Zondagavond zijn Jolien en Evelien samen met wat andere meisjes naar een voetbalmatch gaan kijken van Real Madrid. Dit was voor Evelien de eerste keer. We dachten bij onszelf nu we hier in Madrid zijn, moeten we toch eens naar een wedstrijd gaan kijken in het grote stadium Estadio Santiago Bernabeu. Dit overviel ons, Evelien en Jolien echt enorm. Een massa volk, een onbeschrijfelijke sfeer als de voetbalhelden opkwamen, een immens groot voetbalstadium, een luidkeels gejuich als er een doelpunt werd gemaakt en een massa fans in de tribune. De tegenstander van Real Madrid was een andere Spaanse voetbalploeg vanuit het noorden van Spanje dus we bevonden ons in een geheel Spaanse voetbalsfeer. We zaten in de top van het stadium, op de bovenste rij van het reusachtige stadium. Evelien die last heeft van hoogtevrees had het daar niet zo naar haar zin, maar met dank aan de supervriendelijke bevolking hier mocht ze van de security beneden blijven staan, zo kon ze toch haar en Joliens voetbalheld aandachtig blijven volgen, Cristiano Ronaldo. Dit zou in België helemaal niet waar zijn. We zijn er echt enorm van onder de indruk hoe vriendelijk iedereen hier is. Iedereen begroet elkaar, niemand is gehaast, iedereen loopt goedgezind en is bereid je te helpen
Het is echt een enorm verschil met België. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit verschil merk je ook s morgens wanneer we een trein nemen. Iedereen is geduldig, geen gedrum of gestamp. Niemand is gehaast en iedereen wacht zijn beurt af. Iedereen is goedgezind en niet gestresseerd. Er hangt hier een veel aangenamere leefsfeer.
Maandag begon onze teaching practice. We hadden er wat schrik voor, maar keken er toch naar uit om kennis te maken met het schoolsysteem hier in Madrid.
Zoals vorig week al gezegd doet Evelien stage in Joyfe en Jolien en Celine in Newman. Onze praktijkervaringen zullen dus verschillend zijn en daarom schrijven we elk een stukje over het verloop van onze eerste stageweek.
Evelien:
Maandagmorgen om negen uur moest ik in mijn stageschool Joyfe zijn en kreeg ik een mentor toegewezen. Mijn mentor is Erika, een hele vriendelijke Engelse leerkracht. Ik volg de hele dag haar doen en laten. Het is zo dat in deze lagere school elk vak door een andere leerkracht wordt gegeven. De leerlingen krijgen dus elk uur een andere leerkracht die een ander vak onderwijst. De leerkrachten denken dat dit beter is om hen zo op elk vak zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Een zwakke leerling kan bijvoorbeeld wel zeer sterk zijn in Engels, zo kan deze leerlingen er bij de Engelse leerkracht eens bovenuit springen in plaats van altijd als zwakke leerling gezien te worden. Dit is ook goed voor het welbevinden van het kind. Ook de klasgroepen worden elk jaar opnieuw gemixt. Dit om de sociale vaardigheden van de kinderen te stimuleren.
Ik vind het enerzijds wel jammer dat ik continu de Engelse leerkracht moet volgen. Ik had liever gewoon een klas gevolgd en de verschillende vakken bekeken zodat ik meer de vergelijking kon maken met ons onderwijssysteem. Ik heb er nu geen zicht op of dit systeem beter werkt als dat van bij ons. De reden waarom ik de Engelse leerkracht volg is , omdat alles in het Spaans verloopt en ik een Engelstalig traject volg. Het is wel jammer, want ik ben geen Engelse leerkracht en leer hier ook weinig uit doordat het continu hetzelfde is dat ik zie.
