Gisteren had ik opnieuw de les over het middeleeuwse boek- en bibliotheekwezen. In tegenstelling tot wat de eerder saaie titel doet vermoeden, is het een interessante les, gegeven door een professor die de studenten echt kan meevoeren in zijn verhaal. De les werd echter gestoord door een demonstratie in de unief. Plots hoorden we enorm veel lawaai: fluitjes, slogans die gescandeerd werden, en alles wat bij zo'n demonstratie hoorde. De studenten 'Internationale Entwicklung' eiste meer geld voor meer proffen, meer ruimte, meer omkadering, etc. Voor alle zekerheid had de Weense universiteit er ook de politie bijgehaald om erover te waken dat het niet uit de hand zou lopen. Niet minder dan een twintigtal politieagenten stonden aan en in het hoofdgebouw van de unief.
De andere twee lessen, die ik gisteren had, werden voor de eerste keer gegeven. Zeker de eerste van de twee lessen was een grote ontgoocheling. Eerst had ik een cursus over reizen in de nieuwe tijd (dus de periode tussen het einde van de Middeleeuwen en de Franse Revolutie). De professor vertelde echter een verhaal (of beter: las het af) zonder structuur; maakte redelijk wat fouten (zo zei ze dat Columbus' reizen andere ontdekkingsreizigers, zoals Vasco Da Gama had gestimuleerd; terwijl Vasco Da Gama's reizen tien jaar voor die van Columbus plaats hebben gevonden); bovendien was ze enorm arrogant (zo maakte er iemand m.i. een nuttige aanvulling, waarop zij antwoordde: 'Wenn Sie es bisser wissen, können Sie auch immer eine eigene Vorlesung (=les) machen'). Ze gaat zich de komende lessen vooral op het reizen vanuit en in Oost-Europa richten. Haar enig argument voor deze keuze is omdat dat volgens haar het interessantste deel in Europa is om te bestuderen (verder gaf ze daar geen uitleg bij). De andere 'nieuwe' les was "Themen der Kultur-und wissenschaftsgeschichte im 19. Jahrhundert". Deze les was al een pak interessanter, maar het blijkt een prof die redelijk veel van zijn studenten verwacht, bovendien is de inhoud niet altijd even gemakkelijk. Zo moeten we elke week enkele teksten lezen (de bekendste auteurs die er tussen zitten zijn Darwin, Freud, Nietzsche, Humboldt, Ranke en Mach) en daar telkens een tekst over schrijven. In de lessen volgt er dan een discussie over de gelezen artikels en eigen commentaar daarop. De eindbeoordeling steunt echter voornamelijk op een paper waarbij je op één van de auteurs dieper ingaat.
Gisterenavond ben ik naar de Down Under (de stamkroeg van ESN; de naam is een toespeling op de verwarring die er blijkbaar soms heerst mensen tussen Austria met Australia) geweest. Ik ben er niet alleen naar toe getrokken. Alexandra is een Oostenrijkse studente die vorige week ook mee is geweest naar de bioscoop. Ze wilde gisteren absoluut komen, en omdat ze in de buurt van mijn kot woont, zijn we dus samen naar de Kneipe gegaan. Onderweg heb ik trouwens ontdekt dat ik niet ver van een brouwerij zit: het bier dat er wordt gebrouwen, heet 'Ottakring'. Het leuke aan Down Under, is niet alleen het feit dat het een supergezellig café is, en dat het gisteren vol met erasmusstudenten zat, maar dat je er dus ook naar het voetbal kan kijken (gisteren Champions League). Het nadeel is wel dat je als Belg heel de tijd wordt aangesproken over de schandelijke 0-5 nederlaag van Anderlecht ofwel wordt je aangesproken over de Rode Duivels. Zo stond ik gisteren met Lukas, een Poolse student iets te drinken en kwam iemand uit Zwitserland me vragen waarom België niet meedeed aan het EK, Lukas antwoordde daarop: "Omdat ze zelfs tegen Polen zijn verloren!"
