In de lessen van de afgelopen maand stelden de leerlingen van ons zesde leerjaar hun favoriete bijbelverhaal voor aan hun medeleerlingen. Er werd gekozen voor de volgende verhalen: 'De toren van Babel' (Arne), 'De ark van Noach' (Elien & Stefanie), 'Het scheppingsverhaal' (Ine & Robbe), 'De barmhartige Samaritaan' (Jan & Jeroen), 'Het verloren schaap' (Jonas), 'Daniël in de leeuwenkuil' (Kari-Anne), 'Een vader met twee zonen' (Lien) en 'De val van Jericho' (Timo). We zagen enkele hele leuke presentaties. Eén leerlinge maakte zelfs een bewerking van het verhaal van 'De ark van Noach' met de namen van de kinderen van de klas erin verwerkt. Dat vind je in de eerste bijlage hieronder. Drie leerlingen maakten een heuse powerpointpresentatie. Dat zijn de drie volgende bijlagen onderaan dit bericht. Twee leerlingen gingen de muzikale toer op. Zij maakten een rap! Tenslotte vind je nog drie leuke tekeningen. Veel kijk- lees- en luisterplezier. Knap gedaan gasten!
In de godsdienstles van vandaag maakten we kennis met Psalm 8. In deze mooie psalm ontdekten we Gods scheppende kracht. De psalm is een lofzang op Gods grote daden. Karel Eykman hertaalde deze psalm naar kinderen toe. Hij maakte de volgende versie:
God allemachtig Hoe kom ik daar in Gods naam toch bij? Zoveel om me heen is zoveel en zo prachtig God zal mij bewaren, maar waarom uitgerekend mij?
Miljoenen sterren zwerven en zweven Ik weet in de verste verte niet waar. Wat zou je om één klein rotsterretje geven Dat is de zon alleen nog maar.
En om onze zon tuimelen planeten Zo'n Mars of Venus, die draaien maar door. Onze aarde kan je dan wel vergeten De kleine aarde stelt niet veel voor.
Op aarde zijn bossen, zeeën en rivieren Er is zoveel dat groeit en leeft. Hoe komt het dan dat God bij al die dieren Iets bijzonders met mensen heeft?
Ik ben maar een kind, dat woont in de straten Van zomaar een stad, ik speel hier vaak. Wie is God, die het niet kan laten Te glimlachen als ik een goaltje maak?
God allemachtig Hoe kom ik daar in Gods naam toch bij? Zoveel om me heen is zoveel en zo prachtig God zal mij bewaren, maar waarom uitgerekend mij?
Karel Eykman in Karel Deurlo e.a., 'En dat is zeven. Zeven manieren om kinderen uit de Bijbel te vertellen.' Kampen, Uitgeverij Ten Have, 2001, blz. 55-57
Jullie mochten nadien zelf een scheppingsgedicht maken. Misschien kan je hieronder jouw brouwsel even overtypen.
In de tweede godsdienstles van deze week maken we kennis met het hele mooie lied 'Laat ons een bloem ...' van Louis Neefs. De originele versie van dit lied dateert al van 1974! Het lied is dus al 36 jaar oud en toch brandend actueel.
In het thema 'Mens en natuur, gave en opgave' maakten we kennis met de twee eerste verhalen uit de bijbel. Dit zijn de twee scheppingsverhalen. In het eerste scheppingsverhaal wordt verteld hoe God de wereld heeft geschapen in zes dagen. Het tweede scheppingsverhaal is gekend als het verhaal over Adam en Eva en de prachtige tuin van Eden. Op internet vind je heel wat mooie voorstellingen van de scheppingsverhalen. Op www.nabbi.be vind je sinds kort een heel mooie presentatie van het verhaal van Adam en Eva. Je kan het verhaal zelfs beluisteren en een mooie tekenprent afprinten. Op dit deel van Nabbi vind je trouwens nog heel wat bekende en minder bekende bijbelverhalen. De link vind je hieronder. Links klik je op het Oude Testament. Helemaal bovenaan vind je het verhaal van Adam en Eva.
Morgen is het palmzondag, het begin van de Goede Week. In de lessen van vorige week en volgende week besteden we hier uitgebreid aandacht aan.
Hieronder vind je enkele filmpjes over de Goede Week en Pasen. In de laatste twee filmpjes wordt er toelichting gegeven bij het joodse paasfeest.
