Inhoud blog
 • De piloot die een reconvlucht maakte nabij Gent
 • Auszuggeweise Abschrift 1/SKL.Teil B VI 5 december 1943
 • Feldpost Brugge
 • Mijn oorlogsjaren van Pierre d'Ydewalle
 • De aanval met Typhoons op 28 mei 1944
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Operatie Ramrod 934
  Zondag 28 mei 1944
  08-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adcock peiling


  In eerste instantie hield de basis zich bezig met het peilen van het geallieerd scheepvaart verkeer in de Noordzee, het kanaal en soms de Atlantische Oceaan. Dit gebeurde via geniometrische radiopeiling.
  Als er een schip een radiobericht uitzond werd in "Ter Linden" direct de sterkte en richting geregistreerd. Op het zelfde moment werden andere peilcentra verwittigd ( zoals Brest, en Wilhelmshaven ) zodat de locatie van het schip kon bepaalt worden.

  De basis gebruikte hiervoor de Adcockpeiler. Deze kon gebruikt worden voor zowel korte, lange, en middengolflengten.De  goniometer stond in een ondergrondse betonnen peilkamer, bedekt met een betonnen dekplaat. Boven de grond stonden vier antennemasten, elk tien meter hoog en kruisgewijs opgesteld.

  In de basis werden ook geallieerde berichten opgevangen en waar nodig gecodeerd. Dit was specialistenwerk en op Ter Linden waren dan ook dagelijks enkele matimatici druk in de weer om berichten te ontcijferen. De Duitse "Marinenachrichten dienst" ( Inlichtingendienst van de Marine) lag bij het ontcijferen van de vijandelijke codes aanvankelijk op kop en dankte deze voorsprong aan het voortreffelijke werk van de "Beobachtung-dienst" (Beobachtung betekend gadeslaan) kortweg B-Dienst genaamd.

  Funkmaat Walter Sehn die via de 168,5 meterband vooral het drukke radioverkeer langs de zuidwest kust van Engeland afluisterde, bemerkte aldus dat er bij de aanvang van de boodschappen herhaaldelijk dezelfde lettergroepen doorgeseind werden. Op de vooravond van ht bombardement werden er twee codeberichten opgevangen waarin de namen " Omaha en Utah" voorkwamen.

  De Duitsers beschikten over de beste, Amerikaanse, toestellen, ( National HRO ). Toch werd er op de basis een Duitse noodzender geïnstalleerd in 1943 voor het geval de andere communicatie middelen zouden uitvallen.

  Er was ook sprake van een "Guben systeem" en bestond uit een evenwijdige gespannen draad van 200 meter lengte. Een agent van de inlichtingendienst Luc-Marc had het in een rapport over: "In de weilanden tussen het kasteel Ter Linden" en de baan naar de autosnelweg werd een draadantenne gespannen van wel 200 meter lang. Deze antenne is vastgemaakt aan telefoonpalen en loopt in een as, zuidzuidoost en noordnoordwest. Hierover werd aan Fregattenkapitein Hans Breuss uit Hamburg die in het voorjaar van 1943 tot chef van de MPHS Brügge was benoemd, gevraagd naar deze opstelling, en hij beweerde dat hij van het bestaan niets afwist. ( een bemerking uit het boek van C.Vlaemynck).
  Een getuige had bevestigd dat hij zeker wist dat die telefoonpalen er stonden. Tot op heden is er nog geen echt bewijs gevonden van deze opstelling.
  Een GUBEN systeem werd door de Duitsers een " Langdrahtsektorpeilanlage " genoemd.
  Dit systeem werkte volgens het " Phasenschieberprinzip". Met dit systeem was een peiling mogelijk van 20° mogelijk.
  Het systeem was opgebouwd op telefoonpalen verbonden met een gesponnen draad en had een veldsterkte van ca, 2x10 volt bij een minimumbreedte van 4 graden. Dit was geographisch goed te peilen.

  Voor de Kriegsmarine was een versterker gebouwd ( ähneln) in samenwerking met het Duitse Telefunken.

  bron:
  http:// www.eng.wikipedia.org/wiki/Wullenweber -- External Links - Description and .....
  http:///nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Ramrod_934


  Ondergrondse opstelling ontvanger en zend installatie

                      

  08-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het waarom van deze aanval


  Vanaf het begin van 1944 werd het duidelijker dat er grootscheepse militaire operaties op til waren. Het West-Europese luchtruim was volledig in handen van de geallieerden. Dag en nacht vlogen de vliegtuigen over Nederland, richting Duitsland om daar hun dodelijke ladingen te droppen.

  De geallieerde staven hadden met het oog op de geplande landing in Normandië beslist om alle belangrijke bruggen, wegen, en spoorwegknooppunten in Noord-Frankrijk en België buiten gebruik te stellen. Maar het ontregelen van het spoor-en wegverkeer vormde maar een onderdeel hiervan. Naarmate D-Day naderde, richtten de luchtaanvallen , zich meer en meer op het Duitse radar net. Alle Duitse installaties die het radioverkeer konden onderscheppen, waren de meeste aangewezen doelen. Kasteel Ter linden bevond zich bij de 42 als belangrijk geachte radarstadions die werden gebombardeerd in de week voor D-day.

  De voorbereiding voor de luchtaanval begon op 10 april 1944. Toen werd er door een P-38 herkenningsvliegtuig bestuurd door Luitenant Smidt van het 30ste Reconnaissance Squadron, toebehorende aan de 9de Airforce,  een verkenningsvlucht gemaakt boven Gent, Maldegem, Brugge en Zeebrugge. Op de genomen foto's was de basis op Sint Michiels goed te zien.

  In het bevel dat de bevelhebbers van de dag van de aanval meekregen was ook expliciet vermeld dat er niet enkel zoveel mogelijk materiële schade moest toegebracht worden, maar ook dat zo veel mogelijk van de gespecialiseerde bemanningsleden van de basis moesten gedood worden. Dit is ook duidelijk aan het tijdstip van de eerste aanval. Namelijk het moment dat de meeste soldaten aan het eten waren in de houten barakken.

  Het eerste bombardement startte om 12h18, en gebeurde van oostelijke naar westelijke richting. De eerste golf gebeurde volgens  het Amerikaanse principe van Area Bombing ( een bommentapijt in de wijde omgeving).
  De tweede golf was volgens het Engelse " Precision Bombing", dus recht op het doelwit.
  Hoewel het eerste bombardement de basis buiten werking had gesteld, volgde er een tweede bombardement. Het kasteel zelf stond nog overeind, dus hadden de geallieerden geen idee dat hun missie was gelukt. Het tweede bombardement vloog nu van uit de richting van Torhout over het kasteel, en de dorpskom, richting station. De verwoesting was compleet. De linkervleugel van het kasteel lag plat en alle antennemasten waren vernietigd. Door dit tweede bombardement zijn er ook zoveel burgerlijke slachtoffers ( 32) gevallen en zijn er meer dan 300 huizen en een deel van de kerk vernietigd.

  Na de verwoesting van de basis werd de functie overgenomen in het kasteel Groenenberg te Vlezembeek. In het kasteel Ter Linden werd getracht om zo veel mogelijk geheime documenten en materiaal, waaronder een Enigma M- machine te redden. Maar uiteindelijk besloot men uit veiligheidsoverwegingen de bunkers in brand te steken. Operatie Ramrod 934 was geslaagd. Zes dagen later landden de geallieerden in Normandië.

  De 9de Airforce had voor deze aanval verschillende Bombsquadrons samengevoegd, vooral voor de eerste aanval.
  Dit waren de: 409de - 410de - en de 416de bombgroup van het US 99th Combat Bombardment Wing.
  De Royal Air Force ( RAF) had hiervoor het 184ste Squadron toegevoegd die met hun Hawker Typhoons hun bijdrage moesten leveren door het doelwit rechtstreeks aan te vallen.
  De leider van de Typhoons was Squadron Leader Jack Rose ( ° 18/01/1917 - overleden 10/10/2009)

  Voor de tweede aanval was het 386th en het 322th Bombgroup van de 9de Airforce die de taak toegewezen kregen.

  Bronnen
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Ramrod_934
  http:// www.184squadron.com
  http://www.b26.com/historian/chester_klier/185.htm
  Historische document centrum Maxwel Base Alabama USA.  08-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The attack on the Castel of TER LINDEN


  Sunday, May 28, 1944 - 386th Bomb Group Mission Number 185: Target: German Naval Radio Direction Finder Station. ( RDF ). Location: Bruges/St. Michiel, Belgium.
  Time was 1155 hours as the RAF Typhoon mission leader and his wing man became airborne, followed closely by five more two man flights of Hawker Typhoons. Their target for today was the enemy radio direction finder station located at Bruges, Belgium. This was the start of a day long attack carried out by Allied planes on a single target. The British and American powers to be were aware that the German Navy had a RDF station located near the Belgium or Dutch Coast. It was suspect that the Germans used that facility for homing guidance for their submarine fleet, along with surface vessels operating in the North Sea and beyond. However the Allies did not have a precise location, although not confirmed, that information may have been forthcoming from the Underground Movement which was very active in Belgium. The main target was a large house known as Chateau Ter Linden.

  The building was a stately residence that strongly resembled a French Castle. Allied Military Intelligence had determined that the Chateau was the Headquarters Building for the German RDF Station. It was situated in a complex of smaller barracks type buildings which was believed to house many technically trained irreplaceable personnel. Two of whom were Hans Breuss and Walter Sehn, both men managed to survive the war.

  Approximately 1230 hours the twelve Bombphoons as they were called when configured to carry up to eight sixty pound rockets, or up to a pair of 1,000 pound bombs. The ships flying in an easterly direction at 10,000 feet, had reached their I.P. The leader and his wing man rolled into a 90 degree turn which would line them up on a south to north axis of attack. The leader pushed the nose of his plane over into a steep screaming dive, at 4,000 feet he and his wing man rounded out their dive and each letting go with eight rocket projectiles. Then began firing their four 20mm Hispano Mark II cannon, each of which supplied with 140 rounds per gun to pin down any ground gunners. The procedure was continued by the remaining five pairs of RAF Squadron 184 Hawker Aircraft. This action drew an intense response from several light type anti aircraft batteries in the target area--luckily all returned to base and landed safely at 1255 hours, total elapsed time for the mission was exactly one hour!

  Two Douglas A-20 Groups were also assigned to attack Ter Linden. There were 42 ships from the 416th Bomb Group which attacked with 166 general purpose 500 pound bombs at 1218 hours on a heading of 318 degrees. The other A-20 Group was the 409th Bomb Group, they dropped 135 general purpose 500 pound bombs at 1241 hours with 34 ships. The 322nd Martin B-26 Marauder Bomb Group was also selected to bomb Ter Linden. They would supply 36 aircraft, each would carry two 2,000 pound GP demolition bombs. The formation leader received a radio message to change Zero Hour to plus fifteen minutes. He unsuccessfully attempted to contact Bomber Command to have the P-47 escort vectored. The mission was then flown as briefed. No escort was reported by any aircraft in the first or second box! There were no losses, casualties, or battle damage reported. The bombers all attacked in flights of six. The bombing results as follows: Box I, 1st six--excellent. Box I, 2nd six-- gross. Box I, 3rd six--good. Box II 1st six—fair. Box II, 2nd six—poor. Box II, 3rd six-- gross. The 322nd Group dropped a total of 62 x 2,000 pound bombs. Three aircraft failed to attack due to mechanical trouble. One other ship did not bomb on the primary as the bomb bay door handle refused to function in time; a decision was made by the flight crew to release their 2 x 2,000 pound bombs on Coxyde Airdrome two miles east of the Chateau, on the return flight. That airdrome had been designated as a casual target.

  The 386th Bomb Group was directed by Field Order 75-334 to attack the Chateau Ter Linden, located near Bruges, Belgium. Briefing was underway at 1630 hours. Our Group would furnish 36 aircraft, each loaded with 2 x 2,000 pound GP demolition bombs. Major White would lead the formation at 11,500 feet. His ship had the name of, "YE OLDE CROCKE" 131755 RU-F. High flight leader was Lieutenant Ralph Marble flying, "MERT" 131616 RG-H. Low flight leader was Captain Lien flying, "LITLJO" 131622 RU-D. Back in the second box, leader was Major Dewhurst with, "BLAZING HEAT" 131585 AN-J at 10,500 feet. His high flight leader was Captain Haber flying, "ELMER" 131577 AN-Y. Low flight lead was Captain Sands flying a ship named, "MR. FIVE BY FIVE" 131612 YA-Z. The 386th would rendezvous with our P-47 Thunderbolt escort over North Foreland at 11,500 feet—Zero Hour plus twenty minutes. The route out from base to North Foreland to 51 Degrees 00 Minutes North, 03 Degrees 00 Minutes East to the target. Turn right off the target to 51 Degrees 00 Minutes North, 03 Degrees 00 East to Furnes then to North Foreland to base. Intervalometers all set to 50 feet. The weather in the target area as follows: Three to four-tenths cirrus above 20,000 feet with a trace of altostratus around 12,000 feet. Patchy medium cloud at 13,000 feet to 14,000 feet. Visibility 10 to 15 miles. Temperature at altitude plus one half degree Centigrade, and wind from 150 degrees at 15 m.p.h. Briefing ended at 1655 hours, crews were at their respective aircraft at 1700. Engine start up time rolled around at 1730 hours—taxi out time 1740, with first man off 1743 hours. Captain Tener flying, "SPAM BURGER" 131970 YA-F had his left engine generator go out while circling around the base, he was forced to abort the mission. Lieutenant Lytle flying extra in ship 131805 AN-D took over the now vacant number six spot in the high flight, second box. Cruising at 185 m.p.h. the Group met up with the P-47’s over North Foreland as prescribed, then set off across the English Channel at 1850 hours. After making enemy landfall the Group headed for the I.P., then lined up in flights of six planes each on the bomb run heading of 35 degrees, axis of attack from southwest to northeast. A roadway called Witte Molenstraat ran roughly along the south side of Chateau Ter Linden. It was bordered on the east side of the property by another road that was dead ended on the south by Witte Molenstraat and by Koningin Astridlaan on the north side of the complex. The 386th bomb run heading had them flying directly above Witte Molenstraat, which led them straight into the target. Formation Lead Bombardier Lieutenant Thomas at 11,500 feet made a 75 second bomb run at 1917 hours. High flight Lead Bombardier Lieutenant Whittle at 11,700 feet had a 90 second bomb run. Low flight Lead Bombardier Captain Smehyl at 11,200 feet made a 62 second bomb run. Back in the second box, Lead Bombardier Captain Hillis was on a 120 second bomb run at 10,500 feet. High flight Lead Bombardier Lieutenant Connell was at 10,700 feet and was also on a 120 second bomb run. Low flight Lead Bombardier Lieutenant Ross was flying on a 45 second bomb run at 10,300 feet. Formation air speed was a steady 185 m.p.h. No flak was fired at the Group at anytime! One possibility might have been—the earlier in the day cannon strafing and rocket attacks by the RAF wiped out the enemy anti aircraft defenses.

  As the Group exited the target area several flight crews reported seeing a series of light flashes originating from the ground showing dit, dit, dit, dah. That was Morse Code for the letter "V", thus indicating the phrase "V" for victory which was very popular at that time in the war! 386th Bomb Group results as reported by Group Photo Interpretation Officer Captain R.W. Bushnell: Box I, 1st six—fair, bombs fell 600 feet east of aiming point, hits on remains of Chateau, and area immediately east in a good concentration. This flight bombed last on a second run. Box I, 2nd six—gross, bombs fell 2200 feet northwest of aiming point on main road—Bruges to Thouroat. Damage to a few suburban houses. Box I, 3rd six—gross, bombs fell 2200 feet northeast of aiming point across road. Several houses were demolished. Box II, 1st six—excellent, bombs fell in a concentrated pattern centering on aiming point. Box II, 2nd six—good, bombs fell 500 feet northeast of aiming point, with all bombs in target area, along with near misses to Chateau. Box II, 3rd six—excellent, bombs fell 200 feet southeast of aiming point in a concentrated pattern. They demolished three small buildings in this part of the target area.

