Vandaag stelde Fonterra (het bedrijf dat de melk ophaalt in NZ) de deuren van de melkfabriek Clandeboye in Temuka open. Na deze ochtend vroeg op te staan en te melken, trokken we met zijn allen richting Clandeboye.
Clandeboye is één van de 7 melkfabrieken in het Zuidereiland, en de derde grootste van alle 26 fabrieken in NZ. Op momenten van piekproductie verwerken ze 12.4 miljoen liter melk PER DAG (Fonterra verwerkt 14.3 biljoen liter per jaar, meer dan 70 miljoen liter melk per dag op piekmomenten) !!!
De melk voor Clandeboye is afkomstig van 865 boerderijen met gemiddeld 680 koeien en 200 hectaren, deze produceren gemiddeld elk 2.9 miljoen liter per jaar. Deze melk wordt opgehaald met 82 tankers (26.500 liter per tank).
De rondleiding startte bij de kaasproductie. Er wordt Dry Salt Cheese en Mozarella gemaakt. Normaal duurt het 7 dagen om Mozarella te maken, hier maken ze het in 1 dag. Alles gebeurt achter gesloten deuren, we hebben niks te zien gekregen, om hun proces geheim te houden.
Daarna gingen we naar de Proteine producten, de melkpoeder productie en room/boter productie.
Voor de opslag van deze producten beschikken ze over een opslagloods van meer dan 3ha. Dagelijks worden er meer dan 70 containers geladen en geëxporteerd.
Het was indrukwekkend en interessant om deze fabriek te zien en te weten te komen wat er met de melk gebeurt!
Een korte uitleg bij de fotos!
Foto 1: Een tanker voor de ophaling van de melk
Foto 2 en 3: Kaas maken
Foto 4: De opslagruimte vol met melkpoeder
Foto 5: Melkvet in de opslagruimte
Foto 6: Robot voor het verplaatsen van paletten
Foto 7: Productie van room
Foto 8: Een deel van de melkfabriek
Foto 9: In dit gebouw gebeurt de productie van melk poeder
Het afgelopen weekend (zondag en maandag) trok ik richting Akaroa, het grootste stadje in Banks Peninsula, een schiereiland ter hoogte van Christchurch, ongeveer 3u rijden vanaf de boerderij.
Ik arriveerde zondag rond de middag en ging meteen op verkenning. Ik bracht een bezoekje aan het plaatselijke museum, nam een kijkje op het strand en in het centrum,ging de vuurtoren bezoeken Akaroa is een klein maar erg gezellig stadje!
Maandag was het hoogtepunt: de dolfijnen! Op bepaalde plaatsen rond de kust van Nieuw Zeeland zwemt de zeldzame Hector dolfijn, de kleinste en raarste dolfijn ter wereld, die enkel hier voorkomt. (Ik heb er jammer genoeg geen fotos van aangezien ik de hele tijd in het water zat.)
Toen ik opstond was het enorm hard aan het waaien, ik vreesde dat de trip niet zou doorgaan. Ik ging op weg naar de main wharf, de plaats waar de boten vertrekken, om na te vragen of de trip door zou gaan of niet. Daar vertelden ze me dat de trip van 9u s ochtends was geannuleerd. En de trip van 11.30 (waar ik mee mee zou gaan) stond op hold. Ze zouden pas om kwart na 11 beslissen. Na nog wat rond te wandelen in Akaroa was het eindelijk 11u en besloot ik me richting plaats van vertrek te begeven. Gelukkig was de wind wat minder, en de trip ging door, de omstandigheden waren wel nog altijd niet optimaal!
We waren met 9 in de groep, allemaal even uitgelaten om met de dolfijnen te gaan zwemmen! Na een 15tal minuten op de boot, vertraagden we en keken we uit naar de eerste dolfijnen! Ze lieten ons niet in het water na de eerste dolfijnen gezien te hebben, eerst kijken of ze geen kalf bij zich hebben ofdat er iets anders aan de hand is met hen.
Voordat ze ons in het water laten zeggen ze ons duidelijk, gewoon rustig in het water, de dolfijnen niet aanraken (kans om ze te infecteren),
Het was niet zoals in de films dat je echt met de dolfijnen zwemt! Maar gewoon in het midden van de oceaan rustig rondkijken hoe de dolfijnen rondom jou zwemmen!
We hebben er niet zoveel gezien als ze er normaal zien, maar het weer was ook niet optimaal, maar het was een leuke ervaring, om gewoon eventjes alleen op de wereld te zijn met de Hector Dolfijnen!
Na het koude zeewater kregen we een warme chocomelk op de boot . Terug aan wal was het tijd voor een warme douche en om terug richting de Springbank Farm te rijden!