Akasztó. Zoals elk jaar vanaf eind augustus, begin september begint de druivenoogst (Szőlő= druif in het Hongaars) hier in het dorp. Eerst de witte druiven en daarna de blauwe. Het is szüret zoals de Hongaren het zeggen. Voor de lokale bevolking en voor ons volkomen normaal. Voor velen niet want ze hebben zelfs geen flauw idee dat Hongarije druiven, laat staan wijn (bór in het Hongaars), produceert. En toch is dit volkomen logisch. Het volstaat op een Europese kaart te kijken en de ligging van Hongarije in Europa van naderbij te bekijken.

Bij nader inzicht ligt Hongarije op de hoogte van grosso modo "midden"-Frankrijk of tussen de breedtecirkels van de Champagnestreek en Bordeaux. - Roemenië en Bulgarije liggen zelfs nog lager. Die landen produceren ook wijnen -. Dezelfde klimatologische omstandigheden, dus is de druiventeelt mogelijk. Alleen zijn de bodems anders. En wijn wordt nog steeds gemaakt van druiven! Nogal wat zelfverklaarde kenners halen hun neus op voor Hongaarse wijnen als minderwaardig, zoet enz. Alleen hebben ze die nog nooit grondig en objectief bekeken, laat staan geproefd. Dat was inderdaad zo tijdens het socialistische regime dat alleen in volume (hl) geïnteresseerd was om te importeren naar 'bevriende' landen en dan vooral Rusland (beter de Sovjet Unie). Intussen is dit land reeds 20 jaar weer zelfstandig en intussen en volwaardig lid van de E.U. Vele wijnrubrieken en wijnjournalisten laten dit land links liggen. Geen idee blijkbaar dat er hier ook wijn is of speelt ook hier het gewone vooroordeel? En het moet gezegd worden de Hongaren zijn niet de beste "marketeers". Hongaarse wijnen in België vinden is niet eenvoudig. Ze zijn in de gewone "wijnwarenhuizen-Colruyt, Delhaize..." quasi afwezig. Enkel bij gespecialiseerde wijnhandels is die wijn te vinden. Druiven worden hier reeds gekweekt sedert de Romeinse tijden.
Hongarije telt nu 22 wijnstreken en 60% van de wijnen zijn wit (fehér=wit - vörös=rood). Nogal wat Belgen kennen enkel het zgn. 'stierenbloed' de Egri Bikavér uit Eger, een rode wijn en zeker niet de beste. Het moet gezegd veel Hongaarse wijn is in België niet gemakkelijk te vinden, dus ook moeilijk om te kennen. Maar als we Tokaj(i) - zie wijnkaart verder - uitspreken gaat er misschien een lichtje branden. De beroemde goudgele dessertwijnen - aszú - (en die zijn zoet tot en met honingachtig) uit die streek waren in de 17de en 18de eeuw gegeerd in vele Europese adellijke hoven. Het is niet voor niets dat op die flessen staat: "wijn der koningen - koning der wijnen" (Vinum Regnum, Rex Vinorum uitgesproken door Louis XIV). En dan moeten jullie eens de "essence" proeven. Nogal wat wijnhuizen van Tokaj zijn intussen in buitenlandse handen. Dit belet niet dat in die streek ook vele normale witte wijnen geproduceerd waarvan sommige droog zijn en dus helemaal niet zoet zijn.
Akasztó ligt in de Kunság wijnregio en de wijngaarden beslaan 28.000 ha (de grootste wijnstreek). Deze streek (ligt in de provincie Bács Kiskun - in de zgn grote laagvlakte- alföld) kent heel wat uren zonneschijn toch kan het weer echter extreme verschillen vertonen. De druiven zijn hier nogal weergevoelig. Zo was dit voorjaar alles veel te nat en de gevolgen voor de oogst zijn onmiskenbaar (veel ziekten en een kleine oogst). Vooral gevaarlijk zijn de plotse temperatuurschommelingen, zoals bijvoorbeeld koude in de lente en de herfst. De hoeveelheid regenval is zeer wisselvallig en onvoorspelbaar. De pusztaondergrond is bedekt door een kalkrijke zandbodem. In de meer zuidelijke regio's zijn er loss bodems die vruchtbaarder zijn. De wijngaarden staan verspreid over acht streken (met 95 wijnproducerende dorpen): Cegléd-Monor-Jászság, Kecskemét-Kiskunfélegház, Izsák (het schuimwijndorp), Kiskőrös, Kiskunhalas-Kiskunmajsa, Bácska, Kunamente en Tiszamente. Akasztó ligt in de Kiskőrös regio samen met: Bócsa, Csengőd, Imrehegy, Kaskantyú, Kecel, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár. De druiven werden hier reeds van in de middeleeuwen geteeld doch in de late 19de eeuw (van 1882) vernietigde de 'druivenziekte' (phylloxera) ook hier alle aanplantingen. Later moest weer van nul herbegonnen worden. Nogal wat druiven werden ingevoerd uit Frankrijk en Italië.

De Kunság regio op een Hongaarse wijnkaart. Deze wijnen worden de schatten van het gouden zand genoemd. De Hongaarse wijnen kennen de classificaties (ze volgen de Duitse klassificatie): kwaliteit (minőségi), landwijn (táj bor) en tafelwijn (asztal). Op het etiket van de fles staat steeds de naam van de druif en de naam van de regio. De druivensoorten die in die regio verbouwd worden zijn: Olaszrizling (Italiaanse riesling-wit), Ezerjó (duizend goede dingen-wit), lzsáki sárfehér (wit ideaal voor mousserende wijnen), Cserszegi Füszeres (betekent pikant-wit), Kékfrankos of Nagyburgundi (kék=blauwfrankisch-rood - recent hier aangeplant). Wat niet belet dat ook Zweigelt (een Oostenrijkse druif-rood) en Kunleány (het meisje van de koemanen-wit) en Bianca (wit) hier geteeld worden. De oorspronkelijke druiven de Kövidinka en de Kadarka (rood) zijn verdrongen naar kleine telers. De wijnen zijn rijk aan geuren en smaken, licht, fris en mild. Heel wat mosserende wijnen worden hier geproduceerd.
Een fotowandeling door de druivenoogst en de verwerking van de druiven
 Een zicht op een wijngaard in de omgeving
 De Bianca druif die veel geteeld wordt in de omgeving
 De kékfrankos druif die een dieprode wijn geeft. De wijnen van Villány (de meest zuidelijke wijnstreek) van deze druif zijn schitterend. De prijs van een dergelijke fles komt aardig in de buurt van onze prijzen
 En dit "oogsten" is gewoon handwerk. Een hele ploeg plukkers gaat langs de rijen druiven en knipt de trossen af, één voor één. Een lastig en tijdrovend werk. Het is tegenwoordig bijzonder moeilijk om nog voldoende plukkers te vinden. Normaal staan die 's morgens vroeg op een bepaalde plaats om ingehuurd te worden voor een bepaalde klus
 De geplukte trossen gaan in emmers. Een arbeider loopt rond met op de rug een soort draagkorf, een puttonyons
 De drager gaat dan met die puttonyos naar een container of een tractor met aanwagen (met daarop containers) aan de rand van de wijngaard
 Zoals het hoort is er een eetpauze. Men keert de emmer ondersteboven en heeft meteen een zitplaats. Dan verschijnt de bevoorrading en in groep wordt er typisch Hongaars gegeten. En de wijn (uit een plastiekbus) vloeit rijkelijk, zij het aangevuld met een flinke scheut spuitwater (frőccs). Dit tafereel is typisch voor onze eigen jeugd op het veld
 Nu er nauwelijks nog plukkers te vinden zijn verschijnen deze machines in de wijngaarden. Getrokken door een tractor of zelfrijdend. Een dergelijke machine vervangt een hele groep plukkers en de prijs is per ha.
 Met een hydraulisch systeem wordt het pluksysteem over de rij druiven geplaatst. De trossen worden er als het ware afgeklopt
 De machine lost de druiven, die al gedeeltelijk geplet zijn, in een wachtende container
 Handgeplukt zien de druiven er zo uit en liggen in een container op een aanhangwagen of aan een speciale ophaalvrachtwagen
 Dan gaan de geoogste druiven naar de wijnfirma. Aan de ingang hangen de prijzen (en de betalingsvoorwaarden) uit die in dit seizoen zullen betaald worden. De variëteit druif hangt erbij en de prijs is uitgedrukt in kg, naargelang de densiteit, tussen 16° en 17.1°
 De container met druiven wordt gestort in een dergelijk opvangsysteem. De druiven worden licht geplet en van stelen en eventuele bladeren ontdaan in deze installatie. In de half vloeibare massa, het resultaat van dit proces, kan men reeds de densiteit meten van de zgn most. Dit wordt uitgedrukt in "fok-graden" en dit heeft te maken met het suikergehalte van de druiven. Hoe hoger die densiteit hoe sterker de wijn later wordt. (Foto genomen bij Bognár Vin)
 Een container druiven wordt gestort in de opvang -en verwerkingsinstallatie
 Uiteraard wordt de vracht eerst gewogen op een dergelijke weegbrug (Foto genomen bij Boden Vin)
 De "afval" uit de stortinstallatie wordt opgevangen om later gebruikt te worden als een soort meststof (foto genomen bij Bognár Vin)
 Als de druiven ontdaan zijn van trosresten e.d. worden ze geperst en het sap wordt opgeslagen in dergelijke grote containers. Daarna kan het wijnmakingsproces beginnen
 Hongarije telt heel wat kelderdorpen waarin de wijn rijpt in houten vaten. Hier zien we het kelderdorp Hajós. Dit dorp telt circa 1500 van dergelijke kelders (pince) In mei zijn er hier wijnfeesten
 De druvenoogst wordt gevierd met typische oogstfeesten, meestal in september. Hier een foto uit Kiskőrös. De spandoek zegt dat het gaat over: "de dag van het kiskoros-oogsfeest en het feest van de slovakse nationale minderheid" Eronder staat: "welkom aan onze gasten". Op de foto de volksdansgroep van de stad met de mooie naam "szivárvány" (regenboog). Deze groep was ook te gast op de septemberfeesten hier in het dorp
 Als elk volwassen wijndorp heeft Akasztó een "broederschap van de wijn" met een heuse 'druivenkoningin' Op de foto het broederschap in vol ornaat tijdens een optocht tijdens de búcsú-nap (afscheid van de oogst en lokale kermis, gekoppeld aan de patroonheilige van het dorp) in het gezelschap van druivenkoningin Gulyás Mária
 Een van de wijnbedrijven in Akasztó: Boden-Vin. Een aantal foto's zijn in dit bedrijf genomen
 Groepen kunnen ontvangen worden in "wijnkelders" voor allerlei evenementen. Hier een zicht op die van Boden-Vin
De ontvangsthal van het bedrijf Akker Pince Een fles Kékfrankos uit het bedrijf Boden-Vin (bemerk de streek en de druif)
Bronnen: eigen ervaring en foto's. Diverse websites van o.a. wijnbedrijven Boden-Vin, Bognár-Vin, Akker Pince en www.hungarianwines.net, www.agroambassador.com, www.wikipedia.org/hungarian_wine.
|