Het verlengstukje van de lessen Godsdienst op school
05-03-2010
Thema 'Bijbel'
De afgelopen weken werkten we in onze klas rond het thema 'Bijbel'. Volgende week vrijdag (12 maart) volgt er een toets. Als je nog een vraagje hebt, mag je dit hieronder stellen.
Hieronder vind je ook een aantal leuke sites over de bijbel.
Vandaag zijn we begonnen met de voorbereidingen van de Eerste Communie. Hiervoor gebruiken we het boekje 'Met Open Armen 1' (Uitgeverij Van In, Wommelgem). Gedurende de volgende weken zullen we regelmatig een lesje vanuit dat communieboekje voor de kinderen voorzien. Wij hopen dat u, als ouders, bereid bent mee te werken. Het communieboekje voorziet na elke les dat het kind thuis (met een van de ouders) nog even verder ingaat op wat op school aan bod kwam. Het gaat om eenvoudige opdrachtjes die u samen met uw kind doet. Zo hebt u ook een kijk op de stappen die we zetten in de voorbereiding op de eerste communie. Wij hopen dat u deze taak ter harte wilt nemen, zodat uw kind zich ondersteund voelt bij het gebeuren. Hartelijk dank voor jullie medewerking !!!
Nu zondag is het een fijne dag! Want die dag wordt Mies uit onze klas gedoopt. Jij wilt daar toch ook bij zijn? Afspraak om 14u.00 in de kapel van het klooster!
Tot dan!
Juffrouw Suzanne Daems & Meester Geert Speelman
Mies mocht van Zuster Marie-Louise in de klas met Mijnheer Pastoor bellen!
Volgende week woensdag begint de veertigdagentijd (of vasten). Woensdagavond vindt er om 19u.00 een viering plaats in de kapel van het klooster. Deze viering wordt verzorgd door de kinderen van de catechese.
Aswoensdag is de woensdag na vastenavond en duidt het begin aan van de veertigdagentijd. Tot en met de dag ervoor wordt er nog voluit carnaval gevierd, maar vanaf dan begint de voorbereiding op Pasen. Alle gelovigen worden uitgenodigd om zich te bekeren en hun hart klaar te maken voor Jezus' verrijzenis.
Als teken daarvan maakt de priester een kruisje met as op het voorhoofd van ieder die dat wil. Enerzijds is het een teken dat wij allemaal sterfelijk zijn. De priester herinnert ons daar dan ook aan als hij zegt: 'Gedenk, o mens, dat je van stof bent en tot stof zult weerkeren.' Anderzijds is het ook een oproep om anders te gaan leven, meer volgens het Evangellie. Daarom zegt de priester soms ook: 'Bekeer je en geloof in het Evangelie.'.
Vanaf woensdag bereiden we ons dus veertig dagen lang voor op het feest van Pasen. Maar daarvoor mogen we nog een keer lekker gek doen. Inderdaad, met Carnaval! Over Carnaval vind je meer in de onderstaande filmpjes.
Na de geboorte van Jezus trokken Maria en Jozef naar de tempel om hun kind Jezus op te dragen aan God. Dit willen we in de parochie niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
De kinderen staan in het middelpunt tijdens de kinderzegen op zondag 7 februari om 11u.30. We zullen samen bidden en vooral danken en de kinderen zegenen opdat ze een zegen mogen zijn voor heel veel mensen.
Komen jullie ook naar de kapel van de zusters (rechttegenover de kerk)? Na het gebedsmoment kan je ook een gewijde kaars mee naar huis nemen.
Hartelijk welkom. We zullen blij zijn als de kapel vol zit met ons kleine volkje. Zuster Marie-Louise en de mensen van de gezinsvieringen uit de Sint-Martinusparochie.
