Inhoud blog
  • Gedicht
  • Moedergodin van de Egyptische Mythologie
  • Het melken van gedomesticeerde koeien in het vroege Egypte
  • Isodore Bonheur
  • Bloemenslingers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    KunstKoe

    28-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koe in Nederland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Nederlandse koe. Bont, zwart of rood. Liggend of staand. Als symbool voor welvaart, vruchtbaarheid en loyaliteit domineert zij al eeuwenlang het Nederlandse landschap. Een vertrouwd beeld dat meer en meer verdwijnt, maar dat in de schilderkunst al vanaf de 16de eeuw is vastgelegd.

    Waren koeien ooit alleen interessant voor de boer, vanaf de 16de eeuw kregen ook schilders oog voor dit typisch Nederlandse fenomeen. Koeien werden een geliefd onderwerp van landschapsschilders. De koe begraasde het nieuwe land dat door inpoldering werd gewonnen en zorgde voor inkomsten. Zij belichaamde de stijgende welvaart in de Gouden Eeuw. Aanvankelijk waren koeien vooral te zien als onderdeel en aankleding van het landschap, bijvoorbeeld in het werk van Salomon van Ruysdael of Adriaen van de Velde. Gaandeweg kregen zij echter een steeds prominentere plaats op schilderijen. Koeien staan vaak in de wei of aan de oever van het water, maar zijn ook te vinden in stalinterieurs van Roelant Savery en Govert Dircksz. Camphuysen.


    Als leveranciers van vlees en melk vormden koeien een belangrijke voedselbron. Met rundvee kon veel geld worden verdiend: de Hollandse veeteelt was in de Gouden Eeuw de belangrijkste van Europa. Ook stedelingen wilden graag een afbeelding van deze loeiende ‘trots der natie’ in huis hebben. Zij bestelden schilderijen van boerenhoeven en heuse koeienportretten bij Aelbert Cuyp en Paulus Potter.

    bron: http://www.rijksmuseum.nl/tentoonstellingen/ode-aan-de-koe?lang=nl

    28-04-2011 om 13:13 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delfts aardewerk dat geen Delftst aardewerk is...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit paar plastieken van koeien met een jongen en meisje is niet geproduceerd in Delft. De figuren zijn geïnspireerd op Delftse koeien met melkers uit de late achttiende eeuw. De hier afgebeelde exemplaren dateren echter uit de late negentiende of vroeg twintigste eeuw. Het materiaal is mogelijk creamware of porselein. In Delft werden deze plastieken van geelbakkend aardewerk met een tinglazuur vervaardigd. Naast het materiaal wijkt ook de ovale voet af van het Delftse assortiment, evenals de positie van de figuren en de beschildering. Zonder merkteken is de herkomst moeilijk te bepalen, mogelijk Frankrijk of Engeland.
    bron: http://www.delftsaardewerk.nl/items/view/koe_met_jongen_en_koe_met_meisje/page:4/sort:Item.created/direction:desc#reacties

    28-04-2011 om 13:12 geschreven door Amelie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs