ook weer gaan sneeuwen. 14:20: Natalia Manzurova maakte deel uit van de 'schoonmaakploeg' in Tsjernobyl. Ze vertelt in een interview over haar ervaring toen ze vier dagen na de kernramp werd opgeroepen. Nietsvermoedend ging ze aan de slag. Intussen overleefde ze schildklierkanker, de rest van haar team is overleden. Natalia raadt de overgeblevenen in Fukushima aan te vluchten. De regering zal alleen maar liegen, zegt Natalia. Haar volledige verhaal kan je in ons dossier over de ramp in Japan lezen.
13u05: De eerste radioactieve straling uit Japan werd gemeten op drie verschillende punten in Zweden. Volgens de Zweedse autoriteiten vormt de straling geen gevaar voor de omgeving en inwoners. "Precies zoals we verwacht hadden, hebben we de eerste straling vanuit Japan gemeten", meldt Leif Moberg, hoofd van de Dienst Veiligheid Radioactieve Straling (Strålsäkerhetsmyndigheten). "Het gemeten stralingsniveau is laag en vormt geen gevaar."
12u59: Terwijl de Japanse overheid rond de pot draait, lijken de mensen in de regio van de rampcentrale zich al wel neergelegd te hebben bij hun lot: "Niemand durft het luidop zeggen, maar iedereen weet hier dat het jaren gaat duren voor we terug naar huis kunnen", aldus Yoichi Azuma, directeur van de Koriyama Commercial High School.
12u46: Er verblijven 130.000 mensen momenteel in de zone tussen 20 en 30 km rond de rampcentrale. Eeerder vandaag zei de Japanse overheid na te denken om dat gebied nu ook te evacueren. De VS en de meeste Westerse landen hebben al dagen geleden hun landgenoten in een straal van 80 kilometer gevraagd om te evacueren. In dat gebied wonen bijna 2 miljoen Japanners.
12u39: De Airbus A330 van het Belgische leger is gisterenavond in Melsbroek geland. Het toestel moest Belgen uit Japan evacueren, maar door problemen met de boordcomputer stond het vliegtuig lang aan grond in Alaska. Pakjesdienst Fedex leverde de voor zaterdag verwachte wisselstukken voor het vliegtuig verkeerd af in Memphis. Enkele tientallen Belgen konden uiteindelijk met een Spaans toestel terugvliegen, zodat de vlucht niet meer nodig was.
12u36: Toyota zal maandag de productie van zijn hybride wagen Prius hervatten. Bij Honda blijft de productie stil liggen tot 3 april.
12u33: Vanaf morgen zal Lufthansa weer naar Narita International Airport, nabij Tokio, vliegen. De vluchten waren eerder geannuleerd door ongerustheid over de nucleaire ramp. Ook het Italiaanse Alitalia en Australische Jetstar zijn van plan om de vluchten te hervatten van en naar Narita Airport, respectievelijk vanaf morgen en maandag. 12u28: Disneyland Japan blijft dicht, en er is voorlopig ook geen datum voor de heropening.
12u25: Nucleair expert Michael Sailer waarschuwt dat zolang de koeling van de reactoren en de baden met gebruikte splijtstofstaven niet onder controle is, er geen sprake is van beterschap. "Integendeel, hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt en hoe meer straling blijft vrijkomen. De toestand is nog steeds bijzonder ernstig, de centrale verkeert nog steeds in hele ernstige problemen."
12u17: Japan wil nog steeds de Olympische Spelen in 2020 organiseren. Dinsdag is er een meeting in Tokio over de strategie die het land wil volgen om de Spelen toegewezen te krijgen.
12u08: Er hangt nu drie keer meer radioactiviteit in de lucht in Tokio dan aan het begin van deze week. 11u54: In Taiwan is verhoogde radioactiviteit gemeten in een lading zeevruchten uit Japan. Het gaat om zwanenhalsmosselen, een delicatesse in Azië. 11u48: De Japanse krant Mainichi Daily News heeft een rapport van de Nuclear Safety Commission of Japan (NSC) gezien waarin staat dat in de tien dagen na de tsunami Japanners die zich in de zone tussen 20 en 30 kilometer van de rampcentrale bevonden 500 milliesievert straling hebben geaccumuleerd. Het gaat om een schatting voor het gebied dat nog steeds niet geëvacueerd is. Voor radiologisch laboranten is 100 milliesievert in 5 jaar acceptabel. Maar 100 milliesievert in 1 jaar betekent al verhoogd risico op kanker. 500 milliesievert is een erg hoog cijfer met andere woorden.
11u10: Het moederschip van de Japanse walvisvloot zal vanaf morgen ingezet worden om hulpgoederen naar het getroffen gebied te verschepen.
11u00: Volgens dit computermodel waar gegevens van ondermeer Amerikaanse, Russische en Europese metingen van de straling zijn ingevoerd blijkt dat er uit Fukushima 1 ondertussen één vijfde van de straling is vrijgekomen in vergelijking met wat er bij de ramp in Tsjernobyl vrijkwam.