   On May 28, 1944 a total of 371 England based 9th Air Force B-26’s were dispatched to various targets on the Continent. Here are the losses for the day: Two aircraft were lost over enemy territory. One from the 344th Bomb Group and one from the 391st Bomb Group. A total of 88 planes were battle damaged. One man was killed in action, seven men wounded, and twelve men missing in action.

  Chester P. Klier Historian, 386th Bomb Group Bronnen: www.b26.com/historian/chester_klier.htm

  08-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INTERROGATION OF ILSE RANTZAU OF THE GERMAN NAVAL SIGINT SERVICE

  TICOM /I-196
  Authority: EO 13526
  By NARA Date: 21st June,1946

  The report of the interrogation of GRAEFIN ZU RANTZAU, carried out at the request of TICOM by GSI,HQ,1 Corps, ( in conjunction with Vice Admiral Commanding Britisch Naval Forces, Germany - INT/6b/769 of 27th May,1946,refers).
  The prisoner was employd from April 1943, as a Marinehelferin and served with, MPA FlANDERS, MPHS GRONINGEN and MPHS Borkum

  This report was DECLASSIFIED by D. Janosek, Deputy Assiociate Director for Policy and Records Naval .

  GRAEFIN Ilse Rantzau: born 29.03.1920

  General

  Subject has been interrogated as indicated in GSI,HQ,1 Corps dist letter CL/T/12800, dated 19 Mar.46

  Marine Peil Abteilung " FLANDERN" 1943  BRUGES

  Subject states she was studying languages at the Interpreters'Institute, University of HEIDELBERG, when a representative of the OKM come to HEIDELBERG to advise Englisch-speaking girls to apply for appoitments with various "Marine Dienststellen".  The only condition and qualification stipulated was a good knowledge of the Englisch language.
  About the nature of  the work nothing was said at the time, and subject states that what attracted her was the fact that the "Diebststelle" was situated in Bruges.

  Subject states she was posted to 2 MEHA, LEER/OSTERFRIESLAND. On 23 April 1943, one week after joining up, she was posted to Marine Peil Abteilung, FLANDERN, in BRUGES, where she worked as a telephone-watcher.

  This work entailed overhearing the conversations between Britisch ships, and between these ships and the lainland (ENGLAND). What they could capture of these conversations was written down to the " Auswertungsabteilung",  where it was collated and evalued, before being passed to the OKM and other interested bodies. Subject worked ( as Wachtgaengerin" ) for two years, and states she was not interested in the technical side of the work. The receivers were German, French and American sets, and were partly ordinary wireless sets. The operaters received them already set on a certain wave-length, and had only to put on their head-phones and whrite down anything that came through. They sat sometimes for six hours without hearing anything. When something, which seemed of great interest, was going on, they focussed on it the different "Peiler", with wich they were in direct contact. Of the "Peilung" itself subject states she has NO knowledge.

  The station in BRUGES was destroyed in an air-raid on 28 May,1944.

  Marine Peil Nebenstelle, 1943, Borkum

  After the destruction of the Peil Abteilung in BRUGES, subject was sent to BORKUM, where a similar station was in operation; but she was recalled to Peil Abteilung " FLANDERN", after a very short time, ans states she can give no further information about the "Nebenstelle in Borkum".

  Marine Peil Abteilung " FLANDERN", BRUSSELS.

  In the meantime a replacement of the BRUGES Peil Station had been started near BRUSSELS, to which subject was posted after her short stay in BORKUM.  Similar work was carried out here, until the German forces were obliged to retreat, and BRUSSELS was left on 2 Sept.1944. The Peil Abteilung being moved to GRONINGEN, in North HOLLAND.

  Peil Hauptstelle, 1944, GRONINGEN.

  When BRUSSELS was left everything was loaded on to lorries and re-erected in GRONINGEN, though on a smaller basis. The same work was donehere, but, being out off from GERMANY, the service was discontinued on 11 APRIL 1945. In 15 April 1945, subject was taken prisoner by CANADIAN troops at the hospitaln where she was serving as a nurse.

  Names of Other Personel Involved

  Dienststellenleiter at the BRUGES, BRUSSELS and GRONINGEN stations :  Kapitaen zur See von HEIMBURG.

  Note by Interrogator:  The station in BRUGES was housed in the old chateau of TILLEGHEM; and in BRUSSELS the chateau de GAESBEEK was used for the same purpose.


  STAUMUEHLE
  PADERBORN


  21ste June, 1946


  Noot blogmaster:  chateau Tilleghem moet natuurlijk Ter Linden zijn, maar zo staat het in dit officiële rapport.

  Bron: TICOM Archive - B-Dienststelle.

  08-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emphange- und Peilanlagen mit Sektorpeilanlagen

  Originele tekst van een GUBEN systeem, gebruikt op de basis te Sint-Michiels

  Inhalt:

  I Langdrachtsektorpeilanlage " Guben"

  Die erste der bei der Kriegsmarine gebauten Sektorpeilanlagen, die Langdrachtsektorpeilanlage " Guben" bearbeitet nach dem Phasenschieberprinzip. Mit ihr ist eine Peilung in seinen Sektor von 20° möglich, Der Sektor ist, wie oben bereits erwänt, durch die Breite der Richtcharakteristik einer Richtantenne festgelegt.

  Die Anlage wurde für einen Wellenbereich von 100 bis 200 m gebaut. Es gelang mit ihr, Sender mit einer Feldsträrke von ca? 2 x 10 volt/m bei einer Minimumbreite von 4° geographisch noch gut zu peilen.

  Der Grenzwellenbereich von 100 bis 200 m ist bekanntlich am Tage sehr schlecht zu empfangen, das dann nur eine mit sehr geringer Intensit¨t einfallende Bodenwelle existiert. Diese lässt sich infolge ihrer vertikalen Polarisationsrichtung sehr gut mit Langdrahantennen aufnehmen, die gleichzeitig den Vorteil einseitiger Richtwerkung und guter Breitbandigkeit in sich vereinigen.

  Das Phasenmessgerät " Pharao" wurde in Zusammenarbeit mit der Firma Telefunken ( Kümmich) entwickelt.


  Rapport von Hermann Janssen
  Edition - Wullenbergen
  1938

  08-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aanval door het 386st Bombsquadron 19h15.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 28 m  1944 - 386th Bomb Group: Missie 185
  Target : Duitse Marine Radio Direction Finder ( RDF) Location Brugge/ St Michiels Belgie.

  Het was om 11.55 uur als de RAF Typhoon missie leider P/O Frank Carr van het 184ste Squadron en zijn wing man opstegen, van dichtbij gevolgd door nog vijf formatie's van telkens twee toestellen Hawker Typhoons. Hun doel voor vandaag was de vijandelijke Radio Direction Finder gelokaliseerd in Brugge/St Michiels, België.

  Dit was de start van een lange dag voor de geallieerde toestellen op één en hetzelfde doel. De Britse en Amerikaanse staven waren er zich van bewust dat de Duitsers een RDF station hadden dichtbij de Belgische kust. Men wist dat zij in contact stonden met hun U boten en slagschepen die zich in de Noordzee bevonden. De geallieerden hadden geen exacte locatie, althans niet vastgesteld, door dat de informatie kwam van het geheim verzet, dat zeer actief was in België.

  Het eigenlijke doel was een groot huis gekend als het " kasteel Ter Linden". Het was een statig gebouw dat eruit zag als een Frans kasteel. De geallieerde Militaire Inlichtingendienst had vastgesteld dat het kasteel, het hoofdkwartier was van alle Duitse RDF stations. Het was gesitueerd in een complex met kleinere gebouwen die onderdak boden aan technisch personeel. Twee van hen waren Hans Bruess en Walter Sehn, die beiden de oorlog hadden overleefd.