Het Engels van de kinderen en ook dat van de Engelse leerkracht vind ik ondermaats. Ze spreken en begrijpen amper Engels, ook de oudere van het vijfde leerjaar niet. Dit is vreemd, aangezien de kinderen al van in de kleuterklas Engels krijgen. Ik denk dat dit te wijten is aan het lage Engelse niveau van sommige leerkrachten en ook aan de manier van onderwijzen. Mijn mentor bijvoorbeeld leert de kinderen heel wat fouten aan. Since spreekt ze uit als Science wat een heel andere betekenis geeft. Ze verbetert een leerling door te zeggen: No, its not on the beach, its in the beach. Ik wist niet goed wat doen, aangezien zij de Engelse leerkracht is en ik maar een stagiair die normaal geen Engels geeft. Ik had een beetje angst om het haar te vertellen en besloot om het nog even zo te laten en als ik voor de klas moest staan deze woorden zeker een aantal keer aan te halen met hun juiste uitspraak. Het lage niveau van de kinderen is te wijten aan het gebrek van spreekvaardigheden. De Engelse les wordt in principe in het Spaans gegeven enkel de invuloefeningetjes worden in het Engels gemaakt. Geen wonder dat de kinderen dan amper Engels begrijpen en spreken. Ik heb mijn mentor ook verteld dat het bij ons zo is, als er Frans wordt gegeven de gehele les in het Frans wordt gesproken. De instructies worden in het Frans gegeven en ook de kinderen moeten hun vragen stellen in het Frans. Ik zei dat dit zeer goed werkt en zij antwoordde mij erop dat dit hier moeilijk is aangezien ze het hier nooit gewoon geweest zijn. Ze vertelde mij dat haar Engels daarom ook niet goed is, omdat zij op dezelfde manier Engels heeft gekregen. Ze vindt haar Engels zelf niet goed genoeg om op deze manier les te kunnen geven. Ik vind dit echt jammer voor de kinderen en begrijp niet goed hoe dit mogelijk is. Bij ons zijn er de basiscompetenties waarover je als leerkracht moet beschikken om les te mogen geven. Ik weet niet goed hoe dit hier zit, maar probeer er tijdens mijn verdere praktijk nog achter te komen.
Vrijdag was het dan uiteindelijk aan mij om les te geven. Ik mocht in het vijfde en het derde leerjaar starten met een nieuw unit. Enerzijds had ik er enorm schrik voor, aangezien de kinderen amper Engels begrijpen en spreken en mijn Spaans nog niet is wat het moet zijn. Ik begrijp het wel al goed, maar zelf spreken is nog moeilijk. Ik dacht bij mezelf eigenlijk moet je daar niet met inzitten, want het is de Engelse les en op deze manier zullen de kinderen eens Engelse les krijgen zoals het hoort te zijn, in het Engels. Met deze geruststelling begon ik meer en meer uit te kijken naar vrijdag.
Vrijdag werd een uitstekende stagedag. Ik vond het enorm leuk om voor de klas te staan en de nieuwe vocabulaire aan te brengen. Ik heb deze les gegeven op dezelfde manier als ik in België een nieuwe vocabulaire aanbreng in het Frans. Deze aanpak verschilde wel een beetje van die van mijn mentor, maar ze vond hem zeer goed.
Zij had de gewoonte om de nieuwe voc. aan bord te schrijven en de kinderen dit te laten overpennen in hun notebook. Daarna mochten ze meteen starten met het opzoeken van de betekenis in het woordenboek. Ik vond het belangrijk dat de kinderen eerst goed wisten hoe je deze woorden op een correcte manier uitsprak, waardoor ik begon met een aantal oefeningetjes in spelvorm voor een juiste uitspraak. De leerkracht was enthousiast en vroeg meteen of ik dit voor de andere klassen ook kon doen. Het opzoeken van de betekenis in een woordenboek vind ik wel een goeie aanpak. Als je iets opzoekt, ben je er langer met bezig en ga je het sneller onthouden. Dit was ook wel zo, dat kon ik merken toen ik een spelletje deed rond de nieuwe woordjes.
De kinderen waren laaiend enthousiast over de muzische integratie die ik in mijn les integreerde. Zij zijn dit helemaal niet gewoon bij mijn mentor. Mijn mentor zelf vond het ook zeer leuk en vroeg me dit nog eens te doen.
Ik ben zeer tevreden over mijn eerste stageweek. Het gebrekkige Engels van de kinderen en het gebrekkige Spaans van mij zorgt soms wel nog voor wat problemen, maar we weten ons te redden. Ik vraag hen trager te spreken en zo begrijp ik hen wel en zij halen er een woordenboek bij om het woord in het Engels op te zoeken. Ik vind het echt zeer leuk en kijk uit naar mijn volgende stageweek!
Celine:
Maandag moesten we om 9 uur op school zijn. Het was toch weer even zoeken naar de juiste metro en trein! We nemen hier in Cantoblanco eerst de trein naar Nuevos ministerios en dan nemen we de metro naar Avenida de America en dan nog een andere metro naar San Blas
Man man wat een avontuur!