Onder de filmpjes vind je ook nog vijf leuke bijlages. De eerste bijlage is een heel mooie voorstelling van het verhaal uit de bijbel. De tweede bijlage is een fraaie website met heel wat achtergrondinformatie en ideetjes rond de Goede Week en Pasen. De derde bijlage is een Nabbi-Doc met zeer duidelijke informatie over de Goede Week en Pasen. De vierde bijlage is een echt paasspel, afkomstig van de fraaie website www.surfbijbel.nl. De vijfde bijlage tenslotte is een webkwestie rond Pasen waarin je zelf op zoek moet gaan naar de antwoorden. Succes !!!
Een belangrijk verhaal uit het Christendom
Het verhaal over de dood en de verrijzenis van Jezus
In de eerste twee lessen van ons nieuwe thema maakten we kennis met de twee scheppingsverhalen uit onze bijbel. Eerst ontleedden we Genesis 1, het verhaal waarin God de wereld schept in zes dagen. Daarna lazen we Genesis 2, het verhaal dat misschien het meest bekend is als het verhaal over Adam en Eva. In de eerste link hieronder vind je een mooie voorstelling van ons scheppingsverhaal.
Ook in andere culturen bestaan er scheppingsverhalen. In de klas bekeken we het scheppingsverhaal van de chibcha-indianen van naderbij. In de tweede link hieronder vind je een zeer knappe site waarin je een tweetal scheppingsverhalen in het Nederlands kan bekijken. Er staan ook enkele Engelstalige scheppingsverhalen op. Die kan je ook bekijken. Misschien vraag je hierbij best even de hulp van papa of mama of van grote broer of zus.
Jolien van het vijfde leerjaar B bezorgde de volgende mooie bezinningstekst over de veertigdagentijd. Echt een doordenkertje. De tekst is afkomstig van de gezinsviering in de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil in Duffel-Oost.
Tijdens de veertigdagentijd worden we aangespoord
om God altijd de eerste plaats te geven
en Hem alleen te dienen en te gehoorzamen.
We worden toch zo vaak op de proef gesteld.
Hebben jullie, kinderen, ook al eens meegemaakt dat het net is
alsof je twee stemmetjes in jezelf hoort?
Bijvoorbeeld als je twijfelt of je wel of niet
een speelgoedje van een vriendje zou afpakken.
Het ene stemmetje zegt:
Neen, dat is niet eerlijk, je vriendje is aan het spelen!
Het andere stemmetje zegt:
Er kijkt toch niemand en ik wil er nu mee spelen, ik ben toch sterker!
De ene gedachte is van God die je wil helpen altijd het goede te doen.
De andere gedachte is het duiveltje in ons
dat ons probeert te verleiden om het kwade te doen.
Laten we in deze veertigdagentijd wat meer luisteren naar de stem van God.
De afgelopen weken werkten we in onze klas rond het thema 'Groeien in liefde en tederheid'. We probeerden een taal te vinden om over de waarden van een vriendschapsrelatie te spreken. We onderscheidden de aard van relaties tussen mensen. We kregen ook aandacht voor het aspect lichamelijkheid in onze persoonlijke en relationele ontwikkeling. We ontdekten hoe voor christenen God in mensen de liefde tot leven wekt. Op dinsdag 23 maart volgt er een toets. Als je nog een vraagje hebt, mag je dit hieronder stellen.
'Man en vrouw als beeld van God' -Marc Chagall
Jezus bij Martha en Maria - Jan Vermeer
Hieronder vind je enkele leuke suggesties bij dit thema. Veel plezier ermee!
De afgelopen weken werkten we in onze klas rond het thema 'Bijbel'. Volgende week vrijdag (12 maart) volgt er een toets. Als je nog een vraagje hebt, mag je dit hieronder stellen.
Hieronder vind je ook een aantal leuke sites over de bijbel.
Vandaag zijn we begonnen met de voorbereidingen van de Eerste Communie. Hiervoor gebruiken we het boekje 'Met Open Armen 1' (Uitgeverij Van In, Wommelgem). Gedurende de volgende weken zullen we regelmatig een lesje vanuit dat communieboekje voor de kinderen voorzien. Wij hopen dat u, als ouders, bereid bent mee te werken. Het communieboekje voorziet na elke les dat het kind thuis (met een van de ouders) nog even verder ingaat op wat op school aan bod kwam. Het gaat om eenvoudige opdrachtjes die u samen met uw kind doet. Zo hebt u ook een kijk op de stappen die we zetten in de voorbereiding op de eerste communie. Wij hopen dat u deze taak ter harte wilt nemen, zodat uw kind zich ondersteund voelt bij het gebeuren. Hartelijk dank voor jullie medewerking !!!