  Om ongeveer 12.30 uur stegen twaalf Bombphoons op. Zij hadden elk acht 60 pond raketten. De vliegtuigen vlogen in oostelijke richting op 10.000 voet. De leider en zijn wingman draaiden 90 graden om opgelijnd te zijn op een Zuid-Noord richting voor de aanval. De leider dook naar beneden in een steile duik, tot op 4000 voet en hij en zijn wingman ronden hun aanval af door hun 8 raketten af te vuren. Ondertussen schoten ze met hun 20 mm Hispano Mark II kanonnen elk met 40 rounds per kanon om zo het afweergeschut tegen te gaan. Deze procedure werd gevolgd door de andere vijf paar vliegtuigen van het 184ste Squadron. Deze actie had tot gevolg dat lichtere luchtafweergeschut hun aanval beantwoorde. Gelukkig konden ze allemaal veilig hun basis bereiken en landen ze terug om 12.55 uur. Hun missie had één uur geduurd.

  Twee Douglas A-20 groepen waren toegevoegd voor de aanval op Ter Linden. Dit waren 42 toestellen van de 416th Bomb Group die hun aanval deden met 166 bommen van 500 pond. en dit rond 12.18 uur in een richting van 318 graden. De andere A-20 Group was de 409th Bomb Group, zij dropten 135 bommen van 500 pond om 12.41 uur met 34 vliegtuigen.

  De 322nd martin B-26 Marauder Bomb group was ook geselecteerd om Ter Linden te bombarderen. Daardoor hadden ze 36 toestellen, elk met twee  2000 pond GP demolition bommen aan boord. De missie werd gevlogen zoals gebriefd was. Geen escort vergezelde de eerste en tweede groep toestellen.

  Er waren geen verliezen of schade te melden. Alle toestellen vlogen in groepen van zes toestellen.
  De resultaten waren als volgt:
  Box I: 1st zes - exellent.    BoxI: 2de zes - matig,   BoxI 3de zes - goed.
  Box II: 1ste zes - fair,        Box II  2de zes -slecht, Box II  3de zes - matig

  De 322ste Group dropte een totaal van 62 x 2000 pond bommen.   Drie toestellen konden hun aanval niet uitvoeren wegens mechanische problemen. Een vliegtuig kon hun bommen niet lossen door dat ze hun bommenluik niet open kregen. Er werd dan door de bemanning beslist om door te vliegen naar Koksijde om daar hun 2x2000 pond bommen te lossen op de landingsbaan. Koksijde was toen al bestempeld als een volgend doelwit.

  De 386th Bomb Group was gebriefd met een order: 75-334, om het kasteel bij Brugge  aan te vallen. De briefing kregen ze rond 16.30 uur. Deze groep met 36 vliegtuigen, waren geladen met elk 2 x 2000 pond GP demolition bommen. Majoor White leidde de formatie op 11.500 voet. Zijn vliegtuig noemde: " Ye Olde Crocke" 131755  RU-F.  Luitenant Ralpf Marble vloog met " Mert" 131616 RG-H.
  Kapitein Lien vloog met "Litljo" 131622 RU-D.  verder in de tweede box was Majoor Dewhurst met " Blazing Heat" 131585 AN-J op 10.500 voet. Zijn vluchtleider was Kapitein Haber met " Elmer" 131577 AN-Y.   Kapitein Sands vloog met " Mr Five by five" 131612 YA-Z.

  De 386th hadden een rendezvous met onze P-47 Thunderbolt escort vliegtuigen over Kaap North Foreland op 11.500 voet - Zero uur plus twintig minuten. De route van de basis naar North Foreland was op 51 graden 00 minuten Noord, 03 graden 00 minuten oostelijk tot het doel.  De terugkeer was voorzien op 51 graden 00 minuten noord, 03 graden 00 oost naar Veurne tot de kaap North Foreland en zo naar hun basis. Intervalometers waren afgesteld op 50 meters.
  De briefing eindigde om 16.55 uur, de bemanning was rond 17 uur bij hun toestellen.
  Kapitein Tener vloog met " Spam Burger" 131970 YA-F.  Zijn linker motor generator was uitgevallen gedurende het rondcirkelen rond de basis en hij moest zijn vlucht onderbreken en terug landen.
  Luitenant Lytle vloog als extra in de 131805 AN-D en nam zijn positie in de tweede box. Met een snelheid van 185 mijl per uur vloog de groep met de P-47's over North Foreland zoals voorzien over het kanaal om 18.30 uur.

  Na het overvliegen van vijandelijk gebied werd er een formatie gevormd van zes vliegtuigen op een traject van 35 graden,in een baan van zuidwest tor noordoost langs de baan Torhout-Brugge en zo over wat nu de Witte Molenstraat is, richting het kasteel. Formatie leider Luitenant Thomas vloog op 11.500 voet maakte een 75 seconden run om 19.17 uur. Luitenant Whittle op 11.700 voet had een 90 seconden run . Kapitein Smehly maakte een 62 seconden run op 11.200 voet.

  In de tweede box had Kapitein Hillis een 120 seconden run op  10.500 voet.  Luitenant Connell was op 10.700 voet en had een bomb run van van 120 seconden.  Luitenant Ross vloog een 45 seconden run op 10.300 voet  De snelheid was 185 mijl per uur. Er was geen Flak
  ( Duits afweergeschut) die op deze groep vuurde. De mogelijke reden was dat eerder op de dag de Flak uitgeschakeld was door het 184st van de RAF. Verschillende bemanningsleden wisten te melden dat er morse tekens vanaf de grond werd verzonden als - DI Di Di Dah - dit was de morse code voor de " V " van  " Victory".

  De resultaten van de 386th Bomb Group werden door de Group Photo Interpretation Officer Kapitein R.W.Bushnell door gegeven als volgt:
  Box I: eerste zes - fair, bommen vielen op 600 voet ten oosten van de resten van het kasteel in een goede concentratie.
  Box I tweede zes - matig, bommen vielen op 2200 voet noordwest op de weg Brugge naar Torhout, schade aan verschillende huizen. Daar is dan ook een bom gevonden bij werkzaamheden, en  die nu op de hoek van de de Brieylaan staat.
  Box I derde zes - matig, bommen vielen op 2200 voet noordoost van het vooropgestelde doel; verschillende huizen volledig vernield.
  Box II, eerste zes - exellent, bommen vielen op target in concentratie.
  Box II tweede zes -  goed, bommen vielen 500 voet noordoost van het doel. Alle bommen vielen in het doelgebied, maar misten het kasteel zelf.
  Box II  derde zes - excellent, bommen vielen 200 voet zuidoost op doel.

  Noot van Blogmaster ( één voet is 30 cm)

  Chester P.klier
  Historian 386th Bomb group

   
  10-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto Sigint

  Radio Direction Finder toestel ( HRO)  Ingang van het kasteel  Marine Helferinnen - Duitse vrouwelijke Marinesoldaten die tewerkgesteld waren in Ter Linden  Verblijven voor het technisch personeel  Keukenblok  Kantine
  bron van deze foto's - uit het boek van Dr. C.Vlaeminck  10-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Relicten

  Op vrijdagvoormiddag 29 september 2006 werd een oorlogsmonument officieel ingehuldigd op de middenberm van de Graaf de Brieylaan.
  De ringstand is afkomstig van de Duitse Marinebasis die vanaf 1940 in Sint-Michiels was gebouwd. Het was één van de 33 mitrailleursnesten rond het nu verdwenen kasteel Ter Linden. Op de parking van de Delhaize staat er nog een ringstand, helemaal omwoekerd met planten en opgevuld met aarde.

  Hugo Vandekeere en Fregatkapitein Jo Bergez uit Sint-Michiels zorgden ervoor dat het 30 ton wegende mitrailleursnest 20 meter werd verplaatst van een privé domein op de hoek van de Witte Molenstraat en de Graaf Pierre de Brieylaan naar de huidige locatie.
  In het kasteel bevond zich het afluistercentrum van de Duitse Kriegsmarine; Om te vermijden dat de Duitsers vroegtijdig weet zouden krijgen van de geplande landing op de Normandische kusten moest deze basis uitgeschakeld worden.