Aangekomen op school stond Sonia (verantwoordelijke voor de stagiaires) ons op te wachten. Ze was zeer vriendelijk! Het eerste uur op maandag is er altijd een overlegmoment. Dan zitten alle Engelse leerkrachten samen en bekijken ze wat ze gaan geven in de komende week. Per leerjaar is er 1 iemand verantwoordelijk om de voorbereiding te maken voor een vak. Dit kopiëren ze en geven ze door aan de andere leerkrachten van dat jaar. Helemaal anders dan in België dus!
Op Newman is het zo dat er een team van leerkrachten is die Engels spreken. Die geven dan de lessen Engels, wetenschappen en kunst. Die vakken worden in het Engels gegeven. Voor de andere vakken hebben de leerlingen een vaste klastitularis, zoals bij ons. Wiskunde, turnen, godsdienst,
krijgen ze dus wel in het Spaans.
Sonia gaf ons ieder een leerkracht. Ik ga mijn stage lopen bij juf Pat. Een jonge, opgewekte leerkrachte. Het is echt een leuke! Ze is telkens goedgehumeurd en zeer lief voor mij! Als ik iets doe in de klas, bvb een kindje helpen met een oefening, zegt ze zeker tien keer dank u tegen mij! Terwijl ik dit heel normaal vind dat je als stagiaire helpt op momenten dat je ziet dat iemand niet goed meekan. Ook als ik taken of oefeningen help verbeteren is ze zeer dankbaar! Echt leuk om met haar te werken!
Deze week moest ik al veel lesjes geven. Zoals ik al zei is alles hier voorbereid voor iedereen. Je moet dus gewoon het rooster volgen en geven wat er op de voorbereiding staat. Mijn juf zei me de 2e dag al dat ze me een paar lessen zou laten geven op woensdag. Ze zag dat het kriebelde bij mij om les te geven. Wat ook wel zo was eigenlijk! Die kindjes zijn zo lief tegen mij! Ik moet ook lesgeven in het 1e leerjaar en die zijn zoooooooooooo lief! Ze spreken nog niet zoveel Engels maar toch proberen ze altijd!
Ik moest ook al lesgeven in het 5e en 6e leerjaar. Ik vind dat de kinderen van het 6e leerjaar niet zo goed Engels spreken. Ze vinden bvb zeer moeilijk om te luisteren naar een tekst en korte vraagjes te beantwoorden.
Vrijdag was mijn leerkracht 2 uur afwezig omdat ze naar de dokter moest. Normaal moest er een vervangleerkracht komen maar die kwam niet opdagen
Dan heb ik maar de klas op mn eentje overgenomen. Dit ging heel goed! In het 6e leerjaar moest ik wat oefeningen maken met hen. Soms was het wel moeilijk omdat ze niet alles in het Engels kunnen zeggen. Alejandro had hier een goede oplossing op gevonden. Hij nam er een woordenboek Spaans-Engels bij en zocht telkens de woorden op die ik niet begreep. Ik tekende ook soms een woord op het bord zodat ze de betekenis op die manier konden achterhalen. Dit was dus echt een leuke les! En de kinderen vonden het ook zeer leuk! Ze zijn er ook fier op als ze mij een woordje Spaans kunnen bijleren J.
In het 5e leerjaar was er een groot examen gepland. Ik moest dus geen lesgeven. Enkel het examen uitleggen en dat toelichten als er vragen waren. Dit ging heel goed. De kinderen kennen dit systeem omdat ze ELKE vrijdag zon examen moeten afleggen!
Ondertussen ben ik het al wat gewoon om elke morgen zo vroeg op te staan om naar school te vertrekken. Pat zei ons een andere route dus nu hoeven we een trein, metro en dan een bus te nemen. Maar de bus stopt vlak voor de school dus dat is ideaal! Toch zijn we nog steeds 1u en 15 min. onderweg L Maar dit begint te wennen
We zijn ook tot een akkoord gekomen met Sonia omtrent onze stageuren. We moeten op maandag beginnen om 10u tot 17u, dinsdag en donderdag van 9u tot 17u en op woensdag en vrijdag van 9u tot 13u. Zo hebben we toch 2 vrije namiddagen en kunnen we nog wat dingen bezoeken in de stad en wat ontspannen!
Jolien:
Vandaag was het onze eerste stagedag in Newman. Het is een hele grote school waar de kinderen al Engels krijgen van in de kleuterklas. Lessen zoals wiskunde, taal,
gaan door in hun moedertaal, Spaans. Lessen die doorgaan in het Engels zijn: engels, wetenschappen, en knutselen. Voor deze lessen zijn leerkrachten voorzien die heel goed Engels kunnen praten. Er zijn ongeveer 8 leerkrachten die Engels geven in het lager onderwijs.