Nu zondag is het een fijne dag! Want die dag wordt Mies uit onze klas gedoopt. Jij wilt daar toch ook bij zijn? Afspraak om 14u.00 in de kapel van het klooster!
Tot dan!
Juffrouw Suzanne Daems & Meester Geert Speelman
Mies mocht van Zuster Marie-Louise in de klas met Mijnheer Pastoor bellen!
Volgende week woensdag begint de veertigdagentijd (of vasten). Woensdagavond vindt er om 19u.00 een viering plaats in de kapel van het klooster. Deze viering wordt verzorgd door de kinderen van de catechese.
Aswoensdag is de woensdag na vastenavond en duidt het begin aan van de veertigdagentijd. Tot en met de dag ervoor wordt er nog voluit carnaval gevierd, maar vanaf dan begint de voorbereiding op Pasen. Alle gelovigen worden uitgenodigd om zich te bekeren en hun hart klaar te maken voor Jezus' verrijzenis.
Als teken daarvan maakt de priester een kruisje met as op het voorhoofd van ieder die dat wil. Enerzijds is het een teken dat wij allemaal sterfelijk zijn. De priester herinnert ons daar dan ook aan als hij zegt: 'Gedenk, o mens, dat je van stof bent en tot stof zult weerkeren.' Anderzijds is het ook een oproep om anders te gaan leven, meer volgens het Evangellie. Daarom zegt de priester soms ook: 'Bekeer je en geloof in het Evangelie.'.
Vanaf woensdag bereiden we ons dus veertig dagen lang voor op het feest van Pasen. Maar daarvoor mogen we nog een keer lekker gek doen. Inderdaad, met Carnaval! Over Carnaval vind je meer in de onderstaande filmpjes.
Na de geboorte van Jezus trokken Maria en Jozef naar de tempel om hun kind Jezus op te dragen aan God. Dit willen we in de parochie niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
De kinderen staan in het middelpunt tijdens de kinderzegen op zondag 7 februari om 11u.30. We zullen samen bidden en vooral danken en de kinderen zegenen opdat ze een zegen mogen zijn voor heel veel mensen.
Komen jullie ook naar de kapel van de zusters (rechttegenover de kerk)? Na het gebedsmoment kan je ook een gewijde kaars mee naar huis nemen.
Hartelijk welkom. We zullen blij zijn als de kapel vol zit met ons kleine volkje. Zuster Marie-Louise en de mensen van de gezinsvieringen uit de Sint-Martinusparochie.
Overmorgen komt een medewerker van de Damiaanactie toelichting geven bij de Damiaanactie van dit jaar. Het land in de kijker is Bangladesh Een land geplaagd door hongersnood, overstromingen, cyclonen en armoedeziektes zoals lepra en tbc. Toch geven de Bengalen de moed niet op. Nooit. In hen smeult een vuur dat hen voortdrijft. Een verborgen kracht waaruit ze onophoudelijk moed putten. Wil je nu al meer weten over de Damiaanactie 2010 dan moet je zeker eens surfen naar de links hieronder.
Tijdens de afgelopen weken werkten we intensief rond het thema 'Vuur'. We kwamen vanuit meerzinnge ervaringen met het element 'vuur' de rijke symbolische betekenis ervan op het spoor. We herkenden de symboliek van vuur in een aantal rituelen. We ontdekten eveneens de symboliek van vuur in de bijbel. Nu vrijdag gaan we eens toetsen wat jullie hiervan onthouden hebben. Als je nog vraagjes hebt bij het herhalen van dit thema mag je me altijd een berichtje sturen.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Meester Geert
Ik ben een man en woon in Bouwel (Vlaanderen) en mijn beroep is godsdienstmeester in Duffel en Sint-Katelijne-Waver.
Ik ben geboren op 07/08/1970 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal, fietsen, gezelschapsspelen.
Mijn blog is gestart op 09/03/2009 en geëindigd op 02/01/2014. Hij is dus exaxt 1760 dagen oud geworden!