Op onze affiche staan mensen uit Guatemala. Samen trekken zij aan een touw. Maar Broederlijk Delen trekt mee. Zo kunnen zij hun eigen plannen tegen armoede en onrecht realiseren. Dat is de beste manier om armoede te bestrijden. Geen gemakkelijke zaak. Want de mensen op de affiche zijn getroffen door mijnbouw in Guatemala.
2. Slachtoffers van mijnen
Grondstoffen ontginnen en verkopen zou de welvaart in een land moeten doen stijgen. Helaas blijft dat vaak theorie, want in Latijns-Amerika verloopt mijnbouw niet altijd volgens het boekje. Hoewel de wet het anders voorschrijft, hebben inheemsen en kleine boeren geen inspraak. Niemand raadpleegt hen wanneer grootse mijnbouwprojecten op til zijn in hun woongebied. Nochtans zijn hun akkers en hun drinkwater in het gedrang, en daarmee dus ook hun voedsel en hun gezondheid. Velen vallen ten prooi aan ondervoeding en marginalisering. Kijk hier niet langer machteloos op toe. Laat ze hun plan trekken maar trek zelf mee. Ze hebben jouw steun hard nodig.
3. Wat doet Broederlijk Delen?
Broederlijk Delen ondersteunt partnerorganisaties die opkomen voor de rechten van de lokale bevolking en die de mensen helpen om, ondanks de mijnbouw, voedsel en een inkomen te halen uit duurzame landbouw.
4. Wat kan jij doen?
*Stort je financiële bijdrage op BE12 0000 0000 9292
5. Een heel concreet voorbeeld: het verhaal van Elida
Elida woont samen met haar vier kinderen op een goudmijn. Letterlijk, en tot haar grote spijt. De prachtige groene heuvel waar zij als kind zo graag op speelde, is nu een ontoegankelijke krater. De omgeving is vervuild. Zij en haar dorpsgenoten werden nooit ingelicht over de komst van de mijn, laat staan geraadpleegd.
Vele dorpsgenoten van Elida werden verplicht om hun landbouwgronden af te staan. Ze kregen er wel een goede prijs voor, maar lang niet genoeg om de rest van hun leven te rentenieren. Waar moeten zij van leven zonder akkers? In de mijn is nauwelijks werk. Anderen konden hun gronden behouden, maar doordat ze te dicht bij de mijn liggen is een deel ervan onbruikbaar geworden. De mijn loost giftige stoffen in het water en vervuilt zo de hele streek. Deze mensen vielen ten prooi aan ondervoeding en marginalisering.
Zelf kon Elida haar velden behouden. Ze kan ook nog gewassen telen. Maar ze staat onder druk want de mijn wil uitbreiden en haar grond kopen. Dat weigert ze echter. Ze heeft genoeg gezien. Mensen die vroeger gezond waren, zijn nu ondervoed. Anderen hebben een huid die vol vlekken staat. Samen met haar dorpsgenoten heeft ze deze wanpraktijken aangeklaagd bij de overheid. Een riskante zaak, want wie protesteert wordt niet zelden behandeld als een misdadiger.
Broederlijk Delen ondersteunt partnerorganisaties die mensen als Elida helpen voor hun rechten op te komen en een voldoende groot inkomen te verkrijgen uit landbouw. Aarzel niet en steun deze mensen nu. Jouw steun maakt voor hen een wereld van verschil.
GROEPEN
Ontwikkeling is méér dan een beter leven voor individuele mensen. De dynamiek van de groep is een eerste voorwaarde voor duurzaam resultaat.
Broederlijk Delen laat GROEPEN mensen in het Zuiden
hun EIGEN PLANNEN uitvoeren in hun strijd
tegen armoede en structuren van onrecht
EIGEN
PLANNEN
Mensen beslissen zélf voor welke problemen ze een oplossing willen. Ze bedenken die oplossingen ook zelf. Alleen zo zijn ze aangepast aan hún context.