Als we elke dag gevarieerd eten (met 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit),krijgen we voldoende vitaminen naar binnen.Toch is het leuk om te weten welke vitamines er in welke soorten fruit of groentes zitten. Dus daarom hier een beetje hulp aan welke vitamines je soms het meeste nood hebt...
Vitamine A : is belangrijk voor de werking van onze ogen want ze beschermt tegen nachtblindheid. Vitamine A helpt ook bij de instandhouding van ons haar, onze huid en ons tandvlees. Wie last heeft van haaruitval, een ongezonde huid of gevoelig tandvlees, is gebaat met deze vitamine.
Welke groenten eten we best? Wortelen, andijvie, veldsla, venkel, broccoli, doperwten, groene selderij, paksoi en spinazie en... Tal van groene tuinkruiden zijn kleine provitamine A-bommen, met namepeterselie, tuinkers, waterkers, kervel, postelein en bieslook.
Vitamine B1hebben we nodig om de nodige energie op te bouwen. Ze speelt immers een rol bij de verbranding van koolhydraten en vetten, onze belangrijkste energieleveranciers.
Vitamine B1 is ook nodig voor een goede werking van ons hart en onze zenuwen. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt psychische stoornissen zoals depressie.Zit in :Venkel, koolrabi, pastinaak, kervel en gedroogde witte bonen zijn rijk aan vitamine B1
Vitamine B2, is goed voor iedereen met haaruitval en huidaandoeningen.Welke groenten eten we best? champignons en broccoli.
Vitamine B5 helpt mensen met een gestoorde hormonenbalans en bevordert de genezing van wonden. Ze is ook goed om kaalheid te voorkomen.Zit in Champignons, broccoli, spinazie, groene paprikas en andere groene groenten.
Vitamine B6:Welke bescherming biedt deze vitamine? Ze verhoogt onze weerstand en helpt bij de handeling tegen zenuwstoornissen. Ze is ook een wapen tegen bloedarmoede.Welke groenten eten we best? Vooral prei, witte kool en broccoli zijn rijk aan deze vitamine.
Vitamine B11,(foliumzuur)Aan zwangere vrouwen wordt extra foliumzuur aangeraden,dit geeft baby's en kinderen weerstand tegen infecties en verbetert de melkafscheiding. Het behandelt symptomen van de menopauze en het zou ook de kans op hart- en vaatziekten verminderen.Welke groenten eten we best? Bladgroenten (kropsla en andere slasoorten, spinazie, groene selderij, andijvie en spruitjes.bevatten een ruime hoeveelheid van deze vitamine.
Vitamine C is een antioxidant en helpt ons op deze manier beschermen tegen hart- en vaatziekten, tegen bepaalde kankers (van het hoofd- en halsgebied en van de slokdarm en de maag en tegen diabetes. Ze verhoogt onze weerstand tegen infecties en ziekten.
Welke bescherming biedt deze vitamine? Ze vermindert de duur van verkoudheden en sommige virale aandoeningen. Ze is een krachtig wapen tegen voorjaarsmoeheid en helpt botontkalking en tandbederf voorkomen.Welke groenten eten we best? Paprika's rode kool, witte kool, groene kool, veldsla, peterselie, broccoli, venkel en spruitjes.Maar ook asperges, tomaten, aubergines, spinazie, bieslook, waterkers, kervel, champignons, Chinese kool, knolselderij, prei, raapjes en radijsjes.
Vitamine K is onmisbaar voor een goede bloedstolling bij wonden en wondjes,helpt dus bij de genezing van wonden en is een wapen voor mensen met darmtransitproblemen.
Welke groenten eten we best? Vooral bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie en doperwten.
|