Het verlengstukje van de lessen Godsdienst op school
16-02-2011
Groeien in liefde en tederheid
De afgelopen weken werkten we in de klas rond het thema 'Groeien in liefde en tederheid'.
Een van de opdrachten bij de evaluatie was het maken van een limerick.
Heb jij er eentje gemaakt?
Post hem dan zeker hieronder.
Zo kan de hele wereld hem lezen. ;-) Als je een ander gedichtje over vriendschap, verliefdheid of liefde hebt gemaakt, mag je dat natuurlijk ook inzenden.
Jordan, een leerling van het zesde leerjaar in 't Kompas, schreef dit hele mooie gebedje.
Letterlijk een doordenkertje ...
God
Leeft God nu nog of niet? De mensen denken er te veel over na! Als je eens goed nadenkt, zit God gewoon in jou. Jij bent een stukje van God. Denk daar maar eens over na.
Volgende week woensdag komt een medewerker van de Damiaanactie de campagne van dit jaar voorstellen in het vijfde en zesde leerjaar van 't Kompas.
Het land in de kijker is India.
In de film 'Heroes' zullen we kennis maken met moedige mensen in India die er alles aan doen om te overleven.
De hoofdpersonages zijn de 13-jarige weesjongen Kannan die tbc heeft, de 14-jarige Arun die lepra heeft en de 60-jarige fysiotherapeut Manickam die de beide jongens helpt.
Afgelopen vrijdag vond de kerstviering plaats. Door de winterse omstandigheden konden we wel pas drie kwartier later beginnen dan voorzien, maar toch werd het een heel mooie viering. Heel erg dank aan alle leerlingen, vooral diegene die iets voorlazen. Dank ook alle collega's, in zonderheid aan Meester Van Camp zonder wie de viering niet had kunnen plaatsvinden. Tenslotte ook nog een speciaal woordje van dank aan Mijnheer Pastoor en aan Zuster Marie-Louise.
Hieronder vind je een fotoreportage van de kerstviering. Links onderaan vind je de tekst van de viering als bijlage bij dit bericht.
Op de Nederlandse televisie was enkele seizoenen het programma 'Omega Code' te zien. 'Omega Code' is een spannende bijbelquiz vol actie. De teams worden getest op hun bijbelkennis, reactievermogen, richtingsgevoel en uithoudingsvermogen. In elke aflevering staat een bijbelverhaal centraal. Bekijk hieronder drie afleveringen over Mozes.
Op de Nederlandse televisie was enkele seizoenen het programma 'Omega Code' te zien. 'Omega Code' is een spannende bijbelquiz vol actie. De teams worden getest op hun bijbelkennis, reactievermogen, richtingsgevoel en uithoudingsvermogen. In elke aflevering staat een bijbelverhaal centraal. Bekijk hieronder twee afleveringen over Jozef.
Volgende week maandag is het 1 november, Allerheiligen. Een dagje later is het 2 november, Allerzielen. In deze periode van het jaar denken we meer aan mensen uit onze familie en vriendenkring die er niet meer zijn. Ze hebben voor altijd een plaatsje in ons hart. We denken aan hen met een gebed, een bloem, een mooie tekening, een lied, ... Hieronder kan je zelf een woordje kwijt. Want denk eraan, praten helpt.
In de lessen van de afgelopen maand stelden de leerlingen van ons zesde leerjaar hun favoriete bijbelverhaal voor aan hun medeleerlingen. Er werd gekozen voor de volgende verhalen: 'De toren van Babel' (Arne), 'De ark van Noach' (Elien & Stefanie), 'Het scheppingsverhaal' (Ine & Robbe), 'De barmhartige Samaritaan' (Jan & Jeroen), 'Het verloren schaap' (Jonas), 'Daniël in de leeuwenkuil' (Kari-Anne), 'Een vader met twee zonen' (Lien) en 'De val van Jericho' (Timo). We zagen enkele hele leuke presentaties. Eén leerlinge maakte zelfs een bewerking van het verhaal van 'De ark van Noach' met de namen van de kinderen van de klas erin verwerkt. Dat vind je in de eerste bijlage hieronder. Drie leerlingen maakten een heuse powerpointpresentatie. Dat zijn de drie volgende bijlagen onderaan dit bericht. Twee leerlingen gingen de muzikale toer op. Zij maakten een rap! Tenslotte vind je nog drie leuke tekeningen. Veel kijk- lees- en luisterplezier. Knap gedaan gasten!
In de godsdienstles van vandaag maakten we kennis met Psalm 8. In deze mooie psalm ontdekten we Gods scheppende kracht. De psalm is een lofzang op Gods grote daden. Karel Eykman hertaalde deze psalm naar kinderen toe. Hij maakte de volgende versie:
God allemachtig Hoe kom ik daar in Gods naam toch bij? Zoveel om me heen is zoveel en zo prachtig God zal mij bewaren, maar waarom uitgerekend mij?
Miljoenen sterren zwerven en zweven Ik weet in de verste verte niet waar. Wat zou je om één klein rotsterretje geven Dat is de zon alleen nog maar.
En om onze zon tuimelen planeten Zo'n Mars of Venus, die draaien maar door. Onze aarde kan je dan wel vergeten De kleine aarde stelt niet veel voor.
Op aarde zijn bossen, zeeën en rivieren Er is zoveel dat groeit en leeft. Hoe komt het dan dat God bij al die dieren Iets bijzonders met mensen heeft?
Ik ben maar een kind, dat woont in de straten Van zomaar een stad, ik speel hier vaak. Wie is God, die het niet kan laten Te glimlachen als ik een goaltje maak?
God allemachtig Hoe kom ik daar in Gods naam toch bij? Zoveel om me heen is zoveel en zo prachtig God zal mij bewaren, maar waarom uitgerekend mij?
Karel Eykman in Karel Deurlo e.a., 'En dat is zeven. Zeven manieren om kinderen uit de Bijbel te vertellen.' Kampen, Uitgeverij Ten Have, 2001, blz. 55-57
Jullie mochten nadien zelf een scheppingsgedicht maken. Misschien kan je hieronder jouw brouwsel even overtypen.
In de tweede godsdienstles van deze week maken we kennis met het hele mooie lied 'Laat ons een bloem ...' van Louis Neefs. De originele versie van dit lied dateert al van 1974! Het lied is dus al 36 jaar oud en toch brandend actueel.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Meester Geert
Ik ben een man en woon in Bouwel (Vlaanderen) en mijn beroep is godsdienstmeester in Duffel en Sint-Katelijne-Waver.
Ik ben geboren op 07/08/1970 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal, fietsen, gezelschapsspelen.
Mijn blog is gestart op 09/03/2009 en geëindigd op 02/01/2014. Hij is dus exaxt 1760 dagen oud geworden!