Overmorgen komt een medewerker van de Damiaanactie toelichting geven bij de Damiaanactie van dit jaar. Het land in de kijker is Bangladesh Een land geplaagd door hongersnood, overstromingen, cyclonen en armoedeziektes zoals lepra en tbc. Toch geven de Bengalen de moed niet op. Nooit. In hen smeult een vuur dat hen voortdrijft. Een verborgen kracht waaruit ze onophoudelijk moed putten. Wil je nu al meer weten over de Damiaanactie 2010 dan moet je zeker eens surfen naar de links hieronder.
Tijdens de afgelopen weken werkten we intensief rond het thema 'Vuur'. We kwamen vanuit meerzinnge ervaringen met het element 'vuur' de rijke symbolische betekenis ervan op het spoor. We herkenden de symboliek van vuur in een aantal rituelen. We ontdekten eveneens de symboliek van vuur in de bijbel. Nu vrijdag gaan we eens toetsen wat jullie hiervan onthouden hebben. Als je nog vraagjes hebt bij het herhalen van dit thema mag je me altijd een berichtje sturen.
Op vrijdag 15 januari mochten we op bezoek gaan bij Zuster Marie-Louise. De zuster ontving haar in haar fraaie huis in de Stationsstraat rechttegenover het klooster. Ze woont daar samen met drie andere zusters. Zij is de jongste. We werden ontvangen aan tafel omdat een tafel de uitgelezen plaats is om elkaar te ont-moeten, om met elkaar een babbeltje te slaan, om te praten over ernstige zaken maar ook over leuke dingen. De zuster vertelde ons onder andere over de geschiedenis van het klooster in Duffel. Ze zei ons ook waarom ze destijds koos om zuster te worden. Ze gaf ons verder nog uitleg over wat een zuster dagdagelijks doet.
Het was een heel warm en leerrijk bezoek dat werd afgesloten in de huiskapel van de zusters. Dat was een heel voorrecht dat we die mochten bezoeken. Het is de ruimte waar de zusters alleen of samen bidden tot God. Heel erg bedankt, zuster, dat we bij jou op bezoek mochten komen!
P.S. 1) De zuster stuurde me nog een mooi powerpresentatie door over ganzen. Een doordenker ... P.S. 1) Je kan deze hieronder opendoen in de bijlage bij dit bericht. P.S. 2) De zuster vindt jullie toffe gasten. Dat kan ik alleen maar beamen!
In het nieuwe thema leren de leerlingen van het vierde over goed en kwaad. Ze geven voorbeelden van wat zij als 'goed ' en 'kwaad' in hun omgeving ervaren. Goed is wat mij en anderen gelukkig maakt. Goed is wat mag. Kwaad is wat mij en anderen ongelukkig maakt. Kwaad is wat niet mag.
In het thema 'Ik heb een lichaam met vele mogelijkheden.' beleven de kinderen hun lichaam.
In les 1 leerden ze hun lichaam zien als een gave en een wonder. Het is echt een knap geschenk. Luister maar eens naar het liedje waarvan de kinderen het refrein uit volle borst meezingen: "Wat ben ik blij met mijn lichaam dat zovele dingen kan, zo reuzeblij omdat ik daarmee leven mag." (Kijk & beluister de video hieronder.)
In de tweede les ontdekken ze dat ze soms plezier beleven aan hun lichaam: voetballen, zwemmen, fietsen, samen spelen, ... Maar ze ontdekten ook dat ze zorg moeten dragen voor dat lichaam: tanden poetsen, een bad nemen, verstandig zonnen, slapen, ...
Les 3 & 4 gingen over lichaamstaal. Zonder woorden kan je ook spreken: met gebaren, tekens, houdingen, gelaatsuitdrukkingen, ... kan je anderen steunen, troosten, bemoedigen, maar ook kwetsen.
In de les van vrijdag beleefden ze sommige vormen van lichamelijke nabijheid als deugddoend: over de haren strijken, arm in arm lopen, een schouderklopje geven, neuze-neuzen, mekaar knuffelen, een zoentje geven, ... Dit in spelvorm.
Als je op de link hieronder klikt kan je enkele toffe foto's bekijken.
Eergisteren bezochten we samen met zuster Marie-Louise de fraaie kerk van het klooster. Dit in het kader van het thema 'Stilte en Gebed, Ontvankelijkheid'. Al van bij het binnenkomen van de kerk merkten we op hoe stil het er is. In een kerkgebouw kan je echt de stilte opzoeken. Wanneer het heel stil is, kan je misschien wel bidden tot Jezus. Hieronder kan je enkele foto's bekijken van ons bezoek aan de kapel. De zuster beloofde nu al dat wanneer de Sint-Martinuskerk klaar is, we er als een van de eersten een bezoekje mogen aan brengen. Maar tegen dan zitten we wellicht al in het zesde ...
Eergisteren overleed Miep Gies. Dat meldde de Britse omroep BBC in de nacht van maandag op dinsdag. Haar overlijden wordt ook gemeld door de site www.miepgies.nl, die door haar zoon wordt beheerd. Gies woonde tot kort voor haar dood in goede gezondheid in West-Friesland. Sinds het overlijden van haar man in 1993 trad zij niet meer in de openbaarheid. Gies zou zijn gestorven in een verpleeghuis nadat ze in december was gevallen, aldus de BBC. Een paar maanden geleden werd er nog een planetoïde naar haar genoemd.
Miep Gies was een van de helpsters van Anne Frank en haar familie toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Achterhuis in Amsterdam zaten ondergedoken. Ze werd op 15 februari 1909 in Wenen geboren en kwam als kind naar Nederland. Vanaf 1933 werkte zij als secretaresse van Otto Frank, de vader van Anne. In het voorjaar van 1942 vroeg hij haar om hem en zijn gezin te helpen bij het onderduiken voor de nazi's. Ruim twee jaar lang voorzag Gies samen met andere helpers de onderduikers van eten en drinken. Haar echtgenoot Jan Gies leverde voedselbonnen en kwam net als Miep regelmatig in het Achterhuis.
Toen Anne en de andere onderduikers in augustus 1944 waren gearresteerd, bracht Gies haar dagboekaantekeningen in veiligheid. Toen Otto Frank na de oorlog als enige van zijn gezin terugkeerde uit Auschwitz, gaf zij het dagboek aan hem. Van het boek zijn in zeker 55 talen meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Hierdoor kreeg ook Gies wereldwijde bekendheid. Ze ontving meerdere onderscheidingen, waaronder de Yad Vashem medaille en het Bundesverdienstkreuz. In 1995 werd zij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Vandaag sloten we het eerste trimester af met een fijne kerstviering. Het thema van de viering was 'Van donker naar licht'. Voorganger was E.H. Stefaan Notredame. Waarvoor onze welgemeende dank. Ook dank aan alle collega's en aan alle kinderen voor deze mooie viering. Een bijzonder woordje van dank aan Zuster Marie-Louise voor haar hulp voor en tijdens de viering. De tekst van de viering kan je lezen als je klikt op de eerste bijlage bij dit bericht. Meester Kris Michielsen zorgde voor enkele leuke foto's die je hieronder kan bekijken. De foto's kan je ook bekijken via het linkje in de tweede bijlage. Laat eens weten wat je van de viering vond. Een fijne kerstvakantie voor iedereen.
Nog ietsje meer dan een weekje wachten en dan is het weer Kerstmis. Inderdaad, op 25 december vieren we de geboorte van Jezus. Hieronder verzamelden we voor jullie enkele leuke filmpjes over Kerstmis. Veel kijkplezier!
Laat hieronder ook eens weten wat Kerstmis voor jou betekent.
Filmpje 1: De geboorte van Jezus
Filmpje 2: Een belangrijk verhaal uit het Christendom
Filmpje 3: Een kleine jongen is op zoek naar Kerstmis
Filmpje 4: Het verhaal over de geboorte van Jezus
Filmpje 5: Lichtfeest in december
Filmpje 6: Prentenboek uit Koekeloere
Filmpje 7: Wat is Kerstmis?
