Inhoud blog
  • Gedicht
  • Moedergodin van de Egyptische Mythologie
  • Het melken van gedomesticeerde koeien in het vroege Egypte
  • Isodore Bonheur
  • Bloemenslingers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    KunstKoe

    28-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koe in Nederland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Nederlandse koe. Bont, zwart of rood. Liggend of staand. Als symbool voor welvaart, vruchtbaarheid en loyaliteit domineert zij al eeuwenlang het Nederlandse landschap. Een vertrouwd beeld dat meer en meer verdwijnt, maar dat in de schilderkunst al vanaf de 16de eeuw is vastgelegd.

    Waren koeien ooit alleen interessant voor de boer, vanaf de 16de eeuw kregen ook schilders oog voor dit typisch Nederlandse fenomeen. Koeien werden een geliefd onderwerp van landschapsschilders. De koe begraasde het nieuwe land dat door inpoldering werd gewonnen en zorgde voor inkomsten. Zij belichaamde de stijgende welvaart in de Gouden Eeuw. Aanvankelijk waren koeien vooral te zien als onderdeel en aankleding van het landschap, bijvoorbeeld in het werk van Salomon van Ruysdael of Adriaen van de Velde. Gaandeweg kregen zij echter een steeds prominentere plaats op schilderijen. Koeien staan vaak in de wei of aan de oever van het water, maar zijn ook te vinden in stalinterieurs van Roelant Savery en Govert Dircksz. Camphuysen.


    Als leveranciers van vlees en melk vormden koeien een belangrijke voedselbron. Met rundvee kon veel geld worden verdiend: de Hollandse veeteelt was in de Gouden Eeuw de belangrijkste van Europa. Ook stedelingen wilden graag een afbeelding van deze loeiende ‘trots der natie’ in huis hebben. Zij bestelden schilderijen van boerenhoeven en heuse koeienportretten bij Aelbert Cuyp en Paulus Potter.

    bron: http://www.rijksmuseum.nl/tentoonstellingen/ode-aan-de-koe?lang=nl

    28-04-2011 om 13:13 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delfts aardewerk dat geen Delftst aardewerk is...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit paar plastieken van koeien met een jongen en meisje is niet geproduceerd in Delft. De figuren zijn geïnspireerd op Delftse koeien met melkers uit de late achttiende eeuw. De hier afgebeelde exemplaren dateren echter uit de late negentiende of vroeg twintigste eeuw. Het materiaal is mogelijk creamware of porselein. In Delft werden deze plastieken van geelbakkend aardewerk met een tinglazuur vervaardigd. Naast het materiaal wijkt ook de ovale voet af van het Delftse assortiment, evenals de positie van de figuren en de beschildering. Zonder merkteken is de herkomst moeilijk te bepalen, mogelijk Frankrijk of Engeland.
    bron: http://www.delftsaardewerk.nl/items/view/koe_met_jongen_en_koe_met_meisje/page:4/sort:Item.created/direction:desc#reacties

    28-04-2011 om 13:12 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het proces van koe tot ... vierkant

    In 1925 gebruikt Van Doesburg dit schilderij ter illustratie bij de ‘esthetische ervaring’ (van de werkelijkheid) in zijn Grundbegriffe der neuen gestaltenden Kunst, uitgegeven als zesde deel in de serie Bauhausbücher. Over deze ‘esthetische ervaring’ schrijft hij: ‘Bij de esthetische ervaring is de zintuigelijke waarneming (...) het middel tot de ervaring zelve. Het zintuig veroorzaakt het onmiddellijk contact met de realiteit. Daarna heeft er ’n proces plaats in de ziel van de kunstenaar. Het opgevangen beeld wordt verwerkt, omgebeeld, om daarna in de geest op een andere wijze dan volgens de natuur, namelijk volgens de kunst te verschijnen. Vanaf de zintuigelijke waarneming tot de esthetische ervaring, heeft er dus een zekere innerlijke cultuur van het waarnemingsobject plaat. Het natuurlijke waarnemingsobject wordt gereconstrueerd tot de, dat object inderdaad beeldende, accenten’.Even verder merkt hij nog op: ‘Op de vraag, hoe de kunstenaar aan deze esthetische accenten komt kan geantwoord worden: door een wisselwerking van subject (de kunstenaarsgeest) en object (de realiteit)’.