Het blijkt ook dat er de eerste drie dagen na de tsunami bijzonder hoge waarden aan straling zijn vrijgekomen, daarna verminderde die plots en nu is ze al een aantal dagen constant.
10u50: We hebben meer details over de jongste meting van het zeewater: 147 keer meer radioctief dan wettelijke limiet op 8 kilometer van de centrale.
10u19: Terwijl vannacht gezegd werd dat in Tokio de radioactiviteit van het leidingwater is gezakt, komen nu metingen uit Matsudo (Chiba), niet eens zo ver van Tokio die wel bijzonder hoog liggen: tussen 180 en 220 becquerel jodium-131 per liter. 10u00: Tepco, uitbater van de rampcentrale in Fukushima zegt dat het z'n "corporate villa's" en clubs voor kaderleden gaat openstellen voor mensen die moeten vluchten voor de straling.hln.be
De Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor is vanmorgen op 79-jarige leeftijd overleden. Ze kreeg een hartstilstand in het Cedars-Sinai ziekenhuis in Los Angeles, waar ze twee maand geleden werd opgenomen. Ze overleed in het bijzijn van haar kinderen Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd en Maria Burton. De Hollywoodlegende bij uitstek schitterde in zowel komische als dramatische rollen.
Met Richard Burton vormde Taylor het ultieme showbizzkoppel, hoe stormachtig hun huwelijk ook was.
Taylor op haar 75ste verjaardag.
Elizabeth Taylor bij de onthulling van een buste van haar ex Richard Burton door prins Charles.
Haar zoon Michael Wilding deelde mee: "Mijn moeder was een buitengewone vrouw die met volle teugen van het leven genoot. Met enorm veel passie, humor en liefde. Hoewel het verlies verwoestend is voor zij die haar dierbaar waren, zullen we voor altijd inspiratie putten uit haar bijdrage aan deze wereld".
"Haar filmwerk, haar succes als zakenvrouw en haar moedige bijdragen aan de strijd tegen aids maken ons enorm trots op haar. De wereld is een betere plek geworden dankzij haar leven. Haar geest zal altijd bij ons zijn en haar liefde blijft eeuwig in onze harten". Taaie tante Taylor leed al jaren aan hartfalen, een aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. Daarnaast had ze vijfmaal haar rug gebroken, een hersentumor overleefd en tweemaal een levensbedreigende longontsteking gehad. De jongste jaren was ze aan een rolstoel gekluisterd.
Taylor was niet alleen een grote actrice, ze hield ook enorm van film. Haar 79ste verjaardag, op 27 februari, keek ze vanop haar ziekbed nog naar de oscaruitreiking.
Taylor, de ultieme Hollywoodlegende, won Oscars voor haar rollen in de films 'Butterfield 8' (1961) en 'Who's Afraid of Virginia Woolf?' (1967). Ze was ook vermaard om haar acht huwelijken. Ze was twee keer getrouwd met de inmiddels overleden acteur Richard Burton. De jongste jaren was ze aan een rolstoel gekluisterd.
Publiekslieveling Haar acteertalent, haar schoonheid en haar tumultueuze liefdesleven maakten van Taylor al in de jaren vijftig dé publiekslieveling, zowel op het scherm als in de roddelrubrieken.
Geboren in Londen, gevlucht voor oorlog Elizabeth Rosemond Taylor werd in 1932 geboren in Londen. Ze was een kind van Amerikaanse ouders die naar Engeland waren verhuisd. De groeiende angst voor een wereldoorlog deed haar ouders besluiten terug te keren naar de VS. In haar nieuwe woonplaats Los Angeles vielen haar donkere schoonheid en doordringend blauwe ogen al snel op.
Van kindster tot gevierde actrice Taylor werd een gevierd kindsterretje dankzij films als 'Lassie Come Home' (1943) en 'National Velvet' (1944). Later stapte ze vlot over naar ernstiger rollen met films als 'A Place in the Sun' en 'Giant', met de rijzende ster James Dean.
Vanaf 1957 werd ze in vier opeenvolgende jaren genomineerd voor een Oscar, onder meer voor 'Cat on a Hot Tin Roof' en 'Butterfield 8', waarvoor ze haar eerste Academy Award kreeg.
'Cleopatra' In 1963 kon ze zo als eerste actrice ooit het toen waanzinnig hoge bedrag van een miljoen dollar vragen voor 'Cleopatra'. Dat kostuumdrama won vier Oscars en was de bestbezochte film van het jaar, maar zorgde met een prijskaartje van 44 miljoen dollar ei zo na voor het bankroet van studio 20th Century Fox. Aangepast aan de inflatie werd de film recentelijk uitgeroepen tot duurste film aller tijden.
Ultiem showbizzkoppel Aan de film hield Taylor haar haar vijfde echtgenoot, Richard Burton. Hoewel ze nog getrouwd was met acteur-zanger Eddie Fisher, viel ze voor Richard Burton, die haar geliefde Marcus Antonius speelde.
