Pasen komt stilletjes aan dichterbij dus wordt het tijd om het eens over de kippen en hun eitjes te hebben.
De dino-spullen maakten plaats voor enkele kippen en vele bontgekleurde eieren. We maakten kennis met Mama Hen die eitjes legt. Ze zingt een liedje, maakt een dansje en legt ondertussen nog eens gekleurde eieren ook! Hilariteit alom bij de kids!
In de hoeken kunnen de kleuters eitjes sorteren per motiefje, bouwen met eierdozen en eitjes in dozen stoppen a.d.h.v. voorbeeldfoto's.
Op maandag speelden we een spel. We moesten draaien aan de draaischijf, kijken welk kleur ei we hadden gedraaid en wat erop stond (bollen, vierkanten, strepen of zigzaggen) en het juiste ei zoeken op de tafel. We leerden ook een liedje over gekleurde stippen op een ei en een strik erbij.
Op dinsdag leerden we dan waar een ei eigenlijk vandaan komt en dat er een kuikentje uit kan komen! We begonnen ook met het knutselen van een kip. Daarvoor mochten we per 2 of per 3 met onze handen een groot karton schilderen. Ik deed verf op de kartonnen en de kleuters mochten met hun handen door de verf wrijven en ei-vormen maken.
Op vrijdag had ik veel nestjes mee en telden we samen hoeveel eieren er in elk nest lagen. Aan de kip moest ook nog verder gewerkt worden dus kleurden we de kam en de lellen alvast.
Heel veel tijd was er niet want het was ook Pyjamadag! Alle kindjes en juffen waren in hun pyjama naar school gekomen en we maakten leuke foto's om aan de pyjamawedstrijd mee te doen. Duimen maar dat we winnen!
De eerste 2 weken na de krokusvakantie werkten we rond dinosaurussen in de klas.
We luisterden naar de verhalen 'Brontorina' en 'Ziezozaurus'. Vooral die 2de is een aanrader in de 1ste kleuterklas!
We oefenden ook om te tellen. Dat deden we door te tellen hoeveel stippen op de dino's stonden en evenveel stekels (wasknijpers) op hun rug te steken. Verder zongen we nog liedjes over dino's, gingen we op dinojacht door de klas en werd er natuurlijk ook geknutseld. We kleurden een dino in met wasco en marmerden het ei. Marmeren deden we zo: een bakje vullen met water, speciale marmerverf in het water laten druppelen (dat blijft bovenaan op het water liggen) het ei op het water leggen en er lichtjes op duwen. Niet te lang natuurlijk want anders word het papier week. Als we dan het papieren ei wegnemen van het water hangt alle verf aan het ei.
Ik bracht ook een 'echt' dino-ei en een kleine dino mee naar de klas. Beiden moesten we in het water leggen. Na 48 uur zou er uit het ei een baby-dino moeten komen en de andere kleine dino zou dan gegroeid moeten zijn... en het lukte! De kleine dino was groot geworden, het ei was gekraakt en de baby-dino kwam piepen.
Ik zou zelf nooit voor dit thema gekozen hebben omdat het mij niet meteen iets zegt, maar de kleuters vinden het geweldig! Ze zijn zo geboeid door de dino's dat ik er zelf enthousiast over geworden ben en het thema nog wel zou uitwerken de komende jaren.
Eindelijk mocht ik zelf eens een klasje inrichten!
Ik moest het wel doen met spullen die andere klassen niet meer nodig hadden, maar met een beetje creativiteit en selecteren lukte dat wel. Ik deed ook heel wat spullen van mezelf mee om de klas nog aan te vullen.
Welke hoeken wilde ik in de klas? Daar moest ik eens over nadenken. Rekening houdend met de ruimte in de klas en de leeftijd van de kleuters (1ste kleuterklas) koos ik voor een onthaalhoek, boekenhoek, auto/bouwhoek, spelletjestafel, poppenhoek, knutselhoek en plasticinehoek. Die laatste zal wel nog af en toe veranderen naar gelang het thema die we uitwerken in de klas. Verder koos ik er ook nog voor om een fietsje en een knikkerbaan in de klas te zetten.
