The Benriach Distillery Company klinkt u misschien bekend in de oren, of misschien helemaal niet. Feit is dat deze distilleerderij prima single malts aflevert en daarmee al vele onderscheidingen binnen gehaald heeft. Daarom zal ik wat feiten op een rijtje zetten zodat u als trouwe lezer hopelijk de smaak voor deze single malt te pakken zal krijgen.
Benriach is een onafhankelijke distilleerderij ( bemachtigd van Chivas / Pernod Ricard in April 2004 ), opgericht in 1898. Gelegen in het hart van Speyside, 5 kilometer ten zuiden van Elgin. Zij hebben een " ononderbroken " voorraad whisky die ondergebracht is in 5 traditionele pakhuizen waar ze meer dan 20.000 vaten bewaren. De oudste vaten dateren van 1966. Alle BenRiach wordt ter plaatse gerijpt, het merendeel in bourbon vaten of hogsheads. Er ligt echter ook een aanzienlijke hoeveelheid whisky te rijpen in sherry vaten. Recentelijk zijn ze ook gestart om kleinere hoeveelheden whisky te finishen in een variëteit van wijn- en rumvaten zoals Madeira, Tawny Port, Dark Rum en Burgundy om er een paar op te noemen. BenRiach produceert 2 specifieke stijlen van whisky, de klassieke Speyside stijl (fruitig, zacht, honing, vanille) en een zwaar geturfde whisky, wat ongebruikelijk is voor een Speyside distilleerderij. BenRiach is één van de weinigen met hun eigen moutvloer. Het mouten is op stop gezet sinds 1999, maar de nieuwe eigenaars zijn van plan er opnieuw mee te starten. In de distilleerderij staan er 4 stills ( 2 wash stills en 2 spirit stills ). BenRiach is in staat zo'n 2 miljoen liter per jaar te produceren. Binnenkort kan u hier trouwens een tasting note verwachten van de Benriach 'Arumaticus Fumosus ' Dark Rum Finish want ik kon mijn nieuwsgierigheid voor deze malt niet bedwingen.
12-10-2009, 21:54
Geschreven door Johan 
|