BENIN
Inhoud blog
  • INSECTENBEET
  • KNIE
  • GEZWOLLEN BEEN
  • PENDJARI
  • VERHUIS

    AGENDA


    Zoeken in blog



    10-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INSECTENBEET
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Sinds enkele weken komt een patiënt langs om een insectenbeet te verzorgen. Hij kreeg de insectenbeet toen hij op het veld aan het werken was. Het insect heeft een lange angel en wanneer hij steekt, injecteert hij een stof die de huid doet infecteren. Het gat in zijn vinger is heel diep, een ruime centimeter. De diameter van de wonde is een kleine centimeter. Het bloed ontzettend veel wanneer de wiek verwijderd wordt. Eerst reinigen we en ontsmetten we de wonde met Dakin. Daarna plaatsen we een nieuwe wiek, doordrengt met isobetadine. Er is een positieve evolutie in de wondgenezing. Stilaan wordt de wonde minder diep. 



    10-05-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    09-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNIE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Enkele dagen geleden heeft dit meisje gevallen op een steen bij het voetballen. De wonde op haar knie moest gehecht worden. Het was moeilijk om te weten te komen hoeveel geld er precies was, maar uiteindelijk hebben we de hechtingen kunnen uitvoeren met een minimum aan materiaal. Vandaag kwam het meisje terug om de wonde te verzorgen. Onderaan de wonde, onder de hechtingen, was een grote vochtophoping, van ongeveer 3 centimeter diameter. Ik duwde het vocht er zo veel mogelijk uit en ik observeerde dat de huid in de wondnaad verweekt was. Er komt ontzettend veel wondvocht uit de wonde. Een absorberend verband zou hier goed geplaatst kunnen worden, maar dit is niet beschikbaar in de apotheek. Het meisje heeft niet de middelen om een nieuw verbandset te kopen. Dit bestaat uit gaas, een verband, plakkers en handschoenen. Gelukkig sparen we alle restjes van het overgebleven materiaal bij andere patiënten, zodat we daarmee de studente konden helpen. De collega's in het gezondheidscentrum vinden ook dat een studente recht heeft om verzorgd te worden, ongeacht de beschikbare middelen, zodat ze op een degelijke manier de lessen kan volgen. 






    09-05-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEZWOLLEN BEEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Een oude dame kwam toe in het gezondheidscentrum met een opgezwollen been. Het been is gezwollen sinds ze gewond werd door een stuk hout. Het been werd ingesmeerd met een natuurlijk geneesmiddel, een zwarte pap van geplette wortels. Na enkele weken het traditionele product aan te brengen, komen ze naar het gezondheidscentrum omdat de wonde niet geneest en het been gezwollen blijft. We hebben het been eerst gewassen met water en zeep, om de zwarte pap te verwijderen. Daarna probeerden we met een spuit het onderhuids vocht op te trekken. Op enkele plaatsen werden gaten gemaakt, zodat de vloeistof eruit kan vloeien. Daarna ontsmetten we het been volledig met isobetadine. Tijdens het ontsmetten kwam een groot stuk van de huid los. Meestal gaan we tijdens de wondzorg alles wat loskomt van huidaanhangsels verwijderen. Deze keer werd het stuk huidaanhangsel te groot (de omvang van de enkel), waardoor we voorzichtig omspringen met de loskomende huid om zo weinig mogelijk te verwijderen. 




    09-05-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    03-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PENDJARI




    Dit weekend gingen we naar Pendjari. We spraken af met onze gids/chauffeur in Tangueta. Vanuit Tangueta gingen we naar het wildpark. De eerste dag al zagen we een hele boel olifanten. Ze hadden kinderen bij zich. Wanneer de kinderen er zijn, willen ze hen beschermen tegen al het kwaad. De grootste olifant van de bende liep woest naar ons toe en vertrappelde bijna onze safari auto. De tweede dag zagen we veel antilopen en nijlpaarden. Er waren ook apen, grote roofvogels en kleurrijke tropische vogels. Op de foto zie je een beest dat 'guip harnaché' wordt genoemd in het frans. Ik bewonder hem voor zijn mooie tekeningen op zijn vacht. Doorheen het park staan ook ontelbaar veel termietformaties. De prachtige kathedralen kunnen tot 2 meter hoog zijn ! 