Na 3 jaar kleuteronderwijs te studeren mocht ik vorig schooljaar eindelijk uitkijken naar een job. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan.
Ik ging in 74 scholen persoonlijk langs met mijn sollicitatiebrief en stuurde hem daarna ook nog eens per mail naar dezelfde scholen. Van slechts een drietal scholen kreeg ik respons, maar het was ook alleen maar om te laten weten dat ze voorlopig geen werk hadden voor mij en in de toekomst aan mij zouden denken.
Eén scholengemeenschap nodigde mij uit om op gesprek te gaan voor een plaatsje op hun wervingsreserve. Ik ging er op in en werd ook positief bevonden. Ik kreeg een plaatsje op hun reservelijst voor interims. Eindelijk een beetje licht aan het einde van de tunnel!
Ik werd doorheen dat schooljaar meerdere keren opgebeld door de scholengemeenschap en heb heel wat interims mogen doen voor hen.
In september 2014 kwam er niet veel uit de bus. Tegen het einde van de maand ging ik in op een vervanging van 1 dag in een school op een uur rijden van bij mij thuis. Ik was een beetje radeloos en dacht dat ik nooit aan werk zou geraken. Vanaf half oktober schoot alles wat in gang. Ik mocht een vervanging doen van 2 weken en daarna wisselden vele vervangingen in verschillende scholen elkaar af. Vanaf februari tot het einde van het schooljaar mocht ik dan zomeruren invullen in een school en haar wijkafdeling. Het begon met 15/24 en eindigde met 23/24 (1 uurtje te kort voor fulltime).
Na de zomervakantie kon ik niet terug naar de school waar ik de maanden voordien had gewerkt. Er was plaats vrij voor 1 fulltime, maar die ging naar een TADD'er.
In de laatste week van augustus ging ik dan maar opnieuw solliciteren. Persoonlijk langsgaan, mailen, ... . Plots, uit het niets kwam het geweldige nieuws dat ik op 1 september mocht beginnen als turnjuf bij de kleuters. Het begon bij 2 weken met kans op verlenging. Het werd ook verlengd en nog eens en nog eens, tot aan de herfstvakantie! Na de herfstvakantie kon ik helaas niet terug. De juf die ik verving kwam terug werken en ik moest opnieuw op zoek naar werk. November en december waren een ramp ... Amper 7 dagen heb ik kunnen werken tijdens die 2 maanden.
De maandag na de kerstvakantie was ik vroeg opgestaan om de vacatures op jobsopschool.be in de gaten te houden want dan komen er meestal heel wat vacatures open. Weer niets! Op dinsdag werd ik om 8u ineens opgebeld met de vraag of ik een vervanging kon doen in het vierde leerjaar voor 2 weken. Ik ging erop in, maar wist eigenlijk niet waar ik aan begon. Ik had daar helemaal geen ervaring mee. Ik begon er vol goede moed aan en met de hulp van enkele collega's maakten we er 2 toffe weken van. De week erna kon ik alweer beginnen in een andere school tot aan de krokusvakantie. Ik kon terug in de kleuterklas gaan staan.
Net voor de krokusvakantie kreeg ik telefoon met de vraag of ik vrij was om na de krokusvakantie zomeruren in te vullen tot het einde van het schooljaar. Natuurlijk was ik vrij! En nu zit ik dus in mijn zomerklasje. Ik heb er de helft van de eerste kleuterklas en spring ook bij in de peuterklas. Tegen het einde van het schooljaar zal ik 18/24 hebben.
Vorige week kreeg ik nog een aanbod voor 5 zomeruren in de school waar ik 2 maanden turnjuf ben geweest. Ik kon die 5 uren nog aannemen en dus werk ik daar opnieuw. Ik neem daar enkele 1ste kleuters uit de peuter/1ste kleuterklas en uit de 1ste/2de kleuterklas mee naar een klasje om daar wat activiteiten op hun niveau te doen.
Alles wat jullie hier de komende weken zullen te zien krijgen zal dus op niveau van de 1ste kleuterklas zijn.