Maastricht heeft veel oude monumenten die een interessante geschiedenis hebben. We hadden veel geluk met het weer, wat natuurlijk altijd leuk is. Sommige leerlingen kochten een stuk taart, een wafel of een souvenir. Fijn om Maastricht eens te hebben gezien!
Allereerst in de voormiddag bezochten we het Natuurhistorisch museum. Dat was enorm leuk en interessant. We kregen een filmpje te zien, waardoor alles veel duidelijker werd tijdens het museumbezoek. De leerkrachten (Mevr. Adams en Mr. Wolters) hadden ons een bundel met vraagjes gegeven die we konden oplossen door de antwoorden in het museum te zoeken. Het indrukwekkendste was de mosasaurus. Het dier was enorm groot, had ogen zo groot als een hoofd en een bek zoals een krokodil. Toen we onze opdrachten gemaakt hadden mochten we ons lunchpakket in een gezellige eetkamer in het museum gaan opeten... Heerlijk! Vooraleer we vertrokken mochten we nog snel even gaan 'neuzen' in het souvenirwinkeltje van het museum. Daar kochten enkele leerlingen leuke souvenirs (vuurstenen) om mee naar huis te nemen. In de namiddag begonnen we met de stadswandeling. We hebben hier erg veel monumenten gezien. De eerste bezienswaardigheid was de Bisschopsmolen, waar een aardige bakker ons een stukje cake liet proeven die hij net gemaakt had. Al snel volgde de andere bezienswaardigheden: de Helpoort, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de Sint-Servaesbrug, het Mosae Forum, de Grote markt met het stadshuis, het Dinghuis, de Dominicanenkerk, het Perroen op het Vrijthof, de Sint-Servaesbasiliek, de Sint-Janskerk en als laatste het Spaans Gouvernement. Bij elke bezienswaardigheid hielden telkens 2 leerlingen een korte spreekbeurt over het onderwerp.
Op het einde van de dag was iedereen moe maar voldaan! Met de leuke foto's die de leerkracht had gemaakt was het een uitstap om nooit te vergeten! Het was een erg leuke ervaring!
Enkele stukjes uit de verslagen van de leerlingen over het project 'Kameleon goes Maastricht'
-Het project was heel leuk. Ik heb er veel van bijgeleerd. Een spreekbeurt in de stad houden vond ik erg leuk om te doen. (Louise Koenen)
-Ik vond het heel erg fijn en verheug me al op het volgende project. (Eva Mol)
-Een zeer leerrijke uitstap. (Eva Robin)
-Ik vond het een heel geslaagde uitstap en dit zou zeker herhaald mogen worden! (Mirte Brouwers)
-Het was zeer leuk dat er geïnteresseerde voorbijgangers ook naar ons kwamen luisteren tijdens onze spreekbeurt. Ik wil die dag graag nog een keer beleven. (Ine Meers)
-Ik vond het erg leuk om samen te werken met de andere leerlingen. Ik vond het een heel leuk project en hoop dat er nog veel projecten zullen volgen. (Kelly Vrijens)
-Iedereen was blij met het resultaat. Jammer genoeg was het weer tijd om naar huis te gaan. Maar dit keer met een smile op ons gezicht en een hoop verhalen om thuis aan onze familie te vertellen. (Hanne Meers)
Het nieuwe schooljaar is weer gestart en dus is het de hoogste tijd om jullie op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen in onze methodeklassen. In het vierde jaar zijn er vier leerlingen en in het derde jaar negen. In de eerste graad is het aantal aanzienlijk groter: onze tweedejaars zijn met 11 en in ons eerste jaar zitten maar liefst 24 leerlingen!
Onze eerste groepje "Kameleons" is inmiddels doorgestroomd naar het vijfde jaar waar zij nu in het reguliere onderwijs zitten. We hebben voor deze aanpak gekozen omdat de leerlingen in de derde graad te maken krijgen met "Onderzoekscompetenties". Dit is vergelijkbaar met de projecten die zij jarenlang gedaan hebben in de methodeklassen. Bovendien denken wij dat het ook een voordeel is voor hen om kennis te maken met de aanpak in het reguliere onderwijs, omdat er in hogescholen en universiteiten nog steeds onderwezen wordt op een traditionelere manier.
Onze eerstejaars steken ondertussen al de handen uit de mouwen voor het project "Kameleon goes Maastricht". Dit is een vakoverschrijdend project voor de vakken Nederlands, aardrijkskunde, geschiedenis, W.W. De leerlingen hebben de opdracht gekregen om een toeristische brochure te ontwerpen over de stad Maastricht en moeten elkaar ook door de stad gidsen. De foto's van deze uitstap zijn binnenkort te zien op de blog.
Indien jullie vragen hebben of meer willen weten, kunnen jullie altijd contact opnemen via kameleontongeren@gmail.com.
Als ik jou was, was jij mij, want je staat altijd aan mijn zij. We zijn vrienden voor altijd, anders heb ik spijt. Al zijn we later oud, we blijven even stout. En samen zijn we één en daar kan jij niet overheen.
8 mei is de eerste graad van het Koninklijk Atheneum Tongeren naar de film "Simple Simon" gaan kijken in de Velinx.
Samenvatting:
Simon is een jongen met Asperger. Dit is een soort autisme. Hij leeft en woont bij zijn ouders, maar zijn mama jaagt zich op aan het zeer asociale en onveranderlijke leventje van haar zoon. Sam is de broer van Simon. Hij heeft een liefje, genaamd Frida. Simon en zijn broer zijn niet te scheiden van elkaar. Daarom beslist Sam, Simon bij hem in huis te nemen. Sam kan omgaan met het asociale en onveranderlijke leven, Frida helaas niet waardoor ze Sam dumpt omdat Simon niet zonder Sam kan. Maar nu is het leven van Simon veranderd! Simon beslist daarom een nieuw lief te zoeken, wat helaas niet lukt. Sam begint zich ook op te jagen en Simon moet de problemen dus oplossen.
Beoordeling:
De film was in het Zweeds. Dat maakte de film apart. het onderwerp was simpelweg een raar leven van enkele mensen samen. Als je de film hebt gezien, weet je natuurlijk niet echt wat autisme is want dat is nog maar één soort autisme en er zijn er nog veel meer.
Ik vond de film heel leuk. Hij was ook heel boeiend omdat je soms eens een woordje van het Zweeds kon afleiden uit het Nederlands.
Onze projectweek is weer achter de rug. De leerlingen van de eerste graad konden een weekje mee op zeeklassen in Bredene of konden kiezen om thuis te blijven. De thuisblijvers hebben verschillende leuke activiteiten gedaan in en rond de school: een bezoek aan het museum, sporten, ... De "zeeklassers" hebben aan de kust verschillende activiteiten gedaan: een fakkeltocht, een boottocht, zwemmen, een bezoek aan het visserijmuseum, op stap met de garnaalvisser, ... Enkele leerlingen waren zelfs te zien op Karrewiet op Ketnet omdat we in SeaLife de grootste octopus hebben gezien. Hier vinden jullie enkele sfeerbeelden terug!
Op 28 februari 2012 speelde een groep toneelspelers in De Velinx het toneelstuk "HELP!"
Het toneelstuk ging over de geschiedenis van The Beatles (heel bekende muzikanten uit de 20e eeuw) en zo werd het toneel, net als The Beatles, een groot succes. Ze gingen in verschillende landen het toneelstuk nog eens spelen. Na hun eerste toer zeiden ze dat ze ermee stopten, maar nu kent het stuk opnieuw een groot succes.
Het decor was ingericht met een zetel, een deel muren en een broodautomaat. Het zag er eigenlijk heel normaal uit maar ze konden met dat decor wel veel plaatsen nabootsen zoals een opnamestudio en een concertzaal.
Soms deed er iemand van de zangers zich voor als een manager, de fan deed het op dezelfde manier: ze trok een kostuum aan, deed haar haren anders en zo zag ze er bijvoorbeeld uit als de moeder van een van de zangers of als een Franse mevrouw.
