Vragentrein is een programma waarbij je multiple choice vragen kunt ontwerpen en die door anderen laten beantwoorden. Leuk voor wereldoriëntatie en projecten, maar ook zeker nuttig bij digitale toetsen. Vragentrein is helemaal gratis!
Op zoek naar originele, leuke kinderverhalen voor je stageklas? Dan moet je zeker even grasduinen doorheen de ruime verzamelingen vanhttp://www.kinderverhalen.nl/
29-05-2009 om 00:00
geschreven door admin
25-05-2009
Animated Explanations
Animated Explanations is een website met animaties, interactieve handleidingen en instructievideo's. Je kan ze gratis te bekijken en je kunt de filmpjes op je eigen website zetten. Er zijn drie categorieën: hobby, technologie en gezondheid. Ideaal om te gebruiken in de computerhoek of op het digi-bord. Kijk zelf eens op http://www.animatedexplanations.com/
25-05-2009 om 09:32
geschreven door admin
20-05-2009
Zoeken met kinderen
Op zijn blog Computers in de klas doet André Manssen volgend relaas over zijn speurtocht naar lesmateriaal via diverse zoekmachines voor kinderen: " Ik heb vanmiddag eens gezocht naar wat 'digitaal leermateriaal' rond de persoon van Willem van Oranje. Dit in het kader van een les over 'de 80 jarige oorlog'. In de brochure van Kennisnet 'Handreiking Kwaliteit digitaal leermateriaal' (pdf) wordt 'digitaal leermateriaal' of 'digitaal lesmateriaal' nader omschreven... Lees verder op http://computersindeklas.web-log.nl/computersindeklas/2009/05/zoeken-naar-wil.html
bron: Computers in de klas
20-05-2009 om 00:00
geschreven door admin
17-05-2009
8-12.info .... een nieuwe zoekplek
De website '8-12.infois een initiatief van Maarten Sprenger, beeldend kunstenaar en leerkracht op een basisschool. Hij heeft 8-12.info opgezet, omdat hij als leerkracht behoefte had de informatie die hij zijn leerlingen over internet gaf te bundelen. Het hoofddoel van 8-12.info is het toegankelijk maken van kindvriendelijke informatie op basisschoolniveau.'
Gelezen op deze site: Opzet van '8-12.info'
begrijpelijke informatie voor kinderen van acht tot twaalf jaar,
informatie over zoeken op internet,
portal naar kwalitatief sterke en betrouwbare kinderzoekmachines en kindersites met duidelijke informatie,
beperkt aantal links om het overzicht helder te houden,
voorkeur voor: prettige visualiteit en goede interactiviteit van de gelinkte sites,
We hebben het jullie al eerder gemeld in deze blog .... In de Zoo van Antwerpen wacht men op de geboorte van een olifantje. Volg via het internet de zwangerschap van mama-olifant Phyo Phyo en beleef de geboorte in real-time.
Het digitale bord doet zijn intrede in veel scholen. Wat en hoe van zulke borden kan je bekijken op de online-infosessie te bekijken via http://www.welkdigibord.nl/presentaties.html
bron Vives.nl
14-05-2009 om 20:36
geschreven door admin
12-05-2009
Digibordmenu
Een startpagina gemaakt speciaal voor digibordgebruikers. Deze Symbaloo pagina staat vol met allerlei digibordtools. De pagina is erg compleet. Digibordmenu is een vrij toegankelijk onderwijsmenu speciaal bedoeld voor gebruikers van digitale schoolborden. Digibordmenu zorgt voor updates, extra tabbladen en nieuwe ontwikkelingen. Het bevat diverse hulpmiddelen, onderwijswebsites, webbased software, toegangen, kleuterweb, boeken, lessen, enz. Vrij te gebruiken. Ga naar www.digibordmenu.nl .
'Vragentrein' is een programma, waarbij je multiple choice vragen kunt ontwerpen en die door anderen kunt laten beantwoorden. Leuk voor wereldoriëntatie en projecten, maar ook zeker nuttig bij digitale toetsen. En... 'Vragentrein' is - net als de twee andere programma's - helemaal gratis!
Er zijn 'Vragenseries' gemaakt, maar die moet je apart downloaden. Als je ook 'Vragenseries' hebt gemaakt en je bent bereid deze met anderen te delen, dan word je vriendelijk verzocht dit te mailen aan de makers van het programma.
De ICT-vijver van de Schoolgemeenschap Sint-Goedele Brussel staat vol bruikbaar materiaal voor de klas Ontdek het op http://ict-vijver.blogspot.com/
06-05-2009 om 00:00
geschreven door admin
04-05-2009
Gebruik van Google Earth
Gelezen voor jullie op site4school.net, de blog van Patrick Keysabyl : Op Kennisnet vond ik een interessant filmpje over het gebruik van Google Earth. Je ziet er niet alleen wat Google Earth is, je ontdekt er ook leuke toepassingen, waarbij ICT het middel is om aan rekenen en taal te doen op hetzelfde ogenblik. Een mooi voorbeeld van creatief denken waarover ik het in mijn vorige blog had. Op de rootpagina vind je prachtige voorbeelden hoe ICT geïntegreerd kan worden in je onderwijs. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kijken maar!