Burton en Taylor vormden in die tijd het ultieme showbizzkoppel, van dezelfde orde als Brad Pitt en Angelina Jolie vandaag. Samen speelden ze in tien films, waarvan 'Who's Afraid of Virginia Woolf' de beste was. Taylor kreeg voor haar rol van Martha een tweede Oscar.
In 1974 scheidden Taylor en Burton. Een jaar later probeerden ze het nog eens, maar dat huwelijk strandde na tien maanden. Taylor zou nog twee keer trouwen, onder meer met senator John Warner, maar geen van die huwelijken hield zo lang stand als dat met Burton.
'Flintstones' Taylors carrière duurde nog drie decennia, maar zou nooit meer de hoogtepunten van de jaren zestig halen. Haar laatste rol in een bioscoopfilm was die van de schoonmoeder van Fred Flintstone in 1994. Aids en Michael Jackson Ook zonder kaskrakers bleef Taylor in de spotlights. Ze zette zich in voor de strijd tegen aids nadat haar tegenspeler Rock Hudson aan de ziekte overleed. Ze hielp met het oprichten van de American Foundation for AIDS Research (amfAR). Naar schatting verzamelde ze in 1999 50 miljoen dollar voor de bestrijding van aids.
Ook verdedigde ze vol overtuiging haar vriend Michael Jackson toen die werd beschuldigd van kindermisbruik. Twee jaar geleden woonde ze nog zijn begrafenis bij.
Bij zijn overlijden verklaarde ze: "Ik hield met mijn hele ziel van Michael, ik kan me geen leven voorstellen zonder hem. We hadden veel gemeen en we hadden enorm veel plezier samen. Niemand wist hoeveel we van elkaar hielden. Het was de meest pure liefde die ik ooit heb gekend".
Door haar slechte gezondheid verscheen ze de voorbije tien jaar nog maar zelden in het openbaar en waren er al jaren geruchten dat ze stervende was. Taylor heeft tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.hln.be
Een bushalte in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is vandaag getroffen door een bomaanslag. De bom ontplofte toen een bus langsreed. Minstens één persoon is om het leven gekomen. Volgens de Israëlische radio gaat het om een vrouw. Daarnaast werden ongeveer dertig gewonden naar ziekenhuizen gebracht.
Het explosief zat in een tas die was achtergelaten bij een drukke bushalte. Dat heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Yitzhak Aharonovitch gezegd. Door de explosie zijn volgens de autoriteiten ongeveer dertig gewonden gevallen. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.
Tientallen ambulances zijn naar het getroffen busstation gesneld. De halte ligt bij de westelijke ingang van het oude centrum van Jeruzalem, in de buurt van een congreszaal. Het was op dat moment erg druk, omdat veel mensen van hun werk op weg naar huis waren.
Het is de eerste terreurdaad in Israël in lange tijd zijn. Door strenge veiligheidsmaatregelen bleef het land lang gevrijwaard van aanslagen. Palestijnen hebben tientallen bomaanslagen gepleegd op het hoogtepunt van de tweede opstand in de Palestijnse gebieden, die begon in 2000.
De laatste dagen waren er aanvallen over en weer tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook. De Israëlische minister Matan Vilnai waarschuwde voor een nieuwe strijd. "Het is een kwestie van tijd voor we weer slaags raken met Hamas en hen weer een lesje leren. Ik twijfel er niet aan dat het zal gebeuren", zei hij tegen een radiozender.
Wegens de explosie in Jeruzalem heeft premier Benjamin Netanyahu een reis naar Rusland uitgesteld, meldde de Israëlische televisie. hln.be
Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. Naast de humanitaire crisis blijven alle ogen gericht op Fukushima waar nog steeds een kernramp dreigt. De voorbije dagen kwam er wat positiever nieuws uit de kerncentrale, maar nu blijkt de radioactieve besmetting toch een stuk erger te zijn dan de Japanse overheid liet uitschijnen. Er blijven ook problemen met reactors 2 en 3.
12u14: Hongkong heeft beslist om de import van melk en voedsel uit vijf Japanse prefecturen te verbieden.
11u50: In Japan wordt nog veel gerookt - het mag daar nog in bars, veel restaurants en zelfs sommige kantoren - en een pak mensen moeten in het noordoosten van het land nu verplicht afkicken, want er is geen toevoer meer. Reporters van Reuters stelden vast dat het één van de frustraties is die vaak geopperd worden door de getroffenen.