    Na het bezoek aan Pendjari gingen we nog een keer een duikje maken in de chute van Tanougou. Daarna reisden we verder naar Koussouingou. Daar slaapten we in het pareltje van het Atakoragebergte. Het was een paradijs. 's Zondags maakten we lange wandeling tot in Boukombé. De wandeling was tussen een prachtig berglandschap en doorheen dorpjes. We aten een heerlijke vrucht van de kaasboom. De schil is rood en er is een kaasachtige vrucht die aan een harde nood hangt. Heerlijk. Wanneer we in Boukombé aankwamen aten we la pate noir, dat is la pate dat gemaakt is van maisbloem en manjokbloem. 









    03-05-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    27-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERHUIS



    Sinds enkele weken ben ik verhuisd. Ik woon nu op het domein van het gezondheidscentrum. Daar staan twee huisjes. Een huisje is bewoond door de familie van zorgkundige Bienvenu. Het huisje ernaast is bewoond door verpleegkundige Auro, die op de materniteit werkt. Ik woon nu samen met verpleegkundige Auro. 

    Ik kon niet bij de zusters blijven omdat ze met pasen een groep verwachtten die samenwerkte om de parochie te bouwen. De parochie bestaat dit jaar 50 jaar. Er werd een week lang feest gevierd in de parochie, met tchouk, het lokaal gebrouwen bier, theater en traditionele dansen. 

    Mama Olivia, moeder van 4 kinderen, Jean, Chriso, Donatielle en Merveille, zorgt goed voor me. Elke dag eten we samen. Vanavond eet ik, zoals gewoonlijk, la pate met sauce grillante. De kinderen zijn schatjes, waarmee ik vaak samen speel. We spelen met het springtouw en we doen zakspringen. 




    27-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    25-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AU VILLAGE



    Elke maand worden enkele dorpjes bezocht om kinderen tussen 0 en 5 jaar te vaccineren. Vandaag ging ik mee met de verpleegkundige en de zorgkundige om de vaccinaties te geven en geïmpregneerde muggennetten uit te delen. We bezochten Kokokou en Bonibarifa. Bij de geboorte krijgt het kind een oraal poliovaccin, in de vorm van druppeltjes, en BCG, dit is een vaccin tegen pneumococcen. Op 6 weken, 10 weken en 14 weken krijgt het kind een vaccin tegen DTP (difterie, tetanus, pertussis), polio en pneumococcen. Op 9 maand krijgt het kind een vaccin tegen de mazelen en tegen tuberculose. Ten slotte krijgt het kind op 12 maand nog een vaccin tegen de mazelen. Het was leuk om het dorp te bezoeken, maar moeilijk om vertrouwen te winnen bij de vrouwen. Ik kan enkel de begroeting, verder kan ik niet met ze praten omdat ze geen Frans kunnen. Ik had tijdens het toedienen van de vaccins een discussie met verpleegkundige Gertrude. Ik denk dat een vaccin in de spier wordt toegediend en daarom gaan we de huid strekken, loodrecht prikken en de naald niet volledig in de patiënt prikken. De techniek die verpleegkundige Gertrude mij aanleert is vergelijkbaar met een subcutane toediening. Er wordt een huidplooi genomen en de (intramusculaire) naald wordt schuin in de huid geprikt. De naald gaat volledig in de patiënt. Ze dient de vaccins snel toe. ‘Envoyez, envoyez’, roept ze. Het was een aanpassing, maar een goede ervaring.



     







    25-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    19-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BUIKPIJN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Vandaag kwam een man in het gezondheidscentrum met buikklachten en diarree. Hij is subfebriel, 37,8 °C. Na het nemen van het gewicht, lengte, bloeddruk en de malaria sneltest, die negatief was, ging hij op consultatie bij de verpleegkundige. Na het onderzoek, schreef de verpleegkundige medicatie voor. Omdat de observatiezaal vol lag, gaven we hem een plaats in de injectieruimte. Ik prikte de katheter, we gaven hem eerst paracetamol. Daarna ciprofloxacine, een antibioticum. De therapie wordt vervolgd met een glucoseoplossing. In bolus werd gentamicine gegeven, een antibioticum, met bromure butylscopolamine (Buscopan). Later op de avond wordt nog metronidazole gegeven. ’s Avonds mag de patiënt naar huis. Thuis zal de therapie voortgezet worden met comprimées. De verpleegkundige schreef 2 paracetamols v oor per dag, 1 ’s ochtends en 1 ’s avonds. 2 keer amoxicilline, antibiotica. 4 keer multivitamine, 2 ’s ochtends en 2 ’s avonds en 2 keer ciprofloxacine, ’s ochtends en ’s avonds. Op de foto duid ik aan wanneer en hoeveel ze genomen moeten worden, door één lijntje te trekken vooraan en achteraan op het pakketje, bij 2 pillen per dag. Twee lijntjes vooraan en achteraan bij de multivitamines, die 4 keer per dag genomen worden. 

    Bijlagen:
    DSCI1438_opt.jpg (31.1 KB)   

    19-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    16-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOLD




    Een kennis stelde me voor om zijn werk te bezoeken. Zo impulsief als ik ben, sprong ik met hem op de moto richting een dorpje naast Natitingou. Zijn werk is goud zoeken. Het domein waar hij werkt bestaat uit een 50-tal putten zoals je op de foto ziet. In het zand en in de stenen zit goud. Het machien wordt aangesloten aan water. Zand en stenen gaan er van langs boven in. Ze komen op het roltapijt terecht waar ze gewassen worden. Het goud kruipt in het tapijt. Na het kuisen van het tapijt, kunnen we naar de aankoper van het goud gaan. Na een dag werken, hebben ze 0,2 gram goud gesprokkeld. Daarvoor krijgen ze 4000 CFA. 











    16-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    14-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MUGGENNETTEN




    Elke vrijdag komen moeders om hun kinderen te vaccineren. Kinderen van 9 maanden die alle vaccinaties kregen, hebben recht op een geïmpregneerd muggennet. Tijdens het uitdelen van de muggennetten, praat ik met de moeders over het gebruik en het onderhoud van de muggennetten. De muggennetten kunnen met de hand gewassen worden. Ze blijven actief tot 20 wasbeurten. Ik raad de moeders aan om het muggennet enkel te wassen wanneer het vuil is. Ik laat een moeder demonstreren hoe het muggennet kan opgehangen worden. Het is belangrijk om het muggennet 's ochtends op te hangen zodat er tijdens de dag geen muggen in kunnen. Het muggennet moet ver genoeg gespannen worden zodat de persoon er niet tegen ligt. Doordat het behandeld werd met een insecticide, is het niet gezond voor de huid om het net aan te raken. Wanneer na meer dan 20 wasbeurten het insecticide niet meer actief is, kunnen muggen er door prikken als je er tegen ligt. 







    14-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    11-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TISANE


    Wanneer ik een interview afneem voor mijn onderzoek over malaria, vertelt een man me dat hij een tisane drinkt wanneer hij malaria heeft. Hij drinkt de thee in combinatie met de therapie die in het gezondheidscentrum gegeven wordt. De thee bestaat uit 7 verschillende soorten bladeren. Bladeren van acassa, poids d'angole, papaya, citronelle en citroen, gauyavier en kinkiriba. Dit wordt klaargemaakt met l'eau acide, die bij de bereiding van een witte pap die ze eten vrij komt. Het zure water neutraliseert het bittere van de thee. Ik deel de thee uit aan de patiënten met malaria op de dienst. 








    11-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    09-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHUTES DE TANOGOU



    Dit weekend bezochten we de watervallen van Tanogou. Vrijdag kwamen Nele en Manon in Toucountouna slapen. De volgende dag gaf ik hen een rondleiding in het gezondheidscentrum. Het was een tijdje zoeken voor een taxi, totdat een jong gezin ons een lift gaf naar Tangueta. Nadat we de markt verkend hebben en een maaltijd namen bij mama Afrika, sprongen we op de moto richting Tanogou. De motos zetten ons af bij de rivier Pendjari. Om tot aan de chutes te geraken, volgden we een rotsig pad. Eerst kwamen we bij kleine watervallen. Langs de rotsen gingen we naar boven om aan de grote waterval te komen. Eerst hadden we de poel voor ons alleen, totdat een bende zwarten afkwam. Ze sprongen als wilde beesten het water in en klimmen op de rotsen om ervan te duiken. Daarna vroegen ze ons of we naar boven wilden klimmen. Nele overtuigde ons en langs de rechter kant van de chute klommen we als apen naar boven. Daarbovenop is nog meer water en steen. Prachtig. Beneden komen was makkelijk al duikend. Nasrou woont in het dorpje Tifla, waar we planden om te overnachten in een tata. Een tata is een ronde leemhut met een dak van stro. Hij bracht ons naar de hut. ’s Avonds was er een ceremonie in het dorp, waar we gedanst en gedronken hebben met de vrouwen. De mannen speelden een kaartspel. De volgende dag was er markt, die heel traagjes op gang kwam. We volgden het geluid van jembes en we kwamen toe bij de mis. Als afsluiter nog een dansje gedaan met de kindjes. 









    09-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    07-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VACCINATIE



    Vrijdag is vaccinatiedag. Elke vrijdag worden gratis vaccins toegediend aan moeders met kinderen tussen 0 en 5 jaar. 's Ochtends komen alle moeders toe met hun kind(eren). Er zijn meestal een 50-tal vrouwen. De vrouwen hebben een boekje bij voor elk kind 'Carnet de soins.' Daarin wordt bijgehouden welke vaccins het kind al gekregen heeft. In het gezondheidscentrum wordt een grote stapel bijgehouden van gele fiches. Voor elke bezoeker is een gele fiche waarop geregistreerd wordt welke vaccins ze toegediend krijgen. Elke keer gaan we de hele stapel doorzoeken naar de juiste fiche van de juiste bezoeker. De fiches worden genummerd en de naam staat op de fiche. Er is iedere keer wel enkele fiches die ontbreken. Ik ga meestal alle fiches sorteren per nummer, zo kan ik onmiddellijk weten of de fiche ertussen zit of niet. Soms is het verwarrend, omdat de namen andere schrijfwijzen hebben. Soms komen er ook twee dezelfde nummers voor met andere namen. Wanneer we beginnen, mag ik de druppeltjes tegen polio geven. Elk kind krijgt twee druppeltjes van het vaccin tegen polio in de mond. Daarna beginnen we aan de vaccins tegen Pneumococcen, DTP (difterie, tetanus, pertussis) en tuberculose. Ik maak de spuitjes klaar en verpleegkundige Gertrude dient ze toe. De vaccins tegen pneumococcen en DTP worden intramusculair gegeven. Het vaccin tegen tuberculose wordt intradermaal gegeven en het laat een litteken achter. Moeders krijgen soms een vaccin tegen Tetanus. Er zijn ook geïmpregneerde muggennetten voor de moeders die nog geen gekregen hebben. 




    07-04-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    30-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERBLIJF


    Vandaag vertel ik jullie wat meer over mijn verblijf. Ik slaap op het domein van de zusters. Daar heb ik een plaats dat bestaat uit een eetkamer, een badkamer en twee slaapkamers. De zusters zijn met 5 en meestal eten we samen. Het is belangrijk om ze elke dag meerdere keren te groeten. Vandaag at ik samen met hen en we aten rijst met 'fromage Peul'. De Peul is een stam die koeien heeft, ze maken de kaas van hun melk. De kaas wordt gekookt in tomatensaus. De zusters zorgen voor weeskinderen. Er zijn 40 weeskinderen op het domein. Ik zie ze vaak het huishouden doen aan de waterput. Achter het voetbalveld is een grote moestuin. Er wordt vanalles gekweekt. Er is een bladgroente dat gebruikt wordt om 'sauce grillante' te maken. Op de foto van de moestuin staat de lichtgroene plant dichtbij de datumstempel. Sauce grillante is een groene saus dat gecombineerd wordt met 'la pate'. De Beninoisen kunnen iedere dag la pate eten. Het is een vaste brei van gekookte maisbloem. Op dezelfde foto van de moestuin zie je ook pepers hangen. De kinderen maken de maisbloem om daarna la pate te maken. Ze zeven eerst de mais zodat de kleine brokjes eruit vallen, daarna halen ze de grote brokjes eruit. Wanneer de mais gekuist is, gaat hij in de molen. De molen werkt op diesel. De jongen rechts op de foto doet de mais beetje per beetje in de molen en de andere twee jongens stampen de mais samen. Vanachter in de moestuin zijn ook geiten, vreemde eenden en konijnen. De kippen, kuikens, honden en katten lopen vrij rond op het domein.










    30-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    24-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPERATIE



    Het leek een kalme dag te zijn. De verpleeg- en zorgkundigen waren nog hun siesta aan het nemen, wanneer een man binnenkomt. Hij vertelt me dat hij 2 maand geleden een prikkende plant in zijn voet heeft gehad. Er zijn twee open plaatsen op de bovenkant van zijn voet. De wonde dichtst bij de tenen is klein en bevuild met opgedroogd bloed (+/- 1 cm diameter). De andere wonde is wat hoger op de voetrug met een onderhuidse vochtophoping (+/- 3 cm diameter). Wanneer we op de vochtophoping duwen komt er wondvocht uit de opening (+/- 0,5 cm diameter). Ik vraag raad aan de verpleegkundige en ze zegt dat we gaan opereren om te zoeken naar een stukje plant dat achterblijft. Ik ging naar de apotheek om 5ml Lidocaïne, zodat we de voet lokaal kunnen verdoven. De spuit op de foto bevat Lidocaïne. Ik heb het verdovingsmiddel subcutaan toegediend en ik aspireerde om te zien of ik niet in een bloedvat ben. Daarna heeft de zorgkundige, Bienvenu, de huid opengesneden met een scheermes. Hij snijdt van het midden van de ene wonde naar het midden van de andere. Met enkele kochers houden we de huid open zodat hij het stukje kan zoeken. Er is wat pus uitgekomen en we hebben gereinigd met isobetadine. Na grondig doorzoeken, vond Bienvenu enkele vreemde stukjes. Ten slotte mocht ik de wonde hechten. 








    24-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    23-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DISPENSEE


    Patiënten die in het Dispensée van het gezondheidscentrum komen, mogen eerst plaats nemen naast de zorgkundige. Bienvenu, de zorgkundige waarmee ik vandaag samenwerkte, vult het 'Carnet de soins' in met de voornaamste klachten, temperatuur, bloeddruk, pols, gewicht, lengte. De kleur van de slijmvliezen en de handpalm wordt geobserveerd. Wanneer de patiënt koorts maakt, braakt en/of diarree heeft, doet de zorgkundige een sneltest voor malaria. Indien het nodig is, brengt de patiënt ook een bezoek aan de verpleegkundige. De patiënt kan naar het laboratorium gestuurd worden om testen te doen. Daar kan een dikdruppel en bloeduitstrijkje genomen worden. Het hemoglobine en de glycemie worden er regelmatig gemeten. Zowel de verpleegkundige als de zorgkundige schrijven medicatie voor. Het labo en de apotheek zijn op hetzelfde domein. Wanneer de patiënt terugkomt, zal de zorgkundige uitleggen wanneer en hoeveel medicatie moet genomen worden. In het Dispensée is er een verband- en injectiekamer en een zaal met 6 bedden waar patiënten die IV-medicatie krijgen, verblijven. Ook de familie is welkom. 
    Naast het Dispensée is een materniteit. Nadat ik het Dispensée beter ken, ga ik daar werken.









    23-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    20-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BONNE ARRIVEE A TOUCOUNTOUNA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Le centre de Santé de Toucountouna 

    20-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (1)

    18-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GANVIE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GANVIE


    Zaterdag bezocht ik Ganvié, het Afrikaanse Venetië. Florian, de gids, vertelde me dat veel Afrikanen gevangen werden en in de haven van Ouida op boten werden gezet om als slaven verkocht te worden. Gelukkig konden enkele Afrikanen eraan ontsnappen en ze vluchtten in het water. Ze bouwden een dorp in het meer Nakoué waar ze overleefden. Het dorp werd “Miganbie” genoemd; dat wil zeggen “We zijn in vrede.”

    Vaudou vindt zijn oorsprong in Brazilië. Aan de kust van Benin geloven veel mensen in Vaudou. Waarschijnlijk is door de slavenhandel veel cultuur uitgewisseld tussen de inwoners van Brazilië en Benin. De Vaudous geloven dat een foto hun ziel schaadt; daarom heb ik geen foto’s van de Vaudou. In Ganvié is een huisje gebouwd waar poppen staan. Florian zei me dat wanneer het huisje begint te roken, dat de mensen weten dat er iets slechts naar het dorp komt. Dan gaan ze offers brengen tot het roken stopt en het gevaar is verdwenen.

    De gids bracht me naar zijn familie. Ze hebben enkele huizen met elkaar verbonden door een hoop zand in het water te gooien, zodat een eiland gevormd wordt. Kippen, katten en honden leven ook op het eilandje. Er staat een standbeeld van een man die aanbeden wordt in Ganvié. Wanneer je kwaad spreekt, zal hij je hoofd afzetten. Met een glas palm liqueur deelden ze hun verhalen met me. 

    18-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    17-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLUCHT



    Om 10u20 heb ik de vlucht genomen richting het zuiden. Na 7 uur vliegen, maakten we een stop in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Tijdens de stop, ontmoette ik een vrouw afkomstig van Litouwen. Ze reist verder naar Cotonou om een vriend te bezoeken. Ze sprak over een dorpje die op het water gebouwd is. Ik lachte en zei: “Dat hebben we ook in Europa, Venetië!” Toen ik een uur later in Cotonou aankwam, ontmoette ik Boni. Hij, vergezeld met Henri, bracht me naar AMCES, mijn slaapplaats. Henri nodigde me spontaan uit om Ganvié te bezoeken, het dorpje waar de Litouwse vrouw over sprak. De foto is een bovenaanzicht van zandbergen in de Sahara, genomen uit het vliegtuig. 

    Bijlagen:
    DSCI1062_opt.jpg (19.7 KB)   

    17-03-2017, 00:00 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    10-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOUCOUNTOUNA?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10-03-2017, 18:26 geschreven door Ilse  

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs