Akasztó-Villány. De wijnregio Villány-Siklós is de meest zuidelijke wijnregio van Hongarije en ligt tegen de Kroatische grens. Villány-Siklós produceert schitterende rode wijnen, die tot de absolute top van Hongarije behoren. De dominantie van de rode wijnen is te danken aan de Serviërs (Rács) die vluchtend voor de Turken de Kadarka druif meenamen. Duitse kolonisten uit Beieren (de zgn. Schwaben of Svábs) brachten de Portugieser en niet veel later kwam de Kékfrankos. Het mediterrane klimaat zorgt voor buitengewoon goede omstandigheden om heerlijke volle, zware wijnen te maken. Dit gebied is één van de Hongaarse wijnregio`s met het grootste aantal zonne-uren per jaar en de hoogste gemiddelde temperatuur. Het aangename klimaat heeft een voelbare warme luchtstroom uit de Middellandse Zee. In het noorden beschermen de bergen van Villány tegen de koude wind. De nabije rivier Drava zorgt voor dauw op de wijnstokken, wat in de zomer belangrijke insecten aantrekt. De grond in Villány-Siklós bestaat uit löss, gemixt met rode klei en bruine bosgrond op een kalkondergrond van de bergen in de omgeving. Het landschap wordt gedomineerd dooreen reusachtige rots: de Szársomlyó. Aan de zuidelijke zijde van deze rots ligt de wereldberoemde wijngaard Kopár (kaal, dor). Het gebied rondom Villány onderscheidt zich door de uitzonderlijke kwaliteit van de blauwe druivenrassen: Kadarka, Portugieser, Kékfrankos, Pinot Noir, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Gekende wijnhuizen uit deze wijnregio zijn Attila Gere, Tamás & Zsolt Gere, Vylyan, Wunderlich, Tiffán, Bock, Malatinszky, Heumann, Sauska, Chateau Teleki en Tamas Günzer. Wij waren te gast bij één van de betere wijnhuizen m.n. wijnhuis Bock. Na het proeven hadden we het geluk de kelders te mogen bezoeken. Daarover brengen wij een foto-verslag.
Het foto-verslag.

Dit wijnhuis heeft uiteraard een proefzaal maar is evengoed een restaurant en ook een pension. Deze wijnfirma, een familieonderneming-de familie is afkomstig uit Duitsland-, ligt in het zuidelijke deel van dit wijngebied en bestaat sedert 1850. Negen generaties zijn reeds bezig met wijnbouw, voornamelijk rode wijnen. Zij wonnen reeds diverse prijzen en onderscheidingen. De wijngaarden zijn circa 65 ha groot. Sedert 1996 is het ook pension (21 kamers voor 45 personen) en restaurant sedert 2003. Uiteraard zijn er in de omgeving toeristisch interessante dingen te zien.

Bij een wijnhuis hoort proeven wat we dan ook grif deden. Rode wijn en witte wijn. En pasop een wijnkenner was mee in ons gezelschap.

De witte wijn is Hárslevelű (vrij vertaald: lindeblad) de rode wijn hoofdzakelijk Portugieser.

Bij het proeven hoort brood en uiteraard mineraalwater. Uiteraard was het schitterend zonnig tijdens ons bezoek, zoals de voorbije zomer gewoon was.

En dan op naar een kelderbezoek. Recent, met Europese steun, gerestaureerd en uitgebreid.

Eiken vaten alom - van het oudere type-, de wijn ligt er rustig te rijpen.

Een detailfoto van een groter rijpingsvat, oude stijl.

En dan verder een rijpingszaal, op eiken vaten, met constante temperatuur. Allemaal vrij nieuw, dank zij de restauratie

Een detailfoto van de deskundig gestapelde vaten

Hier rijpt de wijn en krijgt hij het karakter

Zicht op de productiefaciliteiten

Een detailfoto van diezelfde installatie

En dan verder een lange gang en er zijn er meerdere door te wandelen

Links en rechts liggen vrij 'oude' flessen nog te rijpen. Een bekende wijn van dit huis is de Bock Cuvée bestaande uit drie druivensoorten: Cabarnet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Hun topwijn is de Villanyer Ermitage.

Nog een lange gang verder met aanduidingen op de oorsprong van de rijpende wijn

En nog flessen van oudere jaargangen een Cabarnet Franc die gouden medailles op wijnconcours won.

En nog een gang met rijpende wijnen op eiken vaten

Hier kan men proeven

Een speciale plaats in de wijnkelder is het kruispunt van de diverse lange gangen

In de koepel erboven krijgt men speciale akoestische effecten. Fluisteren wordt quasi 'oorverdovend'
Slotbeschouwing: dit wijnhuis produceert schitterende wijnen die helaas in Belgenland niet te verkrijgen zijn wegens geen invoerder. Dit bleek toen ik de lijst van hun handelspartners vroeg. In Nederland hebben ze wel in invoerder...Bij ons niet en dit is nogal typisch voor de Hongaarse wijnboeren...niet de beste marketeers! En laat de zelfverklaarde wijnspecialisten maar smalen over de 'Hongaarse wijnen', hun mening is een mening zoals een andere.... eerste even proeven en dan pas oordelen...wij vonden het prachtig en er liggen in onze, uiteraard bescheiden, privé-wijnkelder een paar flessen van dit wijnhuis...De wijn is, volgens Hongaarse normen, niet goedkoop maar vergeleken met andere wijnen uit andere landen valt dit best mee...
Bron: eigen ervaring, eigen foto's en de website: http://www.wijnuithongarije.nl/17/1356/Villany.html en de promotiefolders van het desbetreffende wijnhuis
|