Akasztó. Hongarije heeft heel wat beroemde "zonen en dochters", doch wellicht de meest bekende is voetballer Ferenc Puskás. Hij werd geboren in Kispest (als Ferencs Purczeld) op 2 april 1927. Zijn eerste voetbalclub was Kispest (Kispesti FC:'42-'49) ( Kispest is nu een onderdeel van Budapest) waar hij samen speelde met József Bozsik. Later was hij aangesloten bij Honvéd Budapest ('49-'57). Dit was een legerploeg vandaar zijn bijnaam 'de kleine of gallopperende majoor - Száguldó őrnagy ' of ook 'Öcsi (Broertje)'. Hij was linksvoetig.
Na de socialistische machtsovername in Hongarije kwam de club in '49 onder controle van het Hongaarse leger. In die landen was het gebruikelijk dat ministeries, vakbonden en grote bedrijven hun eigen voetbalclub hadden (In België kenden wij destijds mijnploegen zoals Winterslag, Waterschei, Beringen
). Omgedoopt tot Budapesti Honvéd SE moest de club van Kispest bijdragen aan de popularisering van de strijdkrachten. De spelers werden effectief bij het leger ingelijfd, Puskás kreeg op die manier de rang van majoor. Vanwege de grote invloed van het leger (dienstplicht!) kon Honvéd makkelijk getalenteerde spelers van andere clubs aantrekken en zo de kern van het Gouden Team (tussen 1950 en 1954 bleef het in 32 wedstrijden ongeslagen) vormen. Hij speelde voor de Hongaarse nationale ploeg (voor het eerst op 18-jarige leeftijd in 1945 - hij verzamelde in totaal 84 caps) in de periode van het gouden team (Aranycsapat). Een team dat vooral furore maakte in de eerste helft van de jaren '50.
Veel indruk maakte de sensationele winst van Hongarije in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland (1953). De Engelsen verloren op Wembley met 6-3, de eerste thuisnederlaag van het Engelse nationale elftal in dertig jaar. Puskás scoorde tweemaal in deze wedstrijd, één van de hoogtepunten in zijn loopbaan. De Engelsen werden vernederd in de return. De Hongaren wonnen met 7-1. Na de overwinning op Engeland werden de Magische Magyaren, met naast aanvoerder Puskás onder andere Sándor Kocsis en Zoltán Czibor, gezien als het sterkste elftal ter wereld. In 1954 was dit team dan ook dé grote favoriet om in Zwitserland wereldkampioen te worden. In het begin van het toernooi raakte Puskás in een wedstrijd tegen West-Duitsland (uitslag 8-3) ernstig geblesseerd. Toch bereikten de Hongaren de finale in Bern, opnieuw tegen West-Duitsland. Puskás werd, nog niet geheel hersteld, weer opgesteld en wist binnen enkele minuten al te scoren. De voorsprong van de Hongaren werd tot 2-0 vergroot, maar nog voor rust slaagden de Duitsers erin gelijk te komen. Kort voor het einde van de tweede helft brachten ze de stand op 3-2, een tegentreffer door Puskás in de voorlaatste minuut werd afgekeurd. Door het 'Wonder van Bern' waren de Duitsers wel wereldkampioen. Een bittere pil voor de Hongaren, die ook in 1938 al een finale van het wereldkampioenschap hadden verloren.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Na de Hongaarse revolutie in '56 glipte hij weg, toen hij na een tornooi (met Athletico Madrid in Spanje), met Honvéd, niet meer terugkeerde naar Hongarije. De terugwedstrijd werd zelfs op de Heysel in Brussel gespeeld.
Van 1958 tot 1967 speelde hij de pannen van het dak bij Real Madrid, meermaals winnaar van de Europacup (eerst maal in '56). Hij werd vooral bekend door die wedstrijden, waarvan de wedstrijden toen reeds op TV (zo maakten wijzelf kennis met deze wereldvoetballer) te zien waren. Legendarig was de Europacupfinale van 1960. Voor 135.000 toeschouwers op Hampden Park in Glasgow, versloeg Real Madrid het West-Duitse Eintracht Frankfurt met 7-3. Drie doelpunten kwamen op naam van Alfredo di Stéfano en de andere vier werden allen gescoord door de Hongaar met het gouden linkervoet.
Later speelde hij voor het Spaanse nationale team (4x). Pas in 1981 keerde hij terug naar Hongarije.
Zijn voetbalcarrière is indrukwekkend: 83 goals voor het Hongaarse nationale elftal (zelfs Pelé slaagde daar niet in), kapitein van het winnende olympische team (1952), 5 maal Hongaarse kampioen met Honvéd, 4 maal topscorer, in totaal 358 goals in 394 officiële matchen (Honvéd), 155 goals voor Real Madrid. Hij was een briljant dribbelaar en had een bijzonder hard schot. Tijdens zijn carrière werd hij o.a. olympische kampioen, finalist op de wereldbeker voetbal, winnaar van de toenmalige Europacup, vijfmaal kampioen van Hongarije, Spaans kampioen..... Zijn carrière eindige op zijn veertigste leeftijd. Later werd hij manager en trainer (in Griekenland, Saudi Arabië, Chili, Egypte). Met Panathinaikos Athene bereikte hij de finale van de Europacup. De laatste jaren spendeerde hij in Hongarije waar hij overladen werd met onderscheidingen.
Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag werd het grote Volksstadion (Népstadion) in Boedapest omgedoopt tot het Puskás Ferenc Stadion. Puskás overleed op 17 november 2006 op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Boedapest. Hij werd in grootse stijl begraven in de Sint-Stefanusbasiliek op 9 december. Een straat Újtemető utca nabij het Bozsik Stadium in Budapest (district Kispest) werd hernoemd naar Puskás, exact een jaar na zijn dood.
Ter zijner eer werd zelfs een film gemaakt (Puskás Hungary, een film van Tamás Almási) met o.a. interviews met Michel Platini, Franz Beckenbauer, Alfredo di Stefano en de twee overblijvende leden van het gouden team Gyula Grosics en Jenő Buzánszky. Het is een 118 minuten durende documentaire die een overzicht geeft van de carrière en het persoonlijk leven van deze wereldvoetballer. Hij wist zich te handhaven onder dictaturen in verschillende landen waar hij verbleef. De FIFA reikt jaarlijks de Puskásprijs uit voor het mooiste doelpunt.

De beroemde voetballer in beeld (hierboven en hiernaast)
Een kopbal van Kocsis De wereldbeker die Hongarije verloor - Wedstrijd tegen Brazilië
Een wedstrijd tegen West-Duitsland (de winnaar)

Van links naar rechts: Lóránt, Buzánszky, Hidegkuti, Kocsis, Zakariás, Czibor, Bozsik en Budai (gehurkt:) Lantos, Puskás en Grosics
Van links naar rechts: Kocsis, Budai, Zakariás, Lantos, Buzánszky, Bozsik, Czibor, Hidegkuti, Lóránt, Grosics en Puskás.
Opmerking: Indien de foto bij het openen van de blog niet te zien is volg volgende procedure: klik rechts met de muis in het vakje en kies 'openen in een nieuw venster'. Klik daarna opnieuw rechts op de muis in het vakje en kies afbeelding weergeven en dan verschijnt de foto toch -.
Ok klik op deze link: http://www.labdarugo.be/VHGoldenTeam2.htm.
Beelden van het Hongaarse wonderteam
Voor meer info over het Hongaarse voetbalgeschiedenis kan men terecht op www.labdarugo.be van de Belg Henry Deman.
Bronnen: eigen ervaring, websites van Wikipedia.org, Honvéd Budapest, Hongaars voorzitterschap, Foto's via Wikipedia en Google images, weblog Peter Visser, Labdarugo en Most Magyarul! Hongarije Magazine nr. 54.
|