  De niet-ontplofte vliegtuigbom bij het monument werd op 19 december 2005 opgegraven in de Torhoutse Steenweg. het tuig van 500 pond werd ontmijnd door DOVO en aan de stad geschonken.
  De neus van de bom wijst de richting aan van het vroeger kasteel Ter Linden.  Huidige bepaling waar het kasteel stond met de twee ringstanden  Ringstand rechts, oude positie aan privé domein
  Verplaatsen van ringstand
  Positioneren van ringstand  Nieuwe locatie met infobord  Burgemeester Moenaert bij het plaatsen van de bom  Initiatiefnemers Hugo Vandekeere en Fregatkapitein Jo Bergez bij een nieuw infobord.

  10-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rapport aan Berlijn


  Na het bombardement maakte de Duitse Kapitein Kuphler ( chef van de divisie Radio Intelligenge Funkaufklaring 4 SKL/III )  dit rapport op voor Berlijn.

  Auszugsweise  Abschrift aus SKL. Teil B - VI Nachrichtendienst B- Dienst

  MGFA - DZ   III 1006/6
  28.5. 1330 Uhr

  Am 28.5 ist die MPHS Brügge zweimal in Mehreren Wellen von Jabos und mehrmotorigen Kampfflugzeugen angegriffen worden. Die eingtretenen Beschädigungen und Ausfälle an Gebauden und Geräten sind so grosz, dasz Weiterfürung Bienstes die nicht möglich ist.
  Verlegung in die vorbereitete Ausweiche wird deshalb notwendig und angeordnet. Für Zeit des Ubergangs bis zur Aufnahme des Dienstes
  in der Ausweiche wurde angordnet:
  a) Verteilung der Aufgaben Brest und Wilhelmshaven
  b) Aufname der Forschungstätigkeit durch bei M.P.Abt. Deutsche Buch bereigestelten Reservegruppe.
  Den Füfrungetellen wurde der Ausfall der M.P.Abt Flandern mitgeteilt und sie dahingehend unterricht, dasz zunächet mit vollem Ausfall für 24 Stunden und spätere Beeinträchtigung  Aufgaben M.P.Abt. gerechnet werden musz.  Anlage 2 zum kriegstagebuch

  MGFA - DZ M 1006/6
  30.05.   0030.Uhr.

  Erster Angriff gegen 12Uhr20 in 3 Wellen, Anzahl angreifender Flugzeuge unbekannt, vermutlich 18 bis 20. - Volltreffer Oberfeldwebel-, Uoffz.- Manschaftsbaracke, Küche und Garage.- Verluste 6 Tote, davon 2 unkenntlich, 4 Vermiszte, 19 schwerverlezte Soldaten, 3 belg.Arbeiterinnen, 3 Leichverletszte.  Ausfall Sämtl. Geräte, wurden aber später geborgen.
  Zweiter Angriff gegen 19Uh15 in 4 wellen mit schwersten Bomben. Voltreffer Schloss Terlinden, linker Flügel niedergebrochen. Völlständige Zerstörung alles Unterkünfte im Gelände Terlinden. Volltreffer Nebengebäuwde kloster, geschätzte Zahl angreifender Flugzeuge 40 bis 50.  Bei allen Angriffen gleichzeitiger Boaw begleitender Jäger jabos. Höhe der angreiffenden Flugzeuge, soweit beobachtet, unter 1000 m. Gesamtgelände MPHS durch Bombenteppich vollkomen umgepfügt,säml.Kabelverbindungen und Antennen vollkomen zerstört.  Wiederherstellung Dienststelle zur Weiterf¨hrung Aufgaben nach genauer Prüfung nicht möglich, zurzeit Aufräumarbeiten zur Bergung Geräte, wichtiger Rohmateriallen im Gange. Anschlieszend Bergung weiteren Privateigentums, Unterkunftgeräts, veraussichtl.
  Dauer bis Ende der Woche. Danach restlose Zerstörung Dienstgebäudes durch Feuer geplant, da unter Trümmern warscheinlich Geheim-und Gkdossachen. Schlüsselmittel un Schlüssel " M" restlos geborgen. Unterlagen für Auswertung und Forschungdienst Bergung nur teilweise möglich gewesen. Personenunterlagen Offz., Mannschaften und MH grösenteils vernichtet. Bergungsarbeiten werden durch dauernde Boaw tagschüber stark behindert.

  Erstes Kdo. zur Inbetriebname Ausweiche im Stärcke von, 7 Offz., 2 Beambten, 71 Uoffz. und Mannschaften 29.05 0400Uhr in Marsch gesetzt. Aufnahme dortig. Betriebes wird nachgemeldet. Uberscht über geborgenes Fernschreib- und Empgangsgerät noch nicht vollständig. Diesbezügl. Verluste warscheinlich gering. Ausweicunterkunft Dienststelle MPAbt. Flandern Major Weiler Kaserne Brügge. Telefon-und FS-Anschlusz sichergestellt.

  Gesamptpersonalverluste: Gefallen bzw. Verletzugen erlegen 18, davon 8 Leichen nicht geborgen. Eine MH ( Marinehelperin ) Leiche verschüttet. 19 Schwër -, 3 Leichverletzte, 1 MH schwer verletzt

  MPABT. Flandern  Bron: http://www.ticomarchive.com


  10-06-2015 om 18:59 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking voor de slachtoffers van 28 mei 1944

  Elk jaar herdenken de inwoners van Sint-Michiels deze tragische dag.    

  11-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hawker Typhoon 184 Squadron RAF


  De Hawker Typhoon was een jachtvliegtuig - bommenwerper in dienst bij de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de opvolger van de Hawker Hurricane en werd, zoals zijn voorganger ontworpen door Sydney Camm in 1937.

  Topsnelheid: 652 km/h
  Lengte: 9,74 m
  Spanwijdte: 13 m
  In gebruik genomen: 1941
  Eerste vlucht 24 februari 1940
  Fabrikant: Hawker

  Specificatie F.18/37

  In 1938 schrijft het Air Ministry de Specificatie F.18/37 uit. Hier werd in bedongen dat er een jachtvliegtuig moest komen met niet minder dan vier, 20-mm Hispano kanonnen. Deze zware bewapening vroeg wel om een zeer zware motor, minstens 2000 pk. Hawker, die dan midden in de productie zit van haar Hurricane, stelt toch een toestel voor met twaalf 7,7 Browningmitrailleurs, maar de eis van het Air Ministry is onverbiddelijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft de keuze uit verschillende motoren. Er wordt gekozen voor een lijnmotor boven de Bristol Centaurius stermotor. Veel ontwerpers kunnen ( nog) niet geloven dat een luchtgekoelde stermotor een jachtvliegtuig tot goede prestaties kan brengen. De ontwerpers van Hawker onder de leiding van Sydney Camm maken twee ontwerpen, één met de Napier Sabre en één met de Rolls-Royce Vulture motor.

  Begin 1938 worden er vier prototypes besteld. De uitvoering van de Rolls-Royce Vuture draagt de naam van Tornado en het prototype met de Napier Sabre krijgt de naam Typhoon. De Nabre Sabre is een dubbele twaalf cilinder van het boxer-type met twee krukassen die samenkomen in een reductiekast. Beide motoren worden vloeistof gekoeld en het vermogen ligt ongeveer gelijk, 2000 pk.

  Op het eerste zicht lijkt het toestel op de Hurricane, mede doordat de radiator in het midden onder de romp geplaatst is en het landingsgestel een brede basis heeft en naar binnen wordt ingeklapt. Opvallend zijn de twee rijen van uitlaten aan beide zijden. Een verder opvallend kenmerk is het op een autoportier gelijkend deurtje om de cockpit binnen te klimmen. Hawker sleept een order binnen om 250 Typhoons te bouwen.

  Op 24 februari 1940 kiest het prototype van de Typhoon ( P5212) het luchtruim. De hooggespannen verwachtingen van dit toestel vallen zwaar tegen, de berekende snelheid van 747 km/u wordt niet gehaald, de motor blijkt uiterst onbetrouwbaar. In 1941 wordt na aanpassingen de productie gestart in Hucclecote.

