In het Nieuwsblad stond er een artikel over wat de Tour zou kunnen aanpassen om hem minder zwaar/saai te maken.
Al mijn hele leven lang kijk ik naar deze ronde. Als kleine jonge nam ik elke rit mee, eens ik werk, neem ik verlof vanaf de 2de week, zodat de bergritten niet gemist kunnen worden. Ja, de 1ste week sla ik over, wegens, te saai.... Ze zetten er dan eens een kasseien rit in of een soort muur om toch even die spanning op te wekken, maar het blijven in het algemeen saaie ritten. Nochtans, voor niet klassementrenners, bestaat er echter de mogelijkheid om even die gele trui te mogen aantrekken. Is het niet na een proloog of een massasprint of een muur. De toppers houden zich vaak afzijdig, behalve voor een muur.
Om de Tour weer spannend te maken en misschien ook om meer potentiƫle winnaars te krijgen zijn er volgens mij verschillende opties:
1. Bergetappes verminderen + meer overgangsetappes
Een handvol topklimmers en zij die iets minder zijn maar wel beter tegen de klok zijn, komen in aanmerking voor de eindzege. Dus, verminder het aantal bergetappes, max. 2 aankomsten bergop en 1 na een afdaling, met of zonder uitloopstuk, en laat meer tussenetappes rijden. Hierdoor krijg je meer spektakel. Niet al deze etappes moeten op een muur eindigen. Je hebt zoveel mogelijkheden: Korte etappe waar een paar hellingen door meer dan enkel de toprenners overkomen, lange etappe met iets steviger werk - aankomst niet verplicht op de top, onverharde wegen voor klassieke renners...
2. Tijdritten
Gewoon een raar idee. Laat de 1ste met de laatste rijden, de 2de met de voorlaatste... Een duo tijdrit. Je weet nooit wie met wie rijdt en zo kun je een favoriet onder druk zetten. Tesamen aankomen is natuurlijk verplicht. Bij een oneven aantal renners, krijgt de 1ste 2 kompanen.
3. Ochtend en namiddag etappe
Splits een dag op in 2 evenementen: Waarom niet in de ochtend een sprinttijdrit houden? 3km rechte baan, alles geven. Namiddag een korte venijnige etappe. En hou dit in een weekend. Leg een minimumtijd op, iedereen die het niet haalt, verliest 1minuut. Hoe verder af van die tijd, hoe meer je verliest.
4. Ploegsamenstelling
Verplicht enkel de topploegen om volgende type renners mee te nemen: 1 kopman, 1 sprinter, 1 klassieke renner en 1 jongere -22. Ook mogen zij maar 7 renners selecteren, terwijl de andere met 8 van start mogen gaan. Hierdoor is minder controle van ploegen zoals Sky en hebben kleinere teams meer kans om iets op te rapen.
5. Omgekeerde start
Deze jaargang gaan ze een start houden zoals in de F1. Mooi, maar wel enkel goed voor wie vooraan staat. Draai deze start om en laat het een even korte etappe zijn met een afdaling in het begin of zware kasseien. Waarom niet als 1ste etappe van de tour. Favorieten meteen in het nauw.
De ronde moet zeker niet ingekort worden, gewoon opengetrokken zodat de spankracht niet in een paar wedstrijden ligt, maar over de hele 3 weken. Er mogen/moeten nog etappes zijn waar sprinters hun ding kunnen doen en waar het peloton rustig een snipperdagje kan nemen, dat moet, anders zit je in een afvallingsrace en krijg je weer te maken met verboden middelen.
|