11u42: De Japanse regering roept de burgers van Tokio op om niet in paniek water te gaan inslaan. Ze moeten niet meer water in flessen dan gebruikelijk kopen, zei regeringswoordvoerder Yukio Edano. Water is in het rampgebied nog steeds schaars en Tokio heeft geen reden om te gaan hamsteren. Eerder op de dag werd aangekondigd dat er in het kraantjeswater van Tokio te veel radioactieve deeltjes zouden zitten en dat dit niveau ongezond zou zijn voor baby's. 11u36: De angst voor radioactieve straling heeft 25 landen doen besluiten om hun ambassade in Tokio te sluiten. Enkele ambassades namen tijdelijk hun intrek op een locatie buiten de Japanse hoofdstad. Zo zitten de Zwitsers momenteel in Osaka. Onder andere Duitsland, Finland en Kroatië hebben hun ambassade gesloten.
11u25: Het aantal doden en vermisten blijft nog dagelijks stijgen in Japan. Er werden al 9.500 doden geteld en het aantal vermisten is opgelopen naar 15.000 (tegenover 12.000 gisteren). Meer dan de helft van de doden viel in de prefectuur Miyagi, dicht bij het epicentrum van de aardbeving. 11u10: Naar aanleiding van de rook boven reactor 3 zijn werknemers en brandweerlui weer even geëvacueerd. Er werd dit keer echter geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Reactor 3 baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de zeer gevaarlijke stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen. Een brand heeft mogelijk het beschermende omhulsel, dat straling en radioactieve stoffen moet tegenhouden, beschadigd. 11u02: Weer een aardbeving in Japan. De schok was niet zo zwaar deze keer: 4,7. Er is geen gevaar voor een tsunami. De aardbeving trof wel het gebied rond de kerncentrale. 10u30: We beginnen een nieuwe LIVE-blog over de toestand in Japan. Vooral de situatie in reactors 1,2 en 3 blijft zorgwekkend. Zo is de temperatuur in reactor 1 fel over.hln.be
Amerikaanse bommenwerpers vallen Kadhafi-troepen aan
AMERIKAANSE BOMMENWERPERS VALLEN KADHAFI-TROEPEN AAN
Negentien Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, waaronder B2-stealthbommenwerpers, hebben vandaag militaire doelwitten in Libië aangevallen. Daarbij zijn minstens 20 beoogde doelen geraakt volgens James Stockman, woordvoerder van het US Africa Command in Stuttgart.
De vliegtuigen viseerden vooral vliegbasisterreinen en luchtafweer van de troepen van de Libische leider Mouammar Kadhafi, maar volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN werden ook de grondtroepen van Kadhafi onder vuur genomen. Stealthbommenwerpers kunnen maar zeer moeilijk worden herkend door de vijandige radars.
Tanks Volgens journalisten van het Franse persbureau AFP werden vanmorgen ten westen van de oostelijke stad Benghazi tientallen militaire voertuigen van de Kadhafi-getrouwe troepen vernield, daarbij ook tanks. Volgens de opstandelingen in Benghazi voerden Franse gevechtsvliegtuigen die operatie uit.
SAM-raketten "20 van de 22 beoogde doelen zijn geraakt. De andere maken nog het voorwerp van analyse uit", zei Stockman aan het Franse persbureau AFP. "Wij hebben sleutelsystemen van de luchtafweer en sites met SAM-raketten nabij Tripoli, Misrata en Sidra aangevallen", verduidelijkte de woordvoerder.
De volgende fase van de aanval van de internationale coalitie tegen de troepen van Kadhafi zal bestaan in het bestoken van de bevoorradingslijnen om hun slagkracht te verminderen. Dat zei de Amerikaanse topgeneraal admiraal Michael Mullen vandaag dan weer op CNN.
Bevoorradingslijnen De eerste aanvalsgolf viseerde de luchtafweer en pantsers nabij de linies van de opstandelingen. "Nu zullen we proberen zijn (van Kadhafi) bevoorradingslijnen af te snijden", zei de admiraal. "Zijn troepen zijn slecht verspreid tussen Tripoli en Benghazi. Wij zullen vanaf morgen proberen de logistieke aanvoer af te snijden". "Wij bevinden ons nu in een situatie waarin wat we zullen doen, afhangt van wat hij doet", aldus de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger aan CNN.
Aan de conservatieve concurrent Fox zei Mullen dat de coalitie met haar luchtaanvallen niet de bedoeling heeft "Kadhafi van de macht te verdrijven" maar "burgers te beschermen". Volgens de BBC is de militaire uitkomst 'zeer onzeker' en kan het tot een 'impasse' komen met Kadhafi.hln.be
Maak voor elk bord een mooie fruitgarnituur alvorens de pangasius te bakken. Rooster eerst de amandelschilfers. Bak de banaan in boter en besstrooi met de gamalen cocos en de amandelschilfers. Kruid de drooggemaakte pangasiusfilet met peper en zout en bestrooi met wat bloem. Bak zachtjes in boter tot een lichte kleuring. Schik de vis op een bord en dien op met aardappelpuree of pommes duchesse.
KADHAFI VOORSPELT LANGE OORLOG EN IS ZEKER VANZEGE
De Libische leider Mouammar Kadhafi heeft vandaag in een reactie op luchtaanvallen door westerse mogendheden gezegd dat "alle Libiërs bewapend en strijdvaardig zijn". Hij voorspelt een lange oorlog en is er ook zeker van dat hij zal "zegevieren."