  De eerste Typhoons worden aan de RAF geleverd bij het 56ste Squadron te Duxford aan het einde van 1941. Bij de RAF raakt de Typhoon bekend als de " Tiffy". Dat klink liefelijk, maar dat is het toestel van verre.

  Omdat de Typhoon niet het beoogde jachtvliegtuig blijkt te zijn wil het Air Ministry het toestel schrappen. Maar door, onder andere, de inzet van de jonge vlieger Roland Prosper Beamont van het 609ste squadron die de Air Staff weet te overtuigen van het geweldige potentionele vermogen van de Typhoon. Niet meer als hoogvliegende jager maar als grondaanvaller, met bommen en later raketten.

  Na zeer succesvolle aanvalsproeven wordt de complete voorraad Typhoons ingedeeld bij het 2nd Tactical Air Force. De Typhoons lijken iets op de FW 190 en om verwarring te vermijden worden de Typhoons in 1943 uitgerust met brede witte en zwarte strepen op de vleugels. In 1944 zouden vanwege de invasie in Normandië alle geallieerde vliegtuigen voorzien worden van deze strepen. Rond D-Day heeft Gloster bijna 2000 Typhoons gebouwd en staan 29 Squadrons gevechtsklaar in de 2nd TAF.

  De Typhoons worden ingezet als tactisch wapen. Duitse tanks en het anti-tankkanon waren de doelwitten, en de Duitsers waren verschrikt voor deze toestellen. Zo ook dat de Typhoons werden ingezet om gebouwen aan te vallen, zoals bunkers, kastelen en zelfs treinstellen met bewapening en-of munitie.

  Na het intreden van de Hawker Tempest opereerd de Typhoon nog enige tijd naast de Tempest. Maar aan het einde van de oorlog verdwijnt de Typhoon snel van het toneel. Tegenwoordig zijn  er nog enkele Typhoons over. De 2 n staat in het RAF Museum te Hendon
   ( hun thuisbasis), een andere is te zien in het museum in Caen en deze draagt de kenmerken van het 184 Squadron; BR-U

  In rechterkolom bij de Links, klik je op 184 Squadron
  Klik op O.R.B.1944
  Klik naar pagina 2
  klik op Scan 0333  Bijlagen:
  http://www.strijdbewijs.nl/birds/luchtbron.htm   

  11-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.386 BOMB SQUADRON Kasteel TER LINDEN


  Het 386 Bomb Squadron maakte deel uit van de geallieerde toestellen die de tweede aanval hebben uitgevoerd op het kasteel Ter Linden en wijde omgeving.

  Eén van de navigators is het vermelden waard omdat juist door deze persoon we in het bezit zijn gekomen van luchtfoto's van de aanval.Albert E. Hill was op dat ogenblik navigator in één van de toestellen. Zijn relaas en bijbehorende foto's staan op de site van
  B26 - 386 Squadron.

  Levensloop van A.E.Hill:

  Geboren - september 11, 1921 te Lockney, Texas
  United States Air Force Career Fields
  Commisioned - Bombardier - Navigator
  Enlisted at Lowery Field, Denver, Colorado on August, 6, 1940
  Retired - U.S.A.F. september 11, 1981, Rank of Colonel.

  Decoratie's

  Presidential Unit Citation
  Silver Star
  Distinguished Flying Cross
  Air Medal + 13 Oak Leaf Clusters
  Purple Hart + One Oak Leaf Cluster
  European Campaig Medal+ Three Battle Stars
  American Defense Service Medal
  Amzrican Campaign Medal
  World War II medal
  B26 " Marauder"

  11-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A20 - Douglas Havoc


  De Douglas DB-7/A-20 was een Amerikaanse tweemotorig vliegtuig.
  Het vliegtuig werd ingezet als bommenwerper, aanvalsjager en nachtjager. De DB-7 werd in de Tweede Wereldoorlog door een aantal geallieerde naties gebruikt.

  Topsnelheid: 620 km/h
  Kruissnelheid 483 km/h
  Lengte: 15 m
  Spanwijdte: 19 m
  Bereik: 1.770 km
  Eerste vlucht: 23 januari 1939
  Fabrikant: Douglas Aircraft Company.

  Summary of Operations

  Mission # 59 - May 28, 1944 Sunday AM
  Field order: 55-333
  Bruges St.Michiel, - Naval R.D.F. Headquarters

  Box I - Flight I
  670th  - 43-9439 F6-J A-20 J -  Majoor Meng W.J.
  670th - 43-9452 F6-Q A-20 J -  Capt. McNulty G.M.
  670th - 43-9217 F6-D A20G - Lt Leonard T.J.
  670th - 43-9207 F6-B A20G - Lt. Rooney R.J.
  670th - 43-9224 F6-E A-20G - Lt. McBride L.R.
  670th - 43-9892 F6-L A-20G - Capt. Moore Z.R.

  Box I - Flight II
  669th - 43-9840 2A-V A-20G - Lt. MacManus P.F.E.
  669th - 43-9181 2A-A A-20G - Lt. Land W.H.
  669th - 43-9673 2A-I A-20G - Lt. Smith J.F.
  670th - 43-9689 F6-I A-20G - Lt. Renth.E.J.

  Box I - Flight III
  671th -  43-10165 5C-H A-20G - Lt. Morton R.J.
  671th -  43-9221 5C-F A-20C - Lt Shainberg N.V.
  671th -  43-9951 5C -P A-20G - Lt. Behlmer R.L.
  671th -  43-9219 5C-D A-20C - Lt. Andrews.H.D.

  Box II - Flight I
  670th - 43-9455 F6-T A-20J - Capt. Jackson C.R.
  668th - 43-10125 5H-M A-20J - Capt. Conant H.F.
  670th - 43-10157 F6-P A-20G - Lt. Hall R.B.
  670th - 43-9750 F6-M A-20G - Lt. Ostrander W.B.
  670th - 43-9380 F6-N A-20G - Lt. Johnson E.L.
  670th 43-9680 F6-R A-20G - Lt. Monroe H.A.

  Box II - Flight II
  669th - 43-9189 2A-P A-20G - Lt. Peck W.A.
  669th - 43-9743 2A-W A-20G - Lt. Siggs W.C.
  669th - 43-10148 1A-H  A-20G - Lt. Vleghels A..
  669th - 43-9961 2A-E A-20G - Lt Street M.S.

  Box II - Flight III
  668th - 43-10226 5H-E A-20G - Lt. Miraele R.V.
  668th - 43-10194 5H-A A-20G - Lt. Downing W.E.
  668th - 43-10210 5H-Q A20G - Lt. Nikas A.P.
  668th - 43-9907 5H-O A-20G - Lt. Lesher R.D.

  Box III Flight I
  671th 43-9914 5C-X A-20J - Capt. Dunn L.F.
  671th 43-9645 5C-R A-20J - Lt. Marzolf L.A.
  671th 43-9711 5C-M A-20G - Lt. Wipperman R.A.
  671th 43-10164 5C-I A-20G- Lt. Hixon S.M.
  671th 43-9363 5C-L A-20G - Lt. York  R.W.
  671th 43-9220 5C-E A-20G - Lt. Platter E.T.

  Box III-Flight II
  669th 43-9214 2A-C A-20G - Lt. Wheeler R.V.
  668th 43-9701 5H-H A-20G - Lt. Col. Ford T.R.
  671th 43-9937 5C-B A-20G - Lt. Henderson F.W.
  671th 43-9493 5C-V A-20G - Lt. Adams J.D.

  Box III - Flight III
  668th 43-9360 5H-S a-20G - Lt Bartmus G.F.
  668th 43-9963 5H-N A-20G - Lt. Peede L.G.
  670th 43-10211 F6-O A-20G - Lt Mish C.C.
  668th 43-9684 5H-K A-20G - Lt. Schenck D.R.

