Het vredesverdrag van Trianon, het grote verdriet van Hongarije.

Tot 1920 was het oude Hongarije een multiculturele staat, die uitblonk in haar diversiteit. Ho...ngarije werd bevolkt door: Hongaren, Slowaken, Roemenen, Serviërs, Ruthenen, Kroaten, Serven, Slovenen, Duitsers, Joden, Zigeuners, en enkele kleine etnische groeperingen zoals Polen, Tsjechen, Grieken, Armeniërs en Italianen. Het was een maatschappij, die zich in diversiteit haast kon meten met het New York of Amsterdam van vandaag. Al deze volkeren leefden vreedzaam naast elkaar, aangezien het historische Hongarije vanaf haar eerste koning, de heilige Stefan het principe van diversiteit en meertaligheid had omarmd. Hongarije was tot 1920 een multiculturele staat.
Helaas kwam daar op 4 juni 1920 verandering in. de dag dat het verdrag van Trianon werd ondertekend. Dit vredesdictaat werd afgedwongen door de overwinnaars van de eerste wereldoorlog in het paleis van Versailles. Het multiculturele Hongarije werd verdeeld in verschillende stukken en er werden dwars door families, dorpjes, regios en economische eenheden grenzen getrokken die nooit eerder in de geschiedenis hadden bestaan.
Deze opgedeelde maatschappij, die 2/3 van haar grondgebied verloor was destijds haar tijd te ver vooruit als multiculturele staat. Door deze vrede ontstonden er kunstmatige natie staten, die nooit eerder hadden bestaan en die niet levensvatbare bestuurlijke gebieden bleken te zijn zoals Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië. Staten die later met veel geweld uit elkaar zouden vallen en Europa nog een tweede keer grotendeels zou veranderen. Omdat vele Hongaren plots in een vreemd land woonden ontstonden er vluchtelingenstromen richting moederland. Duizenden leefden in Hongarije in erbarmelijke toestanden tot in leegstaande treinwagons. Bittere armoede ontstond. Deze schrijnende toestand leidde later tot het ontstaan van de zgn. "treinkinderen". Duizenden arme kinderen kwamen richting Nederland en Vlaanderen voor een deugddoende vakantie (uitsluitend op uitnodiging van kerken). Velen bleven, huwden, werden geadopteerd. Dit tussen 1924 en 1927. Dit fenomeen leeft voort in het collectieve geheugen van Vlaanderen en Nederland
4 juni zal dus voor vele Hongaren een dag blijven van nationale rouw, van treuren om het grote verlies en het herdenken van hoe groots Hongarije ooit was
Enkele jaren geleden werden in vele steden en dorpen Trianon-monumenten opgericht ter herdenking van deze gebeurtenis. Daarenboven worden in vele dorpen en steden herdenkingsmomenten georganiseerd, ook in Akaszto.
Zie hiervoor: https://www.facebook.com/Hongarije.anders/
Meer weten over dit verdrag?
http://www.the-treaty-of-trianon.eu/

Bron: Hongarije Natuurlijk