Vandaag was het een lesvrije dag: Rektorstag! Vandaag viert men immers de verjaardag van de universiteit. De Weense universiteit werd in 1365 echter niet gesticht vanuit een of ander Bildungsideaal, maar het had alles met macht te maken. Er heerste in die tijd namelijk een grote concurrentiestrijd om macht en prestige tussen de Habsburgse Rudolf IV in Wenen en zijn Boheemse schoonvader en Duitse keizer Karel IV (die in Praag resideerde). Rudolf deed er alles aan om de macht en prestige van Karel te evenaren of zelfs te overtreffen. Zo vervalste Rudolf een belangrijke oorkonde, en wilde hij op die manier van Wenen een aartsbisdom maken. Deze oorkonde moest echter bevestigd worden door Karel, en Petrarca (die op dat moment een van de raadslieden van de Duitse keizer was) doorzag het bedrog. Een van Rudolfs meer succesvolle daden was de annexatie van Tirol. Ook het stichten van een universiteit op 12 maart 1365 paste binnen deze machtstrijd. Praag had reeds een universiteit (de oudste in het toenmalige Duitse taalgebied), en met een Weense universiteit wilde Rudolf de monopoliepositie van de Praagse universiteit aan het wankelen brengen. Karel liet dit echter niet zomaar gebeuren, en voerde de druk op de paus op, zodat deze de instelling van een theologische faculteit aan de Universïtät Wien verbood (deze faculteit vormde in de middeleeuwen een cruciaal onderdeel van een volwaardige universiteit). Pas 20 jaar later kan ook in Wenen een theologische faculteit opgestart worden.
Het betekende in ieder geval voor mij dat ik tijd had om uit te slapen, rustig inkopen te doen, te koken en om wat te werken voor de unief (zo heb ik het eerste gedeelte gelezen en samengevat van Humboldts 'Ansichten der Natur', een werk over natuurgeschiedenis; wat in de 19de eeuw blijkbaar heel erg in de mode was).
Ik ben op deze moment eigenlijk wat gefrustreerd. Ik wilde daarstraks mijn vuile was in de wasmachine steken, maar ik kreeg dat ding dus niet in gang. Ik heb elke stap perfect nagedaan zoals de richtlijnen aangeven die in het waskot hangen: eerst de was in het machine steken, de deur sluiten, het gewenste programma kiezen, quickkaart (waar dus je geld op staat) in het bakje steken, op OK drukken (de 1,70 euro wordt eraf gehaald) en op de startknop duwen. Al deze stappen heb ik dus gedaan, maar als ik op de startknop duwt, gebeurt er niets. Ik heb voor een tweede keer al de stappen overlopen (en opnieuw mijn saldo - 1,70) en weer geen resultaat. Er kwam toen net een meisje binnen in het waskot, die me zei dat ze deze morgen daar ook problemen mee had, en toen hulp is gaan vragen bij de kuisvrouw; zij deed dus na wat die kuisvrouw deed (die helaas al terug weg was): opnieuw niets. Dus ofwel heeft die kuisvrouw hier magische vingers, ofwel zijn beide wachmachines kapot, of is er nog een ander probleem. Ik zal in ieder geval morgen eerst met de kuisvrouw nog eens proberen de wasmachine in gang te krijgen, en anders gaan klagen bij ÖAD (als je klachten hebt is dat het adres).
Maar ik heb ook mooiere vooruitzichten: morgenavond heb ik afgesproken met mijn buddy en enkele vrienden van hem. Een ander leuk vooruitzicht is het feit dat ik morgen gehaktballen met krieken ga eten! Ik heb vandaag de gehaktballen al gerold en gekookt, dus ik moet ze morgen alleen nog bakken.
12-03-2008 om 20:17 geschreven door Jorgen 
|