  May 1944
  HEADQUARTERS
  FOUR HUNDRED SIXTEENTH BOMBARDEMENT GROUP (L)
  OFFICE OF THE COMMANDING OFFICER

  Subject: To Historical Data

  Shaken, yes, but no less determined; before the end of the next day, our crews were off on three missions. An important Naval R.D.F Headquarters at Bruges/St Michal was the target in the morning. Bombing in boxes of 14's, against a small target, the results were only fair.  Major Meng, Captain Jackson, and Captain Dunn led the boxes.

  From May 23rd to May 30th, the squadron flew a total of ninety-eight sorties on missions to attack :

  The Beaumont-Leroger airdrome
  The Abbeville-Drucat airdrome
  The Monchy-Breton airdrome
  The Beauvais-Tille airdrome
  The Ameins mershalling yards
  The Bruges-St Michiel Naval Radar Direction Finder Station in Belgium

  end off rapport.

  Klik op pijltje voor het vervolg van deze blog. 
  Bijlagen:
  http://www.416th.com/missions/combat_missions.html#AAF-170   

  11-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tragedie


  Na een bombardement zijn er altijd slachtoffers te betreuren. Na de eerste aanval werden er 8 burgers gedood. Toen er na het bombardement mensen naar de plek van onheil kwamen kijken waren ze er zich niet van bewust dat de geallieerden een tweede aanval hadden gepland. Na dit tweede bombardement kwamen er nog eens 31 burgers om het leven.
  BIGLER Lionel        ° Sint-Andries 02/10/1926 - Torhoutse Stwg 93
  BOTERMAN Victor   ° Levallois ( Fr) 02/11/1909 -Torhoutse Stwg 63
  DELPORTE Euphrasie  ° Sint-Andries  29/06/1929 -J.Woutersstraat 9
  DE RUDDER   August  °  Brugge 28/06/1870-Tillegemstraat 6
  DUMALIN Daniël  ° Brugge 05/09/1912 - Nieuwe Gentweg 42
  PAUWELS Christian  ° Brugge 19/01/1937 - Torhoutse Stwg 154
  PAUWELS Maurice  ° St Andries  20/07/1908 - Torhoutse Stwg 361
  VAN GELE René  ° St Andries 08/12/1904 - Torhoutse Stwg 183

  BERNARD Germaine  Zwevegem 03/12/1920 - St Clarastraat 101
  BLEYAERT Julien   St Michiels 15/03/1929 -Tillegemstraat 10
  BLEYAERT Raymond  St Michiels 11/12/1880 - Tillegemstraat 10
  BLONDEEL Maria St Michiels 03/11/1877 - Rijselstraat 149
  BLONDEEL Sylvie   Sint-Michiels - 05/11/1873 - Rijselstraat 149
  CALLEBOUT Justine  Sint-Michiels - 10/04/1868 - Tillegemstraat 63
  CARLIER Jeanne   Brugge - 16/08/1919 - Gieterijstraat 27
  DE BAES Jules  Sint-Michiels 04/08/1873 - Mortierstraat 42
  DE CEUNINCK Leopold -Maldegem 24/01/1874 - Molenstraat 8
  DE MUYNCK Jan  Brugge 27/09/1920 - Jeugdspeler Club Brugge - Mortierstraat 42
  DE MUYNCK Lucien   Houtave - geboren 23 maart 1912 Houtave  -  Voetweg 5 Houtave
  DE POORTE Sidonie   Varsenare 26/01/1879 - Molenstraat 22
  DE RUDDER Theophile  Sint-Michiels --------Molenstraat 8
  GEVAERT Georgette  Sint-Michiels 16/11/1919 - Astridlaan 24
  INNEGRAEVE Albert   Brugge  22/01/1918 - Groenestraat 76- Jeugdspeler Club Brugge
  LANTSOGHT Joseph  Brugge 18/08/1911 - Maalsesteenweg 5
  LEBRUN Emma ° Ieper 26/02/1888 - Molenstraat 47
  LEGON Irene  ° Brugge 30/03/1920 - St Trudostraat 21
  PERE Alexis  ° Ath 03/09/1901 Molenstraat 47 - overleden op 29/05/1944 aan zijn verwondingen
  REYNAERT Elsa ° St Andries 19/12/1924 Molenstraat ??
  SCHOTTE Leontina ° Sint-Michiels -10/06/1863 - Tillegemstraat ??
  SCHOTTE Marie  ° Sint-Michiels  26/05/1870 - Tillegemstraat ??
  SEYS Maria  ° Eernegem 20/07/1862 Dorpstraat 4
  STALPAERT Jozef  ° Brugge 27/01/1925 - Baron Ruzettelaan
  STALPAERT Rose-Marie ° Brussel 09/09/1919 - Groenstraat 76
  VANDE KEERE Fernand  ° Brugge ???? - Rijselstraat 150
  VAN HAECKE Roger  ° Brugge 18/07/1919 - ?????
  VAN TOORTELBOOM Elisa  ° Woumen 04/05/1895 - Beenhouwerstraat 93
  VERLINDE Karel  ° Brugge 26/12/1939 - Rijselstraat 150
  VERLINDE Marcel ° Brugge 26/12/1939 - Rijselstraat 150

  CRAMPE Maurice  ° St Michiels 13/12/1899 -  ( vermist en nooit teruggevonden) - zoon van Schotte Leontina + zie hierboven, woonde in de Astridlaan


  Gekwetsten na het bombardement

  Er waren 42 gekwetste personen die overgebracht werden naar het Sint Janshospitaal  te Brugge - 3 personen werden naar andere hospitalen overgebracht

  Bauwens Julie,  ° St-Michiels 24.04.1869 - 75 jaar - heeft het hospitaal verlaten op 04/07/1944 - lag in zaal 5 bed 16
  Bodyn Noella, ° St - Michiels   1934 - 10 jaar - hospitaal verlaten op 19/06/44 - Kinderzaal
  Bourdon Raymonda, ° Brugge 19/12/1923 - 21 jaar - hospitaal verlaten op 15/07/1944 – oogziekten
  De Brauwere Alice, ° Zuienkerke 12/05/1889 - 55 jaar - hospitaal verlaten op 31/05/1944 - zaal 5 bed 20
  De Brock Bertha, ° Heist aan Zee 27/06/1891 - 53 jaar - hospitaal verlaten op 29/05/1944 – NOK
  De Neve Micheline, ° Brugge 22/12/1943 - 1 jaar - overleden op 28/05/1944 – Kinderzaal
  Debaene Laura, ° Oostkamp 13/05/1913 - 31 jaar - hospitaal verlaten op 30/05/1944 - zaal 4 / m
  Himpe maria, ° St Michiels 08/10/1910 - 34 jaar - hospitaal verlaten op 07/06/1944 - zaal 1/m
  Lebacq Jeannette  ° Rijsel 05/05/1887 - 67 jaar - hospitaal verlaten op 22/07/1944  zaal 1 bed 7
  Puype Gilberte,° St Michiels 09/03/1923 - 21 jaar - hospitaal verlaten op 18/10/1944 - zaal 3 bed 33
  Puype Madeleine, ° St Michiels 06/09/1896 - 34 jaar - hospitaal verlaten op 06/06/44 - zaal 1 bed 44
  Seys Julia, ° Eernegem 27/03/1880 - 64 jaar - hospitaal verlaten op 29/08/1944 - zaal 4/m
  Van Vyve Andrea, ° Brugge 26/09/1913 - 31 jaar hospitaal verlaten op 01/07/1944 - zaal3 bed 44
  Vanbrabant Leopoldine,° Brugge 26/01/1884 - 60 jaar - hospitaal verlaten op 07/06/1944 - zaal bed 7
  Vande Keere Carine, ° Brugge 20/02/1944 - 1 jaar - hospitaal verlaten op 29/05/1944 – Kinderzaal
  Vanhaecke Rosette, ° Brugge 30/12/1936 - 8 jaar - hospitaal verlaten op 02/06/1944 – Kinderzaal
  Vanhoucke Juline, ° Knesselare 06/08/1892 - 52 jaar hospitaal verlaten op 07/10/1944 - zaal 3 bed 28
  Vlaminck Amelie, ° Lapscheure 17/09/1874 - 70 jaar - hospitaal verlaten op 29/05/1944 – NOK
  Wille Paula, ° Maldegem 23/10/1917 - 27 jaar - hospitaal verlaten op 08/06/1944 - zaal 3 bed 29
  Wittebolle Augusta ° St-Andries 30/12/1893 - 51 jaar - hospitaal verlaten op 08/06/1944 - zaal 5 bed 17
  Ide Alidor  ° Oedelem 17/10/1898 - 46 jaar - hospitaal verlaten op 25/07/1944
  Danekindt Maurice - Loppem -53 jaar - zwaar gewond bij de tweede aanval - overleden in het St -Janshospitaal op 06/06/1944. Begraven te Loppem
  De Brock Lucien  ° Sijsele 08/08/1929 - 15 jaar - hospitaal verlaten 06/07/1944
  De Cloedt Omer  St Michiels 17/04/1928 - was toen 16 jaar hospitaal verlaten op 03/07/1944 - overleden op 22 maart 1985 - St Andries
  Demeulenaere Richard  ° St Michiels 02/09/1896 - 48 jaar -  hospitaal verlaten op 16/06/1944

