Wijn heeft al lang niet meer het monopolie over het
partnerschip met kaas, wel integendeel. Nochtans kiest menig fijnproever ook
met kazen van bij ons nog al te vaak voor dit traditionele uitheemse
huwelijk. Dit hadden DVvdDT goed begrepen en pakten het daarom op de Dag van de
Onnozele Kinderen iets anders aan. Precies, door de wijn te vervangen door een
schare aan verrukkelijke bieren van eigen bodem. Bier heeft de extra dimensie van zijn
schuimvorming, die de vetlaag van de kaas makkelijk doorbreekt, zo bleek op
onze 1ste degustatieavond van bier en kaas.
Naast vijf kazen hadden we ook vijf bijpassende bieren
op de dwaze maar mooi versierde tafel gezet. Deze dronken we in kleine glazen
en deelden we de flesjes met meerdere personen zodat we elke kaas- en
biercombinatie in alle rust konden proeven en nadien toch nog helder van geest
aan de afwas konden beginnen.
Op de achtergrond klonk muziek van Patricia Kaas.
Een selectie van de keuze van de meesters Erik en
Johnie vinden jullie hier beneden:
5 Quinto
Alc. 5%
Brouwerij
Dilewyns (Dendermonde) met Oud Brugge kaas
Boon Kriek Alc. 4,5%
Brouwerij Boon
(Lembeek) met Cambozola kaas
Quintine Blonde Alc. 8%
Brasserie des Légendes (Ellezelles)
met Chavroux geitenkaas
Maredsous 10 Alc. 10%
Brouwerij
Moortgat / Breendonk met Bleu DAuvergne kaas
St.-Feuillien Grand Cru Alc. 9,5%
Brouwerij
St.-Feuillien (Le Roeulx) met Herve kaas
Na deze degustatie mochten we nog de primeur waarnemen
van een proeverij van De Flamoes waarvan de brouw in het grote geheim
plaatsvindt ergens in een kelder van een woning in Zutendaal.
Een volledige beschrijving van de vijf bieren vinden
jullie in een pdf op onze blog www.bloggen.be/erikjohnie
Bijlagen: bier met kaas.pdf (126.9 KB)

|