Ingrediënten: - 500 g gemengd gehakt - komijn, peper en zout (optioneel: een snuifje kaneel) - 800 g verse spinazie - een handvol verse munt - een handvol verse platte peterselie - een handvol verse koriander - een teentje look - 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Werkwijze: 1) Hak de look fijn en stoof deze op een zacht vuurtje aan in wat olijfolie. 2) Doe dan de spinazie erbij en stoof deze tot ze geslonken is. 3) Breng de spinazie over op een plank en hak ze fijn. 4) Meng er alle verse kruiden en de pijnboompitten onder. 5) Zet aan de kant.
Ingrediënten voor 4 lolly's: - 1 pot volle Griekse yoghurt van 500 g (het is erg belangrijk dat u volle yoghurt gebruikt, magere yoghurt zal voor te veel ijskristallen zorgen). - 1 bakje aardbeien - 1 bakje bosbessen - 3 eetlepels honing - schil van 1 limoen
Werkwijze: 1) Doe het fruit in een kom en meng er de honing onder. 2) Rooster het fruit dan in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20 minuten of tot het zacht is geworden en heel uw keuken heerlijk geurt. 3) Haal het fruit dan uit de oven en laat het afkoelen. 4) Meng intussen de schil onder de yoghurt, u kan eventueel nog wat honing toevoegen aan de yoghurt maar het fruit is normaal zoet genoeg. Ik persoonlijk hou niet zo van erg gesuikerde desserts, maar over smaken valt nu eenmaal niet te twisten... 5) Roer het fruit onder de yoghurt en laat het mengsel minstens vijf uur, maar liever nog een hele nacht, koud worden in de ijskast. 6) Vul dan uw ijslollyvormen met het yoghurtmengsel, stop er een stokje in en plaats de lolly's in de diepvries tot ze hard zijn geworden. Om van uw huis bereide traktatie te genieten, haalt u de vormer uit de diepvries en laat u er wat warm water over stromen tot de ijslolly's vlot uit de vorm glijden.
Ingrediënten voor 4 personen: - 1 grote tomaat of 2 kleine per persoon - 500 g gehakt - verse platte peterselie fijn gesnipperd - enkele takjes tijm - 1 sjalot fijn gesnipperd - een paar klontjes boter - spaghetti of rijst om erbij te serveren - olijfolie
Werkwijze: 1) Hol de tomaten uit en bewaar de zaadlijsten en het sap. 2) Kruid de holle tomaten met peper en zout, en zet ze aan de kant. 3) Meng de peterselie en de sjalot onder het gehakt en breng verder op smaak met peper en zout indien nodig (*). 4) Vul de tomaten op met het gehaktmengsel. 5) Plaats een klontje boter op elke tomaat. 6) Indien u gehakt over hebt, kan u er balletjes van rollen en bij de gevulde tomaten in de ovenschotel leggen. 7) Giet wat olijfolie over de tomaten, plaats nog enkele klontjes boter en enkele takjes tijm tussen de tomaten en schuif alles in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 30 à 40 minuten. 8) Kook intussen de spaghetti of rijst gaar. 9) Giet af. 10) Verwarm wat olijfolie in de warme pot en stoof de zaadlijsten en het sap van de tomaten aan. 11) Roer er de spaghetti / rijst onder en dien op.
SMAKELIJK ETEN!!!
(*) Gehakt van de slager is vaak al voldoende gekruid. Best eerst even proeven dus.