Indonesië 2013
Inhoud blog
  • Maandag 5 augustus 2013
  • Zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2013 Sanur
  • Vrijdag 2 augustus 2013 Ubud
  • Donderdag 1 augustus 2013 Ubud
  • Woensdag 31 juli 2013 Munduk
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    33 dagen Sumatra - Java - Bali
    20-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 20 juli 2013 Jogjakarta

    Zaterdag 20 juli 2013                                                                                    Jogjakarta   excursie per becak

    Wij beginnen de dag met een lekker ontbijt waarbij wij mooie tingel-tangel-muziek krijgen van een life bandje.  Om 9u vertrekken wij voor een tocht per becak (fietstaxi), 's morgens langs een aantal bekende attracties en 's middags langs een aantal ambachtelijke werkplaatsen.

    Becak is de Indonesische benaming voor een fietstaxi. Het is een klein voertuig voor een of twee passagiers in een bakje met daarachter de bestuurder op een fiets. Het is een beetje te vergelijken met een bakfiets. Een becak is geen riksja want bij een becak duwt de bestuurder de passagiers in het bakje in plaats van hem voort te trekken. De becak wordt enorm veel gebruikt in Yogyakarta en andere steden in Indonesië en het is zeker een belevenis.

    Onze becaks staan ons op te wachten aan ’t hotel en iedereen krijgt er eentje toegewezen voor de rest van de dag. Wij vertrekken in groep en zij storten zich werkelijk in ’t verkeer. Inhalen tussen de brommers door, rakelings langs auto’s en nu ben ik er zeker van: een rood licht is iets om door te rijden of om te vermijden door de straat schuin te dwarsen zodat je met de andere richting kan mee het kruispunt oversteken.  Echt gekkenwerk maar we lachen ons een breuk als we over de eerste schrik een zijn.

    Wij bezoeken het bekende Kraton. Met een gebrekkig Nederlands sprekende gids - met het bekende accent - maakten we een rondje door de verschillende gebouwen, met vooral een tentoonstelling over het leven van de voorlaatste sultan. De gids maakt een reeks flauwe grapjes en weet meer over ons koningshuis dan wij. Het Kraton bestaat uit verschillende gebouwen, binnenplaatsen en paviljoens. In veel van deze gebouwen zijn musea, o.a. over traditionele kledij en Javaanse heersers.  In een aantal paviljoens vinden openlucht voorstellingen plaats, bijvoorbeeld Gamelan en Wayang Kulit maar omwille van de Ramadan blijft het voor ons stil. Het ommuurde paleis van de sultan ligt in het centrum van Yogyakarta. en stamt uit 1755. Sultan Hamengkubuwono I is er de ontwerper van en tegelijkertijd de stichter van het koninkrijk Ngayogyakarta Hadiningrat. De huidige sultan woont nog steeds in het kraton.

    De locatie van het paleis is niet willekeurig gekozen. Het is gelegen tussen twee rivieren, de Code in het oosten en de Winongo in het westen. Water is makkelijk voorhanden en tegelijkertijd is er geen overstromingsgevaar. Daarnaast ligt het kraton op één lijn met de zee in het zuiden en de vulkaan Gunung Merapi in het noorden, wat mystieke voordelen met zich meebrengt. Volgens de mythe is het Kraton door deze geografische lijn beschermd door de geesten die in Gunung Merapi leven en de godin van de zuidelijke zee, Nyai Roro Kidul. Dit was een prinses die godin werd, nadat ze vrijwillig verdronk om een boze bezwering te verbreken.

    In een paar delen van het kraton zijn Europese stijlen te zien, maar verreweg het grootste deel is een goed voorbeeld van Javaanse paleisarchitectuur. Het gebouw is 14.000 m2 en de diepe filosofische betekenis wordt verbeeld in de verschillende ruimtes, de houtsnijwerken, de bomen en de locatie.
    De oude stad van Yogya grenst aan de Kraton. Verdedigingsmuren zijn nog altijd zichtbaar. Binnen dit fort (beteng) bevindt zich Taman Sari, het waterpaleis. Het paleis zelf is inmiddels enigszins vervallen, maar andere delen van het complex, met name het lustoord (vrouwenverblijf) is nog steeds in goede staat. Hier woonden ooit de 40 vrouwen van de koning. Ook een onderaards gangenstelsel, ooit onder water, is nog duidelijk zichtbaar en tijdens ons bezoek aan die gangen en de ondergronds moskee, ontmoeten we een pas getrouwd stel dat huwelijksfoto’s aan het nemen is. Ventilatietorentjes steken nog steeds boven de wijk uit.

    We gaan weer verder per becak naar een atelier waar ze lederpoppen en wayangpoppen maken. Wij krijgen een hele uitleg over de symboliek en Els, Maire en Lennie kopen elk een lederen schaduwpop. Verder bezoeken we een atelier waar batik-stoffen gemaakt worden. Het principe van het inkleuren van de stoffen is hetzelfde als wat ik toepas bij het zijdeschilderen. Een geduld werkje dat heel veel centen kost en hier koopt niemand iets omwille van de prijs.

    Obbo neemt ons meer naar Tante Loes om te eten: een schoteltje rijst met verschillende  bijschoteltjes en dit voor 1.5€ de man met drank inbegrepen: wat kan een mens nog meer wensen.

    Onze becaks staan weer geduldig te wachten en nu brengen ze ons allemaal naar een verschillende bestemming. Die twee van ons zetten ons af aan het begin van de Jalan Malioboro, de belangrijkste winkelstraat voor toeristen. Je vindt hier straatverkopers, wandelgalerijen met winkels en een nabijgelegen markt. Jalan solo is meer het winkelgebied van de lokale bevolking. Het is hier onvoorstelbaar druk. Honderden stalletjes met kleren, eten, speelgoed,.. Noem maar op en je vindt het hier. Ik zie een paar leuke bloesjes maar niets in mijn maat. Jean heeft meer geluk en koopt 2 hemden met korte mouwen voor 18€. 

    Omdat Ellen al dagen lang last heeft van buikloop - al vanaf vermoedelijk Bukit Lawang - werd er een dokter besteld. Deze meneer bezorgt haar wel 8 verschillende pillen maar het hielp wel. Willem en Lennie zijn aan de beterhand en Obbo blijft met zijn knokkelkoorts pikkelen.

    ’s Avonds pikken de becaks ons terug op en brengen ons naar de uitgangsbuurt Prawirotaman street waar we in de ViaVia gaan eten (ja, ja van dezelfde eigenaar als die in Leuven).  Ik eet Provençaalse kip en Jean krijgt zelfs een echte steak voorgeschoteld. We zijn blij dat we eens westers eten krijgen ook al moeten we er wel erg lang op wachten. Op de terugweg houden de becak van Jean en mij een race en ik kom niet meer bij van ’t lachen als ze allemaal beginnen te racen.

    Overnachting:   Hotel Gowongan - Yogyakarta (Java)

     

















    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    24-07-2013
    zo gezellig
    Wat lijkt het daar gezellig! Als het verkeer wat lijkt op dat in Maleisië,  is zo'n fiets inderdaad wel een heel (leuk) avontuur. 
    De moskeeën zijn ook een niet te missen feit? Gaan jullie eentje bezoeken?
    De jongens stellen het in Bulgarije nog steeds heel goed, aan telefoon klinken ze heel enthousiast.  Laura en ik hebben het dan maar gedurfd om onszelf uit te nodigen bij koen en evi in korbeek-lo, afkoeling zoeken in de jaccuzzi :).
    Nog veel plezier daar!

    24-07-2013, 00:34 Geschreven door Elke en Jan


    Archief per week
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs