
Een niet te missen onderdeel van de feestdag van 20 augustus is de zegen van brood. Het vers gebakken brood, vastgebonden met een lint in de nationale kleur, wordt eerst ceremonieel ingewijd, dan gesneden en tenslotte uitgedeeld. Maar waar komt deze gewoonte vandaan en wat symboliseert het nieuwe brood feest?
Volgens de traditie werd op Sint-Stefanusdag na de oogst het eerste brood van nieuwe tarwe gebakken. Omdat het in augustus voor het eerst mogelijk was om van nieuwe tarwe te bakken, wordt de maand ook wel de maand van het nieuwe brood genoemd. Op deze dag werden overal in het land oogstfeesten gehouden, waar de oogsters na afloop van de oogst een oogstkrans of een tarwepop maakten van tarwearen en veldbloemen en deze in een ceremoniële processie naar de landheer, ambtenaar of boer brachten. Op het feest aten, dronken ze en sloten ze het oogstfeest meestal af met dansen. Dit oogstgebruik wordt tot op de dag van vandaag op veel plaatsen in acht genomen. De verschillende religieuze vieringen die verband houden met de oogst van het gewas betekenen de presentatie van het dankoffer in het geval van volkeren van verschillende culturen.
"In het Oude Testament is een van de Mozaïsche wetten dat vóór het oogstfeest, dat wil zeggen, voordat een dankoffer van de nieuwe tarwe aan God werd aangeboden, niemand er brood van kon bakken."De religieuze feestdag van het Nieuwe Brood is ook verbonden met het volksoogstfeest, maar het werd oorspronkelijk niet gehouden op 20 augustus, maar in het middeleeuwse Hongarije werd het gehouden op 15 juli, het feest van de verstrooiing van de apostelen. Op deze dag werd een oogststoet gehouden, waarbij de meisjes die de korenkrans droegen werden gevolgd door de anderen in paardenkoetsen. Hun eerste reis leidde naar de kerk, waar ze dankten voor het einde van de oogst. In 1899 beval István Darányi, minister van Landbouw, de renovatie van het enigszins vergeten oogstfeest. Hiermee wilde hij de agrarische bewegingen die toen woedden tot bedaren brengen en de goede verstandhouding tussen de oogsters en de landheren herstellen. Het was in het begin echter niet erg succesvol, omdat deze feestdag in veel nederzettingen geen deel uitmaakte van de tradities, dus twee jaar later vaardigde hij het decreet opnieuw uit. Verschillende steden en dorpen gaven destijds gehoor aan de oproep en herdachten de oogst met grote en kleine feesten in het hele land. Evenementen maakten plaats voor steeds meer feestelijke momenten, waaronder de zegen van brood. Het was rond 1922, waar het oogstfeest het Hongaarse Broodfestival werd genoemd.
Het eerste grootschalige broodfestival dat als nationaal evenement werd aangekondigd, vond plaats in 1937 in Szeged. Het feest vond toen plaats op 29 juni, de dag van Petrus en Paulus. Kranten in het hele land maakten reclame voor het evenement, dat uiteindelijk honderdvijftigduizend mensen uit heel Hongarije trok. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Hongaarse broodfestival een nieuwe datum. In 1945 wilde het parlement de betekenis van de feestdag op 20 augustus veranderen, dus maakte het de feestdag van het nieuwe brood, die doet denken aan de vroegere oogstfeesten en oogstballen. Hiermee probeerden de politieke krachten tegenwicht te bieden aan het heilige karakter van St. Stephen's Day. De Communistische Partij vond dat als 1 mei de Dag van de Arbeid is, 20 augustus de feestdag van de boeren zou moeten zijn. Na een paar jaar veranderde de inhoud van de feestdag weer . De voormalige regering "vanaf 1950 noemde het de feestdag van de Volksrepubliek en de Grondwet. Na de regimewisseling, in 1991, verklaarde de Nationale Assemblee het een nationale feestdag van de nationale feestdagen", en de consecratie van brood blijft er een belangrijk onderdeel van.
Vandaag 20 augustus combineert de cultus van St. Stephen, de herinnering aan de oprichting van de staat, de viering van nieuw brood aan het einde van de oogst, het schoonmaken van het land en vuurwerk. Het meest elementaire menselijke voedsel, brood symboliseert leven, levensonderhoud en thuis. Op de nationale feestdag op 20 augustus wordt brood gebonden met een lint van de nationale kleur gebruikt om uit te drukken dat leven en vaderland met elkaar verbonden zijn. Brood gemaakt van nieuw meel werd de decoratie van de feesttafel en werd een symbool van de viering van de staat. Brood, dat een buitengewone rol speelt in de voedingsgewoonten van de mensheid, is "gebakken, gefermenteerd deeg gemaakt van granen en maïsmeel, en is een nationaal basisvoedsel in de moderne tijd. Het wordt in alle delen van de wereld geconsumeerd, zij het in iets andere vormen.Het brood gemaakt met zuurdesem, zoals we dat nu kennen, was ooit de voorouder van de taart. Dit voedsel, gemaakt van een mengsel van bloem en water zonder gist, werd al door de Ouden geconsumeerd. Duizenden jaren geleden ontdekte men dat als men de verzamelde zaden vermaalt, men ze met water kan mengen om een cake te bakken. Uit deze taart is het zuurdesembrood van vandaag ontstaan, oftewel ongezuurd brood. Aanvankelijk werd het gemaakt van tarwe, maar tegenwoordig kan het worden gemaakt van rogge, gerst, spelt of zelfs boekweitmeel. Fijne verjaardag Hongarije!
Bron: Hongarije Natuurlijk
|