Deze extensies werden in verschillende fases aangeboden om ook verschillende lokale belanghebbenden de kans te bieden een domeinnaam te registreren die aanleunt bij hun identiteit (merknaam, handelsnaam, maatschappelijke benaming of familienaam). Tijdens de zogenoemde "landrush-fase" kon iedereen wel onbeperkt een domeinnaam aanvragen, maar kreeg deze niet dadelijk toegekend. De aanvragen werden verzameld tot het einde van de fase: domeinnamen met maar één aanvrager werden vervolgens onmiddellijk toegekend aan de aanvrager.
Zo'n honderdtal domeinnamen waarvoor er verschillende aanvragen waren, worden opgenomen in een veiling. Deze namen worden uiteindelijk toegekend aan de hoogst biedende kandidaat.
Startende bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen en burgers die kiezen voor een domeinnaam met een regionale extensie zoals .vlaanderen en .brussels kunnen op die manier hun plaatselijke onlinemarketing verbeteren, zegt DNS België. "Door hun geografische identiteit te koesteren, kunnen zij de banden met de consumenten en geïnteresseerde bezoekers van hun website versterken", luidt het.
Internationale organisaties of merken die iets lokaal willen starten of een lokale afdeling willen openen, kunnen zich dan weer profileren met een lokale extensie, waardoor ze volgens DNS België meer lokale consumenten bereiken.
De missie van DNS België, een vzw die in 1999 werd opgericht, bestaat in het registreren van domeinnamen, het toegankelijker maken van het internet en het gebruik ervan aanmoedigen