Waarom een jobkorting?
Het Vlaamse Gewest maakt sinds enkele jaren gebruik van de mogelijkheid om kortingen op de personenbelasting toe te staan. Tot en met het aanslagjaar 2009 bleef de Vlaamse forfaitaire vermindering van de personenbelasting beperkt tot belastingplichtigen met een bescheiden activiteitsinkomen. Nu wordt deze Vlaamse jobkorting uitgebreid.
Vanaf het aanslagjaar 2010 (inkomsten van 2009) zullen alle inwoners van het Vlaamse Gewest die aan de personenbelasting onderworpen zijn en een minimum aan activiteitsinkomsten hebben, recht hebben op een vermindering van die belasting.
Hoeveel bedraagt de korting nu precies?
De Vlaamse forfaitaire vermindering bedraagt minstens 250 euro per jaar. Voor belastingplichtigen met een bescheiden inkomen (activiteitsinkomen niet hoger dan 22.000 euro per jaar) bedraagt de korting zelfs 300 euro per jaar. In een gezin waar beide partners een activiteitsinkomen hebben, heeft elke partner recht op de korting. Zo kan het bedrag oplopen tot 500 of zelfs 600 euro per gezin.
Om de korting te krijgen, hoef je niet te wachten tot het aanslagbiljet voor het aanslagjaar 2010 in de bus valt. In 2009 moet de werkgever het hele bedrag in één keer aftrekken van de bedrijfsvoorheffing op het loon van februari. Gevolg: het nettoloon van de werkende Vlaming zal voor februari 2009 eenmalig minstens 250 euro hoger uitvallen dan het normale nettomaandloon dit jaar.
Wat zijn de voorwaarden om zo'n korting te krijgen?
Vlaamse jobkorting is een andere naam voor de Vlaamse forfaitaire vermindering van de personenbelasting. De naam zegt het al: deze korting is er alleen voor mensen die een job hebben. Je hebt pas recht op de korting als het jaarlijkse activiteitsinkomen minstens 5.500 euro bedraagt. Dit activiteitsinkomen is het netto-inkomen uit arbeid na aftrek van de sociale zekerheidsbijdragen en de forfaitaire of werkelijke beroepskosten. Voor de jobkorting kom je ook alleen in aanmerking als je onder de personenbelasting valt en in een gemeente van het Vlaamse Gewest woont.
Hoe zit het met de bedrijfsvoorheffing
Op het vlak van de bedrijfsvoorheffing wordt het kortingsbedrag bepaald op basis van het belastbaar jaarbedrag van de bezoldigingen (vóór aftrek van de beroepskosten dus). Dit om te vermijden dat werkgevers voor elke werknemer de forfaitaire beroepskosten moeten berekenen en aftrekken van het belastbaar jaarbedrag van de bezoldigingen. De werkgever moet het belastbaar jaarbedrag van de bezoldigingen berekenen op basis van het loon van februari 2009. Hij moet ook checken of de werknemer op 1 februari 2009 in een gemeente van het Vlaamse Gewest woont. Afhankelijk van het belastbaar jaarbedrag van de bezoldigingen zal de vermindering van de bedrijfsvoorheffing 0 euro, 250 euro of 300 euro bedragen.
Belastbaar jaarbedrag van de bezoldigingen
|
Forfaitaire vermindering van de bedrijfsvoorheffing in februari 2009
|
Minder dan 6.980 euro
|
0 euro |
Tussen 6.980 en 24.375 euro
|
300 euro |
Meer dan 24.375 euro
|
250 |