De Libische leider noemde in zijn radiotoespraak de luchtaanvallen "daden van terrorisme'' en voorzag een onontkoombare overwinning in een mogelijk lange strijd van de Libische landstrijdkrachten op de westerse aanvallen. Hitler Volgens Kadhafi zal zijn land nooit toelaten dat de "kruisvaarders" - de internationale coalitie dus - bezit nemen van de Libische olie en die gaan exploiteren. De leider dreigde ermee elke "verrader of collaborateur" met de internationale coalitie af te maken. Hij omschreef de westerse naties nog als "monsters en criminelen". "Jullie zullen vallen net zoals Hitler viel", luidde het. "Alle tirannen vallen."
Het was de tweede boodschap van Kadhafi sinds het begin van de militaire operatie tegen Libië. In een eerste verklaring kondigde hij aan dat de wapenopslagplaatsen "voor alle Libiërs" geopend zouden worden. Luchtaanval Onder aanvoering van Frankrijk hebben westerse mogendheden inclusief Groot-Brittannië, Canada en de VS besloten in te grijpen in de strijd in Libië. Ze verwierven daar donderdagavond in New York de zegen van de VN-Veiligheidsraad voor. De opstand, die half februari losbarstte, is een burgeroorlog geworden tussen de opstandelingen en Kadhafi-getrouwenhln.be
Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. We zijn ondertussen een week na de vreselijke aardbeving en tsunami. Naast de humanitaire crisis blijven alle ogen gericht op Fukushima waar nog steeds een kernramp dreigt. Volgens experten is het begraven van de beschadigde reactoren in beton de enige oplossing, nu blijkt dat het koelen met zeewater niet werkt. Annelies De Becker heeft het de hele dag opgevolgd, en geeft nu de fakkel door aan Elke De Pourcq vanuit Los Angeles.
18u48: Het dodental is gestegen tot 6.911, zo schrijft BBC. 18u38: In de ziekenhuizen is het behelpen. Sommige operaties moeten worden stilgelegd wegens een stroomonderbreking. Kankerpatiënten worden naar huis gestuurd omdat er geen medicatie is. De voorraad pijnstillers is op, en de naalden van baxters worden hergebruikt uit pure noodzaak. 18u34: Hotels in Osaka profiteren van de buitenlanders die wegvluchten uit Tokio. De bezettingsgraad schiet de hoogte in. Annelies De Becker is gestopt met de LIVE-verslaggving. Elke De Pourcq heet jullie welkom vanuit Los Angeles.
17u28: Het Japanse meteorologische instituut heeft gezegd dat Japan sinds vrijdag al 262 naschokken met een kracht van 5 of groter ondergaan heeft. Dat is een record in de Japanse geschiedenis. Een 17u10: In de streek van Fukushima is het gestopt met sneeuwen. Dat zal de hulpverlening hopelijk gemakkelijker maken. Het blijft er wel erg koud. 16u39: De grootste tsunami ooit gemeten in Japan was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart (die 23 meter hoog was) waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest is die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land. 16u33: De Russische president Dmitri Medvedev heeft de Japanners uitgenodigd om te komen werken in Siberië en het uiterste oosten van Rusland zo lang de humanitaire crisis duurt. 16u28: "De situatie in Fukushima is zeer ernstig, maar het is er niet opvallend slechter dan gisteren", zegt het IAEA. 16u18: Het Amerikaanse leger heeft alle militaire missies aangeraden om met een wijde boog rond Fukushima te vliegen. 15u58: Duizenden mensen kunnen door een computerfout bij een van de grootste Japanse banken geen cash meer afhalen. Bovendien werden de lonen ook niet gestort (zie 15u25). Er staan lange rijen wachtenden bij de banken.
