Deze avond , zo rond 19h , nam ik de sleutels van mijn humidor en opende mijn schatkist. Terwijl ik mijn deurtje opende , kwam de heerlijke geur van rustende sigargen me al tegemoet. Heerlijk ! Het zou een avondje rustig genieten worden met een bijhorend sigarenmagazine. Ik koos voor een robusto van Villa Zamorano , deze sigaar had ik wel eens eerder geproeft maar nog niet volledig gerookt.
Ik ging naar het Puur Genot , gelegen op de oude kaai in Diest. Mijn favoriet bankje in de hoek was nog vrij, en het was er gezellig rustig. Ik bestelde me een donkere Leffe en opende mijn El Gusto. Dit sigarenmagazine kreeg ik cadeau van Tabaco in Hasselt. Na een paar lekkere kaasblokjes en een paar slokjes stak in mijn robusto aan. Alles op zijn tijd , geen haast en een zee van tijd om te genieten.
Lezen in een goed boek , een lekker belgisch bier en een longfiller tussen mijn vingers betekende voor mij het hoogtepunt van deze dag. Even alles vergeten en opgaan in de tekst en vooral genieten van een lekker milde sigaar. Mijn camera had ik thuisgelaten , ik heb ook geen nota's genomen maar ik heb zalig genoten van elk moment! Dat is mijn manier van genieten , mijn manier van ontstressen. Geen tv-serie deze keer , maar een rustige bruine kroeg waar men op de achtergrond praat over de dingen des levens.
Het bezoek duurde iets meer dan anderhalf uur , maar voor mij leken het wel uren ! De tijd gaat immers voorbij op je eigen ritme , net als de verbranding van het dekblad. Genieten en laten rusten...
LECTUUR : Het boek over P.G.C Hajenius in Amsterdam
Beste lezers ,
Dit boek over het huis Hajenius heb ik even mogen lenen van Jo Plevoets , een prachtig boek over de Hajenius winkel in Amsterdam. Mooie teksten en dito fotografie ! Binnenkort hopen we er een bezoek te brengen en er een reportage te maken , waarschijnlijk in de Kerstperiode.
uitzicht: een zéér mooie sigaar, echt geen opmerkingen, mooi zijdeglad, minieme nerfjes, ruikt lekker... echt top!
a cru: (of naakt roken/rauwroken) tabakssmaak, niets speciaals
1e deel: knippen ging nog vrij vlot (ik gebruik een schaar), mooi aangemaakt met m'n torch en na de eerste trekken merkte ik dat de sigaar een volle smaak had, veel leder ook. grote hoeveelheden romige rook, en de trek was subliem.
na enkele trekken (ik denk een 15-tal) kwam de smaak iets scherper, beetje bitter zelfs, deze sigaar moet je echt wel traag roken en niet langs de neus wat rook laten gaan.Ik deed het onopzettelijk en dat heb ik me beklaagd!
Rond de midden werd de smaak hoofdzakelijk bepaald door espresso, bij momenten romige tinten die aan het gehemelte bleven kleven, veel leder ook.De nasmaak had iets van caramel.De smaak bleef ook lang hangen....
Dit is een zeer zware sigaar (vind ik toch) zeker om te bewaren na het eten, ik zocht de samenstelling eens op: Piloto Cubano Ligero, Criollo Ligero, Viso Nicaraqua, Mata Norte Ligero en Seco Criolllo
(nota: Ligero is het bovenste deel van een tabaksplant, krijgt het meest zonlicht en bepaald de kracht van de sigaar... )
In deze sigaar zit behoorlijk wat ligero, echter de verbranding was goed en ik moest nooit bijbranden.
eindconclusie: zeer zware smaak waar ik zelfs iets onpasselijk van kwam, zowiezo zal ik ze nogmaals roken, al was het maar om m'n bevindingen te staven... het is echter geen sigaar die m'n voorkeur draagt. De sigaar lijkt me eerder voor gevorderden.
NIEUWS : Bezoek van Kiki Partagas aan Maison Baelen
Het bezoek van Kiki Partagas aan Maison Baelen op 29 november 2008 , ik was er toen spijtig genoeg niet bij maar Renaud was zo vriendelijk om me deze foto's door te sturen voor mijn blog. Waarvoor hartelijk dank !
Jo Plevoets was enkele dagen geleden te gast in de exclusive Macanudo Club in New York. Hij bracht voor mij deze 2 mooie sigaren mee , waarvoor hartelijk dank !
Gisterenavond zijn we eindelijk de cigarroom van het restaurant Paulie's mogen betreden. Derde keer , goei keer dus. De cigarroom is een kelder die de toenmalige eigenaar ondekte in de jaren '70. De kelder hebben ze vroeger volledig opgevuld met zand. De eigenaar maakt de kelder leeg , met als resultaat een schitterende gewelfde kelder met een mooi vloer , die 400 jaar geleden werd gebouwd als opslagplaats voor het klooster. Een schitterende geschiedenis en een prachtige cigarroom! Marlies rookte een Kiowa Esplendido , Bert een Vegas Robaina Familiar en ik koos een AVO Robusto.
Geboren als Caryn Elaine Johnson op 13 november 1955.
Woopy is al een sigarenrookster sinds haar tienerjaren. Toen haar moeder even uit de buurt was maakte ze van de gelegenheid gebruik om er vlug even een goedkope corona door te jagen Whoopy koopt haar sigaren bij Davidoff in Beverly Hills (ik weet nu niet of ze daar kortingen geven?)
Uiteraard is ze in het bezit van een grotere humidor die haar dagelijks van 1 sigaar voorziet, en zo wilde de grote davidoff het ook; smoke less but better.Ze houd ervan om sigaren te boren, ipv te knippen en haar favoriete merk is dus Davidoff en af en toe een Cohiba.
Don Alejandro Robaina is een levende legende in Cuba en ver daarbuiten. De man teelt al jaren de beste tabak van de wereld in Pinar del Rio en leverde zijn voortreffelijke waar aan prestigieuze sigarenhuizen, waarvan Cohiba wel de bekendste is. In het begin van de jaren negentig besliste hij om zijn eigen sigaren op de markt te brengen met als resultaat de voorstelling van zijn eigen collectie in Madrid in 1997. De reacties waren verdeeld vermits de sigarenwereld in vele opzichten een conservatief karakter heeft: nieuwelingen hebben het niet gemakkelijk. Toch heeft de selectie van Vegas Robaina een solide plaats verworven binnen het Cubaanse assortiment.
AANKOPEN : Trinidad Robusto Extra en The Griffin's XIV
Beste lezers,
Gisteren een zending ontvangen van Sam. Een Trinidad Robusto Extra en een The Griffin's type XIV Torpedo. Ik heb er even een fotoreportage van gemaakt omdat het toch wel zeer mooie exemplaren zijn. Veel plezier!
HUMIDOR : antieke vitrinekast voor mijn sigarencollectie
Goedenavond beste lezers ,
Deze avond komt de update inderdaad zeer laat , maar dat komt omdat ik een antieke vitrinekast heb gekocht waarin mijn sigarencollectie terrecht kan. Het is de bedoeling om van deze kast later een humidor te maken. Nu heb ik er dus voorlopig maar wat collectables in gezet.
Deze avond twee sigaren in onze review twee voor mij onbekende longfillers. De Navarre uit Frankrijk voor mezelf en de Placeres Suaves uit Honduras voor Marlies. We trokken zowat heel de stad rond opzoek naar een rokersvriendelijk café dat niet te vol zat. We kozen uiteindelijk voor de "Casino" op de markt in Diest. Dit café , waar je overigens ook heel lekker kan eten , is uitgerust met een rokersruimte/vergaderzaaltje op de bovenverdieping. Aangezien Marlies nog wat werk voor school had , was dat ideaal om even rustig een sigaar te roken zonder teveel pottenkijkers.
Navarre Robusto - Frankrijk
1e fase: De sigaar heeft een zeer goede draw, een apparte maar heerlijk milde smaak ! De nasmaak is wel nogal droog en blijft vrij lang in de mond aanwezig. De sigaar is makkelijk te knippen en heeft een zeer mooi lichtbruin dekblad.
2e fase: De verbranding laat me af en toe wel in de steek. Regelmatig bijsturen van het dekblad is wel nodig , maar aangezien de smaak zeer goed is dat wel niet zo heel erg.
3e fase: De sigaar is één keer gedoofd , dus weer aansteken en het dekblad wat bijsturen en je kan weer even verder. De smaak blijft zeer goed, iets meer uitgesproken maar er is geen wenteling wat extra smaken betreft.