Een leuke website om in je groep 8 (zesde leerjaar) te gebruiken als je je leerlingen op een leuke manier kennis van het menselijk lichaam wilt bijbrengen. De site is zowel geschikt om klassikaal als door individuele leerlingen te gebruiken.
'Ikvanbinnen' is bedoeld voor groep 8 van de basisschool en maakt in drie delen een reis door het menselijk lichaam: het 'skelet & zo', 'zenuwen & zo' en 'organen & zo'. Bij deze drie delen horen drie films die je op 'DVD' - is dus online - kunt bekijken. Deze films vormen de basis van een door de leerkracht zelf samen te stellen lesprogramma (zie 'leerkracht' bovenin de homepage van deze site.
Herinner je nog het ICT/WO/Taallesje rond 'boeven' dat KHM-docente Ann Peeters aan jullie voorschotelde ? Op haar eerste Yurls-pagina kan je linken terugvinden naar een aantal ondersteunende websites. Surf naarhttp://khm.yurls.net/ Heb jij nog links die in dit rijtje passen? Mail ze naar de administrator van deze Yurls-pagina.
29-04-2009 om 08:33
geschreven door admin
28-04-2009
Europa in de klas
Ben je op zoek naar direct bruikbaar didactisch materiaal om je leerlingen op een informatieve, afwisselende en toegankelijke manier vertrouwd te maken met de werking van Europa? Twee gloednieuwe didactische pakketten zijn gratis online beschikbaar. Het Informatiebureau van het Europees Parlement te Brussel ging hiervoor in zee met Centrum Ryckevelde, dat op dit gebied reeds ruimschoots zijn sporen heeft verdiend, en een werkgroep van enthousiaste leerkrachten.
Pieter van den Berg van beroep vormgever en zoon Bart van den Berg van beroep ingenieur interactieontwerp hebben uit interesse een interactieve tijdlijn gemaakt over ontwikkelingen in het digitale tijdperk. Door middel van korte verhalen, aangevuld met beeldmateriaal en YouTube videotips wordt een beeld geschetst van digitale technologischeontwikkelingen vanaf 1943 tot heden.
Na het webpad, de webwandeling nu ... de webpuzzel ! Bekijk het eens op http://webpuzzel-strand.yurls.net/ Misschien bruikbaar als je met de leerlingen op zeeklas vertrekt!
In de Computer Idee van deze week (nr. 9 | 14 - 28 april 2008) las ik het artikel 'Bent u al klaar voor cloudcomputing?'.
"Software zoals we die kennen, zal op den duur verdwijnen. Toepassingen staan in de toekomst niet meer op uw harde schijf, maar ergens op het internet. Dat klinkt ingrijpend, maar deze ontwikkeling is allang in gang gezet..." "Wie mailt met Gmail, internetbankiert, een treinreis plant of de vakantiefoto's in een online album stopt, is al vollop bezig met wat in slecht Nederlands cloud computing heet: computergebruik gebaseerd op internet. De 'cloud' (wolk) staat daarbij model voor het internet. Wat daarbinnen precies gebeurt, is voor de gebruiker van de dienst of het programma totaal niet relevant. En juist dat maakt cloud computing zo krachtig: u kunt er direct mee aan de slag zonder iets te hoeven installeren en configureren. Alle functies zijn eenvoudig via de browser bereikbaar en de geproduceerde documenten en andere bestanden worden online - in de cloud, dus - bewaard..."
Als chatten en gamen cool is, dan is KinderWiki.net dat ook. De online encyclopedie in de stijl van Wikipedia is een stuk educatiever dan de eerste de beste chatruimte, maar toch allesbehalve saai. Het grootste verschil met Wikipedia is dat de moeilijkheidsgraad van de artikelen aanzienlijk lager ligt. Jongeren van 8 tot 15 jaar zullen de inhoud daardoor vlot begrijpen. Niet alleen zijn de artikelen door kinderen geschreven, ze zijn bovendien geheel Nederlandstalig. Met rubrieken als Wist je dat , Foto van de Week, Uitgelicht en In het nieuws biedt de hoofdpagina genoeg leuke weetjes om regelmatig opnieuw een kijkje te nemen. Check it out op www.KinderWiki.net.
bron: nieuwsbrief Lerarenkaart
22-04-2009 om 00:00
geschreven door admin
20-04-2009
Lessen over de Schelde
Wist je dat de Spiering en de Fint aan een opmars bezig zijn in de Schelde? En weet je ook hoe dat komt? Een interactieve website met beeld, geluid en google-maps blaast je Scheldelessen 'nieuw leven' in. Op www.scheldelessen.nl verkennen leerlingen met enkele muisklikken het 160 kilometer lange estuarium. De Schelde als bron voor werk, natuurgebied en verkeersader: het lesaanbod is even veelzijdig als de rivier zelf. Een leskist over de Zeeschelde zet de vis op de zandtaart. De leskist bestaat uit 18 zoekkaarten met bijbehorende invulbladen, materiaal en een handleiding voor de leraar. De kisten zijn gratis te ontlenen bij diverse onthaalpunten
bron: Lerarenkaart Nieuwsbrief
20-04-2009 om 00:00
geschreven door admin
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be