15u54: Qatar stuurt een tanker vol gas naar Japan. Op 5 april zal die toekomen. 15u50: De tsunami van vorige vrijdag zorgde voor 23 meter hoge golven, berekende het Port and Airport Research Institute in Ofunato, Iwate. 15u47: Ook Japanse ingenieurs suggereren dat het 'begraven' van de reactoren in beton misschien de enige werkbare oplossing is. Deze noodoplossing werd bij de grote nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 in de Sovjet-Unie ook toegepast. 15u45: De beschadigde reactoren afgieten met beton is de enige oplossing die nog rest. Dat denkt Ben Ale, hoogleraar Veiligheidskunde van de TU Delft. "Het koelen met zeewater werkt niet en de blushelikopters hebben geen zoden aan de dijk gezet, hebben we inmiddels gezien. Door de splijtstofstaven af te dekken met beton, voorkom je dat er nog straling naar buiten komt. Het is een radicale oplossing, maar ik zie geen andere mogelijkheid meer.'' 15u35: Vlaams minister-president Kris Peeters heeft op de Japanse ambassade in Brussel een rouwregister ondertekend: "Namens de Vlaamse regering en de Vlamingen, wil ik mijn oprechte condoleances en diepste medeleven betuigen met de families van de slachtoffers van de tragedie in Japan. Ik wens iedereen in Japan sterkte en troost in deze moeilijke tijd." 15u33: Het ACOD is ook boos op minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere. "Toen (donderdagavond) deelde hij doodleuk mee dat hij verwacht van de personeelsleden in Tokio dat zij aanwezig blijven en zorgen voor de nodige begeleiding van onze landgenoten. Dergelijke instructie geeft hij aan personeelsleden die wellicht hun gezondheid en misschien hun leven wagen. Hij weet verdomd goed dat zijn administratie die mensen niet eens heeft verzekerd. Meer zelfs, betrokken personeelsleden weten niet of hun werkgever een mogelijke radioactieve besmetting als arbeidsongeval zal erkennen." 15u32: Het ACOD eist dat Buitenlandse Zaken schriftelijk waarborgt dat het ambassadepersoneel in Tokio een beroep kan doen op de arbeidsongevallenverzekering, indien dat nodig zou blijken. De socialistische vakbond wil ook weten waarom Buitenlandse Zaken pas zo laat besloot tot repatriëring van alle Belgen en het ambassadepersoneel in Japan. 15u28: Chili en de Verenigde Staten ondertekenen straks een nucleair akkoord. Gisteren wilde het Witte Huis dit nieuws nog niet bevestigen. Normaal gezien zou Barack Obama persoonlijk afzakken naar Chili, maar hij stuurt zijn ambassadeur Alejandro Wolff. De VS benadrukt dat het akkoord gaat over de opleiding van nucleaire ingenieurs, niet over het bouwen van een nieuwe reactor.
15u25: Een grote Japanse bank laat weten dat een technische fout ervoor gezorgd heeft dat 910.000 transacties, waaronder heel wat uitbetalingen van lonen, niet uitgevoerd zijn. 15u23: "Hou jullie klaar voor de nachtelijke 10:30 naschok", tweet Byron Kidd vanuit Tokio. "Die is er al drie nachten op rij geweest. Naschokken zijn even voorspelbaar als stroomonderbrekingen van Tepco."
15u14: De Zweedse winkelketen H&M heeft negen van de tien winkels in Japan voor onbepaalde tijd gesloten. Alleen de winkel in Osaka blijft open. 15u09: Niet alleen aan water, voedsel en elektriciteit, maar ook aan medicatie is er momenteel een groot gebrek in Japan. Mensen die dagelijks hun geneesmiddelen moeten hebben, zitten met een serieus probleem. Vooral oudere Japanners lopen gevaar. 15u05: Er wordt nog altijd geprobeerd om met waterkanonnen de oververhitte reactoren af te koelen. Het is vooralsnog onduidelijk of dat effect heeft, maar het is momenteel wel de enige oplossing die er is. 14u59: Volgens het Oostenrijkse meteorologische instituut is er een verhoogde dosis radioactiviteit gemeten in het oosten van Rusland.
14u57: Door regen en wind die van richting gaat veranderen, zullen de radioactieve deeltjes dit weekend niet meer in de richting van de oceaan vliegen, maar richting de miljoenenmetropool Tokio. 14u54: Een weerkundige van de Verenigde naties zegt dat de radioactieve deeltjes die lekken uit Fukushima de hoogste luchtlagen nog niet bereikt hebben. Het luchtverkeer is momenteel dus nog veilig, behalve in de onmiddellijke nabijheid van de kerncentrale.
14u47: Japan gaat alle ziekenhuizen binnen een straal van dertig kilometer van de beschadigde kerncentrale van Fukushima evacueren. Momenteel zijn slechts driehonderd van de duizendhonderd patiënten geëvacueerd. 14u45: In een telefoongesprek van vijftien minuten heeft de Franse president Nicolas Sarkozy alle mogelijke hulp aangeboden aan de Japanse premier Kan. 14u37: "Het is koud vandaag, het vriest", vertelt Anne Koneka in Koriyama aan de BBC. "We zitten allemaal voor de televisie om up to date te blijven over de nucleaire situatie. Ik kan deze regio niet verlaten. Ik woon hier al zeven jaar, ik bezit een fabriek met honderd werknemers. Ik kan hen niet verlaten."
14u29: De Chinese president Hu Jintao heeft zijn "oprechte medeleven" uitgedrukt aan Japan, in de Japanse ambassade in Peking. China, dat ervoor bekend staat om moeilijke relaties te hebben met de buurlanden, "voelt de pijn van het Japanse volk." 14u18: Een anonieme diplomaat meldt dat de radioactieve deeltjes uit Japan het zuiden van California bereikt hebben. Er zou wel absoluut geen gevaar zijn voor de volksgezondheid. 14u15: Het hoogste gebouw van Japan is vandaag gewoon voltooid, ondanks de zware aardbeving en vele naschokken. De televisiemast met een hoogte van 630 meter staat in de hoofdstad Tokio. Uitbundig zal het niet gevierd worden: "We hebben de ceremonie uitgesteld, gezien de vele mensen die zijn omgekomen bij de ramp." Het gebouw beschikt over ultramoderne anti-aardschoktechnologie. 14u09: Het totale aantal doden en vermisten is nu hoger dan 20.000, meldt de Japanse televisiezender NHK. Vanochtend was dat nog iets meer dan 14.000.
