Deze avond twee sigaren in onze review twee voor mij onbekende longfillers. De Navarre uit Frankrijk voor mezelf en de Placeres Suaves uit Honduras voor Marlies. We trokken zowat heel de stad rond opzoek naar een rokersvriendelijk café dat niet te vol zat. We kozen uiteindelijk voor de "Casino" op de markt in Diest. Dit café , waar je overigens ook heel lekker kan eten , is uitgerust met een rokersruimte/vergaderzaaltje op de bovenverdieping. Aangezien Marlies nog wat werk voor school had , was dat ideaal om even rustig een sigaar te roken zonder teveel pottenkijkers.
Navarre Robusto - Frankrijk
1e fase: De sigaar heeft een zeer goede draw, een apparte maar heerlijk milde smaak ! De nasmaak is wel nogal droog en blijft vrij lang in de mond aanwezig. De sigaar is makkelijk te knippen en heeft een zeer mooi lichtbruin dekblad.
2e fase: De verbranding laat me af en toe wel in de steek. Regelmatig bijsturen van het dekblad is wel nodig , maar aangezien de smaak zeer goed is dat wel niet zo heel erg.
3e fase: De sigaar is één keer gedoofd , dus weer aansteken en het dekblad wat bijsturen en je kan weer even verder. De smaak blijft zeer goed, iets meer uitgesproken maar er is geen wenteling wat extra smaken betreft.
El Cigarro's eindconclusie :
De Navarre is een nog niet zo bekende sigaar , maar heeft bij mij zeker en vast een goede indruk nagelaten. Hij is ook wel prijzig , zeker voor een robusto is de prijs wel aan de hoge kant. Moest ik hem vergelijken met een sigaar die ik eerder rookte , zou ik hem durven vergelijken met een Flor de Copan van Honduras wat smaken betreft. De verbranding kan je vergelijken met een El Credito Serie R. Ik zou er in de toekomst wel enkele singles van kopen om ze te laten agen, want het is nog een relatief jonge sigaar.
Als je een sigaar wilt aansteken kun je het beste een gasaansteker (dus geen benzineaansteker) gebruiken of lucifers. Elke ander wijze, zoals bijvoorbeeld een kaars, zal de smaak beïnvloeden en kan de trek negatief beïnvloeden door de roetdeeltjes uit de vlam. Gebruik geen lucifers met een hoog zwavel of wasgehalte, en gebruik ook geen papieren lucifers. Neem de tijd om een sigaar zorgvuldig aan te steken.
Om te beginnen moet je de sigaar horizontaal of omhoog houden waarbij je de top van de vlam aan de sigaar laat komen. begin de sigaar dan langzaam rond te draaien om deze egaal aan te gloeien. Neem de sigaar dan tussen de lippen en houdt de vlam een centimeter of wat van de vuurmond, en trek zachtjes terwijl je de sigaar rond draait. De sigaar zal nu rondom een egaal gloeiende kegel laten zien. Let er op dat dit zo blijft.
Je kunt nu zachtjes op de kegel blazen om te verzekeren dat deze egaal brand. Anders dan bij sigaretten zal een sigaar uitgaan als je er een tijdje niet aan trekt. Mocht dit gebeuren dan is dit geen ramp; verwijder voorzichtig de askegel, en steek de sigaar aan als hier boven beschreven. Als je dit doet terwijl de sigaar nog niet te lang uit is zal dit de smaak niet negatief beïnvloeden. Het veelvuldig opnieuw aansteken van een sigaar heeft wel negatieve effecten op de smaak. De smaak wordt dan scherp en onaangenaam. (Dit komt door de condensatie van rook in het overgebleven gedeelte van de sigaar.)
Sigaren welke zijn gemaakt van hele bladeren (longfillers) hebben als eigenschap dat de askegel van de sigaar goed blijft hangen. Er is geen speciale reden om deze askegel te laten zitten. Wel is het zo dat als je de as er heel veel aftikt de warmte aan de aangestoken kant lager wordt (as isoleert) en dus een minder volledige verbranding geeft.
De askegel geeft je een goede beoordeling van de kwaliteit van de sigaar; een stevige lange ronde askegel is een teken van goede constructie.
Het voorverwarmen van de hele sigaar voor het aansteken is niet nodig. Dit werd in de negentiende eeuw gedaan om de smaak van de gebruikte gom te verminderen van sommige sigaren welke werden gemaakt in Sevilla. Voor de moderne sigaren wordt een plantaardige geur- en smaakloze gom gebruikt voor het aanbrengen van het hoedje op de sigaar.
Vladimir Iljitsj Oeljanov (Владимир Ильич Ульянов) (Simbirsk, 22 april [O.S. 10 april] 1870 Gorki, 21 januari 1924) beter bekend onder de revolutionaire schuilnaam Lenin (Ленин), was een Russisch revolutionair, eerste leider (premier) van de Sovjet-Unie en naamgever van het Leninisme.
Lenin kocht zijn sigaren bij de vader van Zino Davidoff. Hij rookte steeds zijn sigaar met een kartonnen mondstuk. Over welke sigaren het ging, heb ik nog niet kunnen achterhalen.
Mijn Davidoff humidor is eindelijk aangekomen. Na een week vol spanning heb ik vandaag mijn humidor aangekregen. Het is een prachtige "Grande réserve" met nummer 772 . Hij heeft 2 grote hygrolatoren die met een schuifje regelbaar zijn. Een onderverdeling voor de modellen "Ambassadrice" de "No.1" de "Grand Cru No.2 " de "No.2" en tot slot de "Grand Cru No.3".
Je kan de kist met of zonder onderverdeling gebruiken
MEETING : forumleden sigarenplatform.nl 2008 in Gent
Iedereen die mee geweest is naar Gent zal het met mij eens zijn , het was een fantastische dag! Fiele en Hans hebben ons een hele dag mee op sleeptouw genomen door Gent. Een hele dag kletsen, eten, drinken en roken ! Een dagje hemel op aarde...
Om 14h kwamen we samen op de Vrijdagsmarkt. Van daaruit gingen we naar een gezellig café waar we allen genoten van heerlijke koffie en een lekker sigaartje.
De eerste tabakswinkel die we bezochten was Verleyen en Sinnaeve. Het onthaal was zeer warm en er hing een huiselijke sfeer. Je voelt je dan ook meteen thuis. Ieder van ons kreeg een glas witte en rode wijn om te proeven terwijl we van de zaakvoerder uitleg kregen over zowel wijnen, champagne alsook het onstaan en het maken van Meerschuim pijpen. Toen kwamen we aan het onderwerp van de dag, onze passie, de longfiller. Hoe steek je hem het beste aan? Naar welke smaken moet je zoeken? En ken je wel iets van varkensvlees ?
De tweed zaak die we bezochten was Caron. Toch wel een imposante winkel met een enorm assortiment van luxeartikelen gaande van scheerborstels tot longfillers en nog zoveel meer ! Meneer Caron heeft ons in hoogst eigen persoon uitleg geven in zijn humidor. Zulke momenten kom je in een mensenleven niet vaak tegen. Die man heeft bij mij een enorme indruk achtergelaten die ik nooit zal vergeten. Elke vraag beantwoorde hij met veel plezier. We hadden het met hem onder andere over de keuze tussen het knippen of het boren van een sigaar, de manieren van bewaren enz.
Enkele sigaren en bijhorende drankjes later zijn we met zen allen gaan dineren. Met kaarslicht en hoe kan het ook anders , na de maaltijd een lonfiller in de hand. We gingen bovendien ook naar huis met een cadeau van Hans en Fiele , een assortiment longfillers van Kiowa en Placeres Nuovo , gemaakt in Honduras. Een mooi afsluiter van een schitterende dag !
Ik bewaar mijn sigaren op een vochtigheid van +/- 72 % op gemiddeld 20°Celsius. Als ik ze bewaar op 70 % dan zijn ze toch nog een beetje aan de droge kant. Eens per week verander ik de volgorde van mijn schuiven. Zoals u kan zien in vorige artiekels heeft mijn humidor 7 boven elkaar geplaatste schuiven. Elke week word de volgorde dus verandert van boven naar onder.In de onderste schuif heb ik namelijk een extra hygrolator geplaatst. Moest ik de volgorde steeds hetzelfde houden ,dan zouden de sigaren die net boven de extra hygrolator liggen , vochtiger liggen dan de sigaren bovenaan de humidor.Door het versteken van de schuiven komt er ook verse zuurstof aan de sigaren.
