Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Eric en Inge Compostela 2014
27-07-2014
Terug in het klooster.
dag 30, zon 27 juli, 7u30-14u30, 58 km, 4u15 gefietst, van loxo naar santiago naar herbon, weer: heet.
We hebben zeer goed geslapen in onze luxe kamer. Inderdaad de laatste loodjes wegen het zwaarst. De meesten van jullie zullen gedacht hebben waarom doen ze die laatste 25 km niet ineens bij. Wij wisten wel beter! Over deze 25 km hebben we 2 uur gedaan. Hoofdzakelijk pittige klimmen.
Om 9u30 komen we na 2837 km aan in santiago. Volgens inge halen we nu best ons diploma al, de rij is niet lang. Toch is het 1 uur aanschuiven. Nadien worden we nog zeer vriendelijk onthaald in het huis der lage landen. We krijgen er een bakje koffie, een koekje en de nodige info voor de komende dagen. Hier zit een nederlandse ogranisatie, te vegelijken met het vlaamse genootschap, die nederlandse en vlaamse pelgrims in santiago. Nadien passeren we langs de kathedraal waar we dinsdqgmiddag tzrug zullen zijn en dan blijven tot donderdagmorgen.
We rijden verder richting finisterre en stoppen in padron omdat daar een albergue is. Dit 27 km voorbij santiago en met lange klimmen tot 10%. Het was zeer heet en helemaal nat het zweet. In padron gaan we om 14u naar de albergue. Daar hangt er uit dat er nog 8 bedden vrij zijn en dat de voetgangers voorrang hebben op de fietsers. Er kan pas vanaf 16u terug worden ingeschreven. We besluiten dan om een dorp terug te rijden want daar zou, volgens het boek, plaats zijn in het klooster voor 20 personen. Aan de poort van het klooster liggen al 20 pelgrims te wachten. Het klooster gaat ook pas om 16u open. Inge blijft aanschuiven met de andere pelgrims. Eric rijdt terug naar padron voor een fles wijn, bier, kaas en wat fruit. Hij brengt ook nog wat fruit mee voor een wandelaarster uit duitsland. Om 16u checken we in. Na een half uur ligt de zaal en worden er nog 2 tentjes buitengezet. Wij zijn de enigste fietsers. Volgens de andere pelgrims ligt er iemand in de zaal die enorm hard snurkt. Wij hebben onze oorstopjes al klaarliggen. De anderen willen daarom in de tentjes slapen!
Wist je datje: dit franciskanerklooster heeft een zwembad met palmbomnen. Paters zijn er niet meer te zien. Alle gebouwen staan leeg. In een klieine plaats hebben ze een primitieve albergue gemaakt.
PS: foto's later wegens geen wifi en slecht internet
dag 29, zat 26 juli, 7u15-16u, 101 km, 6u30 gefietst, van sarria tot loxo, weer: eerst
mistig dan heet.
We zitten nog eens vroeg op onze fiets. Het is nog mistig en kunnen onze trui lang gebruiken. Het is eigenlijk heel de voormiddag klimmen, op en neer met stukken van 7-8% en een stuk van 10%. Er zit ook nog een getrapte klim in van 12 km die we in een uur doen.
Er zijn enorm veel wandelaars op onze weg. Het is namelijk zo dat als je 100 km wandelt, je ook al een diploma krijgt. Dus vele spanjaarden zijn er hier pas aanbegonnen. Wanneer we op hun pad fietsen moeten we veel bellen en slalommen.
Het blijft mistig tot 11u30. Om 14u gaan we eten en hebben dan al 81 km op de teller. Schijnbaar gaan we beter en beter over de hellingen. De omgeving en de wegen lijken sterk op die van de ardennen.
Na arzua, waar we gegeten hebben, nemen de wandelaars een andere route. Dit maakt dat er voor ons geen voorzieningen meer zijn onderweg: geen winkels, bars, geen albergues, weinig slaapgelegenheid. Toch hebben we in een dorpje van 10 keer niks een mooie kamer gevonden met alles erop en eraan. Dit is nog eens luxe.
We zitten nu op 25 km van santiago en genieten nog even van de rust. Het was een redelijk pittige rit vandaag.
Wist je datje: het lijkt alsof de wandelaars terugkomen van een festival. Grote rugzak, korte broek en heel moe. Eric egt dat ze eerder van dranouter terugkomen omdat er ook af en toe een oudere tussen zit.
dag 28, vrij 25 juli, 7u30-16u30, 87 km, 5u40 gefietst, van cacabelos naar sarria, weer: goed fietsweer.
We hebben goed geslapen in ons hok. We hebben wel met de deuren open geslapen want anders was het te warm. Als we klaar staan om te vertrekken begint er plots om 7u30 luide muziek te spelen. We denken dat dit het signaal is om iedereen te verwittigen dat de hokken leeg moeten zijn.
We beginnen flink op en neer door een druivenstreek te rijden om dan te beginnen aan de pas naar cebreiro. Dit is een klim van 15 km van 600 naar 1300 m om in galicie te geraken. Er zitten toch wel wat steile stukken in tot 9%. Om jullie een idee te geven: inge rijdt op een klim van 7%, gepakt en gezakt, 7 km per uur (dit kan ze lang volhouden). Dit wil niet zeggen dat ze bij 9% van de trappers moet, naar santago wordt er niet afgestapt!
We fietsen over de oude hoofdweg waarlangs nu een autoweg ligt. Dit is zeker niet de mooiste beklimming. Als we denken dat we boven zijn volgt er nog een stuk van 200 m. We passeren via cebreiro, een geklasseerd dorpje van 20 huizen, heel autentiek. Dan volgen er nog 2 korte klimmen en beginnen we aan een mooie afdaling van 12km. We hebben zeer mooie vergezichten. Boven komen we ook nog een vrouw uit brugge tegen. Ze doet de tocht alleen. Haar man en haar zoon hebben de tocht ook al alleen gedaan per fiets. Haar dochter gaat het volgend jaar alleen doen.
Het landschap is nu heelgroen,vergelijkbaar met oostenrijk. In galicie valt ook meer neerslag dan in de rest van spanje.
We beginnen al te leven als spanjaarden en gaan in samos pas eten om 14u30. Nadien nog 13 km fietsen met wat nog klimwerk.
In galicie is het vandaag een feestdag, alle winkels zijn er dicht.
Heel het dorp leeft van en zit vol met pelgrims (overwegend jongeren).
Wist je datje! We hebben op deze van st jacob besloten om een korte tussenstop te maken santiago. Vervolgens door te rijden naar finistere (+120 km) waar we dan maandagavond aankomen. Hier blijven we dan slapen om op dinsdagmorgen de bus terug te nemen naar santiago.
dag 27, don 24 juli, 7u30-17u15, 94 km, 6u10 gefietst, hospital de orbigo naar cacabelos, weer:heet
Toen we om 7u30 vertrokken dachten we dat we in de streek van poperinge zaten. We zagen mais, patatten, bieten, mensen die we moeillijk konden verstaan en vooral veel hop. Vlug werd al duidelijk dat we terug in de bergen zaten.
Iets voor 9 uur bereiken we astorga. Hier kopen we brood en iets plaatselijk dat volgens onze boek moet lijken op een geraardsbergse mattentaart. Volgens trok het in de verte er niet op en was het een gewoon botercakes. Astorga is een echt pelgrimsstadje, hier kwamen vroeger vele routes samen om dan verder te trekken naar santiago.
In een parkje smeren we onze kettingen nog is want er staat een col buiten categorie op het programma. Van 800 m naar 1500 m over een afstand van 12 km. We bereiken zeer vlotjes de top van deze col cruz de ferro. Hier laten vele mensen een steen achter met een boodschap. De steen hebben ze in de meeste gevallen heel hun tocht meegedragen. Wij hebben er geen bij omdat wij gelukkig nog niet veel hebben meegemaakt/verloren/.... .
Na de cruz de ferro volgt er een korte steile afdaling en nadien terug een klimmetje naar 1500 m. Dan volgt de echte afdaling van 15 km die wordt aangegeven als zeer gevaarlijk. Inderdaad zeer veel putten in de weg, haarspelbochten. In de afdaling passeren we een zeer mooi bergdorpje (zie foto) el acebo. In het dorpje vlak voor ponferada eten we in een chic restaurant. Nadien krijgen we nog een borrel aangeboden. Normaal drinken we tijdens de dag geen alcohol maar voor een streekprodukt maken we een uitzondering.
Ondertussen is het heel heet geworden en bereiken we ponferada. Hier heeft dit jaar het wk wielrennen plaats. We hebben het parcours verkend en Eric denkt dat het niet voor tom boonen is maar eerder voor gilbert of andere l-b-l specialisten.
We rijden nog een paar dorpen verder en zien op de thermometers dat het nog 33c is.