Ik vond het toneelstuk goed omdat ik The Beatles ken en ik hun muziek goed vind. Het toneelstuk had natuurlijk ook succes dankzij de goede spelers.
Theatergroep
Max speelt op dit moment versie 2.0 van hun toneelstuk Help!. Ik heb deze
versie geobserveerd, net als versie 1.0 en ik vond er meer aan dan de vorige keer ondanks het feit dat ik niet geïnteresseerd ben in de The Beatles, hun muziek en hun geschiedenis.
Nancy 1.0
Wat
mij vooral opviel was dat het spel echt wel was verbeterd, en dat de
zangstemmen van de jongens nu pas echt tot hun recht komen. Toch begrijp ik na
deze twee keren het toneelstuk te zien nog steeds niet wie die
Nancy(die wel briljant gespeeld was) nu eigenlijk was. Heeft zij echt bestaan,
of is zij toch een fictioneel personage? En wat was haar precieze band met the
Beatles? Dit zijn voor mij nog steeds zwarte gaten.
Decor 2.0
De
update heeft de toneelvoorstelling echt wel goed gedaan. Hij is nu ook volgbaar
voor de wat jongere mensen. In de eerdere versie werden vaak moeilijke woorden
gebruikt en was de humor toch wat te oud. Dit is allemaal verholpen door alles
een beetje kinderlijker te brengen. Door de update heeft het decor ook wat
veranderingen doorgemaakt. Dit is echt wel mooier geworden. Het heeft meer
kleur gekregen en er zijn ook veel meer mogelijkheden. Net als de rest van de
voorstelling is het gewoon veel kinderlijker geworden. Kort gezegd, ik vond het
decor mooi en creatief.
Kostuums 1.0
Qua
kostuums heeft deze update niets veranderd. De jongens dragen nog altijd
kleding die ze in hun vrije tijd ook wel zullen dragen. De enige echte kostuums
werden gebruikt door Lottie Hellingman, de vrouw die alle vrouwelijke rollen
(waaronder Nancy) speelt, en tijdens het laatste nummer, respectievelijk Help.
Daar droegen de jongens prachtige en typische Beatles-jasjes. Toch vond ik dat
de jongens wat kostuums konden gebruiken om aan te tonen dat deze
toneelvoorstelling zich wel degelijk afspeelde in het verleden. Soms was dat
niet goed te zien en leek het echt wel dat deze voorstelling zich afspeelde in
het heden.
Muziek 2.0
geschreven door Lenne Palmers, 2lmla Dan
misschien wel het belangrijkste van de hele voorstelling: de muziek. Eigenlijk
was dit ook wel het grootste pluspunt. De muziek heeft ook een update gekregen.
Hij klinkt ook veel beter. Dit ligt volgens mij aan nieuwere en betere
apparatuur, en natuurlijk aan oefening. Op sommige momenten klonken de jongens
echt wel zoals de Beatles. Als ze nog wat oefenen op het klinken zoals de
Beatles zullen oudere mensen dit toneelstuk nog meer waarderen. Ik weet zeker
dat de mensen die nog geleefd hebben in het tijdperk van The Beatles, of mensen
die nog vaak naar hun muziek luisteren, dit echt wel kunnen waarderen. Mensen
die totaal niet geïnteresseerd zijn in muziek en niets te maken willen hebben
met The Beatles zullen toch geboeid zijn. Maar die komen meestal niet. Kortom:
noem het een ode aan The Beatles.
+
-
De muziek klinkt geweldig.
-
Het spel, en dan vooral dat van de vrouw, is
leuk.
Op vrijdag 25 november hebben de leerlingen van 2 Methode een toneelvoorstelling gebracht onder de naam: Methode goes Greek. Ze hebben in groepjes Griekse mythes omgezet in toneelstukjes en deze opgevoerd voor hun familie, leerkrachten, medeleerlingen, ... Het was een geweldige avond met tussendoor en achteraf nog wat tijd voor een drankje. .