Mijn sigaren sorteer ik per land van herkomst en per merk. Tussen mijn sigaren van hetzelfde land staan ook nog eens tussenschotjes die de verschillende merken van elkaar scheiden. Dit om eenderzijds marriage te voorkomen (invloeden van sigaren t.o.v. elkaar i.v.m. de smaak) en ook om een goed overzicht te hebben van mijn voorraad.
Binnen de humidor zouden de sigaren moeten worden opgeslagen bij een relatieve vochtigheid van ongeveer 68-74%. Over het algemeen veronderstelt men dat de typische sigarenaroma's het best in een dergelijk klimaat kunnen evolueren. Dit niveau van vochtigheid ondersteunt het gelijke branden van de sigaar. Bij een relatieve vochtigheidsniveau van 70%, en een temperatuur van 64°F (18°C) bevat de lucht ongeveer 10 gram water per kubieke meter lucht. In een dergelijk omgeving, zou de sigaar het ideale niveau van vochtigheid van 14% van zijn gewicht moeten absorberen.
De droge sigaren worden sneller breekbaar en brand sneller aangezien het branden niet door de natuurlijke vochtigheid van de sigaar wordt vertraagd. De sigaar neemt een agressieve en lichtjes bittere smaak aan.
Te vochtige sigaren, in tegendeel, branden ongelijk en nemen een zwaar en zuurrijk aroma aan.
Een paar aficionados waarderen deze wijzigingen aan het sigarenaroma en slaan daarom opzettelijk hun sigaren op in een droger of vochtiger milieu. In de 65-75% bereik kunnen de sigaren voor lange tijd zonder enige zorg worden opgeslagen. De voorzichtigheid wordt vereist als het vochtigheidsniveau 80% zou overschrijden. In dit geval kan de sigaar beginnen te rotten en te schimmelen.
een tijdje geleden heb ik een Rocky Patel Sungrown gerookt en ben eens opzoek gegaan naar de roots van deze sigaar. Daarbij kwam ik terrecht op deze mooie website. Ze hebben er echt werk van gemaakt , dus zeker en vast eens een bezoekje brengen! Kies wel voor de Flash versie , dan krijg je de mogelijkheid om zelf toffe muziek te kiezen en interactieve pagina's.
vandaag is mijn nieuwe glazen sigaarasbak binnengekomen. Ik verkies dit soort asbakken omdat ze de sigaar mooi laten rusten en de sigaar kan ook zeer goed afkoelen terwijl je rustig iets anders kan doen.
Ik heb van mijn goede vriend Sam weer het een en ander aangekregen , een prachtige Cohiba sigarenknipper , verschillende luciferdoosjes van o.a. Cohiba , Montecristo enz. en een mooie robusto sigaar van Navarre , gemaakt in Frankrijk.
Sam , ik hoop dat je eens kan verassen met een collectie tubes die je nog niet hebt ! Ik hoop ze snel samen te krijgen.
Cuba, formeel de Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit de eilanden Cuba en Isla de la Juventud, plus een groot aantal zeer kleine eilandjes daaromheen. Cuba wordt aan het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee in het westen door de Straat Yucatan.
Het land is sinds 1959 officieel een socialistische republiek, en wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro. Het land is opgedeeld in veertien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.
John Leonard Warner (London, 2 augustus 1892 - Los Angeles, 9 september 1978) was Canadees filmproducent en de president van Warner Brothers Studios.
Jack prefereert lichte sigaren, zoals veel Amerikanen. Hij rookte een Panetela van Hoyo de Monterry op de dag dat hij zijn beroemde banco van 100 miljoen in het Palm Beach Casino van Cannes hield, en won. Jack bewaarde ter herinnering daaraan de licht bekauwde sigarenpeuk in een zilveren doos
Deze avond trokken Marlies en ik naar "'t Puur Genot" in Diest voor een degustatie van een Don Diego robusto , gemaak in de Dominicaanse Republiek. Marlies rookte een H.Upmann Minor. We dronken er een glaasje wijn en een Hoegaarden en het was er zeer gezellig! Er werden op een bepaald moment zelfs 4 sigaren gerookt in het café , en dat kom je nog zelden tegen.
Don Diego robusto
Fase 1 ) De sigaar heeft een goede doorluchting en een zeer mooi dekblad. De verbranding is ook heel gelijkmatig en de as is mooi stevig. de smaak is zeer mild , bijna geen nasmaak en de rook is vol en mooi wit.
Fase 2) De smaak blijft zacht en blijft over het geheel hetzelfde waardoor de sigaar toch wel wat lof verdient. De verbranding is ook prima.
Fase 3) De sigaar geeft bij de laatste 5 cm toch wel aan dat het tijd is om de sigaar te laten uitgaan.
El Cigarro's eindconclusie : De Don Diego is een prima sigaar , maar wel zeer mild. Misschien wel een ideale sigaar voor beginners, of om op een namiddag te roken , zonder dat je eetlust in gedrang komt. Het dekblad is zeer mooi , de verbranding laat je geen moment in de steek en de as is stevig. Ik ga er geen kistje van kopen , maar ik kan ze wel aan beginners aanraden.
John Wayne, geboren als Marion Robert Morrison (Winterset (Iowa), 26 mei 1907 Los Angeles, 11 juni 1979) was een legendarisch Amerikaans acteur uit het begin van de geschiedenis van de film. Hij verscheen in zowel films met als zonder geluid.
Hij was een van de grootste rokers van Hollywood.Voor zijn westerns liet hij speciale sigaren maken , die groter waren dan normaal. Deze bioscoopsigaren worden ondanks hun bittere smaak geapprecieerd door westernfans.
Stendhal, pseudoniem van Marie-Henri Beyle (Grenoble, 23 januari 1783 Parijs, 23 maart 1842) was een 19e-eeuwse Franse romantische schrijver die in zijn werk zowel romantische als realistische invloeden verenigde.
Stendhal bekende zeer geïnteresseerd te zijn in de sigaar, die veelvuldig voorkomt in zijn werk.
REVIEW 8 : Flor de Copan marduro robusto en Villa Zamorano robusto
Beste bezoeker ,
deze avond hebben we weer een gezellige degustatie achter de rug. Bert , Esther, Marlies en ik kozen als locatie de Cohibar in Sint-Truiden. Bert en Marlies rookten een Villa Zamorano robusto en ik koos voor een Flor de Copan Maduro robusto.
***Marlies en Bert kozen een robusto vanVilla Zamorano (Nic)***
Fase 1) zeer goede doorluchting , mild en zachte smaak
Fase 2) nog steeds zeer mild , zachte nasmaak, goede verbranding af en toe een zachte nootsmaak. Ook af en toe het denkblad bijbranden.
Fase 3) naarmate de temperatuur stijgt wordt de smaak wel wat intenser met iets meer nootsmaak.
eindconclusie : De Villa Zamorano is in zijn prijsklasse (3.50 euro) zeer zeker een goede sigaar. Licht om roken en een zacht aroma. Deze sigaar kan ook voor een maaltijd gerookt worden en je bent er 2 uur zoet mee als je matig rookt. Zeker een aanrader voor wie wil kennismaken met de longfiller , goede smaak en niet duur.
eindscore : 6/10
***El Cigarro koos een maduro robusto van Flor de Copan (Hon)***
Fase 1) mild , mooie verbranding , goede smaak
Fase 2) keerpunt met extra aroma's , iets meer uitgesproken dan bij de robusto claro , rookt fijn , zelden het dekblad corrigeren
Fase 3) de sigaar krijgt meer body , komt soms krachtig uit de hoek maar blijft lekker en heeft een goede nasmaak
El Cigarro's eindconclusie : De Flor de Copan maduro is een prima sigaar die iets pittiger is dan zijn claro broer. Hij rookt goed , smaakt lekker en naar het einde toe een mooie afsluiter. Ik reken deze sigaar niet tot mijn favorieten , maar heb er wel van genoten.