We verkiezen nog is om in een albergue te slapen. We komen terecht in een speciale alberque binnen omtrekmuren van de kerkplaats en bestaat uit 40 houten slaaphokken. In elk hok kan er 2 man liggen. Gelukkig (?) liggen we in hetzelfde hok, zie foto.
Wist je datje: vandaag is het precies een jaar geleden dat er in santiago een hoge snelheidstrein uit de bocht vloog.
dag 25, din 22 juli, 7u30-16u50, 114 km, 6u05 gefietst, burgos naar calzadilla, weer: begin 10c nadien heet, blauwe lucht als op de puzzels.
Na een heerlijke nachtrust in een hostal midden in burgos, staan we op zoals gewoonlijk om 6uur. We eten ons eigen ontbijt naast de koffieautomaat. Om 7u30 is het nog echt fris op de fiets inge doet trui en jasje aan. Na een half uur hoort eric zijn achterste rem lawaai maken en besluit ze te vervangen. Na wat gevloek en gekloot kunnen we terug vertrekken.... .
Iets na 11 uur passeren we voorbij castrojeric. Een mooi dorpje, waar ooit 6 kerken hebben gestaan en waar nog veel albergues zijn. We eten er de rest van ons ontbijt op.
We hebben er prachtige vergezichten vooral nog graanvelden. Hier hebben precies alle boeren hun eigen pikdorser. Door de mooie vergezichten en de horizon die we zien is eric niet verbaasd dat de mensen vroeger dachten dat de aarde een platte schijf was.
's Middags stoppen we voor een menu peregrino en staan er al 75 km op de teller. We eten zeer lekker voor 10 euro, van deze schotels was echt werk gemaakt.
Omdat alles vlot gaat willen we nog 2 uur verder fietsen. Ondertussen is het heel heet geworden, maar in de paar dorpen die we tegenkomen kunnen we aan de fonteinen onze drinkbussen vullen. De laatste 12 km moeten we nog over een grindweg. Op deze weg zien we nog zeer veel vermoeide wandelaars. Zij hebben heel de dag in de volle zon moeten wandelen. Aan het einde van de grindweg verschijnt er een albergue municipal. Hier kunnen we slapen voor 5euro per man. Zeer propere slaapzaal en sanitair. Onvoorstelbaar. Na het douchen zijn we weer fris.
Gelukkig is er in het dorpje een bar, want in de automaat zit geen bier.
Wist je datje: nu zitten we echt op de caminoweg, overal wegwijzers, km-standen, standbeelden, schelpen, wandelaars...
dag 24, maan 21 juli, 7u30-16u, 94 km, 5u25 gefietst, weer: 's morgens fris, nadien zon, ideaal fietsweer, santo domingo-burgos
Gisterenavond kwamen we nog Jesus tegen. We hebben jullie nog niet veel verteld over hem maar we komen hem bijna dagelijks tegen vanaf 12 juli. We kunnen met deze Jesus ook moeilijk communiceren want hij kan alleen spaans. Hij is in genua (I) vertrokken en is altijd heel hartelijk als we hem tegenkomen. Het is echt spijtig dat we niet met hem kunnen praten.
Na een redelijke nachtrust staan we op om 6uur. Er lag maar 1 snurkster in de zaal, wel juist onder inge. We eten ons eigen ontbijt in de eetzaal en vertrekken om 7u30.
In de voormiddag zien we veel akkers met pepers. Voor de rest allemaal graan en windmolens. Tot 11u kunnen we onze trui goed verdragen. Tegen de middag komen we een koppel fietsers uit brussel tegen. Zij zijn langs parijs gekomen en hebben veel minder kms afgelegd.
We bezoeken nog een kerk-klooster in de velden. Vroeger kregen de pelgrims hier soep, nu enkel nog degenen die in de herberg blijven slapen. We smeren onze fietsen ook nog is en voelen al onmiddellijk het verschil.
We eten 's middags lekker in een baanrestaurant, waar deze keer weinig volk zit.
Na het eten wordt het warm moor nog altijd goed fietsweer. Na een korte klim van 14% komen we aan in burgos.
We gaan naar de I om te vragen waar ons hotel is dat we gisteren hebben geboekt. Op het pllein voor de kathedraal komen we het brussels koppel, jesus en de frans tegen. Burgos is een groene stad. Veel parken en fietspaden. Terassen zitten vol, veel volk op straat. Zeer indrukwekkende kathedraal.
Wist je datje: nu normaal 2 dagen vlak.