Eén hele knoflook 2 sjalotten 20 droge chili garnalenpasta
2 tenen knoflook 1 ui 500 gram grote garnalen 2 eieren 1 kop melk 2 grote bosuien of bladselderij 1 grote rode chili (phrik chi fah) 1 koffielepel currypoeder sojasaus oestersaus 1 koffielepel van onze zelfgemaakte "Nam phrik pao"
Bereiding:
Eerst maken we zelf "Nam phrik pao", Thaise rode chilipasta. Bak de knoflook, sjalotten en droge chili (zonder vetstof) met een snuifje zout. Als dit klaar is, voeg je hierbij een dessertlepel garnalenpasta. Dit gaan we stampen tot het pasta is. De pasta bakken we in olie. Zo, dit heet "Nam phrik pao", je kan dit ook kopen.
Klop de 2 eieren en doe de currypoeder en 1 koffielepel "Nam phrik pao" en de melk erbij. Bak de knoflook in een beetje zonnebloemolie.Voeg de garnalen toe, kort op een hoog vuur. Na de garnalen ook de uien eraan toevoegen. Giet dan de eieren met curry erbij. Bak dit tot de garnalen gaar zijn. Doe dan de bosuien en fijngesneden grote chili erbij. Breng naar smaak met een koffielepel suiker, sojasaus en oestersaus en een draai van de pepermolen.
Leg de koteletten in een schaal, giet de wijn en een scheutje water erover. Bestrooi het vlees met een flinke snuif zout en meng het geheel goed door elkaar. Doe de olie in een pan en fruit hierin de uien, voeg de gehakte pepertjes toe en bak dit nog 3 minuten. Dan voeg je de koteletten met het wijnmengsel toe, laat weer 3 minuten bakken. Voeg 100 ml water toe en laat nog 5 minuten sudderen, dan de rozemarijn en fijngehakte peterselie erover. Lekker met frietjes en salade !
1 kip 4 tenen knoflook 6-8 verse chili (aangezien de rode op was hebben we groene gebruikt) gember, zelfde hoeveelheid als de knoflook limoen of citroen sojabonenpasta rijst suiker zout
komkommer en een beetje koriander als groenten
Bereiding:
Snij van de rug en de buik van de kip het vel af en bak dit in een pan. Doe de kip in een pot, zet deze onder water, voeg een snuifje zout toe en kook de kip. We gaan straks zowel de kip als de bouillon ervan gebruiken. Van het vel van de kip hebben we ondertussen "olie" in de pan. Haal het vel uit de pan en doe een beetje gember en knoflook in de pan. De drooggebakken stukjes vel kan je eten als knabbelspek. Doe dan de rijst (gewassen en uitgelekt) in de pan. Bak de rijst ongeveer 3 minuten. Als de kip gaar is, haal je deze uit de pot, laat even uitlekken en snij ze in kleine stukjes, klaar. Daarna kook je de rijst in de kippebouillon gaar. Stamp de rest van de knoflook, gember en chili fijn (kan ook in de blender). Voeg hierbij een beetje water en sojabonenpasta. Dit moet een sausje worden. Breng de saus op smaak met het sap van ongeveer een halve citroen of limoen en suiker, ongeveer een koffielepel. Klaar !
Bak de rijst in een pan tot deze goudgeel is zonder vetstof ! Bak de droge chili tot deze verkleurd is, ook zonder vetstof. Beide even laten afkoelen en dan afzonderlijk mixen. Mix ook het varkensvlees. Doe vervolgens een bodempje water in een pan en bak daar het varkensvlees in. Als het vlees gaar is, zet het vuur uit, voeg de sjalotjes, koriander, bosui, gemalen rijst en chili toe en breng op smaak met citroen en vissaus.
Het idee om zelf chili te kweken is gekomen omdat het vrouwtje hier "grootverbruiker" is. Even rondsnuffelen op internet deed me bij www.chillipepers.nl belanden, een forum waar heel veel enthousiaste chilikwekers hun ervaringen delen, zaden ruilen,... Ik ben begonnen met zaadjes van een droge chili die hier in huis was, ik weet nog niet precies welke soort het is. Een propagator (zaaibakje) gevuld met zaaigrond en daar 45 zaadjes in. Na enkele spannende dagen afwachten kwamen de eerste plantjes boven. Om te kunnen kiemen hebben zaadjes het liefst een broeierige omgeving. Die heb ik gegeven door bijna dagelijks het deksel van de propagator boven de rijstkoker te houden als die aanstond. Daardoor kon ik warme damp opvangen, die later dan weer ging condenseren. Lekker warm en vochtig dus. Ondertussen staan er 43 plantjes te groeien.
Waarover gaat dit blog ? Chili, chili en nog eens chili. Van zelfkweek tot ze in de pot belanden. Je zal hier de evolutie kunnen volgen van onze eigen kweek en er zullen regelmatig recepten verschijnen, voornamelijk maar niet uitsluitend uit de Thaise keuken. De Thaise gerechten zijn qua pittigheid aangepast zodat de gemiddelde Europeaan ze wel kan eten . Wie pittiger wil doet er gewoon een paar rode vriendjes extra in. Veel leesplezier !