El Cigarro's eindconclusie :
De Navarre is een nog niet zo bekende sigaar , maar heeft bij mij zeker en vast een goede indruk nagelaten. Hij is ook wel prijzig , zeker voor een robusto is de prijs wel aan de hoge kant. Moest ik hem vergelijken met een sigaar die ik eerder rookte , zou ik hem durven vergelijken met een Flor de Copan van Honduras wat smaken betreft. De verbranding kan je vergelijken met een El Credito Serie R. Ik zou er in de toekomst wel enkele singles van kopen om ze te laten agen, want het is nog een relatief jonge sigaar.
Als je een sigaar wilt aansteken kun je het beste een gasaansteker (dus geen benzineaansteker) gebruiken of lucifers. Elke ander wijze, zoals bijvoorbeeld een kaars, zal de smaak beïnvloeden en kan de trek negatief beïnvloeden door de roetdeeltjes uit de vlam. Gebruik geen lucifers met een hoog zwavel of wasgehalte, en gebruik ook geen papieren lucifers. Neem de tijd om een sigaar zorgvuldig aan te steken.
Om te beginnen moet je de sigaar horizontaal of omhoog houden waarbij je de top van de vlam aan de sigaar laat komen. begin de sigaar dan langzaam rond te draaien om deze egaal aan te gloeien. Neem de sigaar dan tussen de lippen en houdt de vlam een centimeter of wat van de vuurmond, en trek zachtjes terwijl je de sigaar rond draait. De sigaar zal nu rondom een egaal gloeiende kegel laten zien. Let er op dat dit zo blijft.
Je kunt nu zachtjes op de kegel blazen om te verzekeren dat deze egaal brand. Anders dan bij sigaretten zal een sigaar uitgaan als je er een tijdje niet aan trekt. Mocht dit gebeuren dan is dit geen ramp; verwijder voorzichtig de askegel, en steek de sigaar aan als hier boven beschreven. Als je dit doet terwijl de sigaar nog niet te lang uit is zal dit de smaak niet negatief beïnvloeden. Het veelvuldig opnieuw aansteken van een sigaar heeft wel negatieve effecten op de smaak. De smaak wordt dan scherp en onaangenaam. (Dit komt door de condensatie van rook in het overgebleven gedeelte van de sigaar.)
Sigaren welke zijn gemaakt van hele bladeren (longfillers) hebben als eigenschap dat de askegel van de sigaar goed blijft hangen. Er is geen speciale reden om deze askegel te laten zitten. Wel is het zo dat als je de as er heel veel aftikt de warmte aan de aangestoken kant lager wordt (as isoleert) en dus een minder volledige verbranding geeft.
De askegel geeft je een goede beoordeling van de kwaliteit van de sigaar; een stevige lange ronde askegel is een teken van goede constructie.
Het voorverwarmen van de hele sigaar voor het aansteken is niet nodig. Dit werd in de negentiende eeuw gedaan om de smaak van de gebruikte gom te verminderen van sommige sigaren welke werden gemaakt in Sevilla. Voor de moderne sigaren wordt een plantaardige geur- en smaakloze gom gebruikt voor het aanbrengen van het hoedje op de sigaar.
Vladimir Iljitsj Oeljanov (Владимир Ильич Ульянов) (Simbirsk, 22 april [O.S. 10 april] 1870 Gorki, 21 januari 1924) beter bekend onder de revolutionaire schuilnaam Lenin (Ленин), was een Russisch revolutionair, eerste leider (premier) van de Sovjet-Unie en naamgever van het Leninisme.
Lenin kocht zijn sigaren bij de vader van Zino Davidoff. Hij rookte steeds zijn sigaar met een kartonnen mondstuk. Over welke sigaren het ging, heb ik nog niet kunnen achterhalen.
Mijn Davidoff humidor is eindelijk aangekomen. Na een week vol spanning heb ik vandaag mijn humidor aangekregen. Het is een prachtige "Grande réserve" met nummer 772 . Hij heeft 2 grote hygrolatoren die met een schuifje regelbaar zijn. Een onderverdeling voor de modellen "Ambassadrice" de "No.1" de "Grand Cru No.2 " de "No.2" en tot slot de "Grand Cru No.3".
Je kan de kist met of zonder onderverdeling gebruiken