13u52: De Japanse autobouwer Nissan zal de auto's die in de Japanse vestigingen van de band rijden, testen op sporen van radioactiviteit. De tests zullen uitgevoerd worden "totdat we zeker zijn dat er geen bestralingsrisico meer bestaat", aldus de autobouwer. 13u40: Een reisverbod voor Japan is niet nodig, zegt de Wereldgezondsheidsorganisatie. Het stralingsniveau is verhoogd, maar er is nog altijd geen gevaar voor de gezondheid. 13u38: "Hopelijk zal deze nationale tragedie leiden tot een nieuwe soort politiek in Japan", zegt auteur en academicus Francis Fukuyama. 13u32: Er zijn verschillende naschokken in de noordoostelijke regio Tohoku. 13u29: Amerikaanse ambassadeur in Japan John Roos tweet: 'RT @pacificcommand: #PACOM News: USS Essex loading more supplies for Japan'. 13u09: TEPCO zegt dat morgen ook de stroomtoevoer naar reactor 4 kan hersteld worden. Eerder vandaag werd al gezegd dat ook reactor 1 en 2 morgenvroeg terug stroom zouden hebben. 13u04: De Airbus van het Belgische leger die Belgen uit Japan zou weghalen, staat in panne in Alaska. Het vliegtuig was onderweg van de Amerikaanse hoofdstad Washington naar Seoel in Zuid-Korea. Maar door problemen met de boordcomputer staat het toestel aan de grond in Ancorage.
13u03: Zelfs meer dan 30 km van Fukushima is een verhoogde dosis radioactieve straling gemeten. De hoogste belasting was in een zone waar nog niet geëvacueerd is en waar de mensen gewoon zijn gevraagd binnen te blijven. 13u01: Japanners geven elkaar tips om te overleven via Twitter. "Voor mensen die babymelk nodig hebben", tweet nakachi7. "Als je rijst kookt, steek dan een lege kop in de rijstkoker. Het overschot van de rijst kan gebruikt worden als een substituut voor babymelk." 13u: Vijftig ton water werd op veertig minuten tijd over de reactoren in Fukushima gespoten, op de tweede dag van de operatie. 12u50: Een tweet van Kensuke Tadano, een bestuurslid in Minamisoma: "Er zijn nog steeds mensen die de veiligheidszone niet verlaten hebben. Ik probeerde om twee mensen te overtuigen, maar ze huilden en weigerden hun huis te verlaten. Ze leven net op de rand van de dertig kilometer-grens die ingesteld werd." 12u34: De toespraak van premier Naoto Kan is afgelopen. De kern van zijn betoog was dat hij veel respect heeft voor het Japanse volk en dat de situatie in Fukushima gevaarlijk blijft. "Na Wereldoorlog II is onze economie ook spectaculair gegroeid, dankzij de inspanningen van het Japanse volk. Daarop is ons land gebouwd." 12u27: De yen is vandaag gekelderd als gevolg van de noodgreep van de G7-landen. Rond iets na tien was een euro 114,74 yen waard, tegenover 110,67 yen gisteren. Even zakte de koers van de yen zelfs tot 115,55 yen. 12u26: De Nederlandse energiedeskundige Wim Turkenburg is verbaasd over de verhoging van het alarmniveau van 4 naar 5. Volgens Turkenburg is men het er internationaal over eens dat we nu al in fase 6 zitten. 12u23: "We hebben geen tijd om pessimistisch te zijn", zegt Kan in een toespraak aan het volk. "We hebben inderdaad problemen gehad om hulpgoederen tot bij de juiste mensen te krijgen, maar dat euvel is nu verholpen." 12u22: "De situatie in Fukushima is nog steeds zeer ernstig", zegt premier Kan. Brandweermannen en politie-agenten riskeren er hun leven. 12u18: Premier Kan bewondert de manier waarop zijn volk omgaat met deze crisis. "Japan zal deze crisis overleven", zegt hij op een persconferentie die momenteel plaatsvindt. 12u14: Geëvacueerden in kampen in het noordoosten van Japan beschrijven de leefomstandigheden aan de Britse televisie. Eén man zegt dat hij er in het donker leeft. Hij kan zich niet inbeelden dat hij ooit terug aan het werk zal gaan. Een andere man zegt dat er zelfs geen water is om de toiletten door te spoelen. 12u03: De fel bekritiseerde premier Naoto Kan zal zodadelijk zijn volk toespreken. Volgens persagentschap Reuters overweegt hij een bezoek aan het rampgebied volgende week. 12u02: Tokyo Electric heeft de plannen om morgen gedurende enkele periodes de stroom af te snijden opgeborgen. Het bedrijf wou de elektriciteit gecontroleerd stopzetten, om een oncontroleerbare stroompanne te vermijden. 