In de derde kleuterklas kunnen de kinderen al schrijven! Ik was onder de indruk toen de kinderen uit het eerste leerjaar de Engelse zin van het bord konden overschrijven! Wat mij wel al is opgevallen is dat de kinderen niet alles begrijpen van wat er in het Engels gezegd wordt.
Ik sta bij drie verschillende leerkrachten. Normaal gezien sta ik bij Diego, maar Christina had ook graag een stagiaire gehad omdat zij de zwakke groep heeft in het vijfde leerjaar. Daarom sta ik dus telkens bij haar voor de lessen Engels in het 5e leerjaar.
Elke maandag en dinsdag sta ik in de namiddag bij juf Lia in het 2e en 3e leerjaar en ook voor de les Wetenschappen in het 6e leerjaar.
Voor het voorbereiden van de lessen, is er telkens 1 leerkracht per leerjaar verantwoordelijk. Die leerkracht maakt maandag een lesvoorbereiding op voor een hele week voor een bepaalde graad. En deze voorbereiding wordt dan voor alle andere leerkrachten afgedrukt. Dit is een heel ander systeem dan bij ons!
Het schoolleven is hier echt helemaal anders! De kinderen krijgen hier ook elke dag huiswerk! En elke maand is er op vrijdag een examen Engels. Elke week is er vocabulary toets. De kinderen moeten elke dag naar school van 9u 's morgens tot 17u s avonds. De eerste speeltijd is om 11u en deze duurt een half uur. Dan is er voor de leerkrachten gratis ontbijt!! Hmmm :-P Om 13u is het middagpauze tot 15u en nadien is er doorlopend les zonder pauze tot 17u.
Omdat wij tamelijk ver van de school verblijven en telkens de bus, metro en trein moeten nemen, zijn wij elke dag pas rond half7, kwart voor 7 thuis. Het worden dus lange en vermoeiende dagen. Tijdens de les:
De eerste les was in het vijfde leerjaar, ik stond bij juf Christine (bij de zwakste groep van het 5e). Ik was een beetje in de war omdat het leek alsof ik in het middelbaar stond!
De klasgroepen worden voor het vak Engels door elkaar gegooid. De kinderen moeten zich telkens met hun boeken verplaatsen naar een andere klas, net zoals in het middelbaar.
Ik vond de les erg chaotisch en sommige kinderen werkten niet mee.
De volgende les stond ik bij meester Diego, een Amerikaanse leerkracht. Ik moet goed mijn best doen om met hem te kunnen meepraten, want zijn Engels is echt perfect. Ik leer elke dag mijn Engels bij!
Na de middag stond ik bij juf Lia. Eerst in het 6e leerjaar, nadien in het 3e leerjaar. Deze juf is echt strikt en straalt enorm veel gezag uit. Ik hou wel van haar aanpak!
De twee klassen van het 6e zijn heel de week bezig geweest rond koken tijdens de Engelse les. Ze moesten een recept meebrengen dat zij in groep zouden klaarmaken. Ik heb sommige groepjes geholpen met het uitschrijven van hun recept in het Engels.
Vrijdag was er The Cooking day! Dan moesten de groepjes hun gerecht maken!! De leerkrachten (Diego, Christina en ik) mochten rode kaarten uitdelen aan de groepjes wanneer er Spaans werd gepraat. Alles moest in het Engels! Na een half uur moest alles opgeruimd zijn en de gerechten klaar staan. De leerkrachten, de kuisploeg en anderen leerkrachten mochten komen proeven én hun beoordeling geven op een briefje! Ik vond dit echt super! Ik voel dat ik echt word aanvaard als leerkracht en niet als een stagiaire.
Het was een fantastische afsluiter van de 1e stageweek!
We hebben onze fantastische stageweek dan ook fantastisch afgesloten door heerlijke tapas te gaan eten aan de Plaza Mayor. Leuk die Spaanse gewoontes. Iedereen eet van ieders bord. De tafel staat boordevol verschillende Spaanse specialiteiten en je krijgt voor jezelf een klein bordje. Zo kan je van de verschillende gerechten proeven. Een echte aanrader J!
Tot volgende week!!!
Evelien, Jolien en Celine











|