  Declercq Justin ° Brugge 02/12/1884 - 60 jaar - hospitaal verlaten op 30/05/1944
  Deroose Henri  Maldegem 18/10/1875 - 69 jaar - hospitaal verlaten op 30/05/1944
  Desmet Evarist  ° St Michiels  25/02/1893 - 51 jaar - hospitaal verlaten op 03/06/1944
  Dewaeghemaecker  Robert.   ° 07/11/1931 te Torhout  - + 12/05/2013 te Brugge - was toen 13 jaar
  Joye Robert  ° Brugge 26/05/1921 - 23 jaar - hospitaal verlaten op 04/06/1944

  Vande Pitte Marcel ° Hooglede 21/12/1919 - 24 jaar - overgebracht naar Torhout - hospitaal verlaten op 18/05/1945
  Scherrens Robert  ° Brugge 22/05/1935 -  6 jaar - hospitaal verlaten op 24/06/1944
  Van Eegem Romain ° Brugge 05/08/1906 - 38 jaar -hospitaal verlaten op 04/06/1944
  Vande Keere Maurice  ° St Michiels 17/09/1908 - 36 jaar - hospitaal verlaten op 17/06/1944
  Verlinde Henri  ° Brugge 07/10/ 1942 - 2 jaar - hospitaal verlaten op 01/06/1944
  Verlinde Marcel  _° Brugge 08/08/1929 - 15 jaar - hospitaal verlaten op 09/06/1944
  Vermeersch Omer  ° St Michiels 20/04/1912 - 32 jaar - hospitaal verlaten op 01/06/1944
  Verriest Jeroom  ° St Michiels 12/06/1916 - 28 jaar - hospitaal verlaten op 16/06/1944
  Verriest Roland  ° St Michiels 10/03/1943 - 1 jaar - hospitaal verlaten op 01/06/1944
  Deroo Eugene  ° Brugge 12/11/1935 - 8 jaar - Overleden op 02/06/1944
  Verbauwhede Fernand ° Brugge  29/04/1928  - 16 jaar - hospitaal verlaten op 03/06/1944
  Verloigne Etienne ° Assebroek 13/04/1926 - 18 jaar - hospitaal verlaten op 23/12/1944

  Bron: Archief OCMW Brugge


  11-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtfoto negatieven A. Hill

  BOX II - 386 Squadron - navigator A.E.Hill
  Op dit negatief is het kasteel te zien rechtsboven - My Flicht -
  Box II is linksonder


  Bij navraag aan de directeur van de vliegschool in Ursel - blijkt dat op een hoogte van 13.000ft of 5 km er wolken zijn, en de zichtbaarheid tot het doel niet 100% is. Wat ook niet 100% bewezen is dat de piloten hun vergissing tot het bombarderen van de dorpskom gemaskeerd hebben door te verklaren dat er wolken hingen. ( Wie zal het zeggen?)
  De richting van Box II tot het doel is hiermee bewezen. zichtbaarheid op 100% was er niet.
  In het verslag van het 386 BS staat te lezen, Cloudy weather on 13.000 ft.

  14-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Route 386 BS over Veurne naar Ter Linden
  Vluchtroute 386BS - Kaartje Ter Linden

  Kaart van Ter Linden uit het boek van C.Vlaemynck

  17-06-2015 om 08:03 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADCOCK opstelling
  Adcock bunker - opstelling

  Adcock bunker in Noorwegen  L 481 - Duitse tekening Regelbau

  Waarschijnlijk stond dit type op de basis van Ter Linden

  17-06-2015 om 08:09 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U 664 Personeel in krijgsgevangenschap 1943
  Report on the interrogation of survivors from U-664 sunk on 9 august 1943

  German Naval Radio Intelligence ( B-dienst)
  The German Navy maintais an extensive radio intelligence organiation known as "B - Dienst ". U-664 is the first U-boat from which "B-Dienst" operatives have been captured.

  During U-664 third patrol in the Nord Atlantic a radio electrician happen to overhear voice traffic on a wave lenght of 124.5 meters while using standard all-wave Telefunken receiver. Althougd nobody on board understood sufficient Englisch to makr the intercept worth while, it neverthless was established that this was convoy traffic.

  Upon return from this patrol the observation was passed alog to the German Admiralty in Berlin where it was decided that U-664 would carry a radio intelligence operative on her next patrol to investigate the possibilities of intercepting convoy traffic.

  A radio intelligence operativ named Dobberstein xas obtained from headquarters located St Andries near Bruges, Belgium. Dobberstein was assigned the rating " Artilleriemaat"


  De twee toegevoegde operators na hun gevangenneming 9 augustus 1943   (1) Doerell  Peter en (9) Dubbert Ernst

  18-06-2015 om 00:00 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opleiding Marine personeel op Uboten
  Op de U-boot 664  waren er operators werkzaam die hun opleiding gekregen hadden in het Hoofdkwartier te St-Michiels.
  Dit waren, Dobberstein - Doerell Peter en Dubbert Ernst.

  In een ondervragingsrapport na het zinken van de U 664 in 1943 werd het volgende gemeld.

  Inteerogation of survivors from U-664 sunk on 9 august 1943
  German Naval Radio Intelligence ( B-dienst)
  U-664 is the first U-boat from with "B-dienst" operatives have been captured.

  Personnel

  Third patrol

  A radio intelligence operative named " DOBBERSTEIN" was obtained from headquarters located St Andries near Bruges,Belgium. Dobberstein was assigned the rating "Artilleriemaat ( gunners mate 3rd). The purpose of thes was to confuse U-664's crew as to exact nature of this functions.

  On return from his patrol on 8 June 1943, Dobberstein and the communications officer of the  U-664 immediatly report to Berlin and turned over all material obtained.

  Headquarters of the service are in the Castle Terlinden just outside the vollage of St Andries near Bruges, Belgium. The headquarters are connected with D/F stations at Ostends, Belgium, Maassluis, Holland and Le Touquet, France.

  Two members of the headquarters ware replacing Dobberstein on board of the U 664. ---  Dorell Peter and Dubbert Ernst


  Bron: http:www.uboatarchive.net/U-664INT.htm

  18-06-2015 om 07:34 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MPHS Locatie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  19-06-2015 om 18:02 geschreven door dirvi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 01/06-07/06 2020
 • 29/07-04/08 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 30/05-05/06 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015

  Gastenboek
 • Hallo medebloggers welkom

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Sites over Operatie Ramrod 934
 • 184 Squadron RAF Hawker Typhoon
 • 416th Bomb Group missie 59
 • Ticom Archive german Sigint
 • 386 Bomb Group Chester Klier
 • Hawker Typhoon in actie
 • Grote blinkende vogels
 • Marine Peil Haupstelle Brügge

  Een interessant adres?

  Categorieën

  Bestanden, foto's

  Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


  Foto

  Foto


 • Laatste commentaren


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!