    Deze ombeelding illustreert Van Doesburg vervolgens aan de hand van vier (zwart-wit) afbeeldingen: een foto van een koe (hier vervangen door een foto uit wikimedia commons), een voorstudie van Compositie VIII (groen, nu in het Museum of Modern Art), een tweede voorstudie van Compositie VIII (zwart-wit, verblijfplaats onbekend) en rechtsonder het uiteindelijke schilderij.

    bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Compositie_VIII_%28De_koe%29









    22-04-2011 om 15:03 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Stierkalf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gouden stierkalf. Oegarit. 14e eeuw v. Chr.
    Moederkoe Asjera krijgt stierkalf.
    Er is het bekende verhaal uit de bijbel:
    Toen deed iedereen zijn gouden oorringen uit en bracht deze bij Aäron. Deze nam ze in ontvangst, bond ze in een buidel en maakte er een stierkalf van. Toen riepen ze uit: ‘Israël, dit is de god die u uit Egypte heeft geleid’. Toen Aäron dat zag, bouwde hij een altaar voor het beeld en liet bekendmaken: ‘Morgen is er feest ter ere van de Heer’.
    Het stierkalf  wordt ‘Heer’ genoemd en die ‘Heer’ is Jahwe. Dat een kalf ‘Heer’ wordt genoemd, is niets bijzonders. Het komt internationaal voor bij b.v. Sid en Baäl, een naam die letterlijk ‘Heer’ betekent. Het kalf wordt soms Osiris, Adonis en in Israël El, Baäl en zoals hierboven vermeld dus soms ook Jahwe genoemd.
    bron: http://www.anninevandermeer.nl/images/moederland/Israel/chronologie.htm

    22-04-2011 om 14:04 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asjera en Jahwe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Asjera en vruchtbaarheidsgod Jawhe. Schets van Koe-Kalf-motief op potscherf van kruik uit Kuntillet el-Agrud in Zuid-Israël. De kruik is in 1975 gevonden in een wegstation in de Sinaï-woestijn ergens halverwege Egypte en Israël. In de buurt van het koe en haar kalfje staan op diezelfde kruik de namen Asjera en Jahwe. Je ziet iets hoger op de scherf die we van de kruik over hebben, mannelijke vruchtbaarheidsgoden en een tronende Vrouwe. Zij musiceert. Er is  reden om aan te nemen dat de moederkoe die haar kalf hier zoogt Asjera is en dat haar stierkalf Jahwe is. Ter plekke zijn op de wanden van het wegstation en op kruiken unieke inscripties gevonden waaruit blijkt dat Asjera niet meer Baäl maar Jahwe als partner heeft, van Venus tot Madonna. De zegenspreuken die gevonden zijn in het wegstation luiden:

    Bericht van mijnheer de koning.
    Zeg tot Jehalel en tot Yoásah.
    Welnu, ik heb ulieden gezegend
    bij Jahwe van Samaria en zijn Asjera.

    Je leest in een ander briefhoofd:
    “Bericht van Amaryaw.
    Zeg tot mijnheer: Gaat het goed met u?
    Ik heb u gezegend bij JHWH van Teman en bij zijn Ashera.
    Hij moge u zegenen en behoeden en
    hij moge met mijnheer zijn…”.

    En weer een ander luidt:
    “Ik heb u gezegend bij JHWH van Teman en bij zijn Ashera
    Overeenkomstig alles wat een mens maar vraagt, is mijnheer genadig
    en JHWH geve hem wat hij wenst.

    In drie gevallen wordt Jahwe hier genoemd met ‘zijn Asjera’.

    bron: http://www.anninevandermeer.nl/images/moederland/Israel/chronologie.htm

    22-04-2011 om 00:00 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Koe als symbool in de kunst

    Hallo hallo,

    Ik ben Amelie De Keulenaer. Voor het vak kunstgeschiedenis heb ik de opdracht een blog bij te houden over kunstwerken met dieren, die gemaakt zijn voor 1930. Uit een hele reeks dieren heb ik de koe gekozen. Ik heb het altijd al een interessant dier gevonden en ben benieuwd waar ik ze allemaal ga terugvinden doorheen de kunstgeschiedenis…

    De koe als symbool in de kunst

    De koe geldt -in haar rol als gedomisticeerd rund- in ieder geval als positieve macht. ze staat voor moederlijk voedende krachten van de aarde, vanwege haar hoorns en haar vrouwelijkheid ook voor de lunaire wereld.

    Bij de Soemeriërs werd de overeenkomst beklemtoond tussen koemelk en maanlicht.

    In de Noordgermaanse scheppingsmythe likt koe Audhmla de stamvader van de goden uit de zilte ijsblokken en geldt zij als het eerste levende wazen dat uit de Ginnnungagap (de chaos) verschijnt.

    In het oude Egypte werd de hemelgodin Hathor als een vrouw met een koeiekop vereerd, en ook het hemelgewelf werd (behlave in de gedaante van de hemelvrouw Nut) als koe, met op haar buik de sterren gesymboliseerd. Ook isis kon in koeiegedaante optreden.

    Beroemd is de ‘heilige koe’ van India, de heilige voedster van de prehistorische tijdperken die vruchtbaarheid en overvloed belooft, en als Aditi ook de pendant is van de stier Nandi en wensen in vervulling kan doen gaan.

    In de psychologische symboliek van Aeppli is de koe een ‘goed dier met geringe dynamiek en een groot uithoudingsvermogen’ … met haar eenvoudige warmte, haar geduldig drachtig zijn een simpel symbool voor Moeder Aarde zelf, een uitdrukking van het vegetatief moederlijke.

    (bron: http://www.kunst.per.nl/linnartz/html/koe/symbool.htm)

    06-04-2011 om 00:00 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs