We trotseerden op
2 december de eerste sneeuw van de het najaar 2012. Maar we hadden een goede strategische
doelstelling voor ogen namelijk het proeven van het biertje van de maand in het
fietscafé De Herberg te Zutendaal.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
We kregen een
St-Feuillien voorgeschoteld.
Als een kenner
St-Feuillien ontdekt, weet hij dat dit bier een blijver is.
St-Feuillien is
een bier van hoge gisting, gebrouwen met extreem zuiver water afkomstig uit een
bron gelegen onder de brouwerij.
Alleen mout en
hop van eerste keuze komen in aanmerking.
St-Feuillien is
een abdijbier en als een weerspiegeling van zijn origine, een nobel product dat
men met bijna religieus respect moet savoureren.
De echte kenner
zal een St-Feuillien presenteren in een specifiek bolvormig glas dat volledig
droog én proper is. Men begint met het bier voorzichtig uit te schenken terwijl
men het glas rechthoudt en zonder dat de fles de glasrand raakt. Geslaagd is de
presentatie wanneer men een mooie romige, sensuele schuimkraag bekomt die de
typische aromas begeleiden.
De kenner houdt
het glas bij de voet om het bier niet op te warmen en ook om de condens die
zich vormt op het glas niet aan te tasten.
Het was een fantastische ervaring en voor herhaling vatbaar.
|