Filmpje 8: Belle en het beest - Zo lang er een kerst is
Filmpje 9: Samson en Gert - Vrede op aarde
En ten slotte nog een linkje naar een heel leuk filmpje van het Nederlandse kinderprogramma 'Het Klokhuis': Wat is kerstmis?
Tijdens de afgelopen weken werkten we in de klas rond het thema 'Mozes'.
Volgende week hebben we hierover een toets in de klas.
Misschien zit je nog met een vraagje.
Dan mag je dit hieronder stellen.
Alvast heel veel succes met de toets!
Gouden tip: lees elke avond één maal de tekst van het prachtige Mozeslied in jouw boek.
In het thema 'Vuur' maken de leerlingen kennis met de symboliek van het vuur in rituelen bij verschillende godsdiensten, zoals: het branden van wierook, lijkverbranding bij de hindoes, rituelen in verband met de zon, brandoffers, ... Ook de symboliek van de fakkel van het humanistisch verbond komt aan bod. De leerlingen kregen twee lessen de tijd om een groepswerk voor te bereiden. Aan de hand van enkele bronnenbladzijdes moesten zij zelf op zoek gaan naar de betekenis van het 'vuur' in hun onderwerp. De kinderen moesten proberen hun onderwerp met 'vuur' over te brengen.
Volgende zondag is het eindelijk zover: Pater Damiaan wordt in Rome heilig verklaard. In onze klas besteden we daar volgende week volop aandacht aan. In het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar keken we naar de dvd van 'De Grootste Belg'. Advocaat Jef Vermassen vertelt daarin het levensverhaal van Pater Damiaan. Een heel indrukwekkend verhaal dat je kan terugbekijken op de website van 'De Grootste Belg' (zie link onder). Een reportage die misschien ook vragen heeft doen oproepen.
Als je nu al een vraag hebt, mag je die hieronder stellen. De meester zal die volgende week in de klas zeker beantwoorden. Beloofd!
Gisteren was het precies 80 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren, het meisje dat wereldberoemd werd door het dagboek dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef over haar verborgen leven in Amsterdam.
Op You Tube staat een kort filmpje waarin de ervaringen van Anne worden weergegeven:
Ook het Nederlandse kindertv-programma 'Klokwerk' maakte een mooie reportage over haar leven:
Zeker de moeite waard om te bekijken!
Schrijf hieronder eens neer wat jij vindt van de ervaringen van de jonge Anne. Je vindt op de link hieronder heel wat meer informatie over haar.
De leerlingen van het zesde leerjaar werkten dit trimester een heel thema uit op een interactieve manier. Zo leerden zij de apostel Paulus beter kennen. U vindt er alles over op www.bloggen.be/themapaulus.
De leerlingen van het vijfde leerjaar hebben voor een unieke prestatie gezorgd. Op de toets over het thema 'Natuur en Cultuur' haalden ze allemaal tien op tien. Jawel !!!!!!!!!! Een heel dikke proficiat voor alle jongens en meisjes. Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière als godsdienstleerkracht dat een klas in dit huzarenstukje lukt.
Een van de opdrachten was om een 11-je te schrijven. Meer bepaald een 11-je waarin ze moesten uitdrukken hoe mooi de wereld wel is. Een 11-je is een gedicht van 11 woorden opgebouwd volgens het stramien 1 - 2 - 3 - 4 - 1. Bijvoorbeeld: natuur zo mooi steeds vol kleuren lente zomer herfst winter verrassend
Hieronder hebben we de knappe brouwsels van onze jongens en meisjes overgenomen. Er zitten zeker enkele pareltjes tussen! Sommige zijn niet helemaal volgens de regels, maar dat maakt ze er niet minder mooi om.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Meester Geert
Ik ben een man en woon in Bouwel (Vlaanderen) en mijn beroep is godsdienstmeester in Duffel en Sint-Katelijne-Waver.
Ik ben geboren op 07/08/1970 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal, fietsen, gezelschapsspelen.
Mijn blog is gestart op 09/03/2009 en geëindigd op 02/01/2014. Hij is dus exaxt 1760 dagen oud geworden!