Dinsdag 1 november ben ik met mijn echtgenote naar de boekenbeurs in Antwerpen geweest. Voor ons is dit een jaarlijkse uitstap. We gaan tegen de middag in een Antwerps restaurant lekker eten, en nadien gaan we naar Antwerp Expo voor het jaarlijkse evenement.
Ene Joël De Ceulaer stelt in "De Morgen" van 31 oktober onder de titel "Graag euthanasie voor de Boekenbeurs" dat de organisatie terminaal is, en dat de lijdensweg niet langer moet gerekt worden.
Hij brengt hiervoor vijf redenen naar voor :
1. Er gebeurt nooit iets interessants : alles is saai, vervelend en voorspelbaar. Het relletje over seksisme (een uitgever had voor Ladies Night op 10 november een "workshop poetsen, wassen en strijken" gepland) was veelzeggend maar werd niet gebruikt om een statement te maken of eindelijk eens iets te laten gebeuren.
2. Het boek wordt fameus overroepen : hierin stelt de acteur dat een bezoek aan de boekenbeurs gelijk staat aan een dagje Ikea, Weba, Wijnegem Shopping Center, Batibouw en het autosalon.
3. Er heerst een regelrechte censuur : hier wordt verwezen naar een uitgeverij die boeken uitgeeft van Gerolf Annemans en de voormalige Tjechische President Vaclav Klaus, die geen plek op de Expo zouden krijgen.
4. Het concept deugt al lang niet meer : de boekenbeurs zou ingericht zijn om niet de bezoeker, maar wel de uitgevers te plezieren (?).
5. Antwerpen is de verkeerde locatie : waarbij men stelt dat Antwerpen zich knal in het epicentrum van de Vlaamse verkeersramp bevindt. Flanders Expo in Gent zou een veel betere locatie zijn.
Eerst en vooral mag de boekenbeurs wat mij betreft vanaf volgend jaar in Gent doorgaan, het is voor mij een stuk dichter. Maar uiteindelijk ga ik al jaren naar Antwerpen, en tradities zijn er om in stand te houden.
Doch voor mij is het belangrijkste dat ik al jaren heel graag naar de boekenbeurs ga, en mij daar ook jaarlijks goed bij voel. Met andere woorden, ik blijf bij de uitspraak "Never change a winning team". Ik hou van de boekenbeurs, en dus is het voor mij helemaal niet saai, voorspelbaar of overroepen !
Bovendien heb ik nog nooit de indruk gehad dat het concept mij als bezoeker tekort doet, en wat de censuur betreft : voor mij mogen alle boeken worden aangeboden. Die van Gerolf Annemans, Vaclav Claus of bijvoorbeeld Adolf Hitler of Salmon Rushdie, voor mij zijn ze allemaal welkom. Ik ben oud en lelijk genoeg om zelf te beslissen welke boeken mij al dan niet interesseren !
Mijn eindconclusie is dan ook : leve de boekenbeurs, ook in haar huidig concept ! Al wil ik daar wel een tweetal kanttekeningen bij voegen ... Eerst en vooral waren dit jaar bij mijn bezoek heel weinig interessante auteurs aanwezig om te signeren en dus te ontmoeten. En dan misschien de belangrijkste opmerking, meer betreffende "het boek in Vlaanderen" in het algemeen : het feit dat de grote publiektrekkers op de beurs Jeroen Meus, Pascal Naessens en - godgeklaagd - K3 waren is betreurenswaardig. Het woord literatuur is hier niet echt van toepassing.
|