11u58: Er worden steeds meer mensen geveld door griep in de verwoeste gebieden. Als er een griepepidemie zou uitbreken, zouden de Japanse ziekenhuizen nóg overbelaster raken dan dat ze al zijn. 11u55: Sinds vorige week vrijdag zijn al minstens 27 geëvacueerden overleden, voornamelijk als gevolg van het ontbreken van medische verzorging. Bijne driehonderdduizend mensen werden geëvacueerd. 11u49: "Ga door met het leven. Ik zal een hele tijd niet thuis komen", mailde één van de Fukushima Fifty vanuit de kerncentrale naar zijn familie. De bijnaam slaat op de 180 werknemers die in ploegen van vijftig dag en nacht met zaklampen en veiligheidshelmen in het donker voortploeteren om de situatie in de kerncentrale onder controle te houden. 11u48: Het Japanse atoomagentschap geeft opnieuw toe dat er constant radioactieve stoffen de atmosfeer inkomen. Het verhoogde het alarmniveau naar eigen zeggen door de precaire situatie van reactors 1, 2 en 3. 11u36: De internationale kinderrechtenorganisatie Save the Children schat dat honderdduizend kinderen dakloos zijn sinds afgelopen vrijdag. 11u25: Japan moet 200.000 vaten olie per dag importeren om te voorkomen dat het met een tekort aan energie komt te zitten. De olie moet de uitgevallen stroomproductie van elf kernreactoren compenseren. Japan heeft zelf geen fossiele brandstofvoorraden heeft.
11u23: De negenjarige Toshihito Aisawa loopt door een evacuatiecentrum in Ishinomaki met twee stukken karton in de handen. Op het ene staan de namen van zijn vader, moeder, grootmoeder en nichtjes waarnaar hij wanhopig op zoek is, op het andere staat: 'Ik kom morgen terug'. 11u20: In het bekken van reactor 5 is de temperatuur van 64,2 graden vanochtend (Belgische tijd) naar 65,5 graden gestegen, terwijl in het bekken van reactor 6 er een lichte daling was van 62,5 naar 62 graden Celsius. De normale temperatuur is ongeveer 25 graden. 11u18: Naast waterkanonnen en helikopters is nu ook een dieselgenerator ingezet om de beschadigde kernreactoren af te koelen. De dieselgenerator zorgt vanuit reactor 6 voor de watertoevoer in het afvoerbekken met gebruikte brandstofstaven van de reactoren 5 en 6. Maar de operatie lijkt weinig succesvol.
11u17: 117 landen hebben volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken hulp aangeboden. Ook hebben 29 internationale organisaties de helpende hand gereikt. 11u16: Volgens uitbater Tepco is de radioactieve straling aan de kerncentrale van Fukushima licht gedaald. Om 13.50 uur plaatselijke tijd zou 3,484 microsievert gemeten zijn, om 14.50 uur was dat 3,339. Vanochtend bereikte de straling haar hoogste niveau sinds de ramp begon. Het bericht van Tepco werd niet bevestigd door andere bronnen. 11u09: De Japanse overheid was overdonderd door de schaal van de rampen vorige week. "Daardoor reageerden we te traag", zegt regeringswoordvoerder Yukioi Edano, 'hij die nooit slaapt', tijdens een persmoment. 11u01: De Nederlandse ambassade in Japan biedt vliegtuigstoelen aan Nederlanders aan die weg willen uit het land. Op twee KLM-vluchten zondag van Tokio naar Amsterdam zijn blokboekingen gemaakt. De Nederlanders moeten hun ticket wel zelf betalen.
11u: De ramp in Japan zal de luchtvaartindustrie aanzienlijk vertragen. Pas ten vroegste in de tweede helft van 2011 zal de sector er terug bovenop komen. 10u45: De meeste Japanse luchthavens zouden nog voor tien dagen kerosine hebben. 10u34: "Het koelen van de beschadigde kernreactoren is een race tegen de klok", zegt Yukiya Amano, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. 10u31: Het Japans atoomagentschap heeft het alarmniveau voor Fukushima verhoogd van vier naar vijf. Tsjernobyl in 1986 was niveau zeven. Eerder stelde het Franse ASN dat Fukushima I in schaal zes thuis hoort. 10u26: Tokio neemt dan toch hulpgoederen aan uit het noorden van Japan. Het gaat vooral om baby-artikelen, spullen voor oudere mensen, lenzenvloeistof en water. Kleding en voedsel worden niet geaccepteerd. 10u22: Aan de westelijke Amerikaanse kusten zijn extra meetstations geplaatst om de bevolking in Californië gerust te stellen.hln.be